Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klonujemy totem mite :D

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kt aktualnie chce budowac totem mite nadal ?

Skomentuj

Ja, ale dopiero za jakis dluzszy czas bo z finansami krucho a zbudowac by sie chcialo wszystko na raz :wink: a wiec po kolei.
      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
        kt aktualnie chce budowac totem mite nadal ?
        Głośniki za tą kasę z tą zwrotnicą grają naprawdę przyjemnie, jest to na pewno lepsza alternatywa od tesli..(arn 150 + arv), które oczywiście miałem.. Ja jestem zadowolony, ale oczywiście biorąc pod uwagę wydane pieniądze :razz: Bo do szczytu moich marzeń to im z deczka brakuje :mrgreen: Koledzy objechali ten zestawik bo niektórzy myślą sobie, że ten zestaw jest tak dobry, że do scanów go można porównywać.. To jest chore :lol: Trochę nie ten przedział cenowy :mrgreen: Cuda robi Bóg i PO, na producentów głośników nie możemy liczyć :wink:

p.s. ja tam głosowałem na " :mrgreen: cud"

p.s. a z basu byłem mało zadowolony bo kolumny miałem w przeciwfazie... ooopssssss :twisted:

Skomentuj

Ja zrobiłem właśnie mimo wszystko klony a nie jakieś modyfikacje. I powiem wszystkim którzy nie słyszeli a prorokują co do dźwięku - że jest po prostu świetnie. Duża zasługa tu chyba ma zwrotnia pierwszego rzędu, dzięki której przestrzeń jest naprawdę niezła, scena całkiem szeroka, szersza niż w moich KEFach. Lokalizacja źródeł też nienajgorsza. No i dziwi mnie, że i bas jest naprawdę niezły.

Przy okazji ciekawostka:
          Przyszedł wczoraj gość który na codzień z ogromnych Altósów 300 robi łomot (zawsze myślałem że niereformowalny) i gdy zobaczył te maleństwa to zaczął się śmiać. Ale kiedy włączyłem mu jakąś normalną płytkę, to stwierdził, że dopiero teraz słyszy muzykę. To co wcześniej słyszał to były tylko jakieś dźwięki. Co więcej - też zapragnął takie mieć.

[ Dodano: 2008-01-21, 21:12 ]
          Aha - żeby nikt nie powiedział, że mi się podoba bo pewnie w życiu nic innego nie słyszałem to wyjaśniam: mam obecnie w domku jeszcze następujące kolumny: KEF Q1, Tannoy M5, Audio Academy Phoebe, a miałem wcześniej z ciekawszych : Usher 520, Tannoy M2, Tannoy F2, Gale 3020, Koda 702 i pewnie coś tam jeszcze było.

Skomentuj

Iceman,

to teraz pora na to abyś przeszedł klase wyżej , tzn. na forum audiostereo:):):)

Skomentuj

Już tam jestem :-)
              Dosyć długo.

Skomentuj

to jak z 13 40 2 mite ? :) jest zaciekawienie na zrobienie zwrotki z DX?

Skomentuj

nie ma co sie sie oszukiwac ze gra to dobrze jak na 200pln. ba... nawet i za 400graloby dobrze (chodzi mi o stosunek jakosc/cena)
                  ...ale nie ma co tutaj mowic ze to jakis hajend bo to jest... powstal jaki mit (mite;p) i 50% zachwytow to przez autosugesie i satysfakcje skopiowania drozszego pudla.
                  wysokotonowka to naprawde nic specjalnego...

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                    nie ma co sie sie oszukiwac ze gra to dobrze jak na 200pln. ba... nawet i za 400graloby dobrze (chodzi mi o stosunek jakosc/cena)
                    ...ale nie ma co tutaj mowic ze to jakis hajend bo to jest... powstal jaki mit (mite;p) i 50% zachwytow to przez autosugesie i satysfakcje skopiowania drozszego pudla.
                    wysokotonowka to naprawde nic specjalnego...
                    Haj end może to to nie jest, ale w cenie do 2 tysięcy brzmienie bardzo dobre. Miałem już sporo kolumn firmowych z tego przedziału, więc jakieś porównanie mam.

Skomentuj

hmmm no moze sie zagalopowalem bo nie mowie i nie mysle juz w kategoriach 'sklepowych' klockow tylko oczywiscie wszystko DIY
                      masz racje ze ciezko za rozsadna cene kupic cos tej klasy... chociaz dalbym cos zdecydowanie lepszego na gore.

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                        hmmm no moze sie zagalopowalem bo nie mowie i nie mysle juz w kategoriach 'sklepowych' klockow tylko oczywiscie wszystko DIY
                        masz racje ze ciezko za rozsadna cene kupic cos tej klasy...
                        :-) No powiem Ci że mnie też DIY powoli wciąga coraz mocniej wciąga. A tym bardziej, że właśnie można zrobić coś w miarę poprawnie grającego nie dysponując górą pieniędzy jakie trzeba by było na to samo przeznaczyć w sklepie.
                        Oczywistym jest że w kategorii DIY to jeden z najbardziej podstawowych i tanich projektów i myślę że każdy jest świadomy, że dobry projekt na głośnikach powiedzmy za 1000zł zagra z pewnością lepiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Iceman
                          Haj end może to to nie jest, ale w cenie do 2 tysięcy brzmienie bardzo dobre. Miałem już sporo kolumn firmowych z tego przedziału, więc jakieś porównanie mam.
                          za 1000 masz ushery, za 800 masz w zasadzie to samo bo monitorki - siesty, tyle że tam już jest normalna prawdziwa zwrotnica.
                          Więc jak dla mnie w kategoriach sklepowych totemy byłyby dobre jak na 500zł gdyż jednak siesty są bez porównania lepsze.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                            za 1000 masz ushery, za 800 masz w zasadzie to samo bo monitorki - siesty, tyle że tam już jest normalna prawdziwa zwrotnica.
                            Więc jak dla mnie w kategoriach sklepowych totemy byłyby dobre jak na 500zł gdyż jednak siesty są bez porównania lepsze.
                            Ushery miałem. Ma je znajomy z innego forum, stoją u niego dokładnie obok klonów totemów i twierdzi, że grają lepiej. Ja osobiście lubiłem ushery i niestety nie mogę bezpośrednio ich porównać do moich klonów, a szkoda. Ale uważam, że te klony na pewno nie grają gorzej.

Nie wiem co rozumiesz przez "normalną prawdziwą zwrotnice". Osobiście doszedłem jednak do przekonania, że czym prostsza zwrotnica tym lepsza scena, więc jeżeli w przyszłości cokolwiek będę budował to tylko zwrotka I rzędu.

[ Dodano: 2008-01-23, 20:29 ]
                            Dodam, że właśnie robię bezpośrednie porównanie klonów z KEFami i nie ustępują im. Grają w dodatku szerszą sceną, jest lepsza lokalizacja źródeł. Wszystko to jest w dużej mierze spowodowane to właśnie prostą zwrotnicą.

Skomentuj

Nie wiem co rozumiesz przez "normalną prawdziwą zwrotnice". Osobiście doszedłem jednak do przekonania, że czym prostsza zwrotnica tym lepsza scena, więc jeżeli w przyszłości cokolwiek będę budował to tylko zwrotka I rzędu.
                              Widać od razu, ze kolega sie nie wychował na tym forum Dobra zwrotnica to taka która oparta jest na pomiarach a nie na słuchu audiofila. Dobra zwrotnica dąży do równowagi tonalnej w całym paśmie, oczywiscie nie za wszelką cenę, bo dobra zwrotnica to szereg kompromisów, ale nie mozna pchać na siłe filtru I rzędu tam gdzie poprostu głośnik wymaga stromej filtracji.

Iceman, powinieneś posłuchać jeszcze ARZ6608 przy tym to nawet Mite się chowa :P

Skomentuj

Jak dla mnie to zbocza zwroty dobiera się do głosników, z jednymi zagra lepiej pierwszy rząd , z innymi lepiej drugi, a jeszcze inne nie zagrają bez trzeciego.
                                Takie audiofilskie uogólnienia nie mają wg mnie większego sensu.
                                Ten 10 80 7 to głośnik pokroju AJtki, więc nie wiem skąd te haj endowe brzmienie w niektórych opisach :)
                                Fabryczna zwrota jest nieźle skopana i temu raczej ciężko zaprzeczyć.

Skomentuj

Jak dla mnie to zbocza zwroty dobiera się do głosników, z jednymi zagra lepiej pierwszy rząd, z innymi lepiej drugi, a jeszcze inne nie zagrają bez trzeciego.
                                  Takie audiofilskie uogólnienia nie mają wg mnie większego sensu.
                                  Chodzi Ci oczywiście o uzyskania jak najbardziej równego pasma. Ale ja wolę poświęcić idealną równość dla uzyskania jak najlepszej przestrzeni i możliwie perfekcyjnej lokalizacji źródeł. A niestety zwrotnice wyższych rzędów nie dorównają tu zwrotce pierwszego rzędu.

Skomentuj

Ten 10 80 7 to głośnik pokroju AJtki
                                    to az tak bardzo poprawili go teraz?? (tonsila)

A niestety zwrotnice wyższych rzędów nie dorównają tu zwrotce pierwszego rzędu.
                                    no tak, ale nieakazdy glosnik mozna filtrowac 1 rzedem

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      no tak, ale nieakazdy glosnik mozna filtrowac 1 rzedem
                                      No tak, dlatego uważam że warto się bawić tylko w projekty które na to pozwalają.

Skomentuj

o tak, dlatego uważam że warto się bawić tylko w projekty które na to pozwalają.
                                        hehe Akurat gdn13/40/2 średnio się do tego nadaje. Z tego co kojarze to ze znanych głosników taka filtracja odpowienia by była jedynie dla STXa15-AKX no i Monacora SPH-165KEP. Większosc głośników wymagała by niestet zbyt niskiego cięcia.

Skomentuj

Audiofil jest osobą która nie ma pojecia o elektronice , projektowaniu zwrotnic itd, dlatego powstają takie teorie że 1 rząd zawsze najlepszy, że GC to doskonały wzmacniacz, szczególnie gdy damy 1kVA 2x17vac trafo i 1000uF i diody o szybkości tych do przetwornicy...
                                          Niestety ale zwroty 1 rzędu są o tyle złe ze nie można ich zastosować do każdego głośnika, nie można modelować nimi charakterystyki, obciążają dość znacznie wysokotonowca przez co wysokie są ostrzejsze oraz nie można ciąć tak nisko jak w wypadku innych zbocz.
                                          No tak, dlatego uważam że warto się bawić tylko w projekty które na to pozwalają.
                                          Tzn jakie ? Bo sam jestem ciekaw.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X