Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuba ARZ eksperyment

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Po wakacjach zabieram sie za zrobienie tych tubek. Chcialbym zrobic cos co bedzie podobne do nero jesli chodzi o wykonczenie. Jednak napewno pod ARZtem pojawi sie frez a gniazda beda z tylu obudowy.

Skomentuj

W czym symulujecie tą tubę?.... - taka tam babska ciekawość.

Skomentuj

Hornresp

Skomentuj

Przez chwilę myslałem że ktoś znalazł jakieś nowe narzędzie.

PS
          Nie można by tak zwiększyc liczby segmentów tej tuby?

Skomentuj

No Pany,druga sztuka gotowa i już gra.Jeszcze muszę zbudować filtry i chyba będzie czas na pomiary.
            Teraz jak słucham to widze że by się przydał wieeelki pokój.Może jutro to przetaszcze do większego i zobacze.Foty też jutro wrzuce bo aparat został w garażu i już mi sie nie chce biegać.

Skomentuj

Noto ja czekam na pomiary i na dokładny opis :P :) I chyba sobie sprawię takie :)

Skomentuj

Hehe za niedługo z oklepanych Arv104 i Arn150 na pierwszą konstrukcje będzie się brało ARZ i robiło horny xD

Skomentuj

Tak tylko jest mi potrzebny Pan SW.Bo mam uwagi co do filtra.Nie chcę sam tego paprać bo coś skaszanie.Narazie mam podpiety korektor parametryczny i wycinam to co w uszy kłuje.Powiem tylko że sie ciekawie robi.Dj Aligator sie nawet po klacie rozlewa a Dire Straits chce wyskoczyć na środek pokoju.No i powera się nie boją.Clon sie ciepły zrobił.

Ale ogólnie widzę że projekt był godny pracy.Moje diy podłogówki poszły w odstawke i raczej na allegro będzie można je spotkac a nie u mnie w pokoju.Stereofonia i szczegóły bomba a wokali żadne 2 czy 3 way nie przebije.Nie ma bata.

Skomentuj

W takim razie napewno zrobię sobie takie Umberto powiedz jeszcze bo nie wiem jakie głosniki kupować... Na stronce empire są ARZ6608 tylko a Ty coś wspominałeś że masz 4 ohm. Pod które jest ten projekcik ?

Skomentuj

Pod 4 ohmy.Jeśli wzmak akceptuje takie obciążenie to radze takie nabyć.Ja zawsze kieruje się w stronę 4 ohm ze względu na osiągane moce.Po co bez sensu piłować dodatkowe waty.
                      W sieci 4 ohmowych nie spotkałem,ja kupiłem na wolumenie,tym razem własnoręcznie.Tylko uważajcie na podróbki no name.Brać tylko TVM-a bądź Westre.Gość mi chciał wcisnąć jakiś zamiennik ale na pytanie o powtarzalność TS se odpuścił.Cosik podejrzana sprawa.

Skomentuj

Chyba zaczne je robic juz przed wakacjami :-) Umberto odpowiedz tylko prosze na moje pytanie dotyczace wymiarow.

Jakie dokladnie ma miec wymiary obudowa ? W topicu jest napisane 20 cm z hakiem, w acu hornie tez tak a na zdjeciach Twoje obudowy sa duzo szersze niz glosnik. Jak to w koncu jest?

Nie chce poganiac czy cos ten tego ale przydal by sie dobrze zwymiarowany i narysowany projekt obudowy :-) Umberto jak bys mi napisal na gg te wymiary to moge zaczac robic rysunek dla reszty fanow topicu :) Moj gg 2056921

Skomentuj

Tato Muminka,to jest proste.Te wymiary które podesłał SW muszą pokrywac się z wnętrzem że tak powiem.Zewnętrzne są odpowiednio proporcjonalne do grubości użytego materiału.Choc pewne minimalne odchyłki nie powinny mieć negatywnego wpływu na całośc.
                          Mówiąć szczerze to u mnie też wyszły pewne odchyłki,poprostu płyty które miałem narzuciły same takie postępowanie.Ale ogólnie całośc jest git.Gdyby jeszcze pozbyć sie tej kłującej średnicy bez korektora to już by było git.No ale powoli do celu.

A jakby co to 120X50x20.I proponuję podnieść głośnik troszke wyżej.U mnie jest 20 cm od górnej krawędzi.Mówię oczywiście o jego środku.

Skomentuj

Umberto masz jakies gg ?? jak mozesz to zagadaj na numer ktory podalem

Skomentuj

kurczesz w sieci właśnie też nie widziałem ARZ 4 ohmowych a na wolumen mam jakieś 500km z hakiem :(

Skomentuj

empire com pl opyla,wyslalem do nich maila i potwierdzili ze maja(chcialem brac spory kawal czasu temu)

Skomentuj

Daję troche fotek.

Tu przymiarki do boków tuby.

Tu już niemal gotowiec,wystarczy drugi bok przykręcić i zrobić otwór pod głośnik.

Rzut na profilowania załamań tuby.

Widok ogólny plus mój niezawodny pomagier ze starą przednią ścianką od suba na głowie ;]

Gotowiec w domu,kanał lewy.

Kanał prawy.

No i parka.

Sorry za jakość,zdjęcia były robione w nie najlepszych warunkach a aparat jest kupiony za 250 zł

Skomentuj

A co jest nie tak z wersją 8 ohm?

Skomentuj

Dokładnie nie wiem.Wiem tylko że projekt jest pod 4 ohmy co mi zaznaczył SW.Ale biorąc to na chłopski rozum to raczej nie powinno to mieć wielkiego znaczenia.Jeśli się myle to napewno zostanie wniesiona korekta ze strony autora.

Co do pomiarów wychodzi mi kicha,cos mam nie tak a napewno jest z tym związany pospiech wynikający z braku czasu.To co dzis pomierzyłem pasuje raczej do jakiejś kopółki a nie do tych tub.Chyba zapakuje to w auto i pozwolę sobie na małe odwiedziny Pana SW.O ile wyrazi na to zgodę.Jak na razie nie mogę go złapać na gadu.

Skomentuj

Zauważyłem że czasem/często wersje 4 i 8 ohm różnią się jeszcze parametrami T-S, np visaton W170SC.
                                        Na stronie TVM'a nie ma parametrów T-S dla tej 4'ki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Newborn
                                          Zauważyłem że czasem/często wersje 4 i 8 ohm różnią się jeszcze parametrami T-S, np visaton W170SC.
                                          Na stronie TVM'a nie ma parametrów T-S dla tej 4'ki.
                                          Wg strony TVM`a roznica jest tylko w zakresie czestotliwosci, jaka w tym prawda to juz nei wiem bo nie sluchalem jak narazie tych przetwornikow , naszczescie nie dlugo sie to zmieni :-)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X