Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klonujemy totem mite :D

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dulin7
    Ale chyba sa na e-tonsil
    przeciez to ta sama firma ;]
    ŁukaszN, ale w tych chyba siedzi GDWK 11/100??

Skomentuj

e-tonsil to chyba dexon.

Zamieszczone przez ŁukaszN
      ŁukaszN, ale w tych chyba siedzi GDWK 11/100??
      bo napewno nie 10 80 7 :)
      13l to za dużo jak dla takiego głośnika, będzie się gubił w takiej budzie, a jeśli dodamy do tego 11 100 na górze to naprawdę będzie już istny haj end ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
        jeśli dodamy do tego 11 100 na górze to naprawdę będzie już istny haj end ;]
        Rozumiem że to ironia była ;>

Skomentuj

a ja wlasnie na dniach "skonczylem" totem mite ale w obudowie ala staff znaczy sie totem mite w przedluzonych obudowach:P graja w surowej budzie. kopulka nieciekawa 10 80 7 mi nie przypadla.. za to gdn 13 40 2 podoba mi sie bas szybki jednak taki pudelkowaty i nie wszyscy go polubia.. druga sprawa to tunel... 35x140 w oryginale no i przy glosniejszym sluchaniu niestety dzwiek jakby GDN dostal za duzo mocy, ale okazuje sie ze to powietrze w br takie piardki daje..
          projekt jest, jednak bez modyfikacji nie za bardzo bedzie do konca zadowalal.. raczej spisuje sie dobrze do sluchania cicho do spania niz glosniej..
          czyli wymieniajac br i wysoki zestaw moglby byc fajny i niebylby juz to totem mite
          cala pieknosc zestawu raczej pochodzi od gdn 13 40 2 i potrzebnej malej obudowy, jednak ten glosnik i tak nie wszystkim przypada do gustu. na audiostereo troche podkolorowane to wszystko jest tak jak Gainclone jako Hi End

sam pisalbym sie na Vife DX25 jednak co ze zwrotka ? bo na tej pierwzego rzedu nie za bardzo od 10 80 7... a z elementami jakiej wartosci moznaby DX25 probowac pod ten gdn? oczywiscie testowo.. no i frez 104mm pasowalby prawie bez modyfikacji tonsil gleb frezu 4mm a Vifa 4,9 mm

[ Dodano: 2007-12-30, 02:04 ]
          dj_zibi mial je z stx 10-200-8-PJ i gralo to podobno lepiej niz z 10 80 tazke tez warto sie zastanowic nad ta budzetowka

[ Dodano: 2007-12-30, 02:18 ]
          aha jeszcze jedno wydaje mi sie ze wersja na 2gdnach wypadnie lepiej a niedawno na alledrogo byyl po 25zl szt nie wiem czy sa jeszcze

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
            a ja wlasnie na dniach "skonczylem" totem mite ale w obudowie ala staff znaczy sie totem mite w przedluzonych obudowach:P graja w surowej budzie. kopulka nieciekawa 10 80 7 mi nie przypadla.. za to gdn 13 40 2 podoba mi sie bas szybki jednak taki pudelkowaty i nie wszyscy go polubia.. druga sprawa to tunel... 35x140 w oryginale no i przy glosniejszym sluchaniu niestety dzwiek jakby GDN dostal za duzo mocy, ale okazuje sie ze to powietrze w br takie piardki daje..
            projekt jest, jednak bez modyfikacji nie za bardzo bedzie do konca zadowalal.. raczej spisuje sie dobrze do sluchania cicho do spania niz glosniej..
            czyli wymieniajac br i wysoki zestaw moglby byc fajny i niebylby juz to totem mite
            cala pieknosc zestawu raczej pochodzi od gdn 13 40 2 i potrzebnej malej obudowy, jednak ten glosnik i tak nie wszystkim przypada do gustu. na audiostereo troche podkolorowane to wszystko jest tak jak Gainclone jako Hi End

sam pisalbym sie na Vife DX25 jednak co ze zwrotka ? bo na tej pierwzego rzedu nie za bardzo od 10 80 7... a z elementami jakiej wartosci moznaby DX25 probowac pod ten gdn? oczywiscie testowo.. no i frez 104mm pasowalby prawie bez modyfikacji tonsil gleb frezu 4mm a Vifa 4,9 mm

[ Dodano: 2007-12-30, 02:04 ]
            dj_zibi mial je z stx 10-200-8-PJ i gralo to podobno lepiej niz z 10 80 tazke tez warto sie zastanowic nad ta budzetowka

[ Dodano: 2007-12-30, 02:18 ]
            aha jeszcze jedno wydaje mi sie ze wersja na 2gdnach wypadnie lepiej a niedawno na alledrogo byyl po 25zl szt nie wiem czy sa jeszcze
            Dla mnie kopułka gra wmiare bo tak naprawdę nie ma jej za "wiele". Jest delikatna i dlatego mnie jej dźwięk podchodzi. Jej położenie wyliczałem wg artu yoshiego o najbardziej optymalnym położeniu wysokotonowca. Może dlatego inaczej to odczuwam bo chake mam zupełnie inną :razz:
            Ja zrobiłem malutkie podłogówki w 9l i jestem z tego happy. Myślę, że jakbyś pokombinował ze strojeniem to z basu byłbyś bardziej zadowolony, choć przy tych 5,6l to trochę chyba nie ma za wiele do popisu. Bas jest wysoki i mało przyjemny. Jeżeli idzie o przekrój b-r to musi być dość spory bo głośniczki ładnie pompują :mrgreen: Ja mam 50mm i jest mało. Jeżeli chce się głośno słuchać to rzeczywiście chyba te kolumienki nie są do tego za dobrym wyborem. Wydaje mi się, że jak dam głośno do dźwięk się gubi, miesza.. ale to może kwestia mp3, które jakością nie grzeszą. Kupie w tygodniu jakąś orginalną płytkę i się zobaczy :wink: Zastanawiam się czy nie dać ich na tyły do kina, a na przody i central zrobić naprawdę coś lepszego. Jednak teraz najlepiej byłoby znaleźć dobre głośniki o podobnej efektywności co może nie być takie łatwe. Narazie kupiłem ampli, zrobiłem parkę na tych 13 40 2 i muszę poczekać na ze dwie wypłaty bo na głośnikach wydatki się niestety nie kończą:-)

Wydaje mi się, że jeżeli komuś zależy na dobrym stereo to ta 13 jest za mała, chyba że ktoś lubi wspierać się subem. Warto pomyśleć o jakiejś dobrej 16-18-stce. Pozdrawiam :mrgreen:

p.s. ja uważam, że robienie kolumienki na dwóch 13 40 2 nie jest zbyt trafionym pomysłem. Jakości basu i zejścia kolumny to nie zmieni.. A jednak to jest ich wada.

Skomentuj

dla mnie ten tonsil jest taki jakis syczacy... w niecalych 6litrach bas jest wyzszy ale unktowy i przyjemnie misie tego slucha. jednak wysoki do wymiany.

a kto mial DX25 i wiedzialby jk ja zaaplikowac z 13 40 2 ?

Skomentuj

Wyciszyłem suba i okazuje się, że to on był sprawcą mieszania w dźwięku przy gałce głośności przekręconej w prawo:-) Kolumny grają wporządku :mrgreen: 13 40 2 musiałbym usłyszeć w takim litrażu, może mnie też by się podobało.. Ale wspieram się subem w związku z czym nie mam w zasadzie takiej potrzeby :razz:

Skomentuj

Dajcie ludzie spokój i nie czytajcie tych bzdur z audiostereo. "Mite" a raczej MIT tych kolumn wyprzedza je bardziej niż ich faktyczna wartość. Prawde mówiąc to zupełna kaszana, ten 13/402 jak cie moge ale kopułka tonsila ... i całość okraszona gównianą zwrotnicą. Sory cudów nie ma. Ja kiedyś przejzałem cały watek na audiostereo (jak miał połowe wpisów co teraz) i tam był pomiar tego wynalazku, porażka. Zresztą to na oko widać , że będzie lipa , 2x 1 rząd bez zadnych korekcji impedancji czy fazy, dobre sobie hehe.

Szkoda waszej pracy i kasy. Zajebistość brzmienia w audiostereowych opiniach to po prostu pobożne życzenia. Nawet Seweryn uległ ostatnio i złożył Mite , jego opinia jest wymowna.
                  Robienie tych kolumn ma sens jak sie chce mieć coś taniego i nie oczekiwać cudów. Jak ktoś chce robić Mite licząc na wybitność konstrukcji i to wszystko za "drobne" to szkoda jego czasu bo to nie prawda.

Lepsze od węglowych scanów , hehe jasssne , kolejny audiostereowić który myśli, że chwycił Pana Boga za nogi , jak setki innych co robiło non oversampling DAC'a czy gainclona , rzeczy miażdżace wszystko co chodziło po ziemi.

ps to mamy w symie juz zestaw: DAC na 25 letniej kostce za 8 zł + gainclon + klon totem mite = szczyt brzmieniowej ekstazy , absolutny hi end deptajacy wszystko co do tej pory powstało i to wszystko za mniej niż 1000 zł razem wzięte :lol:

Skomentuj

No tos mnie pocieszyl Yoshi_80 :razz: zjechales to od gory do dolu a ja taka chrapke na nie mialem :sad:
                    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Nie wczytywałem się w wątek na audiostereo, ale uważam, że jeżeli odnieść pieniądze do jakości to można pozytywnie ocenić ten zestawik. A wychwalanie tego zestawu pod niebiosa jest niewątpliwie wielką pomyłką :mrgreen: Za dobry sprzęt niestety trzeba swoje zapłacić :razz:

Skomentuj

Yoshi_80, twierdzisz zatem ze lepiej nic nie robic tylko siedziec z zalozonymi rekoma ?? krytykujesz te wszystkie konstrukcje wiec zaproponuj do nich jakas alternatywe w podobnej cenie

a ta 25 letnia kostka to pcm2706 ??

Skomentuj

przeciez od samego poczatku pisalem ze to jest dobra alternatywa dla ARN 150 + ARV/PJ/sc10n :P

wysokotonowki nieznam ale wiem czego sie spodziewac. jednak wooferek powinien byc ciekawy

Skomentuj

piok, bez przesady nie krytykuję wszystkich konstrukcji tylko w pewien sposób apeluję o rozsądek. Niczego nie mam zamiaru proponować ani wymyślać bo po prostu mi się nie chce. Jakbyś dokładnie przeczytał to napisałem ze za swoje pieniądze zestaw nie jest zły ale absolutnie nie ma sensu go budować licząc na jego domnienamne wybitne możliwości, mit rozdmuchany przez dyletantów z audiostereo.

Jest taki morał o głodnym człowieku rybie i wędce. Wszyscy go znają i większość na forum chce rybe a ja wole dawać wędke :P. Dlatego nie wymyślam, nie wytrzepuje z rękawa konstrukcji , zwrotnic, nie będe robił za kogoś jego pracy. Po prostu wyrażam opinię w skali bezwględnej czy coś moim zdaniem jest dobre czy nie. W tej skali totem mite jest nieproporcjonalnie słaby w stosunku do opnini jaką się o nim utrzymuje, typowe tworzenie "mitu".
                            Non oversampling dac nie byłna pcm2702 tylko na tda jakimś tam który był stosowany juz w pierwszych odtwrzaczach CD 25 lat temu. Widać nie dość dobrze czytałeś watki na audiostereo , może to i lepiej bo tam wode z mógu robią.

Zamieszczone przez Adam_85
                            Nie wczytywałem się w wątek na audiostereo, ale uważam, że jeżeli odnieść pieniądze do jakości to można pozytywnie ocenić ten zestawik. A wychwalanie tego zestawu pod niebiosa jest niewątpliwie wielką pomyłką Za dobry sprzęt niestety trzeba swoje zapłacić
                            I to jest bardzo dobra definicja tego zestawu. Obecnie mozna go złożyc za grosze. Po dopracowaniu zwrotnicy byłby jeszcze lepszy i byłby znakomitą alternatywą dla wszystkich niskobudżetowych zestawów, na razie jest tylko alternatywą.

Skomentuj

Komplet głośników kosztuje tyle co przeciętna wysokotonówka więc w ogóle o czym mowa ?
                              Czy ktoś tu pisze jakieś historie o audiofilskich właściwościach tego zestawu ?
                              Nie.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                Czy ktoś tu pisze jakieś historie o audiofilskich właściwościach tego zestawu ?
                                No nie, ale pisze się tutaj o kopiowaniu, a zamiast kopiować, mozna by zmodyfikować

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                DAC na 25 letniej kostce za 8 zł + gainclon + klon totem mite = szczyt brzmieniowej ekstazy
                                Zestaw młodego pedo... tfu... audiofila :P

Skomentuj

Tez się skusiłem :mrgreen:

Przy obecnej cenie głośników można zrobić taki zestawik.
                                  W temacie jest klon, ale ja dałbym tego tonsila w nieco większą obudowę, gdzieś ok. 9 L.
                                  Zestaw ma szanse zagrać w miarę dobrze (w tej cenie ), pod warunkiem ze osoba z odpowiednim doświadczeniem zaprojektuje do nego porządną zwrote.
                                  Ten schemat co zapodał dulin7 to właśnie rzekomo pomierzony projekt.

dolphin123 – w Mietkach bas pudełkowaty, ale zauważyłem ze po kilku tygodniach jakby chciał czasem zamruczeć, mietkow używam przy kąpie więc rzadko są używane, pograj trochę nimi, powinno się poprawić, tunel zastosowałem taki właśnie jak piszesz, tyle ze przy wylocie ładnie się rozszerza i przy wlocie również, zrobiłem tak bo czytałem właśnie o takich problemach, osobiście nie zauważam takiego problemu, może masz gdzieś jakieś minimalne nieszczelności i furczy dlatego

Również czytałem o przewadze totema nad scanami.
                                  Moim zdaniem opinia jest taka gdyż mase ludzi stroi obudowy na słuch, lub robi zwroty czysto teoretyczne i wychodzi kaszana, dlatego mietki lepiej grają niż dopieszczany przez rok zestaw na scanach
                                  Miecie w odpowiednim pomieszczeniu grają czasem przesadzoną stereofonią i przestrzenią, a brak wiedzy na temat projektowania zwrotnic nawet ze scanów tego nie wyciągnie i to Im się pewnie podoba bo myślą ze tak musi być

Jak pisze jeden z kolegów alternatywa dla arn jest bardzo dobra, to dwa całkiem inaczej grające zestawy

Skomentuj

ŁukaszN, jeśli chcieć to modyfikować to tak naprawdę tworzy się projekt od podstaw, wysokotonowkę trzeba zmienić , zwrotę też od początku, zamiast 13 40 2 można dać 15 40 5 który jest ładniejszy - ten kosz 13 to oblech.
                                    15 40 5 + DX to już nieźle może zagrać , tylko co to ma wspólnego z totemem ?
                                    Klony mitów kosztują poniżej 200zł za głośniki + zwroty, do tego pare zł na wiór i fornir, ciężko będzie temu poziomowi cenowemu dorównać, a tak naprawdę to ludzie klonują mity właśnie ze względu na znikomy koszt.
                                    Jak pozbędę się paru aktualnych konstrukcji to być może kupie te głośniki na klony i zobaczymy co da prawdziwa zwrota , jednak póki co i tak tonę w głośnikach i do tego mam na głowie przeprowadzkę :)

Skomentuj

Koszt mietków to 200 zł za wszystko . Seweryn kupował gdny po 40 pare zł a kopułki po 20 pare , takie ceny chyba w protonsilu. Szok.

Mietki nie są wcale dopracowane. Jest schemat zwrotnicy ale to nic nie znaczy, bo jest to kiepska zwrotnica, tak jakby własnie robiona na ucho. Pomiar zestawu ujawinił piekną dziure w całym paśmie średnim, poczytanjac od ok 1,5-2kHz kończąc na 6kHz.
                                      Kopułka zastosowana w mietkach niczym sie nie bedzie specjalnie rózni od innych kopułek tonsila, np 11/100. Te głsoniczki nei są żadna rewelacja, beda szeleścić i piaszczyć , a całe brzmienie jest jak zza zasłony. Nie trzeba budować mieciów zeby wiedzieć jak one bedą grać .

Skomentuj

moim zdaniem 13 40 2 gra duzo lepiej niz arn 150, a moze inaczej - lepiej sie tego slucha i dluzej da sie sluchac . Sam bylbym za modyfikacja zwrotnicy do 13 40 2 najlepiej wraz z DX25 TG. czy na dzien dzisiejszy ktos moglby w tym kierunku cos wyskrobac?

[ Dodano: 2008-01-02, 00:52 ]
                                        a macie moze fotki seweryna mietkow ? :P ciekawy obudowy jestem:)

[ Dodano: 2008-01-02, 01:04 ]
                                        a swoja droga dla kogos kto nie tobi kolumn tak jak my i nie jest osluchany to totem mite dla niego bedzie hi end`em taka prawda

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                          Koszt mietków to 200 zł za wszystko . Seweryn kupował gdny po 40 pare zł a kopułki po 20 pare , takie ceny chyba w protonsilu. Szok.

Mietki nie są wcale dopracowane. Jest schemat zwrotnicy ale to nic nie znaczy, bo jest to kiepska zwrotnica, tak jakby własnie robiona na ucho. Pomiar zestawu ujawinił piekną dziure w całym paśmie średnim, poczytanjac od ok 1,5-2kHz kończąc na 6kHz.
                                          Kopułka zastosowana w mietkach niczym sie nie bedzie specjalnie rózni od innych kopułek tonsila, np 11/100. Te głsoniczki nei są żadna rewelacja, beda szeleścić i piaszczyć , a całe brzmienie jest jak zza zasłony. Nie trzeba budować mieciów zeby wiedzieć jak one bedą grać .
                                          Bałem się, że ta 10/80/7 będzie piaszczyć, jednak w mojej ocenie tego nie robi :mrgreen: A jeżeli idzie o szeleszczenie to jak najbardziej, ale robi to powiedzmy dość delikatnie :mrgreen: Tak jakby trochę wysokich brakowało..

Skomentuj

Czaruję...
                                          X