Zamieszczone przez .3lite
Zobacz posta
I jeszcze jedna sprawa, nie wiem dlaczego koszt kabla przyprawia was o nagłe bicie piany? Nie ma czegoś takiego jak zależność ceny od grania kabli czy też nie. Kable są bardzo drogie, bo są ludzie którzy są w stanie tyle za to zapłacić, więc firmy produkujące kable wykorzystują to. Są ludzie dla których kupno kabla za 10 000 to jak kupienie dla zwykłego śmiertelnika pary butów. Jeżeli ktoś wydaje na system kilkaset tysięcy to nie kupi do tego kabla za 2 zł. W takim przypadku wydatek kilkunastu tysięcy na kabel to zeldwie kilka procent kosztu systemu.
Również kupno samych drogich klocków i kolumn nie gwarantuje dobrego brzmienia. Na codzień mam do czynienia z różnymi kolumnami, począwszy od tych budżetowych po takie które kosztują kilkadziesiąt tysięcy za sztukę. I to co niektóre znane firmy wypuszczają na rynek to śmiech na sali, zwłaszcza w tych topowych bardzo drogich kolumnach. Owszem stolarka wygląda bardzo ładnie, ale od strony technicznej zwrotnicy czy też harakterystki wygląda to tak amatorsko że czasami można się zastanowić czy naprawdę są ludzie którzy to kupują. A potem na innym forum takie kolumny wychwalane są pod niebiosa, gdzie w rzeczywistości impedancja spada grubo poniżej 2ohm, harakterystyka wygląda jak linia gór na horyzoncie a brzmią jakby grały pod gróbym kocem z dużą ilością średniego basu i jeszcze większą ilością góry, nie wspominając że w zwrotnicy są elementy w sumie za kilka dolarów, a kable grubości włosa. Oczywiście są też wyjątki.
Dlatego bardzo wysoka cena kabli czy innego sprzętu jest tylko dla snobów i bogaczy. I nigdy nie ma się pewności czy jak sie kupi drogi sprzęt czy kable będzie miało to przełożenie na jakość dźwięku.
Dla mnie dobry kabel to przewodnik o wysokiej jakości, odpowiednim przekroju, dobrej izolacji od zakłóceń. A to czy słychać jego wpływ na brzmienie czy też nie to już indywidualna sprawa każdego z nas.
Skomentuj