Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton 2x w13 czy w17

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Visaton 2x w13 czy w17

Otóz bede skladac zestaw kina 5.1
    Mam juz zakupione wysokotonowe głosniczkie d27 5 szt.
    Jako ze na niskosredniotonowe mam przeznaczone 700 zł wliczajac w to przesylki zdecydowalem sie na oferte Visatona W.

Mam tylko jedne problem fronty zrobic lepiej na W17 czy na 2xW13 ??
    Zalezy mi nie na ilosci basu w tym przypadku a na jego jakosci i przyzwoitej kontroli a przedewszystkim na średnicy.

Wszelkie dzieki ze wszystkie szybkie odpowiedzi - głosniki chcialbym zamówic na poczatku nowego tygodnia.

W13?
    Ws13 czy w130?
    W kazdym razie z dwoch bedzie wieksza efektywnosc a w130S czy wersja ekranowana nawet cos basu reprodukuje
    W170S to juz calkiem dobry midwooferek a i sredni e ma dobre, z tym ze mniej efektywnosci.
    Ot i cale porownanie

Skomentuj

Boro visatony gorą niesłuchałem tych kolumn ale może dałoby się tak do forntowych po dwa visatony w170s to wychodzi 400zł do tylnych po jednym w 170s i central dwa w130s przekroczyłbys budżet o 50zł to chyba mało a by było fajnie i głosno.

Skomentuj

dj ma racje

Skomentuj

marek juz nie DJ

Skomentuj

mam male mieszkanie jeden pokoj 14 m2 a dugi 10,5 m2. Mysle ze 2xW130 spokojnie wystarczą i poradza sobie z takim pomieszczeniem - tymbardziej ze zamierzam zrobic jakiegos suba na 20

A ha i jeszcze jedno pytanie jak myslicie jak wypadnie visaton w 200 w porównaniu do tonsila 20/80/2

[ Dodano: 2006-01-04, 21:02 ]
            a dodam ze beda to wersje ekranowane SC (wszystkie)

Skomentuj

Jak chcesz suba mysle że bardziej opłaca sie kupic visatona tanszy choc o grze w200s sam chciałbym się czegos dowiedziec.

Skomentuj

cena sie nie sugeruje bo akurat mam tonsila 20/80/2 ale zawsze mozna by go sprzedac i kupic tego visatona w200 - jezeli oczywiscie zagra lepiej lub porównywalnie - a zaleta bylo by to ze by stworzyl fajna spojnosc z pozostalymi glosnikami. Taki zestaw kina na visatonie

[ Dodano: 2006-01-04, 21:31 ]
                a ha i czy wielkim grzechem bedzie połaczenie dwoch visatonów w130 SC 4 ohm szeregowo. Podobno powinno sie unikac takiego rozwiazania. Jednak kolumna 8 ohmowa byla by bardziej przyjazna dla mojej Yamahy RXV-450. co o tym myslicie??

Skomentuj

to zależy od tego na jakiej częstotliwości je zestniesz ...
                  średnice mają dość małą więc nie powinno być problemu...

Skomentuj

Ten W170S ponoć bardzo ładny basik produkuje - ktoś na elektrodzie prezentował na nim konstrukcję. Tylko że już dla dwu sztuk to zdajsie dość duża budka była by potrzebna.
                    Ja osobiście zdecydowałem się na dwie sztuki ale w wersji SC - budka wychodzi koło 50L.
                    Ponoć ogólnie te 170-ki średnicę mają całkiem całkiem. Prawdopodobnie 130-stki tym bardziej. Z resztą jak podłączyłem luzem 170-kę tak na próbę to Tonsila GDN20/60 (którego teraz używam) biła na głowę jak idzie o średnicę.

Skomentuj

Ja również zastanawiałem się nad dwoma W 170 S na kolumne, i jestem bardzo ciekaw jaki bas z tego byłby i jaka średnica a za wysokotonowca myślałem nad jakąś Vifką.
                      Może z was ma te niskie i mozę powiedzieć o nich coś więcej :):):). Chodzi mi głównie o jakość ich dźwięku.
                      Pozdro

Skomentuj

W170S gra bardzo ladnie, duzy przeskok jakosciowy w stosunku do tesli czy stxa, ale super basu nawet w prawie 30l z niego nie bedzie, za to swietna jak za te kase srednica

Skomentuj

Ja widze troche tu nie w temacie ale nowego posta mi się nie chciało pisać :P:P:P:P wybaczcie.

A jakie 16stki / 17stki byście polecali do 100zł jakie najlepsze w tej cenie ?
                          Bo już od dłuższego czasu planuje zrobić kolumny na 2 ch 16-17 stkach tylko nie wiem co w cenie do 100 zł najlepsze. Błagam doradźcie coś :):):):):)

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
                            W170S gra bardzo ladnie, duzy przeskok jakosciowy w stosunku do tesli czy stxa, ale super basu nawet w prawie 30l z niego nie bedzie, za to swietna jak za te kase srednica
                            Niezgodze sie tylko z kwestia basu, bas jest i to bardzo dobry!! U mnie narazie gra w prawie 18L@50Hz (w symulacji dosyc duze podbice wychodzi) i z basem jest znacznie lepiej od 18stx nie tylko jakosciowo ale i ilosciowo.
                            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys
                              Zamieszczone przez mkul
                              Niezgodze sie tylko z kwestia basu, bas jest i to bardzo dobry!! U mnie narazie gra w prawie 18L@50Hz (w symulacji dosyc duze podbice wychodzi) i z basem jest znacznie lepiej od 18stx nie tylko jakosciowo ale i ilosciowo.
                              Bas jest oczywiście dobry, punktowy, dokladny, ale celowo tak napisalem, bo takie jest pierwsze wrazenie w porownaniu do przeciagajacej tesli, chodzilo mi w zasadzie o to, ze do pelni szczescia potrzebny jest jeszcze subik inaczej co nieco tracimy

Skomentuj

Znacie jakieś nieduże konstrukcje na W 170 SC?

W ofercie Visaton to jest raczej tani głośnik. Powinien dobrze pracowac w obudowie 24-26dm3 strojonej na 38-40Hz. Charakterystyka też raczej łagodna - jak dokładnie u niego ze średnimi tonami i w czym go (i w czym) go stosujecie?

Na stronie Visaton nie znalazłem konstrukcji np. małych podłogówek czy 2.5 drożnych na tych głośnikach.

Skomentuj

Visaton opisuje W170SC jako zbliżony do W170S, a na nim jest sporo konstrukcji, od małych ALTOI, 2droznych podlogowek ALTOII, az po 3way na 2xW170S - ALTOIII, zwrotnice mozna dostosowac w Boxsimie, do ktorego sa dostepne charakterystyki visatona

Skomentuj

Co to za program ten Boxsim i skąd mozna go sciągnąć?

Skomentuj

http://www.boxsim.de/
                                      jak dobrze pojdzie to niedlugo pojawi sie tutorial do niego, mojego autorstwa

Skomentuj

może coś takiego :)

Dwa na jedną kolumne W 170 S - 8 ohm połączone równolegle z korekcją impedancji a za wysokie G 20 SC podział na 3000Hz Obudowa 44L strojona na 38Hz.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X