Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuba ARZ eksperyment

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

umberto, tylko wymienilismy pare ciekawych glosnikow godnych uwagi i zrobienia na nich konstrukcji. A prace owszem, trzeba kontunuowac, ale najpierw trzeba miec wiorowke ;] . Czy u was tez sobie zycza za 12mm 1,8m2 42Zzl ?! barbarzyncy u mnie zyja, licza za pociecie i mi jakies badziewne odpadki doliczaja chociaz dalem im rozrysowane jak pociac, no coz trzeba bedzie znalezc inne zrodlo, bo ci se krotko mowiac w ch..a leca ;/

Skomentuj

u mnie kosztuje chyba 11zl 1mx1m 18mm i docinanie za free

Skomentuj

umberto, Ja zaproponowałem głośniczek za niecałe 50 PLN bo mi się spodobały jego T/S - jak do tuby to dużo lepsze niż ARZ tyle że na T/S świat się nie kończy jak widać. Głośniczek ma troszkę górzystą ch-kę. Ale ciekaw jestem jak by się sprawił.

Uzytkownik, Ja ostatnio zakupiłem cały arkusz MDF-u 22mm (ponad 5m^2) z rozrysem komputerowym elementów i pocięciem dałem koło 230 PLN, więc to o czym piszesz to rozbój w biały dzień z użyciem niebezpiecznego narzędzia!!!

Skomentuj

moje tuby zrobilem z ... mebli :) dobra plyta 19mm laminowana i tylko jedna wada... waga jednej sztuki 30kg ;]

Skomentuj

Szkoda ze jak już wypłynął temat szerokopasmówek to wszyscy robią na arz'ecie. Z drugiej strony faktycznie te tanie visatony są tandetne, BG17 to jakaś porażka, BG20 ma za cieżką membrane , BG 13 ten wygląda całkiem fajnie jedna sam całego pasma nie obsłuży, basu zupełnie nie bedzie. Są jeszcze te 8 cm maluchy które wygladają całkiem sensowie. Na tym tle arz faktycznie wygląda całkiem dobrze . Jest jeszcze monacor i chyba nic wiecej bo tonsil robi ocieżałe klocki a nie szerokopasmówki. Miałem kiedyś gds20/10 nie miał zupełnie wysokich. Co do monacora to ta firma chyba lubi "udoskonalać" głosniki swoim logo jak na przykładzie "zmonacorowanego" arn 150 który kosztuje po tej operacji 2x wiecej.

Jeżeli ktoś chce dobrą szerokopasmówke to polecam b200. Konstrukcja i wykonanie tego głośnika daje poczucie, ze nic nie jest dziełem przypadku a cena moim zdaniem nie jest wygórowana. Ten głosnik kosztował kiedyś 650 zł i nadal chyba tyle kosztuje w niemczech . Przejscie na wyższy pułap to już zabawa w focale czy lowthery a to niestety bedzie kopać po kieszeni.
            Za 430 zł ceny b200 (w grelton) można złożyć średniej klasy zestaw 2 drożny, co będzie lepsze, trzeba samemu ocenić .

Skomentuj

Zgadzam sie, zostaje to B200 - moim zdaniem jednak cena jest przesadzona. Glosnik sam w sobie niezly. Chyba jedyna sensowna alternatywa choc juz nie za male pieniadze...

Skomentuj

No,widzę że nie tylko my szalejemy na ARZ-tach.

Skomentuj

coś wspaniałego
                  jeśli chodzi o stolarkę...
                  ale ciekaw jestem jak to gra...

Skomentuj

Znalazłem jeszcze coś ciekawego:
                    http://www.audiodiskussion.de/foren/....php?idx=12282

I nasuwa mi się jedno pytanie,czy aby przypadkiem w naszej konstrukcji pierwsza część tuby nie jest zbyt szeroka?

Skomentuj

No pierwszy link to bardziej w strone logarytmicznej stricte jest. Kombinowalem / ale takie polaczenie jak zrobilismy - logarytm - liniowka sprawdzalo sie najlepiej...

Skomentuj

Wlasnie rozpoczelem budowe tubki :) Jak juz cos konkretniejszego bede mial :) Dam zdjecia :)
                        Zyczcie mi powodzenia :)

Skomentuj

A ja już mam zbudowane REWELKA. Trzeba będzie jeszcze tylko wykończyć ładnie :)

Skomentuj

widze mania na tuby trwa ;]

Skomentuj

poczekajcie poczekajcie,niech ja tylko potne deski :> w ciagu tygodnia beda kolejne tubki.

Skomentuj

No a co z moja kaską?Do wczoraj nic nie było

A co do tub,nie uslyszysz,nie zrozumiesz.Wystarczy poszperać po necie i przekonac sie jakie opinie ma wśród wielu ludzi ten kaszlak w hornie.Wiele razy jest porownywany do Lowthera,to chyba coś za siebie jednak mówi.

Skomentuj

umberto, kasa wysłana została dokładnie we wtorek, z agencji opłat Więc już powinna dojść...

Co do tub to jeszcze nie potestowałem dokładnie, czekam na wzmacniacz, coś więcej o wrażeniach powiem pod koniec przyszłego tygodnia Narazie tylko powiem że grają tak "niezwykle". Jest super Tyle że mam problem: koniec ferii (aaaaaaa aaaaaaa ratunku :PP ) i nie będzie kiedy wykończyć :/ kto wie kiedy najbliższe jakieś dni wolne?

Skomentuj

Overclocker, spoko,wierze,nie przejmuj sie.
                                    A wykończenie?Niby ważne ale ważniejsze że gra,i gra tak że jesteś zadowolony.Bardzo się ciesze że pierwsze wrażenia są pozytywne.Ja wiem że "sztywniacy" od pomiarów zawsze sie o cos przyczepią ale czy to jest istotne?Nie sądze,ważne że się konstruktorowi/odbiorcy podoba.

Ale przyznaj,w średnicy i średnim wysokim jest nie do pobicia,ta dynamika,ten polot.Tu sie nic nie chowa,gra z wielkim rozmachem.Czy sie myle?

Skomentuj

Nie mylisz sie, średnie są rewelacyjne (choć bez filtra faktycznie wychodzą na wierzch), wokale brzmią wyśmienicie! wysokich tonów mi nie brakuje. Opuźnienia grupowe? A co to takiego ? Kickbass taki jak lubię, punktowy, twardy, nawet czuć na ciele Super super super! Mimo że buda wyjdzie kilka razy drożej jak głośnik POLECAM :)

Skomentuj

jak narazie mam arz'ta w free air,ale jak tak slucham to tylko pierwsze 5 minut mi przeszkadzało ze je...bije po uszach. ale teraz cud miód i orzeszki,wcale tak niedrze pyska!
                                        aktualnie graja pod wieza wiec jakosc kiszkowata ale juz pokazuja na co je stac.

Skomentuj

No to Pany składac,najładniejszą parke pchamy na audio show.Bo na mój gust to to warte okazania publice.No ale jak sie nie posłucha to sie nie uwierzy,niestety.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X