Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuba ARZ eksperyment

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tuba i linia transmisyjna to kapke inne charaktery brzmienia... sadze ze to nie wypali

Skomentuj

dragon, a tą zamknięta to miałeś mocno tłumioną?

Skomentuj

za glosnikiem dalem taka wieksza kostke z gabki, sprawe wytlumienia polecam dobrac doswiadczalnie

Skomentuj

Witam,

ARZ mam od ok polowy grudnia i graja fajnie, za ta cene nie ma konkurencji, pewnie cos dopiero na visatonach by je przebilo, albo i nawet nie, ale to juz koszt 700zl/para a nie 100-150 ;p.

pozdro

Skomentuj

-> Użytkownik
            Niedlugo pokaze zdjecia pierwszej tuby. a i panowie, tak sie slinicie nad tym calym, a gdzies zwrotnicy zabraklo, bez filtru gra to jak kutas conajwyzej.
            Rysunek piękny - owszem ślinię się na zdjęcia. Tylko z tym tekstem o kutasie mam problem, bo nie wiem jak Twój, ale mój za ch... grać nie chce, więc nie mam porównania. Zamiast się chwalić muzykanym organem, walnąłbyś tu schemacik filterka. Pozdro!

Skomentuj

Ja nie wiem po co ta cała kombinacja,zyskałeś cos tą przeróbką?Raczej straciłeś,wsio Ci sie przesunęło w góre pasma.
              Dla mnie takie podejscie jest bez sensu,po wykresie widać że jest za krótka i za szybko sie otwiera.

Skomentuj

Dzięki linkowi Wektora poczytałem o T-ampach. I wszystko co czytam wydaje się wprost niewiarygodne. Jeśli połowa z tego co piszą w recenzjach jest prawdą, to mamy Panowie audiofilski hit - "tampon" i tuby na 4-ohmowych teslach. No coś jak Rolls-Royce w cenie starego poldka. Cały czas szukam, gdzie haczyk, bo jakieś za piękne to wszystko. Próbował ktoś takiego połączenia? Pozdrawiam! :)))

Skomentuj

kasacja

Skomentuj

konstrukcja acuhorn a ta to dwie inne rzeczy, nie wiem jak graja acuhorny ale moje horny testowalem wzmacniaczem p3a bez zadnej korekcji i z minimalna poprawka, w obydwu wypadkach nic im nie bylo przy 3/4 mocy, gadajta co chceta ja robie swoje i niedlugo pokaze wyniki

Skomentuj

obydwu wypadkach nic im nie bylo przy 3/4 mocy, gadajta co chceta ja robie swoje i niedlugo pokaze wyniki
                      ROTFL takie szacunki mocy zawsze mnie rozbawiaja do łez. Skąd wiesz jaka jest moc. Masz wskażnik mocy wyjściowej ?? Moc zależy od sygnału wejścioweo i stopnia wzmocnienia kóncówki a to zależy od logarytmicznego potencjometru. Tak sie składa ze 3/4 wychylenia potencjometru to nie 3/4 mocy. Pewnie nawet połowy nie bedzie.

Skomentuj

na wejscie koncowki przez chwile byl podany sygnal o napieciu troche mniejszym niz znamionowym koncowki, przy podanym napieciu zasilacza pod obciazeniem wychodzilo ze koncowka odda 60W na 8ohm, wiec?

Skomentuj

Nio u mnie juz budowa zaczyna nabierac ksztaltu Jeszcze tylko tylnia scianka i przednia :) Bebechy juz poskrecane :) Jak narazie wyglada pieknie :)

Skomentuj

na wejscie koncowki przez chwile byl podany sygnal o napieciu troche mniejszym niz znamionowym koncowki, przy podanym napieciu zasilacza pod obciazeniem wychodzilo ze koncowka odda 60W na 8ohm, wiec?
                            Ustalenie rzeczywistej mocy jaka płynie ze wzmacniacza nie jest takie proste.
                            Po pierwsze ska wiesz jaki sygnał podany był na wejście ? Najpierw trzeba go zmierzyć. Co z tego że karta muzyczna czy CD daje sygnał na poziomie 1V , jak np płyta bedzie nagrana w poziomie -3dB i już masz 2x mniejszą moc .
                            Po drugie wzmocneinei ustala sprzężenie zwrotne kóncówki , zasilacz nie ma nic do rzeczy jezeli jest wystarczajaco mocny.
                            Pośrednio jeszcze trzeba uw2zględnić ów logarytmiczny potencjometrchyba , że go nie masz - spoko .
                            Po trzecie moc powinno sie podawać przy sygnale sinusoidalnym.
                            Po czwarte wszystko zależy od materiału muzycznego , mozna ustawić 1000W piecyk na full i arz'etowi sie nic nie stanie jak puścimy cichy szum morza .

I co nadal jesteś pewnien, że puściłeś 60W ? Jak chcesz mieć 60 W @ 8 ohm to ustaw sobie na miernik sinusoide 50Hz napięciu 22V i podłącz wtedy arz'eta. Zobaczymy jak bedziesz zbierał membrane z podłogi.

Skomentuj

ehh czyli wg ciebie p3a nie ma wcale 60W? jak chcesz to kup sobie arz i pusc mu sin 50hz i sam zbieraj cewke ze sciany.

autor wzmacniacza podaje podaje moce jakie mozna uzyskac przy jakim napieciu wejsciowym, 1.2V - 100W 8ohm - przy wyzszym zasilaniu, umnie mam nizsze, takie jakie bylo podane zeby uzyskac 100W na 4 ohm, na 8 wychodzilo 60W, napiecie wejsciowe wynosilo 1 V - zmierzylem, ile mocy bylo? nie wiem nie mierzylem ale wystarczajaco zeby rozbujac tego arz'ta momentami do granic wytrzymalosci, po odcieciu wszystkiego ponizej 25hz glosniki mogly grac spokojnie na wiekszych mocach.

szukanie dziury w calym, autor zapewnia moc 60W przy danych napieciach, rezystancji i czestotliwosci, to widocznie tak jest, rotel podaje w swoim wzmacniaczu np. 2x50W i co tez bedziesz dociekal ze nie ma 50W ?

umberto podlaczyl pod nie GC i tez dal na max i co?

Skomentuj

i to ze material muzyczny nie jest sygnalem sinusoidalnym i aby sie tego dowiedziec wystarczy poczytac troche o dobieraniu traf, sam Sound Wave pisal, ze sygnal muzyczny moze byc w pikach wiekszy o 10-20dB, co oznacza 3 do 7 razy wieksza moc, u mnie po odcieciu wszystkiego od 0 do 110 hz moge zapodac potencjometr we wzmaku na koniec skali i na wskazniku wysterowania mam 5W ;] a po dolozeniu reszty
                                pasma wzmak sie przesterowuje, arz pierdzi od wychylen i lampka 30w sie swieci ciagle. Yoshi ma calkowita racje, dodam od siebie ze NIEMOZLIWE jest zbadanie stalej mocy przy materiale muzycznym, mozna oszacowac. Chyba ze sluchasz jakiegos techbna i leci cos a'la sinus jako bass. Zreszta duzo tez zalezy od nagrania, 50cent ma bardzo podbity bas, a Pink Floyd- The wall juz basu tyle nie ma i zeby go poczuc trzeba naprawde wladowac. BTW nie uwieze ze ten glosnik wytrzymal 70W bez odlotu membrany ;]

pozdro

Skomentuj

POpatrz jescze raz jakie masz wychylenia dla tej przerobki dla np. 60 Hz i powiedz mi, gdzie jest zysk mocowej To co w przerobce ma na wychyle glosnik pryz 60 Hz w oryginale jest o jedyne 10 Hz nizej

Kombinowac nie ma co za bardzo. Tutaj tuba pracuje i tak od biedy.

Skomentuj

porzadki

Skomentuj

nagram niedlugo arz'ta jak gra z p3a i sie wyjasni wszystko raz na zawsze

Skomentuj

Jesli ma dzialac w 2.1 to wsio rawno... Lepiej jednak, jesli zejdzie jak najnizej dla pracy w wyzszych partiach, nie chodzi o samo pare Hz dolu. Wiele sie to nie rozni, wiec gra i buczy :)

Skomentuj

pomiar pulapki rezonansowej

Skomentuj

Czaruję...
                                          X