Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuba ARZ eksperyment

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czytałem gdzieś, że głośniki szrokopasmowe tego typu są bardzo, że się tak wyrażę - kierunkowe i uszy powinno się mieć mniej więcej na wysokości środka membrany, bo inaczej barwa się zmienia. Sprawdzałeś? Czy to prawda? Bo jeśli tak, to jeszcze jakiś fajny barowy stołek do odsłuchów musicie chłopaki zaprojektować, żeby nie trzeba było słuchać stojąc na ugiętych kolanach Pozdro!
    PS. Cholera, może coś w tym jest, zauważyliście, że acuhorn ma głośnik w połowie wysokości?

Skomentuj

Czy ja wiem czy jest różnica...ja jej bynajmniej drastycznie nie odczuwam.Może jakies wielkie odchyły były by wyczuwalne,z normalnego fotela wydaje sie byc dobrze.

Skomentuj

umberto>> ladne horny, tylko pobejcowac i po robocie. Moznaby jeszcze zwrote schowac do srodka :) Jedyne co mi sie nie podoba to ta popielniczka afe

pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
          Musze jedynie się jeszcze pobawić i wkleić mase solną,to dość istotny element jak się okazuje.
          moglbys to dokladniej opisac ? bo ja wlasnie jestem bez zadnej przegrody w tym miejscu

Skomentuj

No cóż,wiele nie ma co tu opisywać,worek soli,woda,mieszadło,wiertara.I kręcimy,a potem lepimy wewnątrz tak aby jak najbardziej wypełnić górną część komory z głośnikiem.Chodzi o to aby głosnik nie miał zadnej komory sprzęgającej,ma grac prosto w tube i koniec.
            Ja dodatkowo nawkręcałem troszke wkrętów tak aby masa solna się z nimi razem stopiła,zapobiegnie to jej opadaniu,coś ala zbrojenie.

A tymczasem dłubie drugą,a właściwie czwartą :)

[ Dodano: 2006-02-20, 20:20 ]
            Uzytkownik, spoczko,zwrota powędruje do srodka,takie są założenia.Narazie musi tak zostać,eksperymenty i kiepska temperatura do oklejania,poczekam aż sie rozciepli.Bo oklejac trzeba,boki usiane są małymi wkrętami.A srodek dostanie czarny mat i mysle nad ewentualną maskownicą na całość.Fajnie by wyglądało.Tak mi sie zdaje.
            A popiołka...no niestety,masz racje :(

Skomentuj

hmm to jednak sa wkrety ? myslalem ze tylko na klej i nie bedzie trzeba bokow juz szpachlowac/oklejac. Ja swoja planuje na czarny lakier fortepianowy pociagnac, juz nawet mam farbe nitro tylko jakos checi brakuje. Wole je sluchac niz budowac :)

a co do "popiołki" pozbadz sie jak najszybciej, a kase przeznacz na audio.

pozdro

Skomentuj

Są wkręty,niestety,9 mm sklejki nie da sie pokleić idealnie.A kołkowanie nie wchodzi w gre,kołek ma 6mm...
                I nie licz że z nitro Ci wyjdzie lakier fortepianowy,weź juz lepiej akryl.Tylko sie srogo nawalczysz z przygotowaniem powierzchni.Z góry współczuje,drewno jest wredne jak pies,wole całe auto polakierowac niż jedna budke.
                Popiołka...chciałbym ale...pieprzony nałóg.Jednak biorę sobie Twoją rade do serca.

Skomentuj

wiorowka to nie do konca drewno, jeszcze zobaczymy co z tego wyjdzie. moze nie bedzie zle.

Jednak biorę sobie Twoją rade do serca
                  :)

Skomentuj

-> Umerto, solidaryzuje się - też od lat nie udaj mi się rzucić paskudztwa.:( Jaka to zwrotka, ta opisana przez SundWave? Czy dla wersji 4-ohmowej może być taka sama? Wiem, że to off-topic, ale może ktoś mógłby mi łopatologicznie wytłumaczyć jak działa taki filtr RLC i jaki się dobiera elementy? Pozdrawiam!

Skomentuj

jeszcze wyjdzie na to ze audio leczy z nałogu ... ale to takie popadanie z jednego nałogu w drugi :)

dobrze ze rzucilem fajki i wybralem bieganie :)

Skomentuj

tylko ze audio moze odbic sie tylko na psychice i portfelu a fajki tez na zdrowiu

Skomentuj

MIKI - pogadaj ze mna i powiedz, ze fajki bardziej szkodza...

Skomentuj

Zostawilibyście już te pety i wyjaśnili mi sprawę filtra. Nie odbiegniemy za daleko od tematu :)

Skomentuj

wplyw tej zwroty na chke

z tym filtrem brzmi lepiej niz z tym poprzednim, zamieszczonym przezemnie na 5 stronie. wtedy byl dzwiek taki pusty, papierowy, brakowalo jakiegos pasma. Teraz jest lepiej, ale czy najlepiej nie powiem. Narazie powstala versja testowa na szybko ktora wyglada tak :

dziala to w moich tubach na ARZ6008 nie wiem czy bedzie dzialalo na 4ohm i nie chce mi sie tego sprawdzac, chetni sami dojda.

pozdrawiam

Skomentuj

-> Uzytkownik, wielkie dzięki! :)

Skomentuj

nie ma problemu

pozdro

Skomentuj

Mozemy sie spodziewac kolejnej wersji? Czy ta jest wersja finalna, bo nie wiem czy robic czy lepiej poczekac :)

Skomentuj

Mam w planach przetestowanie paru wariantow. Mam ok 3 pomyslow w dzialaniu prawie tak samo przypominajacych ten filtr, tzn. ta sama konstrukcja, inne wartosci a efekt ten sam, nie wiem czy bedzie jakas roznica. Chyba jeszcze powalcze nad podbiciem tymi polapkami wyzszych czestotliwosci. Pamietaj (cie) to co mi odpowiada wcale wam nie musi, takze lepiej samemu w miare mozliwosci sprawdzic co i jak i wybrac.

pozdro

Skomentuj

Ja swoją będę robił dopiero wiosną, ale na 4-ohmowej, bo docelowo chcę używać z T-Ampem (mała moc, coś jak z lampy). Generalne wrażenia ze słuchania niewygrzanych głośników w desce zaskakująco pozytywne. Na chłopski rozum zastosowanie 6604 wydaje mi się rozsądniejsze z powodów jak wyżej - tuby są zasadniczo do wzmacniaczy niższej mocy, więc niższa impedancja głośnika wydaje się bardziej wzkazana, nie?
                                        Jeszcze raz dziekuję Uzytkownikowi!:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Tosh
                                          tuby są zasadniczo do wzmacniaczy niższej mocy
                                          kto tak powiedzial ?:) to nie jest regula, ja np. lubie zapodac wiecej mocy

Skomentuj

Czaruję...
                                          X