Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuba ARZ eksperyment

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Graja ladnie i dokladnie :) Jak dla mnie basu nie brakuje :) Rob bedziesz zadowolony :)

Skomentuj

Jeszcze jedno pytanie odnosnie tych kolumn.Czy do budowy musi byc uzyta sklejka, czy moze byc mdf? Sklejke strasznie trudno obrabiac w warunkach domowych, a mdf jest bardziej poddatny na obrobke.Czy odchylki wymiarowe w granicach +/- 1cm moga znaczaco wplynoc na jakosc dzwieku?

Skomentuj

Z mdfu tez mozna :) Nio ten centymetr troszeczke wplynie na zmiane dzwiku ale nie bedzie to kolosalna roznica :) Gorzej jak bedziesz miec roznice 8cm

[ Dodano: 2006-03-11, 14:18 ]
        Umberto... a te horny to bardziej jako fronty czy tyl w kinie domowym :)

Skomentuj

Więc po kolei.
          Próbki nie mam,skasowałem bo była już nie przydatna.Ale może popytaj ludzi którzy u mnie byli.Będzie to bardziej miarodajne.
          Materiał,uważam że sklejka jest tu najodpowiedniejsza,niewielka masa w stosunku do wytrzymałości.Ja uzyłem 9mm co wyraźnie zmniejszyło głębokość konstrukcji.I jest taka lekka że musiałem ja piaskiem dociążać bo bsw z br podmuchem ja przewracał ;]
          Odchyłki rzędu +/- 1cm są wpełni akceptowalne choć sugeruje przynajmniej do 2 załamania ściśle trzymac się wymiarów.Wylot już nie jest tak krytyczny.
          Elminster, horny sugeruje dać jako fronty,satelity i cenral spoko w malutkim closed bądź nawet free air (oprócz cenrala).Ogladanie filmów na hornach jest naprawdę kapitalne,mnie zdecydowanie bardziej się to podoba niz na jakimś tam zestawie za pare kafli.Jest pełniej i wyraźniej,dialogi jak z multikina.Do tego dobry,szybki i niskoschodzący sub i mamy dźwięk bardzo wysokich lotów.

Skomentuj

Bo czegos na tyl mi trzeba. Co bys powiedzial o tonsil twingo ? Sprawdzi sie to jako satelita?

Skomentuj

Jeśli chodzi o reszte 5.1 miałem na myśli wciąż arz-tki(no,oprocz suba oczywiście).Co do posiadanego zestawu,spróbuj.Nie ma niestety możliwości testowania wszystkiego co jest obecne na rynku.Tytułem pocieszenia dodam że tył nie jest tak wymagający jak przód.Choc ja uważam że jeśli ma być OK to tylko w wypadku gdy cały system będzie miał jak najmniej wad czyli jak najmniej będzie odbiegał od siebie każdy komponent.Dlatego sugeruje zatrudnić na tyły arz.A dlaczego?Bo sa cholernie szczegółowe,w efektach jest to dość ważny aspekt.

Skomentuj

co do filmow, to wg mnie potrafi wykrzesac z siebie niski dzwiek ta konstrukcja ale w kinie lepiej sie zaopatrzyc w dobry sub, niektorym moze brakowac efektow :), wczoraj obejzalem dvd z qlimax 2005 na tubach jako front i po arz na tylach, no bylo poprostu miodzio tylko konkretnego dolu mi brakowalo... ehh musze sie wziasc w garsc i skonczyc ten subbas

Skomentuj

dragon, horn na AE jeszcze milczy ? jak skończysz zdaj jakąś relacje

Skomentuj

mam do wyboru albo zlozyc sonie takie horny albo zlozyc podlogowki w 2way na czyms lepszym albo nic nie skladac :P co tu wybrac :] warsztat mam duzy bo cala jednostke OSP

Przez noc myslalem no i postanowione, robie horny... wiem ze duzo osub to robi ale chce poprostu sprawdzic jak to gra, ew jak mi sie spodoba to zrobie horny na fostexach bo mam fajny projekt :]

Skomentuj

A propos Acuhorna. Żałuję, że nie znam czeskiego. Ciekawe co znaczy zdanie znalezione przypadkiem na jednym czeskim forum:

Jednopásmová bedna, tato bezvýhybková elegance, mě tak lákala, že jsem zavolal do odbytu TVM jak je to s těmi záhadnými polskými SR200 z TVM a hodná paní mi sdělila, že poláci brali ARZ6604 a dávali si k nim ve vývoji dělat nějaké alternativní neodymové magnety nebo co.

Jest tu jakiś Czech?

Skomentuj

Overclocker: dzis to skleilem do kupy, moze jutro ruszy :)

ps. ciezkie to cholerstwo

Skomentuj

Panowie. Jak narazie tuby sa w testowaniu ( docieraniu ). Dlatego tak prowizorycznie ustawione w salonie :) Niedlugo to sie zmieni :)

Skomentuj

Elminster a mi dalej to wykonczenie nei podchodzi :P

Skomentuj

A mi juz podeszlo :P Wiesz ze fajnie to wyglada :) Tak unikalnie :P

[ Dodano: 2006-03-13, 20:04 ]
                              Jeszcze kolce przywale :) Kabel w sznurowke i haj ent jak cholera :P

Skomentuj

No a ja sie wreszcie wziąłem za zwrotki
                                Na razie prowizorka z podziałem na okolice 3kilo.
                                Będe chyba musiał z garba lenia zdjąć i odpalic sprzęt i SW bo sie robi ciekawie.
                                Jednak że zauważyłem problemy z fazą,jedna tuba lepiej przetwarza dól niż dwie.I nic nie daje zamiana polaryzacji.Tu "coś" jeździ.Ale narazie nie mam pomysłu co z tym począć.
                                Dla własnej wygody i z lenistwa wsadze do kompa drugiego liva.Uda sie?

Skomentuj

no to zmowilem ARZ 6604 tylko niestety bede musial czekac na przesylke 10 dni bo nie maja akurat 2 sztuj tylko jedna :/ deski kupie moze za jakies 2-3 dni tylko niewiem czy lepiej bedzie sklejke czy plyte wiurowa 16mm, wy juz to skladaliscie moze doradzicie :]

Skomentuj

bierz to co lzejsze :)

Skomentuj

plyte wiurowa mam w miare tanio 16zl za mkw wraz z docieciem wiec chyba sie zdecyduje na plyte wiurowa, tylko bedzie duzy klopot z wykonczeniem..

mam jeszcze pytanie na ktorej stronie jest projekt bo kopalem przez jakis czas i kurde nie moge zbalesc :P

Skomentuj

projekt widzialem pare postów wczesniej, bodajże na pierwszej stronie:)

Skomentuj

no tam jest projekt ale tej pierwszej wersji z wylotem tuby u gory :/

dla zainteresowanych moge przeslac projekt na glosniczku fostexa fe103e troche kosztuje ale ponoc jesz sooper jesli chodzi o horny, glosniczek ma 10cm :P wiec duzo basu z tego nei bedzie ale srednie i wysokie na duzym poziomie

Skomentuj

Czaruję...