no i jako alternatywa dla ARN'a jest ok ale kurcze... do tesli dajemy lepsze wysokotonowki:P
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Klonujemy totem mite :D
Collapse
X
-
Zamieszczone przez mIKIdo tesli dajemy lepsze wysokotonowki:P
Pozdrawiam!!!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.Zamieszczone przez IcemanNextony będę miał jutro
posluchasz sobie ich troche na fabrycznej zwrotnicy a pozniej podmienisz ja na projktu irka. wtedy bedziemy mieli bezposrednie porownanie
Skomentuj
-
Po pierwszym dniu odsłuchów istotnie należy stwierdzić, że Nextony są jasne bardzo. Tak się domyślałem, że podział raczej nie za wysoko. Chociaż przyznam, że wydawało mi się, że to całe wyostrzenie góry to wina CDka, bowiem z gramofonem jest po prostu rewelacja. Gdy słucham muzyki z gramofonu to wydaje mi się, że te kolumny były celowo pod gramofon skonstuowane. Muzyka jest czytelna, ale jednocześnie taka "ludzka", bez szelestów. Tak więc w tym się z Wami raczej zgodzę - jeśli ktoś chce te kolumny do jasnej elektroniki to raczej czeka go przeróbka zwrotki, lub dobór elektroniki niezbyt jasnej. Natomiast jeżeli ktoś jest miłośnikiem winyli to będzie zachwycony brzmieniem firmowym tych kolumn. Brzmieniem firmowym też będą zachwyceni ludzie którzy uwielbiają "cykanie" wysokich :-)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dulin7A porownywales juz z mite??
Pozdrawiam!!!
Dodam natomiast, że jeśli chodzi o Nextony z firmową zwrotką w połączeniu z Arcamem to bardzo dobrze się sprawdza w muzyce klasycznej, słychać bardzo wiele szczegółów, nic nie umyka, nikt nie zapyta "trójkąt, gdzie jest trójkąt?" ;-)
Skomentuj
-
Słuchałem różnej muzy na nextonach i dla mnie porażka mała... Góra jest nie tyle jasna co przejaskrawiona , jak ktoś lubi świdry w uszach to jasne - może się spodobać :)
Cięcie jest za nisko - około 2k i to w głownej mierze jest przyczyną tego stanu rzeczy, ze zwrotą Irka już tak bardzo tego efektu nie słychać.
Nie wiem tylko po co produkują głośniki z naciskiem na średnice wysoko idącą skoro i tak sumarycznie tną je aż tak nisko, tak samo nowa 18 z 1' cewką...
Skomentuj
-
Myślę, że z tą zwrotką może być nie tylko nieźle lecz wręcz idealnie jeżeli chodzi o wokale, podejrzewam, że nie będzie tam szeleszczenia. Zresztą kolumny cieszą się chyba dosyć sporą popularnością nawet z firmową zwrotnicą, bo już w dwóch salonach audio widziałem, że mieli po kilka modeli tych kolumn na sklepie. Nawet przy mnie jakiś facet był nimi zaintersowany.
Skomentuj
-
Ja mam 2x 13/40/2 w 12l gra to całkiem całkiem. Co do samych klonów... zrobiłem MTMy na 2x 13/40/2 + GDWK 10/80/7 na dostosowanej do tego zwrotce jednak w oparciu o oryginalną zwrotę do 8 ohm. Gra to całkiem przyjemnie, świetna średnica niezbyt detaliczna, ale bardzo żywa i nawet nie porównywalna z ARN 150 (tam jej prawie nie ma). Bas faktycznie taki pudełkowaty ale kiedy trzeba zejdzie nawet nisko. Kolumny tworzą pprawną przestrzeń i nawet jest troszke powietrza. Na początku szybko wpadł mi w ucho GDWK, ale niestety tak szybko wpadł jak i wypadł :P. To, że ladnie "cyka" może sie na początku podobać bo niby jest detaliczny , ale po dłuższym słuchaniu strasznie męczy. Faktycznie 13stki połaczone z DXem zagrałyby o niebo lepiej. Teraz troszke żałuje, że nie dałem 20l zamiast 12 :) Kolumny potrzebują też mocnego pieca 80W to raczej minimum.
Skomentuj
Skomentuj