Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

KABLE KABLE KABLE

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
    A możesz powiedzieć między jakimi kablami słyszałeś różnicę? Proszę o dokładnie informacje na temat przekroju, rezystancji, pojemności i indukcyjności.
    Tak dokładnych informacji Ci nie podam. Jak już pisałem wcześniej, mam kable Kimber 4TC i kupiłem zwykłe OFC 2,5mm2. Osobiście nie słyszałem różnicy między nimi od razu po ich zmianie. A jak były to na tyle minimalne że dla mnie pomijane. Poprostu żona zauważyła po jakimś czasie "gorsze" brzmienie kolumn, na co ja uwagi nie zwróciłem.

I jeszcze jedna sprawa, nie wiem dlaczego koszt kabla przyprawia was o nagłe bicie piany? Nie ma czegoś takiego jak zależność ceny od grania kabli czy też nie. Kable są bardzo drogie, bo są ludzie którzy są w stanie tyle za to zapłacić, więc firmy produkujące kable wykorzystują to. Są ludzie dla których kupno kabla za 10 000 to jak kupienie dla zwykłego śmiertelnika pary butów. Jeżeli ktoś wydaje na system kilkaset tysięcy to nie kupi do tego kabla za 2 zł. W takim przypadku wydatek kilkunastu tysięcy na kabel to zeldwie kilka procent kosztu systemu.

Również kupno samych drogich klocków i kolumn nie gwarantuje dobrego brzmienia. Na codzień mam do czynienia z różnymi kolumnami, począwszy od tych budżetowych po takie które kosztują kilkadziesiąt tysięcy za sztukę. I to co niektóre znane firmy wypuszczają na rynek to śmiech na sali, zwłaszcza w tych topowych bardzo drogich kolumnach. Owszem stolarka wygląda bardzo ładnie, ale od strony technicznej zwrotnicy czy też harakterystki wygląda to tak amatorsko że czasami można się zastanowić czy naprawdę są ludzie którzy to kupują. A potem na innym forum takie kolumny wychwalane są pod niebiosa, gdzie w rzeczywistości impedancja spada grubo poniżej 2ohm, harakterystyka wygląda jak linia gór na horyzoncie a brzmią jakby grały pod gróbym kocem z dużą ilością średniego basu i jeszcze większą ilością góry, nie wspominając że w zwrotnicy są elementy w sumie za kilka dolarów, a kable grubości włosa. Oczywiście są też wyjątki.

Dlatego bardzo wysoka cena kabli czy innego sprzętu jest tylko dla snobów i bogaczy. I nigdy nie ma się pewności czy jak sie kupi drogi sprzęt czy kable będzie miało to przełożenie na jakość dźwięku.

Dla mnie dobry kabel to przewodnik o wysokiej jakości, odpowiednim przekroju, dobrej izolacji od zakłóceń. A to czy słychać jego wpływ na brzmienie czy też nie to już indywidualna sprawa każdego z nas.
    Last edited by charLeS; 29.08.2014, 09:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
      1kzł to cena kolumn czy tyle chcesz wydać ?:huh:
      Cena to 6 stów. Zresztą co to ma do rzeczy ? Pytam tylko, czy opłaca się kupować te kable RCA prolinka (niektóre mają 75Ohm, o co chodzi?) czy lepiej jakieś diy.

Skomentuj

Zamieszczone przez TrueFaith Zobacz posta
        Cena to 6 stów. Zresztą co to ma do rzeczy ? Pytam tylko, czy opłaca się kupować te kable RCA prolinka (niektóre mają 75Ohm, o co chodzi?) czy lepiej jakieś diy.
        Temat się toczy i produkujemy się żeby ludziom wyperswadować płacić takie absurdalne i większe sumy za przewody, tutaj kolejne pytanie...

DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
          Temat się toczy i produkujemy się żeby ludziom wyperswadować płacić takie absurdalne i większe sumy za przewody, tutaj kolejne pytanie...

Wait, o co Ci chodzi ? Mogłem co prawda założyć odrębny temat żeby nie wprowadzać zamieszania. Chciałbym do moich kolumienek za parę stów kupić nowy kabel za kilka dyszek, tylko nie wiem który będzie odpowiedni (Nikt nie podaje takich danych jak przekrój żyły w tych gotowcach). Mam też swój 2x2,5mm i mógłbym spróbować diy na nim, ale moje lutowanie nie stoi na wysokim poziomie.
          Last edited by TrueFaith; 29.08.2014, 11:36.

Skomentuj

Dobry i tani alphard davinci lub klotz, sam używam i nie narzekam.

Skomentuj

Lub tani i dobry ProCab LS
              marcinsywala.pl
              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Jak ktos chce jakies fajniejsze i niedrogie kabelki to jeszcze Melodika Purple Rain
                Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Nie interesuje się za bardzo tymi audiofilskimi kabelkami... kto mi powie do czego służy ten dodatkowy cienki kabelek poza kablem bazowym?
                  Last edited by marian; 31.08.2014, 14:52.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump
                    W ktorej minucie bo nie chce mi sie calego ogladac
                    Od 2:58min.

Interkonekty też takie coś mają:
                    http://www.audioblock.de/bilder/prod...ock-CP-900.jpg

Coś tam gada o długości kabla, ale nie znam tak bardzo angielskiego.

Skomentuj

To jest dodatkowa zyla do polaczenia mas wzmacniacza i gramofonu, w jakim celu? nie wiem, bycmoze ekran interkonektu nie jest polaczony z masa aby nie powstawala petla mas, w/e

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                        To jest dodatkowa zyla do polaczenia mas wzmacniacza i gramofonu, w jakim celu? nie wiem, bycmoze ekran interkonektu nie jest polaczony z masa aby nie powstawala petla mas, w/e
                        Trzecia żyła w przypadku podłączenia gramofonu to uziemienie samego ramienia.

Skomentuj

A w przypadku kabli głośnikowych?

Skomentuj

Niech mi jeszcze jakiś audiofil wyjaśni jak się super przewód o długości ~2m przekłada na pracę kolumny?

Dla ułatwienia podpowiem, że np. cewka głośnika niskotonowego ~ 20 metrów drutu CU, cewka w zwrotnicy kolejne ~20 metrów, kondensator kilkadziesiąt metrów zwiniętej w ciasny rulon folii....

Skomentuj

A teraz zburzę Wasz audiofilski świat :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                                Niech mi jeszcze jakiś audiofil wyjaśni jak się super przewód o długości ~2m przekłada na pracę kolumny?
                                Oni nie potrafią tego wyjaśnić, cały czas jeden i ten sam argument - posłuchaj, albo, że za głuchy jesteś.

Generalnie nie warto z takimi ludźmi dyskutować, nie dość, że taki osobnik nie przejdzie ślepego testu, to jeszcze próbuje tłumaczyć się jakąś pseudo-nauką.
                                Last edited by .3lite; 31.08.2014, 21:00.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                  A w przypadku kabli głośnikowych?
                                  Nie spotkalem sie z trzecia zyla w kablu glosnikowym, a jesli juz z jakiejs przyczyny jest to nie doszukiwalbym sie tu racjonalnego wytlumaczenia

@SoundWave to jeszcze nic, a co z tymi co slysza kable sieciowe przed którymi maja setki metrow aluminiowych drutów wkreconych w zardzewiale zugi

Skomentuj

Na jednym z forów czytałem, że jeden z użytkowników wymienił sobie pół instalacji. Z góry przepraszam, ale nie znam się na tym, więc nie bijcie
                                    Odseparował audio od całej reszty elektroniki w domu jakimiś "cudami" (czytaj: normalnymi rzeczami do kupienia w dobrym sklepie elektrycznym) w głównej skrzynce, coś tam dodał jeszcze, i mówi niebo i ziemia.

I z tym nikt tutaj chyba nie będzie polemizował, że odłączenie audio od lodówki i pralki swojej oraz 5 sąsiadów ma znaczenie, szkoda tylko, że audiofile na to nie wpadną.

Już nie mówiąc o audiofilach, co słyszą sieciówki, w pokojach mają Krelle, Levinsony, Sonys Fabery Avalony i inne cuda, a mieszkanie to zwykły blok z kanapą, gdzie o akustyce zapomniano kompletnie...
                                    Jakby chociaż ćwierć tego co wydali na sprzęt, wydali na zrobienie pokoju od nowa (a można zrobić ładnie akustycznie oraz wizualnie, tak że żona nie zabije), to by im sprzęt za połowę tego co mają grał 3 razy lepiej...
                                    ale lepiej słuchać wtyczek sieciowych...

Skomentuj

Kazde urzadzenie jest odlaczone od lodówki i urzadzen sasiada, kazde urzadzenie posiada filtry, a jesli komus malo to sa takie bardzo rozbudowane filtry stosowane w automatyce, mozna taki kupic juz za ok 300-400zl dla niektorych to spora kwota ale w porownaniu do tysiecy za sieciowki to pikus.

Zeby zrobic osobna linie do audio tzreba miec zasilanie 3 fazowe w domu i po prostu linie audio pociaganc z innej fazy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Moge przyniesc z pracy taki filtr ktory jest zakladany na wejsciu falownikow i zasilania PLC i zobacze jak bardzo roznia sie przebiegi pradu na wejsciu i wyjsciu

Skomentuj

Odnośnie trzeciej żyły w kablu głośnikowym, to spotkałem się z kablem głośnikowym, ekranowanym, gdzie w środkowej żyle był jeszcze izolowany drucik mający za zadanie poprawiać przesyłanie wysokich częstotliwości.

Skomentuj

To zadanie to wymysl marketingowcow ;p efekt naskorkowosci dotyczy wysokich czestotliwosci, znacznie powyzej czestotliwosci slyszalnych, a te i tak sa niskie dla ludzi starszych

Skomentuj

Czaruję...
                                          X