Może przez omyłke drugiego w przeciwfazie dałeś.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tuba ARZ eksperyment
Collapse
X
-
-> Tomaszo
Kiespko bedzie... Mozna, ale to nedzny substytut bedzie nie dajacy obrazu calosci tak jak ma byc...
Pozdrawiam!
Tomaszs :)
Skomentuj
-
Magnes zmieni tyle w oczach tuby, ze wrosnie Bl - i to w sumie wsio. Czyli nie zmieni sie podatnosc, nie zmieni sie ekwiwalentna, nie zmieni sie drgajaca - czyli poprawi sie wspolpraca z tuba, napewno nie bedzie brzmialo gorzej. Zawsze mozan sprawdzic jak dziala z naklejonymi magnesami i jak bez.
Postaram sie dzisiaj siasc i na szybko cos wymodzic z takim tubo-monitorkiem, choc szczerze - jesli to bedzie mialo od 100Hz dzialac... a w sumie - bedzie taka sredniotonowa tubka, jesli sa chetni to czemu nie...
Umbercik - tam jak masz ta dolna scianke zaraz przy wylocie i jest tyle zmarnowanego miejsca - mozna zrobic na dwa sposoby :
- ucinasz po skosie i dorabiasz nozke, zeby calosc stala. Moze wtedy byc regulowana nawet,
- wsypujesz jej piachu w ten trojkat i masz dociazenie i antywibracje. Wole to rozwiazanie.
Skomentuj
-
-> Dragonumnie arz gral nawet w BR i nie bylo zle ;]
Wybaczcie, proszę, zaśmiecanie wątku. Ale kibicuję Wam z emocjonalnym zaangażowaniem. Bardzo zainteresowały mnie szerokopasmowce i tuby, tyle że jeszcze nic o nich nie wiem. Od paru dni grzebię po necie (bo ja z wioski), czytam i próbuję liczyć, ale jak dotąd nic mi nie wychodzi, a na widok literek w górnym i dolnym indeksie dostaję wysypki. Głupio się wcinać między fachowców, ale liczę na pomoc i zrozumienie. Serdeczności!
Skomentuj
-
zwykla buda 20L otwor stratny 6 cm albo dac jakas rulke pare cm, najlepiej sie pobawic, ale i tak nie daje to ciekawego efekty, mocne podbicie powyzej 100hz a i tak gralo ciszej niz tuba, takze narazie tuba gora :)
co do zajmowanego miejsca, tylko wlasnie to mnie drazni :) zwlaszca jak rano wstaje to widze je zamiast padajacych promieni slonca ... aa bredze juz chyba
Skomentuj
-
hmmm jezeli ktos ma problemy z napedzeniem takiej tuby to chyba to by bylo calkiem dobrym rozwiazaniem :)
http://www.tnt-audio.com/ampli/t-amp_e.html
Skomentuj
-
a myslal ktos moze nad zestawem dwudroznym na tubie? tzn, niskosredniotonowy w tubie, i do tego zwykly wysokotonowy. wlasnie sobie o czyms takim pomyslalem, moglbym poeksperymentowac z Vifa TC14SG49-08 i Seas KT28F. Vifka ma efektywnosc 86 dB, seas 91 dB. tube trzebaby tak zkonstruowac zeby Vifka osiagnela te 90-91 dB w pasmie do 4000Hz, a dolna czestotliwosc 50-60 Hz(-3dB). co myslicie o czyms takim?
kiedys robilem suba w obudowie tubowej, lecz byla to tuba ypu frontloaded ( tube przed membrana, za membrana obudowa zamknieta) i wyszlo zajebiscie.
lecz tub typu rearloaded nie umiem projektowac. pamietam tylko ze w tubach glosniki musza miec duze BL, powyzej 20 chyba(?) ciekaw jestem jak sie zachowa w tubie glosnik o BL=5,5
da sie cos takiego zasymulowac w hornresp?
Skomentuj
-
djrobo, ja obecnie mam podpiete audaxy,dość wysoko cięte.Ale za wiele nie wnoszą ,nie tyle aby porywać sie na taki projekt.
Zresztą,zawsze można zrobic ładne,kuliste doczepki.Pytanie tylko jak je umieścić bo już sama tuba jest wysoka i dokładanie tego wyżej mija sie z celem.
Ja jednak pozostaje przy 1 drodze,nie ma co kombinować.
Skomentuj
-
-> Dragon, wielkie dzięki!zwykla buda 20L otwor stratny 6 cm albo dac jakas rulke pare cm, najlepiej sie pobawic, ale i tak nie daje to ciekawego efekty, mocne podbicie powyzej 100hz a i tak gralo ciszej niz tuba, takze narazie tuba gora :)
Marzy mi się jakiś jednodrożny "monitor", najchętniej na teslach, bo tanie. Ale na razie zielony jestem i sam nie dam rady. Słucham głównie muzyki akustycznej - kameralnej i dawnej, albo jazz w małych składach. W tych zastosowaniach bardzo chawalą szerokopasmowce, znajomy mówił w superlatywach o diy CT-194 na Monacorach, ze fajnie brzmią. Skrzynka piwa, flaszka whisky albo parka tesli dla kogoś, kto zaprojektuje coś takiego na teslach. :) Myślicie, że się da? Podrawiam!
Skomentuj
-
-> Dragon, jeszcze raz dziekuję! Zrobię jak mówisz, niech się grzeją do wiosny. Pozdro!
-> Wektor
hmmm jezeli ktos ma problemy z napedzeniem takiej tuby to chyba to by bylo calkiem dobrym rozwiazaniem :)
http://www.tnt-audio.com/ampli/t-amp_e.html
Skomentuj
Skomentuj