Zamieszczone przez Muflon
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Visaton 2x w13 czy w17
Collapse
X
-
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
-
nad litrarzem obudowy popracuje troche :P:P
A co do 2.5 way ciężko będzie ja np. na zwrotnicach nie znam się za dobrze 2 way jeszcze jakoś zaprojektuje ale wyrzej to już ciężko :(:(
Chciałbym jeszcze posłuchać jak grają te Visatony :):)
A co sądzicie o tej kopułce???? może lepiej od niej zagra G 25 FFL 8 OHM
Mnie głównie chodzi o jakość dźwięku
Skomentuj
-
napisz cos wiecej o wzmaku, ktory to bedzie napedzac i o muzie, do ktorej ma sluzyc, ale skoro ma byc delikatnie to g20 bedzie ok, z cieciem 3000 nie ma problemow, visaton w niektorych zestawach tnie go nawet nizej i zbiera bardzo dobre opinie, aktualnie slucham altoG czyli W170S/4 + G20SC i jestem jak najbardziej zadowolony, w malym pomieszczeniu moze obeszloby sie nawet bez suba
Skomentuj
-
Cieszy mnie fakt że ktoś inny również jest z tego sprzętu zadowolony. Jego dźwięk możeprzypaść do gustu lub nie mnie akurat się podoba ma specyficzne brzmienie, zresztą wszystkie Yamahy mają troche podobne brzmienie takie miękkie czyste i klarowne choć modele wyższe to wiadomo klasa sama w sobie :P:).
Ja narazie planuje zrobić głośniki a puźniej zmienić ampli.
A głośniki chce by miały ręce i nogi bo w końcu nie będom na tydzień czy dwa tylko mająmi troche czasu posłużyć i wolałbym by była to udana konstrukcja .
Pozdro 4 all
Skomentuj
-
Wolałbym żeby to była 8ohm owa kolumna bo mój amplituner lepiej to zniesie choć ma możliwość podpięcia 4 ohmowych kolumn.
Jak czytałem to nikt nie polecał łączenia szeregowo głośników. Więc będą to 2 8Ohmówki podpięte równolegle, no ale można zrobić korekcje impedancji tak by kolumny miały 8 Ohm.
Tak wstępnie to jakie tam cięcie zrobiłeś 3500Hz ??
Mam zamiar dzisiaj popołudniu popracować nad obódową więc jak tylko skończe to zamieszcze projekt.
Skomentuj
-
za bardzo nie wiem jak chcesz zrobic korekcje impedancji w gore, to zwykle sluzy zniwelowaniu wzrostu imp. glownie midwoofera wraz czestotliwoscia i przydaje sie np. gdy uzywasz lampowcow, ale w druga strone to jak niby, pozostaje zrobic 8 ohmowa kolumne, skoro chcesz 2xW170S to rozumiem, ze ma byc dosc glosno, wiec zrob moze starletG, to konstrukcja na W200S/8 + W100 + G20SC, bedzie 8 ohmowa, wysoki SPL i 100W RMS bez zadnego kombinowania, a i bas i srednica beda ciekawsze niz dla 2xW170S
Skomentuj
-
Oj widać że cośniedoczytałem mój błąd :P:P przyznaje się :P
To w takim razie będzie to musiała być kolummna 4 Ohmowa :)
A co do głośności to nie musi być syper głośno choć czasem lubie głośno posłuchać :):).
Poprostu uważam żę może to być ciekawa konstrukcja, i nie na już dobrze znanych wszystkim teslach czy tonsilach. Jakość dżwięku wydaje się że powinna już być troche lepsza.
No i jestem strasznie ciekaw brzmienia tych głośników a w szczególności kopułki.
Skomentuj
-
tak jak pisalem wczesniej, 2 w170s wyjda podobnie cenowo jak w200+w100 a to zawsze 3way z nizszym basem i precyzyjniejsza srednica, szczegolnie jak porownac do rownoleglego polaczenia 17tek, tu masz modyfikacje visatona: http://www.visaton.de/vb/showthread....&threadid=6973 poza tym jesli nie masz dostatecznie dobrego ampli to nie wiem czy jest sens inwestowac w g20, czy nie starczy kupic dt94 lub sc10n w zaleznosci jakie brzmienie wolisz
Skomentuj
-
ampli narazie to RX V-450 a co do wysokich to wolałbym te lepsze a nuż zmienie w najbliższym czasie amplituner więc niech są te lepsze.
A co do kolumn jestem strasznie uparty :P wiem że cenowo to wyjdzie bardzo podobnie ale lubie eksperymentować nie zależy mi na super nisko schodzącym basie, chce by kolumny miały przyjemny dla ucha dźwęk czysty i ciepły.
No i kolumna będzie węższa od Starlet.
Nie mam pokoju do zbyt wielkich konstrókcji ma 11m2 więc uważam że te w zupełności mi wystarczą.
Skomentuj
-
ja jednak nie robilbym czegos takiego, 2way na 2 midwooferach nie za bardzo mi sie widzi, jesli juz to 2,5, ale to bez pomiarow tez niebardzo, jesli juz to moze klasyczne alto z jednym w170s w koncu do pokoju 11m2 spokojnie wystarczy, albo 2xw170s i w100s cos jak alto3 wtedy wprawdzie w170 graja wspolnie tzn. sa polaczone rownolegle, ale sa nisko ciete
Skomentuj
-
To jak mi odradzasz robić 2 drogi na w170s i doradzasz alto3 to po przeliczeniu jeśli chodzi o same przetforniki to alto 3 wychodzi 770zł wliczając G20sc to 800zł wyjdzie mnie http://www.visaton.de/english/artikel/art_726_6_21.html i wydaje mi się że zagra to lepiej.
Co o tym sądzisz ?? i tu mam już gotowy cały projekt :)
Skomentuj
Skomentuj