Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton 2x w13 czy w17

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dlaczego sa takie duże różnice między ekranowanym a nie ekranowanym głośnikiem
    W 13 SC optymalna obudowa i strojenie - przenoszenie od 60 Hz
    W 13 S optymalna obudowa i strojenie - pzrenoszenie od 41 Hz

Skomentuj

Jakie wybrać strojenie w 2way dla w170s

w moim przypadku buda ok 28-30l

strojenie 36hz

ale czy to nie za nisko jak na 2 way

jakie strojenie będzie optymalne

Skomentuj

Buda 28-30 L jest za mała na 2 głośniki ... dla 1 optymalnym litrażem jest jakieś 35 L .. Sam chciałem robić na dwóch W 17 S 4 Ohm .. ale zdecydowałem się na na W 13 S 4 Ohm .. buda jakies 30-35 L .. impuls 15ms -3dB 43-45 Hz .. to chyab najlepsze rozwiązanei jest dla tych głośników

Skomentuj

Buda 28-30 L jest za mała na 2 głośniki ...
          przecie Maniak napisał że na 1 głośnik...
          ale zdecydowałem się na na W 13 S 4 Ohm .. buda jakies 30-35 L .. impuls 15ms -3dB 43-45 Hz .. to chyab najlepsze rozwiązanei jest dla tych głośników
          i tak nie osiągniesz tych 40 paru hz, za to będzie muliło, a nie wspomne już o
          wyjątkowo niskiej wytrzymałości mocowej...
          ogólnie - do kitu...
          pozatym widze że zbytnio wierzysz symulacjom, a to błąd...
          ja mam w130s w 5l closed

Skomentuj

Buda 30 Litrów .. będzie za duża na 2 x W 13 S ?? jakoś wiele firm robi takie kolumny ... i gra dobrze ( Avance Omega 503 ) Fakt że na głosnikach Vify Dlaczego miałbym nie uzyskać 45 Hz ..?? z tej średnicy STX'a napewno bym nieuzyskał ... ale ten głośnik jest przynajmniej 2 klasy lepszy ....

Skomentuj

Argennto_1, masz ten głośnik ?
              sprawdzałem je w paru budach i tak się złożyło że tylko wytrzymałość mocowa spadała...
              Dlatego zdecydowałem się na 5l closed...
              Bo skoro i tak będzie sub...

Skomentuj

No nie mam go jeszcze planuje ... kupić ... ale jeżeli jest prawdą tak jak movisz ...to lepszym wyjściem było by 2 x W 17 S .. w jednej kolumnie .... ale jakim litrażu ... nie chce przekraczać 45 L ... w winISD pokazuje że musi być buda ok 2 razy większa ...

Chce po prostu zrobić 2 kolumny 2 drożne .... i nie wiem czy zastosować W 17 S czy W 13 S ... mają ładnie grać .. nie musza bardzo niską schodzić ....

Skomentuj

Chce po prostu zrobić 2 kolumny 2 drożne ....
                  nie chce przekraczać 45 L ...
                  więc zrób na jednej 17...
                  po co dwie, skoro nie masz miejsca ?
                  pozatym powiedz ile masz kasy, jakie pomieszczenie itp...

Skomentuj

takero, ja mam zamiar dac docelowo w130 w 6 l closed - powiedz jak to gra u ciebie?? -

Skomentuj

5 czy 6 closed - żadna różnica :)
                      dołu dużo nie ma, sub jest niezbędny, za to wytrzymałość mocowa da się już znieść :)
                      z tym jednak że wiele poniżej 100hz to tu nie ma raczej ...

Skomentuj

Co sądzicie o tej zwrotce?? Wygrzebałem ją z niemieckiego forum visatona.

Zamiast g20sc mogę zastosować g20ffl >>> efekt jeszcze lepszy

[ Dodano: 2006-02-12, 02:57 ]
                        aha to jakie będzie najlepsze strojenie dla w170s w tych 28-30 litrach??

Skomentuj

Robiąc na jednym W 17 S .. będe miał dosyć niską efektywność kolumny ... 86 dB :( a jak go wsadze w 30 litrów to chyba też mocowo nie będzie najlepiej ... Parametry W 13 S wykazują że dobrze by czuł sięw bass reflexie ... więc dlaczego go pchać koniecznie do closed ....

[ Dodano: 2006-02-12, 11:54 ]
                          takero, siemka .. mam prośbę do ciebie ... a rczej chciałbym uzyskac porady .. posiadasz ten głośnik W 13 S nie wiem czy w wersji ekranowanej czy zwykłej ... Chcę zrobić kolumny 2 drożne ... będzie to już moja 2 konstrukcja .. gdyz na moje poprzednie tonsile znalazłem żyda ..

Wysokim tonem będzie raczej napewno SC 10 N
                          A nisko średniotonowe . ..?? No własnie .. 2xW 17 S Połączone szeregowo , lub 2xW 13 S też szeregowo ... wolałbym bym te 2 ze względu na cenę i szerokość płyty przedniej .. nie chcę jakiegoś trzęsącego ścianami super basu tylko kulturalnie grające głośniczki
                          Jeszcze opcją jest sam W 13 S + kopółka ..

Aktualnie Mam Tonsila 20603 w bassreflex strojony na 37 Hz i budzie 56 l , akurat w tym wypadku ten głośnik nienadajęsię do bassreflex ... + duża buda i niskie strojenie ... ale jestem z niego zadowolony :)
                          Z góry dzięki za odp ......

[ Dodano: 2006-02-12, 11:57 ]
                          Jeszce jedno .... w moim przypadku były by to głośniki nieekranowane ... a między nimi jest znacząca różnica w parametrach //// może ty masz wersję ekranowaną W 13 SC , wtedy się zgodze ..... bo na 2 głośniczki to buda 15-20 l .

Skomentuj

będe miał dosyć niską efektywność kolumny ... 86 dB
                            86 to tak mało ?
                            po co Ci więcej ?
                            Aktualnie Mam Tonsila 20603 w bassreflex strojony na 37 Hz i budzie 56 l
                            n/c
                            w moim przypadku były by to głośniki nieekranowane ... a między nimi jest znacząca różnica w parametrach
                            różnice masz na stronie visatona podane...

ja polecałbym jednak jednego w 170s ...

pozatym ja mam nieekranowane w130s:P

Skomentuj

jakie wybrać te strojenie, czy ktoś moze odpowiedzieć, lub nakierować??

Skomentuj

posiadam kolumny na visaton w170sc 8ohm + gdwk 8/11 napędzane technicsem su-810. strojenie ok 40Hz, obudowa 25litrów.
                                Wrażenia: góra mało szczegółowa. basu jest dużo, aż za dużo i jest bardzo wolny. Za taki słaby dół winą został obarczony słaby wzmacniacz i nienajlepsze obudowy.
                                Ze względu na moje niezadowolenie przyszedł czas na zmiany. Na początku myślałem o wymianie wysokotonowców na sc10n, ale po namowie mocno zastanawiam się nad g 25 ffl 8ohm, co pociągnie za sobą zwrotkę. Następnie wymiana materiału obudowy na mdf, strojenie i litraż zostaje bez zmian. Wzmak jest w trakcie robienia, będzie to przerobiony su-810 z wymienioną końcówką mocy na 2xLM3886 + wymiana opampa i kondensatorów.

Czy ktoś ma doświadczenie z g 25 ffl?? czy można liczyć na pomoc w konstrukcji zwrotnicy??

Skomentuj

Zamieszczone przez jakubwi
                                  posiadam kolumny na visaton w170sc 8ohm + gdwk 8/11 napędzane technicsem su-810. strojenie ok 40Hz, obudowa 25litrów.
                                  Wrażenia: góra mało szczegółowa. basu jest dużo, aż za dużo i jest bardzo wolny. Za taki słaby dół winą został obarczony słaby wzmacniacz i nienajlepsze obudowy.
                                  Ze względu na moje niezadowolenie przyszedł czas na zmiany. Na początku myślałem o wymianie wysokotonowców na sc10n, ale po namowie mocno zastanawiam się nad g 25 ffl 8ohm, co pociągnie za sobą zwrotkę. Następnie wymiana materiału obudowy na mdf, strojenie i litraż zostaje bez zmian. Wzmak jest w trakcie robienia, będzie to przerobiony su-810 z wymienioną końcówką mocy na 2xLM3886 + wymiana opampa i kondensatorów.

Czy ktoś ma doświadczenie z g 25 ffl?? czy można liczyć na pomoc w konstrukcji zwrotnicy??
                                  schemat zwrotki parę postów wyżej

Skomentuj

[quote="Maniak"]
                                    Zamieszczone przez jakubwi
                                    schemat zwrotki parę postów wyżej
                                    ale ja mam w170 sc 8ohm a nie w170 s 4ohm. czy to nie ma żadnego wpływu??

Skomentuj

mam G20SC i odnosze wrazenie, ze lm3886 jest za cienki zeby go w pelni wykorzystac, wiec z g25ffl moze byc podobnie, lepiej zostan przy sc10n i tak bedzie lepszy od tonsila. Co do zwrotki to z glosnikiem 8R bedzie inna, jesli nie masz mozliwosci zrobic pomiarow to pobaw sie boxsim-em (na audiomanii jest tutorial)

Skomentuj

nie zgodze sie z tym podejsciem zeby dawac slabszy gwizdek, najlepiej dac najlepszy jak sie ma kase, wzmaka zawsze mozna zmienic, a potem bedzie problem zeby pozbyc sie SC10N jak juz okaze sie za slaby - to taki polsrodek, no i znowu zmiana zwrotki.....

a poza tym lm3886 w zakresie wysokich jest bardzo dobry i kolejnym sensownym krokiem jest dopiero solidny przemyslany wzmak na bipolarach

Skomentuj

pobawiłem się trochę w boxsim i efekt jest taki jak widać poniżej.
                                          Proszę o ocenę.

Skomentuj

Czaruję...