Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klonujemy totem mite :D

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ŁukaszN
    Akurat gdn13/40/2 średnio się do tego nadaje.
    Czyżby - a ja właśnie słucham tych kolumienek i uważam, że jest wręcz przeciwnie.

Zamieszczone przez Takero
    Tzn jakie ? Bo sam jestem ciekaw.

Biorę się później za XT1 Akustyka. Najchętniej też sklonował bym kolumny firmy RLS - przestrzeń niesamowita. Z tego co rozmawiałem z konstruktorem, to twierdzi on, że właśnie też dzięki filtrom pierwszego rzędu. Zresztą nie tylko ta firma wyznaje ten pogląd.

Skomentuj

ja mysle ze ktos ambitny moglby zrobic zwrotke rzedu przkladowo z dx25 lub morelem mdt29 i wtedy bardzo prosto mozna sie przekonac czy gdn gra lepiej na audiostereo mozna tanio nawet kupic morela 30,36euro + 19% + 10euro przesylka ale nie wiem czy na wszystkich 10 euro czy na osobe

[ Dodano: 2008-01-24, 15:23 ]
      takero prosze kup sobie juz 13 40 2 i zacznijmy prace nad zwrotka

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
        j...zrobic zwrotke rzedu...
        Którego?

Skomentuj

Wasze wpsniałe totemy ale chiał bym jeszcze zobaczyć jakie jaja fazowe dzieja sie w okolicy podziału.

Skomentuj

No i co wynika wg Ciebie z tego wykresu - bo moim zdaniem to że grają wspaniale, co nie oznacza dla mnie że liniowo.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
              takero prosze kup sobie juz 13 40 2 i zacznijmy prace nad zwrotka
              Jedno słowo :
              Sesja ;]

Zresztą nie wiem czy jest sens robić konstrukcję na 13 40 2 (a jeszcze lepiej na 15 40 5) i jakąś vifą DX bo jeśli Iceman zachwyca się tak tym tonsilem to próba odsłuchów czegoś o te parę klas lepszego byłaby niczym próba zabójstwa ;]

Aktualnie bardziej realnie niż o kolejnych klonach czy modach totem mite myślę nad klonami WLMów Divy bo już troszkę zaczyna mnie nudzić ciągła zabawa z tymi oklepanymi głośnikami...

[ Dodano: 2008-01-24, 16:12 ]
              ŁukaszN, obraz nędzy i rozpaczy, masa peaków i w ogóle tragedia.
              Zamieszczone przez Iceman
              bo moim zdaniem to że grają wspaniale, co nie oznacza dla mnie że liniowo.
              Zgoda, naszym priorytetem jest to żeby coś gralo dobrze, a nie liniowo, jakieś górki o łagodnym zboczu pod koniec pasma , czy na dole nie są złe i niektórym się podobają, tak samo gdzies na średnicy, generalnie jest to ciężka sprawa wymagająca wielu prób i jeszcze więcej chęci, ale nie może to wyglądać tak jak na tym wykresie !
              Zreszta - tak naprawdę nie ma o czym mówić...Wygląda to tak jakby ktoś chciał na siłe skopać zwrotę. Pewnie była na słuch robiona ;]

Zamieszczone przez Iceman
              Zamieszczone przez Pawel S.
              no tak, ale nieakazdy glosnik mozna filtrowac 1 rzedem
              No tak, dlatego uważam że warto się bawić tylko w projekty które na to pozwalają.
              To skoro ten na to też wg Ciebie pozwala, to który nie pozwala ?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                To Ty mi to powiedz ;-)

Skomentuj

myślę nad klonami WLMów Divy
                  tu Ci daje pełne błogosławieństwa :P

W takim wypadku to zapewne mało który

I tak nikt tu nikogo nie przekona do swoich racji, wiec chyba starczy tej dyskusji.

Skomentuj

Ja oczywiście mogę zrozumieć każdego kto zrobił te klony, czy też kupił i powiedział, że to lipa i mu się brzmienie nie podoba i w pełni to uszanuję. Sam zrobiłem je z czystej ciekawości i bez względu na to jakie mają wykresy, jak wiele wad mają, jak słaba jest ich zwrotnia i ich przetworniki - dla mnie te kolumny grają po prostu przyjemnie na tyle że lubię ich słuchać, słucham ich już czwarty dzień, i choć powinienem je znowu rozłożyć i wziąć się za fornirowanie wreszcie, to nie mogę się do tego zebrać, bo słucham, słucham, słucham...

Nie każdemu muszą się podobać. Ale nie lubię gdy ktoś wygłasza prorocze opinie - tj. nie słyszał ich a ocenia po wykresach, po koszcie przetworników, po koszcie zwrotnicy itd.

Skomentuj

myślę nad klonami WLMów Divy
                      O ile mnie pamięć nie myli to taki przerośniety monitor na eminence, tak?

Skomentuj

na coaxialnym eminencie ściślej mówiąc ;]

Skomentuj

A gdzie go mozna dostać?

Skomentuj

Ściślej mówiąc nie można bo to model dla WLMa specjalny, a eminence nie kopiuje customowych głośników...
                            Jest na to inny sposób...

Skomentuj

wydaje mi sie ze kiedyś ktoś pokazywał ten głośnika, ale z tych podłogówek WLMa.

Jest na to inny sposób...
                              Więc gadaj, gadaj co wiesz... :>

Skomentuj

Hehehe , no nie moge , od dobrych 10 czy 15 postów piszecie o tym co ja juz miesiac temu mówiłem, ze Mite to pic na wode. Co ciekawe takero nagle zmienił pogląd i też pisze o tym, jak ja to lubie :lol: Widać ktoś się zagłebił w lekture audiostereo.

Widze, że nikt nie kwapi się z wyjaśnieniem koledze Iceman o co chodzi z przestrzenią, to ja to zrobie. Tu nie chodzi o stromość filtrów ale relacje fazowe sygnałów napływajacych z kolumn. Te zależą od konstrukcji filtrów ale nie wynikaja wprost z ich rzędów tylko z umiejęstnośc konstrukcotrskich projektatna zwrotnicu (czego nie widać na załaczonym wyzej obrazku pomiaru totemów).

Paradoksalnie na poczucie przestrzeni bardzo duzy wpływ ma ustawienie kolumn względem słuchacza. Pzypadkowo idealnie ustawiając "mietki" można uzyskać dobre rezultaty w odczuciu przestrzeni ale nie będzie to miało nic wspólnego z super właściwościami tych kolumn.

Skomentuj

Częściowo masz rację. Ale tylko częściowo. Oczywiście sprawa przestrzeni, szerokości sceny i lokalizacji źródeł zależy od fazy. Z tego co zrozumiałem z rozmów na AS to właśnie im bardziej rozbudowana zwrotnica tym większe zniekształcenia przestrzeni, przesunięcia fazy. Ale to przecież nie dziwi, bowiem o ile sobie z fizyki przypominam to głównie cewki tak działają. Niestety ostatnie lekcje fizyki miałem daaaawno temu, już wszystkiego dokładnie nie pamiętam, ale jakieś zarysy w głowie mam. Nawet jakieś eskperymenty robiliśmy, z których wychodziło na wykresach przesunięcie. Tak jak mówię, to było dawno, ale właśnie na AS podnosili to słusznie konstruktorzy. I to zresztą miało potwierdzenie w odsłuchach. Mam w domu niejedne kolumny więc mam zatem bezpośrednie porównanie które grają szerszą sceną a które nie.

Skomentuj

hehe no wlasnie dzieki temu ze filtry przesuwaja faze dobra zwrotka mozna zgrac ze soba jeszcze lepiej glosniki

Skomentuj

Już sobie nawet przypominam, robiliśmy m.in obwód rezonansowy na fizyce. Tam jest przesunięcie przecież jasno widoczne.
                                      http://pl.wikipedia.org/wiki/Obw%C3%B3d_rezonansowy

[ Dodano: 2008-01-25, 17:54 ]
                                      Zamieszczone przez mIKI
                                      hehe no wlasnie dzieki temu ze filtry przesuwaja faze dobra zwrotka mozna zgrac ze soba jeszcze lepiej glosniki
                                      Raczej narobić zamieszania i chaosu. Tylko zwrotka pierwszego rzędu. Jeśli ktoś słuchał kolumn RLS to bedzie wiedział o co chodzi. Tam słychać przestrzeń.

Skomentuj

Yoshi_80, a gdzie ja miałem inny pogląd ?
                                        Z kimś mnie pomyliłeś...

Skomentuj

Ale sie rozpetalo!!! Panowie czemu zjezdzacie te mietki?? Przeca to jest alternatywa dla arn150 a o ile pamietam to monitorki na tych glosnikach jakos cieplej przyjmujecie :razz: A to ze zwrota jest robiona na ucho to po prostu smieszne jest tonsil robi zwroty po pomiarach (tak sadze) a Totem by nie robil??
                                          Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Czaruję...
                                          X