Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kable a brzmienie...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mniej więcej tak to zobrazowałem.
    A mianowicie chodzi mi o to, że jeśli mamy jakieś najtańsze kable no to jakość też nie będzie najlepsza. Ale jeśli wydamy choć troszkę kasy to jakość znacznie się poprawi. Ale jeśli wydamy fortunę na kable to jakość prawie w ogóle się nie poprawi (rozumiecie ten wykres?)
    mam nadzieję, że ktoś to zrozumie
    Załączone pliki

Skomentuj

w 100% zagadzam sie z wykresem wyzej :)

Skomentuj

Ja bym go trochę zmodyfikował...

mały opis: do pewnego momentu faktycznie słychać różnicę, a później to już nam się tylko wydaje... (aha, ten punkt przegięcia powienien być bliżej lewej strony oczywiście :) )
        Załączone pliki

Skomentuj

A ja i tak będe się trzymał mojego rysunku.

Skomentuj

Kocur, to znaczy, że nie wieżysz w siłę sugesti?

Skomentuj

chodzi mi o to że nie zgadzam się z twoim rysunkiem

Skomentuj

Sprawdzcie że tak też się da -http://www.audiostereo.pl/DIY_Kable_ze_Skretki_kable_glosnikowe-329-1643-12.html

Skomentuj

do 8zł za metr to moge jeszcze uznać za normalne...powyżej 30zł to już jest zboczenie :P

Skomentuj

paulplaski, no pewnie że się da... pytanie: tylko po co?? będziesz skręcać te kabelki w lewo i prawo i słuchać jak lepiej brzmią?? to jakieś voodoo... bez pomiarów nic nie zrobisz... wiem, ze z pomiarów nic nie wynika, no ale przynajmniej dowiedziałbyś się jaki różnice dają jakieś tam modyfikacje... pozatym, te różnice są tak subtelne, że na pewno nie będziesz miał na tyle dokładnego sprzętu pomiarowego, aby to zmierzyć... pozostaje tylko skręcać te druciki i podniecaś się jak to pięknie gra :P

Skomentuj

Ja dałem tylko przykład artykułu o ludzkich pomysłach w tej dziedzinie. Osobiście jestem zwolennikiem takiej teorii że kable powinny być w miarę dobre (oczywiście na warunki kieszeni) ale podniecanie się kablami za co najmniej setki zł i więcej - to jest dla mnie chore albo bardziej traktowane jako przejaw snobizmu, na zasadzie "zastaw się a postaw się" i genaralnie nie wiele wnosi do jakości dźwięku. Zgadzam się z wykresami kolegów z wcześniejszych postów że jakość kabla ma znaczenie dla odsłuchu tylko do pewnej, moim zdaniem dość niskiej granicy powyżej której lawinowy wzrost ceny kabli nie przekłada się na tak lawinowy wzrost jakości brzmienia. Zresztą i tak każdy zrobi co mu będzie pasowało. Jak ktoś ma na to - to niech sobie wydaje nawet i 100 tyś. zł na kable, mnie przez to nie będzie ani lepiej ani gorzej. Pozdrawiam.

Skomentuj

w AUDIO 3/2005 wydawnictwa avt.pl
                        sa opisane hiendowe przewody cyfrowe "audiofilskie kable" cenowo :/ od 210/510/1375/3320zl za mb

Skomentuj

Nie no sprawa jest prosta, trzeba mieć coś z garem żeby okablowac sobie zestaw przewodami za ceną taką jak podaje np kolega wyrzej :) Najleprze są te takie przezroczyste :)

Skomentuj

Jakby mnie było stać to bym sobie takie kupil choc nawet mogly by nic niezmieniac w dzwieku ;] ps. trzeba miec wkoncu jakas manie

Skomentuj

czy nie lepiej kasę z kabli przeznaczyć na lepszy przetwornik?
                              okablowanie powinno się zostawiać na koniec...

Skomentuj

czy wogole kable cos zmieniaja komp>wzmak wzmak>glosniki jesli
                                w wzmaku sa cienkie kabelki? ja chyba podepne zwykle miedziaki albo troszke skretki
                                bo bym musial wszystko w srodku wymieniac..... padaka
                                pozdro

Skomentuj

Zmieniac zmieniaja ale zeby dostrzec roznice kabli np. za 2000 to raczej niedarady.

Skomentuj

a wziales pod uwage to ze w wzmaku mam kable takie jak z joysticka od amigi?

Skomentuj

kable, no cóż tak jak napisałem wcześniej - śiła sugestii. Niech moc kabli za 10tyś. zł będzie z tymi co w to wierzą, a dla normalnych pozdrówka.

Skomentuj

Bla bla bla ...a większość z Was dalej swoje :) jeśli przewód nei miałby znaczenai w brzmieniu to robili by go z szyny kolejowoj...wyszło by taniej ... Ja uważam że ma znaczenie, nie decydujące ale ma ...szczególnei w wysokich tonach bo przy niższych rejestrach niema praktycznie różnicy. I tyle mam do powiedzenia. Nie chce mi sięprzegadywac 4/5 tego forum ....

Skomentuj

tu chodzi o czystość miedzi..powyżej pewnej granicy jest to już bardzo drogi proces, częściowo dochodzi też sugestia firma/cena. Pozatym potwierdza się to wszystko, ostatni trend wśród audiofili to kable z skrętki sieciowej :) Kosztuje złotówkę za metr i działa porównywalnie do jakiś "van den coś tam" :) fizyka swoją stroną a autosugestia swoją...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X