Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuba ARZ eksperyment

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wlsanie SW to.... nie odzya sie na gg i priv;

ma ktos moze projekt tej tuby???????????? SW nie dal ;/

Skomentuj

aryan, uspokój się...

Pierwsza strona, pod koniec...eh

Skomentuj

Na jednej z fotek wydaje sie ze tylna scianka jest pochylona odwrotnie do przegrody.... czy to jest efekt końcowy czy tylko złudzenie optyczne? Kolejna fota juz jest ok. tzn tak jak na projekcie.
        Czekamy na zakończenie projektu. Pozdrawiam.

Skomentuj

Wszystko jest zgodne z projektem,być może to złudzenie optyczne.

[ Dodano: 2005-08-01, 21:50 ]
          Walcze z pomiarami,nie jest to łatwe.Całość zaczyna "coś robić" od 20Hz,tak wynika z pomiaru near field bynajmniej.Na razie nie ma żadnej pewności,muszę jeszcze powalczyć a czasu nie mam zbyt na tą zabawe.Jak dojde do ładu zrobie pomiar wzorców które wiem że są pewne a następnie podstawie tube.Tylko że to może troszke potrwać.

Skomentuj

Umberto zrób pomiary w budzie z zaokrąglonym kanałem i z kanciatym (pierwsza wersja) Ciekawe czy będzie różnica.
            Pozdrawiam

Skomentuj

Bardzo chętnie,jak mi czas pozwoli to dziś usiąde i jeszcze raz skalibruje sprzęt.Może się wreszcie uda.Sam nie mogę usiedzieć z ciekawości jak to wyjdzie na papierze.

[ Dodano: 2005-08-02, 20:33 ]
              Walka z wiatrakami,mam chyba uwaloną wkładke.Ale cos się udało uzyskać i w miarę z wrażeniami słuchowymi sie pokrywa.

To jest ta "pozaokrąglana" jakby co.Z drugą jak na razie mi sie knoci.Pomiar robiony w odległości ok.2m bo inaczej sie nie da.Z jednego metra to sie sam głośnik mierzy a tuba nie.Wyraźnie widać nieporządane górki,po wycięciu tego jest całkiem przyjemnie.
              A,pomiar robiony bez filtra RLC bo mi Kuba go gdzies wywlókł :/

Skomentuj

Czekamy na pomiary z filtrem.

Skomentuj

Umberto daj ten wykres w wyższej rozdzielczości bo mało widac na tym. Aaa do Sound Wave'a nie jedziesz na pomiary???

Skomentuj

Overclocker, wstrzymajmy się chwile.Może na dniach spotkamy się z SW,poproszę go aby wziął ze sobą JIG-a i mikrofon bo ja swojemu sprzętowi nie wierze.Jeszcze może z Irkiem się uda jakiś pomiar wymyśleć.Na razie są pewne kwestie jeszcze do ustalenia.

Skomentuj

Ja juz się nie moge doczekać.... dechy się grzeją....

Skomentuj

Umberto lub Sound Wave: prosiłbym o informacje czy może to być wersja 8 Ohm, bo wersja 4 kosztuje prawie 2x wiecej (39zl;/) a teraz bede zamawial z empire glosniki to wzialbym od razu te ARZ'ty.
                        pozdro

Skomentuj

39???! Może ludzie z empire juz wiedzą że jest projekt tej tuby i dlatego taką kosmiczną cene podają Widziałem na prolechu arz 4 ohm za 27 zł.

Skomentuj

Ja musze tylko 8 ohm bo mój wzmak od 6 ohm może... :-)

Skomentuj

o faktycznie, w prolechu sa taniej. Ja mowilem o dexonie, a tam maja troche smieszna cene

ale i tak wole wersje 8 ohm wiec dalej czekam na odpowiedz,
                              pozro

Skomentuj

Umberto powiedz jeszcze bo nie wiem jakie głosniki kupować... Na stronce empire są ARZ6608 tylko a Ty coś wspominałeś że masz 4 ohm. Pod które jest ten projekcik ?
                                Pod 4 ohmy.Jeśli wzmak akceptuje takie obciążenie to radze takie nabyć.Ja zawsze kieruje się w stronę 4 ohm ze względu na osiągane moce.Po co bez sensu piłować dodatkowe waty.

Skomentuj

widzieliscie ten projekt

http://diy-audio.atspace.org/myvgtdwg.htm

Skomentuj

Parę watków wstecz jest linka do niego

[ Dodano: 2005-08-05, 19:54 ]
                                    Zmontowałem pierwszą wersje filtra RLC i dokleiłem magnesy od starych GDWT 9/XX.Pojawiła się spora różnica w dźwięku,znikły krzyki,bardziej wyeksponował się bas.Lecz bardzo dużo zależy od ustawienia kolumn,nie mogą być zbyt blisko ścian ani zbyt daleko.Myślę że jest to uwarunkowane wylotem tuby ku górze.
                                    Ogólnie teraz bardziej mnie się ten dźwięk podoba,już nie używam korektora.Da się nawet zagrać z kompaktu.

Skomentuj

czekamy na końcowy projekt z dopracowanym filtrem.

Skomentuj

Ten końcowy projekt jest ja początkowy
                                        Nie wiele się da tu zmienić a przynajmniej nie prostymi środkami.Jedyne co pozostaje to zabawa filtrami i magnesami choć moja powyższa konfiguracja w pełni mnie zadowala.Być może z czasem się pokuszę o aktywną korekcję.Ale to tylko plany i być może zostaną przyćmione innym nietuzinkowym projektem.
                                        No ale jak by co to z grania jestem zadowolony,po osłuchaniu oceniam je jako lekko estradowe,twardo,szybko ale cholernie szczegółowo.No i bardzo głośno.Bywa tak że momentami cos zadudni ale to tak naprawdę nie razi.Tuba jest bardzo wrażliwa że tak powiem na zróżnicowany materiał muzyczny.Te utwory które na 3way grały niemal jednakowo na tubie przechodzą metamorfoze.Myślę że to efekt górek i dołków na ch-styce głośnika i tak to się w praktyce objawia.
                                        Myślę że osoby które nie używają żadnej korekcji dźwięku napewno były by miło zaskoczone brzmieniem natomiast Ci ktorzy preferują bas i sopran na godzine 17 niech o niej zapomną.
                                        Przy dobrych wiatrach zestaw w tym tygodniu otrzyma pomoc ze strony suba i myślę że powinno sie to dość ciekawie uzupełniać.
                                        Jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości,targają nim mieszane uczucia bądź nie jest pewny co do trafności takiej konstrukcji to zapraszam na odsłuchy.Czasami łatwiej zrobic sobie małą wycieczke niż wpakować się w projekt który się danej osobie nie spodoba.Ja zrobiłem,podoba mi się.Ale nie sądze aby każdy miał takie same upodobania.

W tym miejscu chciałbym serdecznie podziekować szczególnie Sound Wave za poświęcenie czasu na projekt i cenne wskazówki.Dla Irka też się należą słowa podziękowania za wyjaśnienie pewnych kwestii.Ponadto dziekuje Tomaszo oraz DjBolo z elektrody,oni równiez pomogli.Trudno tu pominąć wszystkich kolegów z naszego forum którzy pomagali jak mogli i żywo sie intetresowali postępami.
                                        Poprostu serdecznie wszystkim dziękuje,takiej pomocy nie kupi się nigdzie i za żadne pieniądze.

P.S.
                                        Jeśli ktos z was dyspopnuje ciekawym projektem z tych mało mozliwych to niech się śmiało odzywa,może będzie tak jak z tubą?

Skomentuj

Super podumowanie.
                                          Brakuje tylko charakterystyk (kanciatej i okrągłej) i i schematu filtra.
                                          Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...