Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kable a brzmienie...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwykla skretka :/ to jakas specjalna musi byc :/ ale sprobuje podlaczyc bo mam na zbyciu pare metrow i napisze co i jak
    ---
    podlaczylem pod zwykla skretke i jakos roznicy znaczacej nie slysze :/?
    jutro bede testowal jak zrobie na troche glosniej :/ bo narazie niemoge (domownicy).

Skomentuj

oczywiscie nie pod 1 zyle bubi :)

Skomentuj

hehe tak na szybko skrecilem dwie zylki pod + i wie pod - :/ ale jeszcze pomysle nad tym jak to zrobic i jutro sie wiecej na ten temat rozpisze

Skomentuj

bubi, Ty chyba nie wiesz w ogóle o czym mowa?! Poszukaj w offtopie, był topic o tym i był podany link, gdzie było pokazane jak skręcać.

Skomentuj

wiem, juz widzialem wczesniej :/ ale jeszcze poczytam, i skrecalem mniej wiecej jak tam tyle ze uzywaja wiekszej ilosci skretki.

Skomentuj

90% audiofilów nie słyszało róznicy...więc po co przepłacać :)

ps
              Pulapplaski podal wyżej link do strony na audiomanii o skrętce

Skomentuj

Nie prowadziłem odsłuchów zadnych kabli.
                Ale:
                uważam ze wpływ kabli (analogowych) jest słyszalny.
                wpływ kabli cyfrowych na brzmienie jest zadne.

I tu mam pustkę.
                Skoro sa ludzie którzy takową róznicę słyszą (cyfrowe) to oznacza to że:
                * są w błędzie.
                * róznica jest (jesli tak to na półki miedzy bajkami odkładamy całą wiedze z zakresu teletransmisji, przestwarzania cyfrowego), a ja jaestem głupi.

I teraz skupmy się na takim waku: skoro w gazetach (mediach ogólnie) podaje sie ze taka różnica jest (bo są ludzie którzy ją słyszą) to:
                * jest to zajebiste kłamstwo (tylko po co),
                * ludzie Ci sa w błędzie i sami o tym nie wiedzą,
                * ???? no właśnie Co???

Skomentuj

ditomek, piszesz jakbyś nie wiedział, że to wszystko robione jest dla kasy.
                  Bo niby jak wytłumaczyć fakt, że w 90% wszelkie rankingi wygrywają produkty najdroższe?
                  Już nie mówie o czymś takim jak wszelkie sponsorowane testy.

A co do zmiany brzmienia przez kable przesyłające dane cyfrowe, to jest po prostu śmiech na sali.

Skomentuj

esh0, jak kupiłem sobie drugi DVD i podłączyłem go w miejsce poprzedniego to zauwazyłem ze brzmienie na tych samych CD nieco się rózni.
                    Zdziwiło mnie to bo płyty nie były stare (korekcja błedów) a teoria ze naped to naped jakoś tu nie pasuje.
                    Nie twierdze ze popieram tych którzy róznice miedzy cyfrowymi słyszą. Dziwi mnie tylko jak połączenie cyfrowe moze wprowadzać różnice (czyli tak naprawde generować błędy). Przeciez np skrętka nie wprowadza błędów a nie takie rzeczy tam płyną.
                    I sranie w banie ze jitter itp. Osobiście uważam ze jitter w transmisji naped-przetwornik ma zaden wpływ. To wtedy należałoby mówić o jitterze pomiędzy serwerem www a przeglądarką.
                    Ale nie jestem super duper fachowcem i pewnie jest wiele rzeczy o których nie zdaję sobie sprawy. Wiec nigdy nie powiem ze to pic na wode bo 100 % pewności nie mam. sądze także ze wiele osób wypowiadających sie na ten temat w tym watku tez ekspertami nie jest.
                    Poprostu biorąc pod uwage mój stan wiedzy ciągle jest więcej pytań niż odpowiedzi które moge udzielić.
                    Pozdrawiam

Skomentuj

Zacznijmy od tego, że miedź nie jest najlepszym przewodnikiem.... po drógie nie wiem co za kret będzie próbował ciągnąć sygnał na skrętce i próbował usłyszeć ronice ...jeśli jest technomułem i ma 48 cm woofery w domu zasilane diorą i wg. niego to gra dobrze to niech najlepiej nie zabiera słowa w tej dyskusji.
                      Poprostu wkurza mnie ktoś, kto rysuje wykresiki, a z drógiej strony gówno słyszał i bazuje tlkyo na różnicach kabla od kosiarki i OFC...
                      Jak ktoś kocha muzyke to dąży do ideału ....jak się ma sprzęt za XX Tysięcy to nie ciągnie sięgo na kablu Alfreda bo to poprostu wszystko posra. ehhhhhh...

Skomentuj

krótko: http://www.republika.pl/audioton/kable-opinie.html
                        i: http://www.republika.pl/audioton/glosy.html

Skomentuj

Ludzie wydajacy tysiace na kable nie maja sprzetu za grosze tylko za dziesiatki tysiecy.
                          Przyklad....
                          Lusterko w samochodzi zawsze sluzy do tego samego... ale za lusterko z mercedesa mozna kupic malucha. Z drugiej strony wlasciciel mercedesa nie wladuje do swojego wozu lusterka z malucha.... ...ani tez maluch nie bedzie mial lepszych osiagow z lusterkiem od mercedesa. Mam nadzieje ze kazdy zrozumial mi o co chodzi.

Co do skretki...
                          Teoretycznie skretka powinna miec bardzo dobre wlasciwosci do przenoszenia sygnalu. Nie ze wzgledu na ilosc miedzi ale na sposob splotu. Dzieki odpowiedniemu splotowi mozna zniwelowac wszystkie znieksztalcenia i zaklocenia powstajace na kablu. Takich mozliwosci nawet najgrubszy kabel (te glosnikowe a przejrzystej izolacji... ..nie wiem jak sie ona nazywaja) nie uzyska.

Skomentuj

Hahaha!!!!!!!!! Maluch i Mercedes!!!!!! Dobre to było, ale przynajmiej wiadomo, o co chodzi...

Skomentuj

wektor, Dlaczego pisałem o skrętce?
                              Jest to najprostsza analaogia "komputerowa" do cyfrowego przesyłania danych pomiedzy transportem a przetwornikiem.
                              Nie chodziło mi o zastępowanie koaksjali skrętkami.
                              Chodziło mi natomiast o to że skoro skrętka jest długa (pomijam rutery i inne badziewia) to i tak przenosi sygnały bez najmniejszych przekłamań (no bo jakby byłchoćby jeden bit walnięty to literka A byłaby powiedzmy B)
                              A taki koncentryk ma długość 10 cm wykonany jest z kosmiczną precyzją i dalej nie zapewnia 100% wierności przesyłu. I właśnie to mnie dziwi, i to BARDZO DZIWI.
                              Pozdrawiam

Skomentuj

[ditomek]
                                Hehe... oczywiscie, ze powstaja bledy i to nawet duzo. Po to wlasnie sa algorytmy korygujace, suma kontrolna i takie tam. Z ta skretka to raczej nieudany przyklad analogii. :P

Skomentuj

żyjemy w świecie iluzji i autosugestii.... a to że do głośników za XXpln nie podłączył bym kabla za 2zł metr spowodowane było by jedynie tym że by to dziwnie wyglądalo jak mercedes z lusterkiem od malucha

Skomentuj

meles, o jakich błędach piszesz?

Skomentuj

Bledy, czyli przeklamania bitow. Dlatego do ciagu bitow transmitowanych jest dolaczana tazw suma kontrolna. co pozwala na sprawdzenie czy odebrany pakiet danych zawiera jakies przeklamania, czy nie.

Skomentuj

Tyle to wie moja babcia.
                                        Myślałem ze zabierasz głos bo jesteś wymiataczem i powiesz co to za błedy, jaka jest ich stopa itp.
                                        Czy rzeczywiście sądzisz ze kabel za 100 PLN jest tak gównany ze nie potrafi przenisć około 500 Khz?, A może złącza na to nie pozwalają. W takim razie skoro BNC nie daje rady to jak moze dawać cobie rade nieekranowany RJ45?
                                        Pozdrawiam

Skomentuj

ditomek, wydaje mi sie ze ty nie wiesz zbyt dobrze o czym piszesz. Co to za kabel RJ-45?? Z tego co wiem to jesst to po prostu rodzaj wtyku uzywany zazwyczaj w sieciach. Jesli chodzi o skretke to oczywiscie powstaje w niej duzo bledow, tylko ze wszystko jest korygowane przez sprzet. Skretka ma przewaga nad zwyklym kablem, poniewaz jest jak sama nazwa wskazuje skrecona co zmniejsza jej podatnosc na fale elektromagnetyczne.
                                          Jesli chodzi o jakosc dzwieku z danego kabla to osobiscie uwazam ze jakas roznica napewno jest, ale nie jest to jakas kosmiczna zmiana na dodatek na przecietnym sprzecie to i tak nie ma wiekszego znaczenia. Fakt jest jednak faktem ze czasem z cenami kabli producenci ostro przesadzaja.
                                          Na koniec chcialbym jeszcze dodac, ze cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakosci.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X