Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuba ARZ eksperyment

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

umberto: raczej nie bedzie :)

wiesz ja sie spodziewalem patrzac po charce ktora SW wstawil ze bedzie w miare rowno to grac przynajmniej do tych 50hz, no ale coz...

a wlasnie myslalem zeby zrobic druga sztuke i jakis sub dolaczyc ... moze wtedy mi sie spodoba, nie wiem druga tube zrobie w ferie bo narazie co innego na warsztacie czeka

jednak co jak co ale jak niektorzy chca te tuby miec jako stereo to naprawde odpusccie sobie

Skomentuj

za slaby jest ten glosnik do tuby ktora tak nisko ciagnie krotko mowiac, naprawde dlugo sie bawilem w hornie zeby uzyskac cokolwiek z basu i wytrzymalosc jako taka. Lepiej juz wsadzic chyba te arz w closed bo i tak nie odtworza one tego basu. albo z subem albo sam wysoki, ale jak dajemy suba to po co ciagnac nizej niz 70hz ? i to wystarczy f3 na 70hz. prawda jest ze bez tlumika nie przejdzie no poproostu niemozliwe jest sluchanie tego. Gdyby ten glosniczek mial jakie 2 albo 3 xmax mm to by dalo takie pole do popisu ze 50hz jak nic by w tubie bylo, a tak...

pozdro

Skomentuj

Mnie bardziej urzekła jego szczegółowość i efektywność,basem sie nie przejmowałem bo jak dotąd nie ma dla mnie zestawu który by mnie bez suba zadowolił.I takie było założenie,horny plus sub.Mnie się to sprawdza w 100%,jestem zadowolony.Oczywiście każdy może mieć odmienne zdanie,są gusta i guściki.Tu raczej stereotyp nie wchodzi w gre.
        Ale patrząc przez pryzmat ceny to nawet jak zaszalejemy z super-hiper audiofilska obudową to i tak pod względem średnicy nie wiele sprzętów podskoczy temu cudakowi.Co prawda góra jest niezbyt bogata,basu prawie niet ale ładnie to razem współgra,ladnie sie komponuje.Mnie naprzykład taki charakter odpowiada,super brzmienie do rocka czy muzyki typowo dance.Dzięki spadkowi na górze nic nie gra ostro,nie piaszczy(arv-ke wywaliłem,nie podoba mi sie).A dół?He,od czego są suby?A szczególnie muzykalna seria bsw.
        Zresztą,pare osób to słyszało i po ich wypowiedziach wynika że raczej nie jest to taki totalny szit.Dużo zależy od upodobań.I sprzętu.

Skomentuj

to jak gra powyzej tych 80hz to mi sie nawet podoba, ale nizej to lipa, a co do wytrzymalosci to nie ma zle, 70W wytrzymal :)

umberto: to co mowisz jest prawda, mi tez akurat jego granie odpowiada bo idealnie sie spisuje przy klimatach trance i hardstyle, tylko trzeba sie liczyc ciagle z tym ze to glosnik za 25zł
          ja w sumie sie rzucilem na zrobienie tych tub i za duzo oczekiwalem od nich

narazie chce mu zaadoptowac ten filtr i cos niecos przy tym basie pomieszac, zobaczymy

Skomentuj

dragon, ja mimo wszystko trzymam za Ciebie kciuki i wierze że będziesz zadowolony.Żebyś ty wiedziła co ja na początku przechodziłem,horror.

Skomentuj

zapewne przechodziles to samo co ja :), w pierwszej chwili chcialem rozszarpac ta cala skrzynie golymi rekami

jutro podepne CD dobry wzmacniacz i wybadam dokladnie ta kolumne

Skomentuj

nie tylko wy tak zareagowaliscie

Skomentuj

panowie jak z tym filtrem? bedzie ktos taki dobry i zrobi dla wersji 8ohm? jak trzeba bedzie to moge podeslac jedna sztuke na pomiar

Skomentuj

Wlasnie. Ja tez bym prosil o ten filtr pod 8ohm Prosba tym bardziej duza bo kolumienki juz prawie gotowe, tylko na filtr czekaja

Skomentuj

Walcze z pomiarami. Nic nie obiecuje, ale moze mi sie uda dzisiaj cos uskrobac.

pozdro

Skomentuj

Uzytkownik, ale w tubie mierzysz?Bo jak nie to raczej pomysł bez sensu.

Skomentuj

i w tubie i bez tuby, podbicie na srednich bedzie :P. Tylko trzeba ustalic gdzie tlumic. Mierze w closed, zreszta tuba nie dziala powyzej 3k juz prawie calkowicie

narazie tyle wrzucam, nie jestem do konca pewny tych pomiarow, jeszcze troche musze z tym powalczyc. daje jak narazie tyle, bo w trakcie zabawy zwisl sie SW i przepadly mi ch-ki gdwk, gdm, arz i zaczetej zwrotki :[ . mam dosc, ide sie zaopatrzyc na sylwka ;]

posssdro

Skomentuj

ja juz sam nie wiem... slucham od rana i coraz bardziej mnie zaskakuje, przy jednym utworze wcale nie wydobywa basu i tu wspomaga ja sub, a przy drugim utworze potrafi zagluszyc suba

jedynie co mnie denerwuje to to ze slucham na wzmacniaczu normalnym stereo, na jeden kanal arz w closed a na drugim kanale tuba + sub i mnie uszy bolą, czuje taki nacisk na uszy, nie wiem jak to opisac, nigdy przedtem jak sluchalem na tych glosnikach to tego nie mialem

Skomentuj

dragon, rób drugą,mówie Ci.I koniecznie zrób filtr.Dopiero taki układ mozna oceniać.
                              Ja gram na tym kole pół roku i nie mam zamiaru zmieniać na co inne.Nawet jest opcja powielenia w wersji full wypas czyli sklejka 10mm i powlekanie kitem pszczelim.Bo fajnie wygląda.
                              Próbuje też bude z zywicy ale jakoś mnie to taplanie przeraża,ciężko sie z tego syfu domyć.

Skomentuj

Ja bude robie z 12mm mdfa Plany mam z elki :) Nie wiem tylko czym wykonczyc. Fornir odpada, okleina ciezko raczej. Myslalem o korku. Ladnie przykleic a potem lakiekiem pociagnac. A ty jak je chcesz wykonczyc tym woskiem pszczelim ?

Skomentuj

Nacieranie sklejki/forniru za pomocą gąbki czy szmatki.Takie wytyczne znalazłem na necie.A czy sie sprawdzi,sam nie wiem.

Skomentuj

zrób jakąś próbkę tej metody :)
                                    monitory na xw lub coś

Skomentuj

Hmm... sama sklejke tym nacierac? Raczej srednio to bedzie wygladac. Juz lepiej fornir. Jakis mahon :)

Sosna pobielana daje tez calkiem niezly efekt...

Skomentuj

Dobra dzisiaj mam dzien dobroci dla forumowiczow :P

wplyw zwrotnicy projektu Wojtka :

hmm, tylko -3dB na srednich

moja zwrota :

tlumi bardziej. mozna dac kompensacje baffle stepu i mniej tlumic, ale to wtedy zaleznie od obudowy.

a wlasnie zapomnialem dodac, arz prawie nie wygrzewany ;]. wygrzewalem druga sztuke, bo nie chcialla "dojsc" i najwyrazniej bede musial ja wymienic ;/

pozdro

Skomentuj

a ten tlumik dla wersji 4 czy 8 ohm ?

Skomentuj

Czaruję...