Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Domowe" głośniki do samochodu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    w takim razie sam sie przekonasz ze nie ma on nic wspolnego z ferrytowa wersja i nadaje sie jedynie do 3 drog
    Chyba jedyne co wspólnie nam się podoba, to seas 27tbfcg.
    Właśnie do tego szukam głośnika, myślę że z wysokim cięciem i zabawą przy zwrotce, zagra jakoś znośnie.
    Chyba że masz jeszcze coś czego nie lubisz, nadającego się do 3 dróg na oku? :P

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
      Chyba że masz jeszcze coś czego nie lubisz, nadającego się do 3 dróg na oku? :P
      jak sobie przypomne to dam znac!

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
        Witam,

Czy są jakieś przeciwwskazania aby zastosować głośniki domowe w samochodzie?
        Wracając do tematu - dziś męczyłem sie z 3way aktywno pasywnie w samochodzie, na basie grał STX 17SW, średniak Tec SQ3 a wysoki Infinity Emit 1.0 - owszem, średnica i wysokie dobrze wypadły, natomiast z basem sam problem - dostały dwa mostki z Rodka 680a, i jedno stereo szło na średnio/wysokie. Owszem, mimo wygłuszenia, tapicerka i blacha grała jak chciała - a basu było jak na lekarstwo, było go czuć ale nie słychać. nawet na samym HPF na ok 400-500Hz nie było za kolorowo. Założyłem chwilowo wooferek od zestawu Diora, jest dużo lepiej niż na STX - bardzo podobnie było z foountekiem. Więc nie każdy głośnik się da zastosować, chyba że pomyślę o obudowie w drzwiach na STXy :P

Skomentuj

Znów wbije do tematu. Pytałem o serię SCX STX'a w aucie i faktycznie tak jak Pawel S. pisał jest jak jest.. Umnie w Corsie są dość spore objętościowo drzwi i pomimo dobrego wygłuszenia mieszały się strasznie te STX jak mają zagrać.. Podzieli się ktoś opinią na temat AWX'a w aucie..? Bo tyle o ile SCX miałem to nie bardzo mnie stać żeby w ciemno kupić AWX na testy..;/ Kto słuchał..? Z czym samochodowym można porównać..? Z jakim wysokotonowcem grały..? Czekam na opinie..:) Pozdr

Skomentuj

na strefie car audio byli tacy co wsadzali...
            opini nie przytocze bo osobiscie tego nie czytalem, ale podobno sie sprawdzil

Skomentuj

Ok.. Dzięki Pawel, poczekam jeszcze może ktoś u nas na forum słuchał i się wypowie.. Masz jakieś namiary na temat o AWX na strefie..? Czy trzeba grzebać po forum..?

Skomentuj

Sądzę że dla tych głośników po prostu trzeba zrobić komory w drzwiach - inaczej nie zagrają. Wczoraj zrobiłem na szybko skrzynkę 20L@~38Hz pod 2x 17SW równolegle i wstawiłem ją na półkę pod szybę (sedan), napędziłem keniem 401m i basu jest ogrom, chciałem mieć wreszcie bas w kabinie i było go z nich go aż nad to, w bdb jakości. Więc żeby zagrały w samochodzie, potrzeba im komory. Z awxami będzie za pewnie podobnie, ale lklukasz może coś napisze, bo o ile się nie myle słuchał ich w drzwiach.

Skomentuj

Zamieszczone przez smerfetek13 Zobacz posta
                  Masz jakieś namiary na temat o AWX na strefie..? Czy trzeba grzebać po forum..?
                  usunal go dosc szybko - inaczej bym to przeczytal :p

Skomentuj

Wracając do tematu - dziś męczyłem sie z 3way aktywno pasywnie w samochodzie, na basie grał STX 17SW, średniak Tec SQ3 a wysoki Infinity Emit 1.0 - owszem, średnica i wysokie dobrze wypadły, natomiast z basem sam problem - dostały dwa mostki z Rodka 680a, i jedno stereo szło na średnio/wysokie. Owszem, mimo wygłuszenia, tapicerka i blacha grała jak chciała - a basu było jak na lekarstwo, było go czuć ale nie słychać. nawet na samym HPF na ok 400-500Hz nie było za kolorowo. Założyłem chwilowo wooferek od zestawu Diora, jest dużo lepiej niż na STX - bardzo podobnie było z foountekiem. Więc nie każdy głośnik się da zastosować, chyba że pomyślę o obudowie w drzwiach na STXy :P
                    no to nie dziwne
                    jak chcesz subbasowy głośnik zgrać z geającym od ok 500Hz 3" średniakiem
                    nie ma szans, żeby takie coś zagrało

ten głośnik gra w br w 10 litrach a nie w całych drzwiach!
                    Podzieli się ktoś opinią na temat AWX'a w aucie..?
                    oczywiście, że przetestowaliśmy
                    obie wersje
                    4 i 8om
                    nawet na 4omowej zajęliśmy 2 miejsce w sobotę na zawodach AYA w berlinie
                    także o czymś to świadczy

8om trochę gorzej
                    radzę poczekać jak będą 4 omowe
                    Sądzę że dla tych głośników po prostu trzeba zrobić komory w drzwiach - inaczej nie zagrają.
                    absolutnie nie
                    grają dobrze w pełnych drzwiach
                    w mniejszej komoże robi się nieprzyjemne podbicie w okolicach 100-150Hz
                    Wczoraj zrobiłem na szybko skrzynkę 20L@~38Hz pod 2x 17SW równolegle i wstawiłem ją na półkę pod szybę (sedan), napędziłem keniem 401m i basu jest ogrom, chciałem mieć wreszcie bas w kabinie i było go z nich go aż nad to, w bdb jakości.

no bo w takiej aplikacji ich miejsce

---------- Post dodany o 01:23 ---------- Poprzedni post o 01:21 ----------

radzę poczekać
                    już nie długo będziemy dla Was mieć bardzo ciekawą propozycję dedykowaną typowo do samochodu wraz ze zwrotnicą
                    w 2 wersjach
                    warto poczekać :)
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      no to nie dziwne
                      jak chcesz subbasowy głośnik zgrać z geającym od ok 500Hz 3" średniakiem
                      nie ma szans, żeby takie coś zagrało

ten głośnik gra w br w 10 litrach a nie w całych drzwiach!
                      To była zabawa/test, chciałem sprawdzić, czy taki subwoofer ma w ogóle prawo zagrać w drzwiach.

radzę poczekać jak będą 4 omowe
                      A to dziwne, jakieś nowe wieści? Bo Pan Krzysztof poinformował mnie, że niestety nie mogę już na nie liczyć, nie będzie już w ogóle 4 ohmowych.

absolutnie nie
                      grają dobrze w pełnych drzwiach
                      w mniejszej komorze robi się nieprzyjemne podbicie w okolicach 100-150Hz
                      To mnie uspokoiłeś, a zarazem znowu szukam więc AWXów.
                      radzę poczekać
                      już nie długo będziemy dla Was mieć bardzo ciekawą propozycję dedykowaną typowo do samochodu wraz ze zwrotnicą
                      w 2 wersjach
                      warto poczekać
                      To ja poproszę ze zwrotnicą pod Renault 19 Chamade, z ukierunkowaniem tweeterów na słuchacza.

Skomentuj

lklukasz a można wiedzieć z czym będziecie łączyć AWX..? Bo chyba już jestem zainteresowany..:)

Skomentuj

Małe pytanko. W drzwiach głośniki zamontowane są do blachy i przykrytę plastikową tapicerką z otworami. Głośniki chciałbym przenieść właśnie na tapicerkę. W jaki sposób wykonać to poprawnie? Trzeba robić jakiś tunel żeby głośnik pracował w objętości wytłumionych drzwi czy poprostu zamontowac go w boczkach tapicerki drzwi bez przerabiania czegokolwiek.

Skomentuj

glosnikow nie montuje sie do tapicerki!
                            musisz zrobic "tunel" (tunelem jednak byc nie moze! musi sie rozszerzac i nie ograniczac przeplywu powietrza) i zamontowac na sztywno do karoserii

Skomentuj

lklukasz a można wiedzieć z czym będziecie łączyć AWX..? Bo chyba już jestem zainteresowany..
                              a nowym awxem a wersji oem :)

Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
                              Małe pytanko. W drzwiach głośniki zamontowane są do blachy i przykrytę plastikową tapicerką z otworami. Głośniki chciałbym przenieść właśnie na tapicerkę. W jaki sposób wykonać to poprawnie? Trzeba robić jakiś tunel żeby głośnik pracował w objętości wytłumionych drzwi czy poprostu zamontowac go w boczkach tapicerki drzwi bez przerabiania czegokolwiek.
                              wytnij dziurę w tapicerce
                              wkomponuj w to dystans podfrezowany pod glosnik
                              ładnie poszpachluj i obszyj skórą
                              do blachy drzwi dokrec dystans tak, zeby dochodził do dystansu w drzwiach
                              drzwi wytłum i przyklej na ta gąbkę gmsa
                              gotowe
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz czekam z niecierpliwością..:) Testowałeś może 18 AWX w panelu drzwiowym..? Mam na tyle duże drzwi że by mi śię zmieścił taki panel, tylko pytanie czy warto..?

Skomentuj

do 18 polecam cale drzwi
                                  a do 15 proponuje panel z komora 6-8 litrow

15 swietnie zagrala w takim panelu
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz dzięki.. Ja zdecydowałem się na 18AWX.. Bo i tak narazie będę miał same drzwi.. Dopiero później dojdzie sub na 8"AWX.. Także czekam na dostępność AWX w wersji 4R i na twoją zwrotke..:) Jaki będzie podział na zwrotce..?

Skomentuj

jeszcze nie wiem jaki bedzie podzial ale bede celowac nisko
                                      w okolice 2-2,5kHz

---------- Post dodany o 14:07 ---------- Poprzedni post o 13:59 ----------

a wieksza ilosc glosnikow w wersji 4r bede mial juz w przyszlym tygodniu
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Fakt dość nisko.. Pytam bo zastanawiam się też nad podziałem aktywnym, radio mi na to pozwala.. Tylko teraz kwestia czy warto kupować drugi wzmak do AWX'a..:) Poczekamy zobaczymy..

Skomentuj

ja wole pasywke niz kolejny wzmak w bagazniku
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X