Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuba ARZ eksperyment

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hmm moze najpier komenatrz do screena. Takie masz ustawienie eq zeby było dobrze ? Powiem tak : tragedia. Przecierz tu nie są drobne poprawki , tu są jakieś mega niedociagnięcia!! Wyjaśnij mi po jaką cholere zmuszasz głosnik go grania w paśmie w którym on juz tego nie potrafi robić ? Całe te podbicie wysokich z finalnym +7 na 20kHz , i cały podbity bas z +8 na 70Hz gdzie juz dawno sie skończyły mozliwosci tuby i głosnik jest nieobciązony.

Nie wspominajac o tym ze eq foobara to nędza , po włączeniu charczy jak diabli.

Chcesz wiedzieć jaka jest faktyczna ch-ka zestwu , zmierz on axis. Jak 1m nie jesteś przekonany to zmierz z 2 , 3 m. Troche ci odbić najdzie na pomiar ale to nie szkodzi. Zwykle chodzi o poglądowy wykres, np które podzakrey są wykesponowane. Wylot tuby masz z tego co pamietam z przodu wiec 1m juz powinien wystarczyc ale dla pewnosci mozna zmierzyć z 2m.

Chcsz sprawdzić jak wyglada sprawa zakresu nisko-średniego i ogólnej rownowagi tonalnej. Nic prostrzego , ustawiasz 1m i robisz pomair nearfild. Ładnie ci obejmie całe pasmo, co z tego ze poszarpany, te odbicia nic nie znaczą bo charakter głowny zestawu i tak wyłapiesz. Widać jak na dłoni baffle step , i całe przejscie miedzy basem a średnimi tonami.

Zakres wysokich tonów już w pomairze onaxis.
    Ogólnie to jak na mój gust wpływ tuby powinien efektwynie współgrać z głosnikiem do częstotliwosći nie wiekszej jak 0,7-1kHz. Już 1k jest troche za wysoko. Po co mi wzrost efektywnosci powyżej ? Tam i tak zwykle dzieją sie dantejskie scheny na ch-ce , nie mówiac juz z takim tanim głośnikiem jak arz. Dokładanie do tego dodatkowej ch-ki promieniowania tuby która nie jest za pewnie zgodna z faza , tylko nieźle ja pi...li to tylko utrudnianie sobie życia i psucie całego efektu.

Ta konstrukcja to i tak nie jest prawdziwa tuba , bo wykorzystuje sie obie strony membrany przy czym tuba podczeponia do tylniej strony. To tak jakby bass reflexem próbować odtwarzać średnie tony, chyba kiepski pomysł prawda ? .

Jak ja bym to zrobił? Po piersze dopieścił ch-ke kolumny. Tak skonstruował zwrotnice zeby w neutralnych warunkach było mozliwnie najbardziej liniowo, lekkie wyeksponowanie wyżsdzego zakresu moze byc ale z wyczuciem , bez zadnych 10 dB podbić.

Następnie wstawił to w miejsce odsłuchu i tam zrobił pomiar, wtedy widać w prównaniu wpływ pomieszczenia. Reszta to już kwestia wytłumienia miejsca odsłuchowego. No a na koniec juz porpawki samej zwrotnicy bo nigdy nie udaje sie za 1 razem .

Skomentuj

Dzięki Yoshi_80, co do korektora foobara,jest co prawda marnej jakości ale u mnie akurat nic nie charczy.A to że on tam niby sugeruje tyle czy tyle dB...wątpie czy autor dobrze to wyskalował.
      I kurcze jest jeden problem,oceniasz całość po screenie,OK.A co powiesz na fakt że przy takim ustawieniu korektora te arz spokojnie wytrzymują całą moc z lm 3875?Na maxa!I bez żadnego charczenia.Trafo 2x24V,głośniki maja 4 ochmy.
      Podbicie na 70Hz mam bo padł mi wzmak od suba i jakoś się musze ratować chwilowo co zresztą wcale nie przeszkadza aby ten w końcu płytki bas czuć na ciele.
      Zresztą,weekend za pasem,postaram sie zrobić pomiary pod Twoje dyktando bo być może te wcześniejsze są skaszanione i gadamy o głupotach.

[ Dodano: 2006-01-13, 19:46 ]
      Nie wytrzymałem:

Co o tym teraz sądzicie?Nie wdawalem sie w komplikacje,łączenia itd.Poprostu mikrofon 1m od kolumny i 2 pomiary głośnika,2 wylotu.

Skomentuj

Yosi - pierdolisz jakbys dynksa popil. Sorka, ale to co pomiary pokazuja dla szczerego pola, to ma tak do zycia jak komunizm dla dobra jednostki. Troche mnie to wiesz co... Zebys Ty tak pisal...Jak NA TAKA konstrukcje to jest naprawde niezle - potwierdzilo to kilka osob ze sluchem w praktyce, ja poki co nie mialem okazji osobiscie - ale moze sie uda. Wiesz dobrze, ze to jak cos brzmi w pomieszczeniu ma sie tak do pomiarow nie uwzgledniacjacych wplywu pomieszczenia jak ... srut kal. 0.22 do lufy 0.177

[ Dodano: 2006-01-13, 21:26 ]
        Zebys sie na mnie nie obrazil - wiem, ze stoisz po stronie stoickiej ale... no sam wiesz...

Skomentuj

tomaszo, takiego steku bzdur nie spodziewałem sie w twojej wypowiedzi. Rzucasz jakimiś sloganami bez popracia. Śrut , komunizm a konkretów brak. Co z tego ze kilku osobom sie podobało, nie znaczy to ze moze być lepiej. Ile tego słuchali 15 min, godzine ? Przesluchali szerokie spektrum materiału muzycznego ? Nie, a pewnie jakby posłuchali to już by im się mniej podobało.

umberto na prawde cieżko coś z tych pomiarów wywnioskować , mogłeś je chociaż 1/16 okawy wygładzić ale teraz widze ze jakoś dziwnie je wykonywałeś. Nie rozumiem jak moze być onAxis głosnik i onAxis wylot , przecież w polu dalekim słuchasz całosci a nie jednym uchem głosnika a drugim wylotu tuby. Wyjaśnij mi o co tu chodzi.

Chcecie pomiar z wpływem pomieszczenia ? Przosze moje kolumny tak jak stojoą w pokoju , mikrofon 1m od kolumny na wprost głosnika, wygładzenie 1/16. Pomieszczenie niczym specjalnie nie wytłumiane , ot tak jak sobie w nim mieszkam.
          Pomiar nearfiled rónież z 1m. Widać jak na dłoni wąskopasmowy wpływ rezonansów pomieszczenia na 52Hz , 120-200Hz ,oraz w zakresie 2-4Khz. To najbardziej uciązliwe rezonanse mojego pokoju.

Dlatego wiem jak wyglada wpływ pomieszczenia i mam sie o czym wypowiadać. Nikt mi nie wciśnie ze mozna to jakimś korektorem wyrównać bo to niemozliwe. Trzeba walczyć z tłumieniem pomieszczenia , oabsorbery , rezonatory helmoza itp.

Wiele dobrych konstrukcji poległo na audioshow (mozna o tym poczytać np na lukarze oraz sam sie o tym przekonałem) przez to ze wystawca nie zadbał o akustykę pomieszczenia. Wg waszej teorii musiałby przerabiać zwrotnice lub bawić sie korektorem ROTFL.
          Załączone pliki

Skomentuj

ja tylko chcialem przypomniec ze sam glosnik kosztuje smieszne 25zł brutto, a dyskusja chocby o glosniku za 200zł w spieprzonej obudowie...

a co do samych odsluchow to glosnik juz gra od pol roku, a w tubie od 3 tygodni gdzies, non stop, gral juz w 3 roznych pokojach i wcale to zle nie gra, przynajmniej dla mnie

Skomentuj

A dzieki za komplimenta, dzieki... No trzeba czasem posluchac po prostu...Skad wiesz kto i ile sluchal - i czego?... Mam zaufanie do paru par uszu jesli chodzi o tych, co slyszeli.

Lepiej moze byc nawet jak wydasz na konstrukcje 234354545454 kzl...

a prawda - hehe... glosnik jest high endowy - 30 zl w najgorszym razie... stad interpretuje wykresy nawet pozytywnie... A korektor - komu przeszkadza?...

Aha - mowilem tajemniczo.. tzw. sens ukryty...

Skomentuj

Yoshi_80, pomiar z odległości ok.1-1,20m,mikrofon nie ruszany dla wszystkich pomiarów,oczywiście w stosunku do źródła dźwieku.Czyli jak wylot to wylot,jak głośnik to głośnik.Na mój gust zmierzyłem to co jest istotne,Jeśli popełniłem błąd to prosze o sprostowanie.Może poświęć chwilke i napisz krok po kroku jak to mierzyć bo ja juz głupi jestem.Nijak sie to ma do Twego tutoriala jak i innych materiałów.
                Szukałem tego ponad rok i chcę aby inni zainteresowani nie musieli pokonywać tylu niewiadomych co ja.Stąd prośba o pokierowanie jak to przekazać dalej aby wypadło jak najwierniej.

[ Dodano: 2006-01-13, 22:06 ]
                Wiesz co Yoshi_80?Tak patrzę na Twój pomiar i sie zastanawiam>Co by sie stało jakby go jeszcze mocniej wygładzić?No bo on już jest z lekka wygładzony,nie zaprzeczaj.Inna rzecz to fakt gdzies Ty go wsadził do tego pomiaru.Powiem tylko że zaden closed czy free way nie może byc porównywane z pomiarem w tubie.Więc?

Skomentuj

Powiem tak. W wynikach pomairów musi być pewna prawidłowość. W twoich wynikach ja tej prawidłowości nie widze. Najbardziej wiarygodny jest pomair onaxis . Jednak w odległosci 1m pomiar onaxis i nearfiled powinny być torższame , przy czym nearfiled z uwagiu na gługi czas bramkowania bedzie poszarpany ale za to obejmie całe pasmo.

Po drugie nie widze analogii miedzy pomairem który zamieściłęś wcześniej a obecnymi. Wtedy było podbicie na 2-15KHz a teraz go nie ma , jakim cudem ? Wyłączyłeś korektor ? A moze kablibrowałeś system pomairowy z korektorem czy jak , bo ja tu czegoś nie rozumiem. Teraz wyglada jakby głosnik w pomiarze wyglada całkiem na odwrót , z podbicia tylko wpsomnienie,zastanawiajace prawda.

Nie rubcie ze mnie lamera, że niby syper wygładziłem pomiary co by tu szpanować. Zawsze do celów pogladowych wygładzam 1/16 żeby pomiar był czytelny. Co sobie bede psuł wzrok na nearfildzie jak ja chcem tylko zobaczyc jak mam skopensowany baffle step. Poniżej pomiary niewygładzane, wedle życzenia:
                  Załączone pliki

Skomentuj

Moze ja fakktycznie zle zrozumiany zostalem... O co mi chodzilo - teraz co autor mial na mysli :)

Otoz - przychodzi do mnie kumpel, ktory nie ma bladego pojecia o sprzecia dzwiek produkujacym. Przynosi jakies tam 20 piw i sobie sluchamy muzyki. Mu jest szajsigal czy ja mu wlacze 10 korektorow, 15 filtrow itd.. po drodze - on ma tylko dobry sluch i mi mowi - to brzmi do bani, to brzmi jak trzeba. O to wlasnie chodzi - chcialem tylko pokazac, ze uciekajac w technomancje dochodzi sie do poziomow, gdzie to co najistotniejsze traci znaczenie - czyli sluchanie muzyki... Jesli slychac jak trzeba - na ch.. mnie tam pomiary i 3400 statystyk... O to mi chodzilo, mam nadzieje, ze Yoshi, poniekad czlowiek zacny i znany, przczyniajacy sie do rozwoju wlasnego myslenia, sie nie obrazili na mnie... taki mam dzien, a to za sprawa strony, ktora dzis nie dziala - moze i lepiej?...(zeby bylo jasno - za strona stoja ludzie, ktorzy generalnie... tak...coz...)

Skomentuj

No w sumie racja, że można utracić sens , czyli przyjemnosc ze słuchania muzyki. Jednak nie zmienia to faktu, że jest to forum nt. konstruowania sprzętu audio a nie jego odsłuchiwania. Jednak to spora róznica.
                      To ze brzmienie kolumn bedzie sie podobać 100% słuchajacych, nie znaczy ze nie mogą one brzmieć lepiej. W tym również jest własnie sens który powinien być myślą przewodnią tego i jemu podobnych for. Nie chodzi o to żeby brzmiało fajnie, chodzi o to żeby brzmiało najlepiej jak to jest mozliwe. Bo fajnie to brzmią kolumny fabryczne a my dążymy do czegoś wiecej , prawda ? .

Skomentuj

Masz racje, pomiary mowia calkowita prawde... Tu sie zgadzam - forum jest o konstruowaniu, ja troszke sobie pozwolilem na dzwignie metafory niekoniecznie trafnie Cie gniotac - ale wiesz o co mi chodzilo...
                        Zgadza sie - prawidlowy pomiar moze niezmiernie pomoc w poprawie brakow. O to nam powinno chodzic - jednak ostatecznym wyznacznikiem jest sluch i odbior, nie moze tak byc, zeby na podstawie samej char. sciagnietej okreslac calosc sprzetu / konstrukcji... Trzeba posluchac, chocby char. mowila "nie ma sensu nawet sluchac" - nieraz sie czlowiek zaskoczy...

(strona zaczela dzialac, ale ja jakos jestem niewidzialny)

Skomentuj

Ej Pany,nie kłócic sie tu :)
                          Co do różnic pomiarów,sam nie bardzo wiem jak to sie stało.Być może pierwsze podejście było zbyt gorliwe z mojej strony (sam bardzo nie wiedziałem jak to mierzyć) i powiązałem zbyt wiele pomiarów tworząc dziwoląga.
                          Ostatnie podejście zrobiłem dokładnie według instrukcji jaką podaje Yoshi,bez pośpiechu,krok po kroku tak jak jest opisane.
                          Dodam tylko że nie ma po drodze żadnej korekcji!Jedyny element to zwrotka w pierwszej wersji.Szkoda że przed zapisaniem zaliczyłem zwis kompa ale mogę pomiary powtórzyć i wygładzić tak jak zaleca Yoshi.
                          I bynajmniej nie chcę z nikogo robić lamera,raczej odwrotnie,chcę uzyskać jak najwięcej wartościowych informacji.

Skomentuj

Ok. Pospiech w pomiarach to najgorsza rzecz jaka może być. Jak będziesz miał trochę czasu to przygotuj sobie ładnie stanowisko do pomiarów. Z dobrym wytłumieniem odbicia z pogłogi i ew od sciany. Zrób pomiar pulse response , ustaw markery tak zeby zadnego syfu nie łapać i wtedy m ozna zmierzyć OnAxis.

Na początek najelpiej, o ile jest to mozliwe, samego głośnika. Zatkaj tube jakąś poduszką i zmierz sam głosnik. Taki pomiar bedzie bardziej wiarygodny oraz bedzie mozna zobserwować wpływ tuby.
                            Dla celów projetkowych oczywiście pomiar bez zwrotnicy.

Jeżeli na pomiar nanosi sie duzo odbić wystarczy zmniejszyć moc.

Patrząc na twój ostatni pomiar nie jestem przekonany do tego ze głośnik ma taka ch-ke przetwarzania. Przecież to wygląda jakby go jakąs cewką filtrowano. Chyba ze ta tuba daje mu takiego kopa na niższych szczęstotliwosciach ze poźniej głosnikowi brakuje SPL zeby było równo. No ale to już jest wtedy błędna koncepcja tuby .

Skomentuj

Dzięki Yoshi_80, ale i tak pewnie Cie pomęcze na gg bo mam pare "niejasnych ale".
                              Tylko najpierw znajde chwile wolną no i wykłóce sie ze ślubną o kołdre

Skomentuj

Tuba daje sporego kopa na dole, takze to napewno to. Powinna pracowac do okolo - kurde juz nie pamietam, dosc wysoko, nawet do 500 - 1000 Hz.

Skomentuj

To nie na tyle wysoko zeby wyglądało tak jak wygląda na pomiarze umberto. Myślę, że chyba był jakiś bląd w pomairze.

Skomentuj

nie po to to budujemy zeby zwrote jakas lipna dawac. Trzeba nad tym popracowac. A z ta max moca na lm to jakos nie chce mi sie wierzyc, ja swoje w closed 15l meczylem na 20W moze i mialy dosc (kawalek Nookie zespolu Limp Bizkit).

POzdrawiam

Skomentuj

to niewierzysz 2 osobom :P Dragon przez 20 minut sluchal na p3a czyli 70 W (taka konfiguaracja)
                                      Pozdrawiam

Skomentuj

nie wiem jak to zrobili ze im nie pierdzialo moze tuba tak sprytnie obniza wychylenia. przekonam sie niebawem ;p

ps. wlasnie sie przekonalem jak bardzo badziewny jest eq w foobarze. Yożi mial racje, pierdzi jak skurczybyk. Podbicie na eq diorki tylko wzmaga bas a tutaj zaczyna charczec wszystko przy podobnym poziomie mocy :|

Skomentuj

Uzytkownik,to zalezy od wzmacniacza! mi na wiezy charczy jak troche zmienie chociaz srednie tony,a na wzmaku na tda 7294 cód miód i orzeszki!

Skomentuj

Czaruję...