jak dla mnie to ten vox troszke przekombinowany, 4 przetworniki, a SPL o 4dB nizszy niz w prostym starlet, wiem, ze starlet jest "grube", ale chyba bardziej oplacalne, zreszta vox wyjdzie drozej, skomplikowana zwrotka i drugi w100s, w tej cenie mozna pomyslec o 2way na jeszcze lepszych przetwornikach
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Visaton 2x w13 czy w17
Collapse
X
-
podliczyłem koszt zwrotnicy i masakra :(:( 2 zwrotki wyszły by mnie ok 500zł :(:(.
Więc dalej wracam do konstrukcji 2 drożnej na 2 przetfornikach niskośredniotonowych i kopułce. No chyba że ktoś mi obliczy zwrotnice 2.5 drogi :). Kusi mnie to co miałem w planach na początku :) 2 w170s i g20sc tylko problem ze zwrotką.
Przecież jest dużo konstrukcji tego typu dlaczego i na tych przetfornikach by się miała nie udać. Przecierz te midwoofery nie są złe i podobno całkiem dobrze radzą sobie ze średnicą, a wysokotonówka jest już z troche wyższej pułki.
Skomentuj
-
to niech mi ktoś wytłumaczy te 2.5 drogi ??
Jest to coś takiego że jeden niki jest cięty np. 3000hz i dalej ma całe pasmo w dół i następny ten sam niski jest cięty dużo niżej i też ma całe pasmo w dół ??
Wybaczcie moje trywialne pytanie ale poprostu nie do końca wiem.
I jeszcze jedno. :) skoro jest taka konstrukcja na jednej 17 to dlaczego miałą by się nie udać na 2 śrenie przecierz nie powinny na tym ucierpieć, a i niskie powinny zyskać, no i moc się zwiększy.
Skomentuj
-
Byłbym wdzięczny jakby ktoś mi zaprojektował do tych kolumn zwrotke :):):).
No i w końcu co lepsze 2 albo 2.5 drogi ????????
I jaki najlepszy litrarz bo w WinISD wychodzą mi olbrzymie litrarze program na starcie podaje mi ok 125L strojone na 30.79Hz. jak sie bawie to buda 44L i strojenie 38Hz
Skomentuj
-
Dla którego głośnika?
Mnie dla W170SC-8om. wg danych ze strony Internetowej Greltona, WinIsd podaje niecałe 27 litrów i strojenie na 41 Hz. Praktycznie można mu dać 24 litry strojone na 40 Hz i też będzie dobrze. Nawet 19 litrów i strojenie na 39 Hz powinno być zadowalające
Mam starszą baze danych ściągniętych z Visatona (2004 rok). W niej są inne parametry tego głośnika i dla nich obudowa może wychodzić większa.
Skomentuj
-
no nie wiem czy 52L jest mniej od 44L ale mniejsza z tym :P:P:Psprawdze te W170sc :).
Newborn jak masz już gotowe kolumny to może podzielisz się wrażeniami. :):) ?? jestem bardzo ciekaw jak one grają i jaki wysoki u ciebie z nimi wpułpracuje.
[ Dodano: 2006-01-16, 22:26 ]
No wrzuciłem te głośniczki do programu i wyszło znacznie lepiej :):):) tylko te 52 L troche mnie przerarza :P:P:P
Skomentuj
-
Do póki nie złożę i nie posłucham to własnego zdania miał nie będę :P
Ale czytałem dużo pozytywnych opinii o tych 170-kach.
O G20SC też zdajsie ktoś pisał że gra ładnie.
Co do tego że będę miał je wcześniej skończone to nie byłbym taki pewien, bo ja się przymierzałem do moich od kilku miesięcy i dopiero zakup głośników mnie zmobilizował - wiedziałem że tak bdzie :)
A teraz to albo sobie biore urlop albo po pracy coś próbuję dłubać ale na pewno to jeszcze potrwa, niestety :/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez MuflonA jak są wykonane te Visatony ??? w miare porządnie ??
Ja za wysokiego chce G20sc mam nadzieje że mnie nie rozczaruje
Skomentuj
-
Witam wszystkich i pozdrawiam (bo mnie tu daaawno nie bylo ! )
Otoz nie dawno skonczylem kostrukcje na Visatonach W 130S
http://www.visaton.de/english/artikel/art_547_6_20.html
Mnie bardzo sie podoba to jak graja te glosniki
Bas jest na tyle dobry, ze po pierwszym wlaczeniu tych kolumn usiadlem z wrazenia
ze 2x 13 cm moga cos takiego wyprodukowac. ( przesiadlem sie
z 2x25 cm w Scherzo 350 - tonsila)
Bas jest mieciutki i gleboki i przede wszystkim nie powoduje drzenia wszystkiego w pokoju tak jak w tonsilkach. Poprostu go slychac a nie czuc w trzewiach
Klase pokazuja natomiast w srednicy i wysokich - czysto, plastycznie, szczegolowo.
Mogly by tylko grac ciut glosniej ( tez korci mnie 2x w170 ;-)) bo maja az 20 mkw do "wypelnienia", ale w mniejszym pomieszczeniu powinno byc super
Dopiero przy zdecydowanie wyzszych poziomach glosnosci zaczyna dominowac srednica a bas troche gine
Jak juz pisalem glosniki graja w pokoju ok 20 mkw - naped - NAD 370
Jezeli planujesz i tak uzupelnic subem to wydaja mi sie dobrym wyborem.
P.S a co do WxxS i WxxSC to sa wersje ekranowane i nieekranowane tych samych przetwornikow wiec nie wydaje mi sie aby byla jakas specjalna miedzy nimi roznica
Pozdrawiam
Burgund
Skomentuj
-
Mój pokój ma 10,5 m2 i ja osobiscie mysle ze spokojnie ci starczą 1xW170 albo 2xW130
Miałem wczesniej 2 x ARN188 w 40 l i w moim pokoiku słabo sie spiswały - one zaczynaly grac dopiero w 15m2
[ Dodano: 2006-01-18, 07:39 ]
Ja osobiscie wybrałem opcje na 2xW130 SC
Do tego zastanawiam sie nad W 200 SC w roli suba :). FS=27 Qts=0,29 Vas=63
Ciekawe czy zagra lepiej Od Tonsila 20/80/2
Skomentuj
Skomentuj