Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początki Car Audio / niewdzięczne auto - Punto I

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez staH300 Zobacz posta
    I czy czerwony komunikat obok długości tuby Qes/Pe! to coś znaczącego?
    Jeśli w zakładce, gdzie stroisz BR jest jeden parametr czerwony to znaczy, że należy dobrać większą średnicę BR, bo ta będzie nieefektywna i nie zagra tak jak powinno.

No i raczej znaczna większość w formie leja, a nie prostej rury
    to nawet jest zaleta, bo będzie mniej świstów i lepiej wygląda
    I jeszcze raz zapytam. Przeszkadza jeśli między otworem BR, a czymkolwiek (np. tylną kanapą) nie ma przerwy?
    musi być, zrób go do góry albo od dowolnej strony, gdzie będzie kilka cm wolnego miejsca

Skomentuj

I czy czerwony komunikat obok długości tuby Qes/Pe! to coś znaczącego?
      oj, masz nowsza wersje i nie wiem o co chodzi...
      ale nie przejmuj sie tym

Głośnik i rure BR trzeba odejmować od litrażu skrzyni?
      winisd uwzglednia rozmiar tunelu
      glosnika chyba tez, ale pod warunkiem ze wpiszemy jego objetosc w danych glosnika. tutaj tez bym wie tym nie przejmowal za bardzo. dla spokoju mozesz o ten litr powiekszyc

Skomentuj

Jest opcja, żeby na podstawie tego zbudować skrzynie. (prostopadłościan - bez pochylonej ścianki)
        "Skrzynka 30x35x25 (26,3l), strojona na 35Hz, wtedy rura fi 7cm ma długość 30,5cm albo 28,5cm przy 36Hz."
        Czyli długość rury była by taka, że mieściła by się do skrzyni, a sama skrzynia nie była by zbyt długa.
        Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        wielkosci obudowy nie mozesz zmienic strojenia duzo tez nie mozesz zmienic mozemy manipulowac przekrojem, ale nie mozna dac za malego bo bedzie mocno swistalo
        Czy to znaczy, że mam się ściśle trzymać przedziału 23-25l i 35Hz? Czy może być tak jak wyżej napisałem. Niby zmiany niewielkie - patrząc okiem kogoś, kto zupełnie w temacie nie siedzi i nie wiem jaki będą miały wpływ na całość konstrukcji.

Jeśli dobrze zrozumiałem to wewnątrz skrzyni rura od BR ma być 5-7cm od ścianki suba i tak samo sprawa ma się na zewnątrz. Tj. że ma nie stać przy czymś tylko ma być trochę przerwy.

da sie tanio i na miejscu - zapoznaj sie z ofertami rynien i rur PCV
        Jakby to miało wyglądać? Kupuję jakikolwiek BR o śr 7cm dostępny na aukcjach i mocuję do niego rurę PCV o tej samej średnicy? (klej, zgrzewanie lutownicą albo oddanie do zakładu gdzie kleją plastiki?) Chciałbym, żeby mi to troszkę opisać, tak żebym nie musiał się domyślać.

Ja jednak jestem z tych, którzy wolą dowiedzieć się jak najwięcej przed, a później zacząć robić - dlatego nie kupiłem do suba jeszcze nic. Nie chce wtopić. Chociaż zawsze jest coś co umknie i dowiaduje się po fakcie. Jednak, tak jak mówisz Pawle - lepiej raz, a dobrze.

Parametr o którym mówiłem, że jest na czerwono to faktycznie był, ale później wpisałem do programu trochę danych ze specyfikacji głośnika i zrobił się zielony - nie wszystkie dane, nie potrafiłem domyślić się które to które - być może były inaczej zapisane albo ich zwyczajnie nie było.

Skomentuj

Obawiam się, że takie zamawianie tego, tamtego itd wyjdzie jednak dość drogo... i chyba wyjdzie z tego tyle, że będę musiał sobie odmówić budowę albo kupno tego suba.
          Nie bój się, musisz zrobić obudowę, kupić BR, kocyk do obicia, terminal, trochę kabla i cyny, lutownica, śruby, wytłumienia to doświadczalnie troszeczkę albo wcale do tego typu obudowy, dokupić ewentualnie siatkę na głośnik i zaczepy do niej. To tyle :)

Przenieście to do innego działu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Raf Zobacz posta
            Przenieście to do innego działu
            Dlaczego? Temat nie tylko dotyczy suba i konstrukcji diy Tylko o przodzie już mi powiedziano, teraz bierzemy się za planowanie tyłu.
            Terminal chyba nie jest konieczny. Wydaje mi się, że to zbędny wydatek. Może zrobić małą dziurkę w obudowie i nią wypuścić kable (długie oczywiście, aż po samo radio) i zakleić ją np. sylikonem.

Skomentuj

Chyba, że tak :) No to powodzenia w robieniu suba.

Skomentuj

Czy to znaczy, że mam się ściśle trzymać przedziału 23-25l i 35Hz? Czy może być tak jak wyżej napisałem. Niby zmiany niewielkie - patrząc okiem kogoś, kto zupełnie w temacie nie siedzi i nie wiem jaki będą miały wpływ na całość konstrukcji.
                mozesz to zmieniac prawie dowolnie
                ale jak podniesiesz strojenie to bedzie dudnilo
                jak zmniejszysz obudowe to bas nie bedzie za nisko schodzil

tak wiec w niewielkim stopniu w tych okolicach mozesz sie poruszac

Jeśli dobrze zrozumiałem to wewnątrz skrzyni rura od BR ma być 5-7cm od ścianki suba i tak samo sprawa ma się na zewnątrz. Tj. że ma nie stać przy czymś tylko ma być trochę przerwy.
                tak, dokladnie
                jak w srodku bedzie za blisko to beda swisty
                jak na zewnatrz zasonisz to z b-r zrobisz zamknieta...

Jakby to miało wyglądać? Kupuję jakikolwiek BR o śr 7cm dostępny na aukcjach i mocuję do niego rurę PCV o tej samej średnicy?
                tak sie przedluza b-r
                7 i 10cm pasuja idealnie
                wczhodzi na wcisk (jest gumowa uszczelka)

ale mi chodzilo o pominiecie b-r i wsadzenie zwyklej rurki :p

Zamieszczone przez Raf Zobacz posta
                Przenieście to do innego działu
                ooo - nawet tego nie zauwazylem
                Dlaczego?
                bo tutaj pokazujemy GOTOWE konstrukcje

Terminal chyba nie jest konieczny. Wydaje mi się, że to zbędny wydatek. Może zrobić małą dziurkę w obudowie i nią wypuścić kable (długie oczywiście, aż po samo radio) i zakleić ją np. sylikonem.
                wiele osob tak twierdzi
                a pozniej smierdzi i ciagle dmucha :p

Skomentuj

Rozumiem. To przepraszam za zły dział, moje niedopatrzenie. I niepotrzebnie zwracałem uwagę użytkownikowi Raf.

Wystarczą najtańsze "zakręcane" terminale z allegro? np 2x http://allegro.pl/gniazdo-glosnikowe...401008253.html albo 1x http://allegro.pl/gniazdo-glosnikowe...365097660.html - tylko tu nie rozumiem dlaczego tutaj jest połączenie takimi blaszkami...? Wytłumaczycie? Wszystkie tanie x4 tak mają.

Czyli zbliżamy się do jakiegoś finalnego projektu.
                  Jeśli mogę delikatnie manipulować rozmiarami to dla mnie prawie idealne są te, o których pisałem wyżej - Skrzynka 30x35x25 (26,3l), strojona na 35Hz, wtedy rura fi 7cm ma długość 30,5cm albo 28,5cm przy 36Hz.

Wsadzenie zwykłej rurki? Bardzo ciekawa propozycja, pewnie najtańsza bo zakładam, że dostanę gdzieś w okolicy taką. Tylko jak to zamontować aby nie wypadło? Tylko na wcisk? Wkręty w poprzek MDFu? Jaka jest sprawdzona metoda? :)

Skomentuj

Wystarczą najtańsze "zakręcane" terminale z allegro?
                    tak
                    tylko pierwszy jest problematyczny w montazu (na wcisk, musi byc idealnie przygotowany otwor) a drugi jest slabej jakosci (mam ich kilka)
                    lepiej dolozyc do http://allegro.pl/gniazdo-glosnikowe...359788225.html czegos takiego
                    lub kupic 2szt tego typu http://allegro.pl/terminal-glosnikow...412325165.html tylko ze ktos je mial na allegro za 3zl

tylko tu nie rozumiem dlaczego tutaj jest połączenie takimi blaszkami...? Wytłumaczycie? Wszystkie tanie x4 tak mają.
                    to jest do polaczenia albo obu cewek glosnika
                    albo np do kolumn do bi-wiringu (tak mam u siebie w kolumnach) zamiast ciagnac 2 kabli od wzmacniacza mostkuje sie oba glosniki (wysokotonowy i niskotonowy)

Wsadzenie zwykłej rurki? Bardzo ciekawa propozycja, pewnie najtańsza bo zakładam, że dostanę gdzieś w okolicy taką. Tylko jak to zamontować aby nie wypadło? Tylko na wcisk?
                    najtansza opcja ale ma 2 wady
                    1 - jak zauwazyles montaz
                    przy uzyciu frezarki bedzie pasowalo idealnie i sam wcisk wystarczy (dla spokoju troche kleju)
                    2 - brak zaokraglen na poczatku i koncu co moze powodowac swisty powietrza

---------- Post dodany o 22:59 ---------- Poprzedni post o 22:58 ----------

http://allegro.pl/gniazdo-glosnikowe...378844478.html znalazlem

Skomentuj

W moim przypadku tych blaszek, które mostkują oba głośniki powinienem się pozbyć tak? Zwyczajnie je chociażby rozciąć i np. odgiąć aby nie było możliwości styku góry z dołem?

Rozumiem, kupić terminale nie na wcisk, a przykręcane bo mniej z nimi zabawy. Bardzo istotna uwaga.
                      np 2x http://allegro.pl/gniazdo-glosnikowe...398307849.html ? albo faktycznie ten co mi wysłałeś.

Z montażem rury PCV pewnie dałoby radę. Wyciąć otwór, jakoś ją upchnąć... a z tym świstem, który może się pojawić, da się coś zrobić aby go nie było. Czy w grę wchodzi tylko zakup BR i przedłużanie? (chociaż wtedy na końcu i tak nie będzie miał zaokrągleń.
                      Mam nadzieję, że w ogóle robią rurki PCV ze średnicą wewnętrzną 7cm. Jeśli byłoby np. 6,8cm? Czy to już duża różnica? Według WinISD niecałe 2cm na długość tunelu.

---------- Post dodany o 23:17 ---------- Poprzedni post o 23:15 ----------

Dzięki za link to terminala

Skomentuj

W moim przypadku tych blaszek, które mostkują oba głośniki powinienem się pozbyć tak?
                        tak, kazda cewka pod osobny kanal

Zwyczajnie je chociażby rozciąć i np. odgiąć aby nie było możliwości styku góry z dołem?
                        wystarczy odkrecic i wyciagnac :p

a z tym świstem, który może się pojawić, da się coś zrobić aby go nie było.
                        albo zaokraglenie rury na goraco na obu koncach
                        alo dodanie profilu z MDFu
                        albo kupienie 2 tuneli i sklejenie ich razem w lustrzanym odbiciu

Mam nadzieję, że w ogóle robią rurki PCV ze średnicą wewnętrzną 7cm. Jeśli byłoby np. 6,8cm? Czy to już duża różnica? Według WinISD niecałe 2cm na długość tunelu.
                        nie pamietam ile dokladnie ale raczej 7cm
                        zmierzysz i wpiszesz dokladna wartosc

Skomentuj

albo zaokraglenie rury na goraco na obu koncach alo dodanie profilu z MDFu albo kupienie 2 tuneli i sklejenie ich razem w lustrzanym odbiciu
                          Jest jakiś domowy sposób na zaokrąglanie?
                          Coś więcej o tych profilach z MDFu? Jak to ma wyglądać?
                          Im dłużej szukam tuneli tym bardziej stwierdzam, że znaleźć nie potrafię. :P

---------- Post dodany o 13:43 ---------- Poprzedni post o 13:08 ----------

Można na koniec PCVki nałożyć trochę szpachli samochodowej i to po wyschnięciu szlifować na "okrągło"? Czy to raczej nie wytrzyma. Myślę, kombinuję. Jak to zrobić tanio i dobrze.
                          Podobnie zrobić przy wylocie. Tylko czy to ma sens?

Skomentuj

Śledzę ten temat gdyż sam zastanawiam się czy zrobić takiego suba tym bardziej że jeśli mógł by grać przyzwoicie pod samym radiem .:biggrin:
                            Jeśli chodzi o rurkie pcv to na pewno jest o średnicy wewnętrznej 75mm . Jeśli udałą by się kupić jakiś tunel br o średnicy 72mm-75mm zew. to spokojnie można byłoby przedłużyć za pomocą rurki PCV .
                            staH300 jeśli uda Ci się coś ustalić z br to proszę o kontakt bo też byłbym zainteresowany budową takiego suba .

Skomentuj

Myślę, kombinuję. Jak to zrobić tanio i dobrze. Podobnie zrobić przy wylocie. Tylko czy to ma sens?
                              Kolega Pawel.S robi to tak
                              http://imageshack.us/photo/my-images...nietunelu.jpg/
                              tylko nie każdy ma dostęp do odpowiednich narzędzi.
                              Możesz też spróbować ogrzać np.palnikiem końcówkie rurki( ale nie bezpośrednią ) i czymś ją wyprofilować (np. butelko)

taki wylot + rurka PCV 75mm/315mm i powiną być ok
                              http://allegro.pl/rura-bass-reflex-b...357368186.html

Można też żeby zaoszczędzić zamówić materiał do obicia (w koszcie 1 przesyłki )
                              http://allegro.pl/material-obiciowy-...347158563.html
                              i np. taki terminal
                              http://allegro.pl/terminal-glosnikow...383461674.html
                              Last edited by dareks1990; 11.06.2012, 14:10.

Skomentuj

Te pół centymetra na średnicy wewnętrznej więcej daje 5cm dłuższy BR w WinISD. A 5cm dłuższy nie zmieści się do obudowy (która będzie miała 35cm). Chyba, że nie trzeba się tego tak trzymać... ale chyba wolałbym
                                W środę przed zajęciami postaram się pojechać do paru sklepów i zobaczyć, czy mają jakieś rury, które mnie zadowolą. Szkoda, że do małego miasta mam +30km, a gdzie tam jakieś duże gdzie byłby wybór...

Terminale chyba kupię dwa takie, które podesłał mi Paweł S., muszę popatrzeć na koszty jeszcze... Wszystko podliczyć tak, żeby najlepiej zamknąć się w ok 50-60zł + głośnik. Nie wiem jakie drogie mogą być rury itd. Ale jakbym miał dać 220zł za całość to wolałbym kupić gotowy, także muszę zmieścić się w kwocie poniżej 200zł za całego suba.

Zamieszczone przez dareks1990 Zobacz posta
                                jeśli uda Ci się coś ustalić z br to proszę o kontakt bo też byłbym zainteresowany budową takiego suba
                                Chcesz robić suba o tych samych wymiarach co ja? Jeśli nie i masz możliwość budowy (i zamontowania w aucie) dłuższej skrzynki to lepiej oprzeć się na gotowym projekcie albo zobaczyć co pokaże program. Lepiej śledź temat Bo jak widzisz z każdym dniem zbliżamy się coraz bardziej to jakiegoś gotowego rozwiązania.

Materiał akurat mam. Tym nie muszę się przejmować. Od skaju po jakieś wykładziny jak w bagażnikach samochodowych (z tym, że cieńsze i bardziej giętkie, tak, że można je ułożyć)

Tu jest ciekawa propozycja jak zrobić tunel BR z rurki PCV i redukcji
                                Last edited by staH300; 11.06.2012, 14:30.

Skomentuj

Jest jakiś domowy sposób na zaokrąglanie?
                                  podgrzanie PCV i wyprofilowanie na butelce
                                  http://www.troelsgravesen.dk/tips.htm
                                  jednak mi sie nigdy nie udalo znalezc odpowiedniego profilu butelki... ale moze ja za malo pije :p

Coś więcej o tych profilach z MDFu? Jak to ma wyglądać?
                                  a tak

Można na koniec PCVki nałożyć trochę szpachli samochodowej i to po wyschnięciu szlifować na "okrągło"?
                                  mozna, ale latwiej bedzie zrobic to ze styroduru (styropianu raczej tak nie wyszlifujesz) lub wlasnie MDFu

sam zastanawiam się czy zrobić takiego suba
                                  warto - to bardzo dobry glosnik za smieszne pieniadze

tym bardziej że jeśli mógł by grać przyzwoicie pod samym radiem .
                                  tylko pionki, i to nie kazdy (direct sub drive, i mozliwosc zasilania 2r - mozna wyczytac w instrukcji)

Jeśli udałą by się kupić jakiś tunel br o średnicy 72mm-75mm zew. to spokojnie można byłoby przedłużyć za pomocą rurki PCV .
                                  mozna, i jak juz pisalem tak sie robi z 10 i 7cm
                                  ja jednak wole skleic 2 tunele i unikac problemu z profilowaniem

staH300 jeśli uda Ci się coś ustalić z br to proszę o kontakt bo też byłbym zainteresowany budową takiego suba .
                                  http://www.nowyelektronik.pl/searchs...=opis&nr=73735 chyba jedyne jakie zostaly
                                  na koncu maja kratke. wycinasz ja i sklejasz 2 razem - daje do 34cm tunel

---------- Post dodany o 15:59 ---------- Poprzedni post o 15:56 ----------

zanim zdazylem odpisac znowu wiecej do czytania...

taki wylot + rurka PCV 75mm/315mm i powiną być ok
                                  http://allegro.pl/rura-bass-reflex-b...357368186.html
                                  nie widze sensu kupowania takiego brzydkiego czegos za 5zl :/

Można też żeby zaoszczędzić zamówić materiał do obicia (w koszcie 1 przesyłki )
                                  http://allegro.pl/material-obiciowy-...347158563.html
                                  lepszy material niz ten badziew kupuje w sklepie tapicerskim za 8zl :p

Skomentuj

http://www.nowyelektronik.pl/searchs...=opis&nr=73735 chyba jedyne jakie zostaly na koncu maja kratke. wycinasz ja i sklejasz 2 razem - daje do 34cm tunel
                                    Nie będzie przeszkadzało, że zaczyna się od 74,5mm i kończy na 70mm? W WinISD liczę dla 70mm, a tu jakby nie patrzeć to średnia wyjdzie trochę większa ogólnie. No i skrócić bym całość musiał do max 30cm
                                    Szkoda, że te tunele tylko na zamówienie teraz.

mozna, ale latwiej bedzie zrobic to ze styroduru (styropianu raczej tak nie wyszlifujesz) lub wlasnie MDFu
                                    Styropian można lutownicą ładnie wyprofilować, o sturodurze pierwszy raz słyszę.
                                    Może można by się też zainteresować taką zieloną gąbką, która czasem jest w kwiatkach? To też powinno dać się wyprofilować. Ale chyba szpachlą byłoby najłatwiej.

Wszystko okaże się w środę - tj znajdę rurę PCV fi 7cm czy nie znajdę...

Skomentuj

Wszystko okaże się w środę - tj znajdę rurę PCV fi 7cm czy nie znajdę...
                                      Nawet nie masz po co jechać i szukać bo na pewno nie znajdziesz rurki pcv 70 mm

tylko pionki, i to nie kazdy (direct sub drive, i mozliwosc zasilania 2r - mozna wyczytac w instrukcji)
                                      a co jeśli nie było by takiej opcji ? jest wtedy sens robić takiego suba? Jeśli miałbym podłączonego pod radio ?

Skomentuj

Nie będzie przeszkadzało, że zaczyna się od 74,5mm i kończy na 70mm?
                                        nie, nawet i lepiej
                                        (troche uproszczonej teorii dla zainteresowanych http://pawel.lutuje.se/bass-reflex%2...kt%20ANSYS.pdf )

W WinISD liczę dla 70mm, a tu jakby nie patrzeć to średnia wyjdzie trochę większa ogólnie
                                        w przypadku jednego tunelu tak by bylo. w przypadku laczenia 2 jak pokazalem wyzej to nie wiem co wyjdzie

Szkoda, że te tunele tylko na zamówienie teraz.
                                        czyli widze alphard daje D... po calosci :/

Styropian można lutownicą ładnie wyprofilować, o sturodurze pierwszy raz słyszę.
                                        styropian zgazuje sie i nie bedziesz mial kontroli nad powierzchnia i ksztalem
                                        styrodur to cos takiego jak te zielone pianki pod panele podlogowe, tylko ze w dowolnych arkuszach. idealnie nadaje sie na takie cos. 10min i pieknie wystrugane

Skomentuj

Pawel.S jaka musi być długość tunelu jeśli skorzystał bym z twojego projektu i zachował bym wszystkie wymiary ?
                                          w moim pionku ma tą funkcje drive sub . Tylko skąd ja będę wiedział które wyjścia od radia mam podłączyć pod suba ? W swojej audi a3 mam na pewno 6 głośników ( oryginalne audio ) czy da się to jakoś pogodzić ? Jeśli chciał bym podpiąć dodatkową suba ( 2 wyjśćia musiał bym podpiąć pod suba .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X