Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuba ARZ eksperyment

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja tak dla odmiany swoje postanowilem wykonczyc korkiem :) Zawsze tylko ta okleina lub wykladzina... trzeba sie rozwijac :P

A jaki subek byscie do tego proponowali? Moze cos na tesli Czeski komplecik by byl

Skomentuj

ja powiem tak, aktualnie mam tak korekte ustawiona ze kolumny spokojnie graja bez suba i jest basu az nadto w niektorych utworach, mam teraz ferie i bede robil wzmacniac do kazdej tuby + aktywna korekcja, jak wszystko zda egzamin i bedzie grac tak jak ma to zrobie kilka sztuk i moge wam podeslac na testy

co do wykonczenia, to moje beda pokryte lakierem na polysk + maskownica, a to co jest aktualnie to pokaze w poniedzialek

Skomentuj

No ja swoje okleje korkiem, potem lakier. Glosniczek zostawie odkryty. Tak klimatycznie bedzie Jak w acuhornach :) Na poczatek napedzac bede to unitra trawiata ws 315 (znalazlem na strychu, ledwo co uzywana ) . Kabelek mysle dac jak najgrubszy aby nie tracic jakosci dzwieku :)

P.S Co myslicie o unitrze ws 315 i unitrze kleopatra ? Dobre to wzmaki ?

Skomentuj

to ze dasz jak NAJgrubszy kabel to neiznaczy ze dobrze,dla malych mocy wystarczy dosc cienki kabel,bo mozesz sie spotkac z efektem naskórkowosci,wiem tylko ze prad plynie po wierzchu kabla ale co to zmienia niedoczytalem sie jeszcze :) (wiem ze cos psuje...).
          ja swoje albo oforniruje,mam namiary na bardzo tani fornir nawet za 4.20 m^2 !
          albo pomaluje na polysk,tylko niewiem,czarny.... biały.... :>

Skomentuj

Tasior jaki filtr do tych tub bedziesz stosowac? Bo widze ze tez na 6608 robisz.

Skomentuj

jak narazie niemam tub,gra to w free air.niemoge narazie zaduzo powiedziec bo nieslysze basu i niewiem o ile zaduzo jest srednich :) ale mysle ze nie,niebede stosował.jak zloze tube to bede dokladnie wiedzial,i jak bede mial jzu normalny wzmacniacz,bo jak wiadomo w wiezach sa korektory itd.. :)
              Pozdrawiam

Skomentuj

No ja wlasnie tez myslalem zeby nic nie dawac tylko korektorkiem sie pobawic A w takim razie jakiej grubosci kabelek bys proponowal?

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                  to ze dasz jak NAJgrubszy kabel to neiznaczy ze dobrze,dla malych mocy wystarczy dosc cienki kabel,bo mozesz sie spotkac z efektem naskórkowosci,wiem tylko ze prad plynie po wierzchu kabla ale co to zmienia niedoczytalem sie jeszcze :) (wiem ze cos psuje...).
                  To nie do końca tak. Zjawisko naskurkowości do tyczy zarówno grubych jak i cienkich przewodów. Polega na tym że dla wyższych częstotliwości (jak również przy wysokich napięciach) prąd płynie wieżchnią warstwą przewodu. W skutek tego środkowa jego część jest gorzej wykorzystywana, a co za tym idzie przewód ma większą impedancję. Zwiększanie przekroju kompensuje tylko to zjawisko. Moiżna też używac przewodów taśmowych lub specjalnych plecionek w których to zjawisko jest znacznie mniejsze.

Skomentuj

zgadzam sie Newborn,ale to zjawisko bedzie wieksze przy grubszym kablu wiec najgrubszy niebedzie najlepszy...
                    co do kabla jaki.. szczerze to niezastanawialem sie nad tym ale ja najprawdopodobniej dam cos 1.5-2.5 mm

Skomentuj

Dobra przestańcie :)
                      Konstrukcja na głośniku za 25zł a Ci o kable się kłócą :)
                      Prawda jest taka:
                      -stosunkowo małe odległości kolumn od wzmacniacza, średnia moc (czyt. tda lub lm) - kabel 2 x 1.5mm kw
                      -subwoofer lub większa odległość lub moc - 2 x 2.5mm kw
                      i tyle...
                      ew jak ktoś ma UTP czy coś to sobie może zapleść lub nawet i nie i też będzie grało :)

Skomentuj

Nio ja juz zaczynam bardzo powoli pudlo skrecac Nawet niezle ten korek wyglada

Skomentuj

oto pierwsza fotka, wieczorem dam wiecej

Skomentuj

No,no,super.I z łóżka nie spadniesz

Skomentuj

No moi kochani - widze, ze mnie zaraz za Acuhorna beda scigac! Morderce wysla

Wiesz, ze koneiczna jest zwrotnica w postaci tlumika wrzeszczacych zakresow - jak zamontujesz ma podobno grac niezle. Opisz wrazenia :)

Skomentuj

A moglibyscie dac schemat tego tlumika dla arz 6608 :)

Skomentuj

ja leje na tlumik :), siedze wlasnie nad korektorem do kazdej tuby, docelowo korekta w zakresie +/- 12db - 31hz, 40hz, 50hz, 63hz, 80hz, 110hz, 2khz, 2,8khz, 4khz, 5,6khz
                                  jak bedzie ladnie to doloze inne czestotliwosci :)

Skomentuj

lepiej powiedz jaki masz aparat bo super fotki

tuby jak tuby heheh wykonczysz je to wtedy sie oceni

Skomentuj

aparacik nie moj tylko sasiada, jakis Canon, jak bedzie to sie spytam

apropo, byly dwie osoby posluchac, sasiad i znajomy, sasiad jak je zobaczyl to sie troche posmial ze takie szafy... jak puscilem set PvD to usiadl i sie dziwil ze te cyt."gowienka" graja tak wyraznie, za to znajomy pierwsze co to sie mnie spytal gdzie subwoofer skrylem... takze cos w nich jest :)

Skomentuj

Rany,jak ja się ciesze że to sie ludzia podoba!Tyle szukania,pytania,jeżdżenia.Setki opini że za głupoty sie biore,że pojęcia nie mam,że to gówno nie głośnik...
                                        Chyba zamówie sobie ze 100 sztuk bo mogą być lada dzień problemy ze zdobyciem arz-ta ;]

Skomentuj

Nio umberto Wielkie gratulacje dla ciebie :) Nad czym teraz pracujesz? Masz jakis kolejny nowatorki pomysl

Skomentuj

Czaruję...
                                          X