no swietnie, przydalby sie jeszcze filtr dla tuby :/
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tuba ARZ eksperyment
Collapse
X
-
SW, mowilem, nie jestem pewny tych pomiarow ;]. ale wlasnie dzisiaj zamierzam zlozyc ten filtr bo mam akurat cewke, zmodyfikowalem jeszcze troche i mam 1mH. No ciekawe, na korektorze wystarczylo -4dB. Moze to dlatego ze jeszcze nie wygrzewana ? Albo cos przy pomiarach spierdolilem =]
pozdro
-
Wziąłem sie w kupe i o to co otrzymałem wynikowo po serii pomiarów:
I wydaje się to dość prawdopodobne biorąc pod uwagę oczywiście fakt że pomiar jest robiony na niewielkiej w sumie mocy.To co tak pięknie wygląda poniżej 100Hz praktycznie jest nie osiagalne w związku z charakterem samego głośnika,poprostu nie wyrabia,zaczyna charczeć.
No ale moim zamierzeniem nie była przecież budowa suba na arzt-cie
Skomentuj
-
umberto ma racje, jak ktos to kiedys ujał : "zestaw glosnikowy z plaska ch-ka gra nudno" czy jakos tak. na forum widac tendencje do maxymalnego wyplaszczania ch-ki, pytam po co ? uwierzcie czasem glosniki moga zagrac ciekaweiej bez tego kondensatora wyrownujacego dol, lub cewki. W tym przypadku jest troche inaczej, bez polapku poprostu nie da sie. Po wyciszeniu czesci pasma odslania nam sie reszta. Gdyby ten glosniczek mial jesszcze 2mm xmax +- to byloby juz extra.
pozdrawiam
Skomentuj
-
Zamieszczone przez umbertoMoże i owszem ale jeszcze raz sie potwietrdza teza,pomiar swoje,życie swoje.
Ci co słyszeli w realu napewno się ze mną zgodzą.
ps. umberto: jednak wycofuje to co powiedzialem na poczatku o tych tubach, a to wszystko bylo przez stx'a :)
teraz mozesz powiedziec "a nie mowilem" :)
Skomentuj
-
He,he,a nie mówiłem?
Sytuacja dość podobna do tej kiedy "ścigałem" po elce Tomaszo.Nie tam,to sie nie nadaje,daj se spokój,to niemożliwe.
A jednak sie nadaje i jest możliwe.
W wielu przypadkach patrzenie na same dane czy charakterystyki niewiele nam powie,ba,nawet potrafi wprowadzić w błąd.I ta aplikacja jest tego przykładem.
Dragon, bardzo się ciesze że jesteś zadowolony,bałem sie że bede musiał mieć ochrone do końca życia
Jeszcze tylko pozostało mi Irka "nawrócić".Ale to już niebawem.
Skomentuj
-
Widze ze wam jednak nie ale mi przeszkadzaja 10dB pobicia niektórych zakresów. Widać moje nie dość audiofilskie ucho nie jest w stanie docenić tych świrdujących mózg wokali.
Szerokopasmówka to takie urzadzenie w którym trzeba umiejętnie i precyzyjnie dozować ilość srednich i wysokich tonów. Szczególnie wysokich , gdyż jest to głosnik któremu z natury odtwarzanie tego zakresu nie leży i nie mozna przesadzić. Wszystko powinno być odpowiednio wyważone ilościowo. W waszych wynikach takiego wyważenia nie ma.
Ile zrobiliście i odsłuchaliście zwrotnic do tego arz'ta ? Bo ja w visatoanch już 6 wersję odsłuchuję i nadal mam zastrzeżenia do pewnych niuansów. Czasem zmiana ktregoś niewielkiego zakresu o 2-3dB powodowała wyraźną poprawe lub też całkiem na odwrót.
Mam wrazenie ze wasze zabawy polegaja na zrobieniu jakiejś tam zwroty i pomiaru no i jest cool , odbębnione.
A, że na pomiarze tatry ... co tam fajnie brzmi. Tylko nikt nie próbował czy nie bedzie lepiej jak sie te tatry zrówna ...
Skomentuj
-
Yoshi_80, spokojnie.Dlaczego mówisz że nikt nie próbował?
[img]Yoshi_80, spokojnie.Dlaczego mówisz że nikt nie próbował?[/img]
Pomijając fakt jakości takiej korekcji spróbuj dopasować te ustawienia do powyższej charki.No i co?Pomiar bliskiego pola tego typu kolumny jest całkowicie do bani.I chyba nie musze mówic dlaczego.
W tym przypadku to chyba trzeba robić zwrotke za każdym razem gdy zmieniamy wystrój pokoju.Ta tuba wariuje jak chce i ma w nosie nasze zwrotnice.I dlatego mam zamiar władować w sygnał korektor i na mikrofonie z pola odsłuchu wsio ustawiać.Tylko takie wyjście wydaje mi sie sensowne.
No chyba że masz jakąś lepszą propozycje to chętnie ją przeanalizuje.Każda uwaga jest na wage złota.
Skomentuj
-
Pomiar bliskiego pola tego typu kolumny jest całkowicie do bani.I chyba nie musze mówic dlaczego.
W tym przypadku to chyba trzeba robić zwrotke za każdym razem gdy zmieniamy wystrój pokoju.Ta tuba wariuje jak chce i ma w nosie nasze zwrotnice
Ustawienie w pokoju ma wpływ na działanie tuby w zakresie niskich częstotliwosci , zreszta jak każdej innej kolumny, tu ameryki nie trzeba odkrywać. Tylko co ma do tego twoja zwrotnica ?
Pomiar w polu blliskim?. Po co się nim w ogóle sugerować ? To całkiem bezurzyteczny pomiar, chyba ze ktoś chce sprawdzić strojenie bass reflexu bo inaczej mierzenie w polu bliskim do niczego sie nie przydaje.
Owszem ja uzywam pomiaru nearfild ale z odległosci 1m jak chcem wyłapać baffle step. Nic poza tym.
Naprawde jestem ciekaw i wytłumacz mi to jak zmiana wystroju wnętrza działa na twoje tuby w zakresie średnich i wysokich częstotliwości i jak to sie ma do twojej zwrotnicy ze trzba ją koniecznie modyfikować. Wyjasnij mi jaki w oólge ma wpływ tuba dla tego zakresu bo wg mnie zaden. Zysk z tuby przekłada sie zależnie od konstrukcji do gora 5kHz ale i to juz jest wysoko. Śmiem twierdzic ze po kilku zagięciach kanału tuby te czestotlwisoci juz sa dawno wytłumione.
Zresztą robienie tuby siegajaćej tak daleko nie ma najmniejszego sensu, po co sobie wprowadzać dodatkowe zniekształcenia w paśmie które jest najbardziej czułe na wszekie odchyłki, gdzie człowiek szłyszy najmniejsze nieprawidłowości.
Skomentuj
-
Słuchaj,nie wiem ja sie to ma ale wytłumacz mi taki fakt.Otóż po wielu kombinacjach znalazłem sobie kompromisowe obcięcie na korektorze,gra cacy.Za parę dni robie przemeblowanie,kolumny wedrują na krótszą ściane,za sobą mają lekkie zasłony.Jedna ściana pusta,na drugiej niewielki regał.Na podłodze dywan bez zmian.I co sie okazuje?To co wcześniej obcinałem teraz muszę lekko podbić bo są odczuwalne braki.Co Ty na to?
Inna sytauacja,pokój ponad 20 m,ściany,podłoga dość podobny wystrój.Oczywiście jest różnica w przetwarzaniu dołu.
I robię dokładnie tak samo jak w poprzednim przypadku,raz krótsza sciana,raz dłuższa.Sytuacja sie powtarza.Jest dokładnie tak samo.
Dość dziwnie jest też w wypadku zmiany odległości od ścian bocznych.Owszem,spotkałem się z tym zjawiskiem w tradycyjnych kolumnach ale nie było ono aż tak wyraźne jak w przypadku tych tubek.
Co do zakresu niskich częstotliwości,zgoda,ma sie prawo tak dziać,nawet w obliczeniach się to uwzględnia.Co natomiast się dzieje z wyższym zakresem?Dlaczego można zaobserwować takie różnice?I to jest dla mnie zagwozdka bo na samo ucho to nie są jakieś pomijalne różnice które można olać.
Sam nie wiem już czy to specyfika pomieszczeń czy raczej urok takich konstrukcji.
Po trochu sie domyslam dlaczego sie tak dzieje ale na razie zachowam to dla siebie.
Skomentuj
-
Masz po prostu wpływ pomieszczenia , normlana sprawa. Tyle ze ch-ka kolumn powinna być punktem wyjścia, jest z góry ustalona i ew wpływ pomieszczeni eliminujesz poprzez modyfikacje pomieszczenia a nie kolumny.
Zresztą patrząc na twój pomiar, podbicie obejmujące 3 oktawy chyba nie jest w pełni wpływem pomieszczenia. Poza tym oglnie się przyjęło ze ch-kę zestawu podaje się w warunkach neutralnych więc bez wpływu warunków miejsca pomiaru. Zakładam wiec ze taką masz ch-kę zestawu a wpływ twojego pomieszczenia mnie nie interesuje. Może u ciebie gra dobrze ale ja zrobie arz'ety wg twojego projetku , wstawie go do innego pomieszczenia i będzie tragedia a nie brzmienie. Proste.
[ Dodano: 2006-01-13, 13:56 ]
ps równie dobrze moza kupić odpowiedni amplituner z mozliwoscia autokalibracji ch-ki przenoszenia. Zrobić byle jakie kolumny , nawet bez zwrotnicy, wstawić , ampli sam wykalibruje i gotowe. I co będzie cool ? Przemyślcie ten problem.
Skomentuj
-
No cóż,może to i wpływ pomieszczenia choć spotkałem się z opinią że taki typ obudowy potrafi być dość kapryśny.No ale zostawmy to w spokoju bo jak widać stworzenie neutralnego pomieszczenia w moich warunkach jest jak narazie trudne do osiągnięcia.
Pozostaje jeszcze inna kwestia,kwestia samego pomiaru.
Według Ciebie Yoshi_80 jaki sposób należało by obrać aby uzyskać faktyczne odwzorowanie na charce?
Bo jak już wspomniałem to co uzyskałem obecnie niebardzo mi jakoś pasuje do charakteru grania.
Ja wymyśliłem sobie że zrobie oba pomiary z osobna dla głosnika i dla tuby.Połącze nearfield z onaxis a następnie nałoże oba wyniki na siebie. Co Ty na to?
[ Dodano: 2006-01-13, 14:12 ]
A właśnie,sknociłem wcześniej screena.Poprawiam.
A i projekt nie jest mój,warto chyba przypomnieć że zaprojektował to Tomaszo
Skomentuj
Skomentuj