Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuba ARZ eksperyment

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Overclocker, dziękuje.
    Mam małe spostrzeżenia.Otóż podpiąłem sie dziś pod clona z kompem,mam troszke teledysków nagranych z vivy przez dvb,myśle se poogladam.I nastąpił szok.W porównaniu z cd bas spotężniał i zlazł niżej.Tak jak by gdzies był ukryty sub ale zciszony.Jest nisko ale cicho choc nie powiem aby to przeszkadzało.Tak chyba akurat.Teraz tak patrzę że moja leciwa fonica nie przenosi liniowo albo live podbija dół.Jak sie wam zdaje,która opcja bardziej możliwa?Ja podejrzewam feler fonici ale mogę się mylić.
    Ponadto kłuje mnie w uszy ta wyeksponowana średnica,SW ma z tym powalczyć i jestem więcej niż pewny że mu się uda.Taki już urok ARZ-ta ponoć.To zreszta widać na charakterystyce.Myślę że sobota-niedziela stanie druga tuba.I obym nie zapeszył.

Skomentuj

a jaka to fonica jest? moze jakis korektor jest wlaczony...

Skomentuj

umberto sproboj troche podciąć tą ukośną deske o jakieś 5-10cm powinno troche poprawić sprawe
        z tym podbiciem sobie poradze da się filtr RLC równoległy i będzie ok tylko musze przywieść swojego ARZta z działki żeby zrobić pomiar gdzie są dokładnie te podbicia na razie policze probnie z wykresu jak masz jakieś podobne cewki i kondy pod ręką to mozna sprobować jak musiał byś kupować poczekaj az zrobie pomiary. które podbicie cię denerwuje to w okolicach 100-200 Hz czy to kolejne na 1000 - 6000Hz ??
        jak to 1k-6k to kombinacje z tubą nic nie dadzą i trzeba odrazu wstawić filtr

Skomentuj

Sound Wave, spróbuje.Mam też pomysł że w drugiej tubie zrobie ruchomą przegrode,tak aby ją wsuwać i wysuwać po poluzowaniu konfirmatów.Myślałem równierz o wykonaniu nadstawki-przedłużeniu kanału.Ale po analizie doszedłem do wniosku że to raczej nic nie wniesie sensownego.
          A ten program niech drzwi ścisną,połapać sie nie moge.Chyba poprosze o tutorial.

Skomentuj

he he musze się zebrać i coś takiego napisać

Skomentuj

no coz,widze ze ktos tu mnie ignoruje ,trudno

Skomentuj

Tasior, nikt Cię nie ignoruje,spoko.Fonica nie ma żadnej korekcji,nic nie zdziałamy.Są inne problemy które wraz z SW próbujemy rozwiązac.Mówiąc szczerze ja zgłaszam błędy a SW z nimi walczy.Myślę że to dobra współpraca i zaowocuje czymś godnym uwagi.Być może do projektu włączą sie inne tęgie głowy.Proszę o cierpliwość i wyrozumiałośc.Ja ze swej strony staram się o wykonanie i odsłuchy.Ewentualne uwagi zgłaszam autorowi.

Skomentuj

drobny filtr dla arzta który powinien troche podbić sopran i wytnie to nieprzyjemne podbicie
                  równoległy RLC wpięty szeregowo z głośnikiem cewka 150uH rezystor 8 ohm i kond 10uF

Skomentuj

Umberto, napisze to inaczej
                    1.jaka to fonica?
                    2.czy niema zadnego wlaczonego korektora,niena fonice,np w kompie czy gdzies,moze zona cos nabroiła :P

Skomentuj

Ja zrobie taki maly offtopic. Otoz te kolumienki nero125 wg opisu ze strony producenta pokryte sa pszczelim woskiem. Maja jednak taki czerwonawy kolor.
                      Czy ktos sie orientuje w jaki sposob naklada sie taki wosk pszczeli??

Pytam sie bo podoba mi sie takie wykonanie a u mnie wosku pszczelego nie brakuje bo ojciec ma gospodarstwo pszczelarskie pod wroclawiem :)

I chetnie bym tak wykonczyl sobie tak obudowy ale nie wiem jak przebiega proces nakladania wosku. Jak ktos sie orientuje to niech da cynk :)

A i jeszcze mam jedno pytanie - obudowa ma 204mm szerokosci. Jest to szerokosc razem z plytami bocznymi. Czy nastapila by duza zmiana gdyby 204mm to byla szerokosc bez plyt bocznych , czyli z plytami bocznymi jakies 204+18+18= 240mm ??? Bo fajnie by bylo zrobic frez pod ARZta.

Skomentuj

Tasior, nie pamietam modelu.Ona jest bezpośrednio pod clona podpięta,nie ma mowy o żadnej korekcji.Sprawdzałem na innych kolumnach,ten typ tak niestety ma,obcina dół.

Sound Wave, zanotowałem,podane elementy powinienem mieć więc w pierwszej kolejności postaram się o sprawdzenie efektów z tym filtrem.

Skomentuj

A mi to troche przypomina TL w sumie koszt przetwornika nie wielki, a i z dechami nie problem leży na wiosce troche wiórowy z mebli, nic tylko składać

Skomentuj

w LT wylot jest mniejszy niz wlot a do tego wlot ma max 1,5 powierzchni membrany tu wlot ma 1,2 powierzchni membrany a wylot 5x większą

wpadłem na lepszy pomysł z tym filtrem RLC
                            Załączone pliki

Skomentuj

Wiem juz jak sie robi woskowanie obudowy :)

Tylko czy mozna ja tak powiekszycc jak pisalem 3 posty wyzej ?? Na zdjeciu umberto obudowa zdaje sie ze jest szersza niz te 20 cm..

Skomentuj

Jak wiesz to się odziel :)

Skomentuj

Kurcze,cewki to nie problem bo sie nawinie.Gorzej z resztą.Musze przejrzeć sterte starych zwrotek,może co wydłubie.

Skomentuj

nie wiem może nie mam racji ale ja bym tam nie pakował rzadnych filtrów...

Skomentuj

Raczej jest to konieczne,głośnik zbyt "dzioba drze".Średnica jest wypchnięta do przodu,nie ma równowagi.

Skomentuj

Zamieszczone przez MarasK
                                        Jak wiesz to się odziel :)
                                        Ojciec mi powiedzial ( pszczelarz :) ) ze to sie robi w ten sposob ze wosk pszczeli rozpuszcza sie w terpentynie a nastepnie pedzelkiem maluje obudowe :) Proste !

Skomentuj

ciekamy na porządne foty i Tutorial jeszcze zostaniesz dystrybutorem Wosku pszczelego na Polskę :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X