Zamieszczone przez pegelmesser
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
potencjometr n-kanalowy
Collapse
X
-
A to mój potencjometr 6 kanałowy. Zastosowałem dedykowany potencjometr do Hi-Fi firmy Analog Devices AD5206. Jest to układ który zawiera w sobie 6 drabinek rezystorowych zwieranych mosfetami z których każda ma 256 stopni. Jest to aż nad to do audio. Zniekształcenia tego układu są na poziomie THD=0.004% w najgorszym punkcie swojej pracy czyli na krańcach. Szumy nie przekraczają 9 nV/√Hz. Sensowne pasmo dla tego potencjometru to DC-100kHz. Potencjometrem steruje mikrokontroler attiny do którego można wedle upodobań połączyć czujnik RC5 i dorobić pilota jak i wyświetlacz LCD. Zasilanie lini -5V dla potencjometru zapewnia pompa ładunkowa ICL7660. Całość można sterować dowolnym potencjometrem bądź impulsatorem a nawet przyciskami.
Zdjęcie układu postaram się zamieścić w niedługo. Dostępne wersje to 10k/50k/100k ohm.
Wymiary płytki to 52x38 mm. Koszt układu to około 80zł i warto było go zbudować.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez n_omyzskolega chce rzucic okiem na schemat zeby ew pomoc cos zmienic jesli by bylo nie tak.Tak jak napisałem: jestem zagorzałym przeciwnikiem publikowania niesprawdzonych w działaniu schematów.
flodins, to co pokazałeś jest bardzo fajne ale znowu jest to cyfrówka, która wymaga programowania procka (czy się mylę ?). Wielu naszych Forumowiczów styczność z elektroniką ma tylko na potrzeby realizacji swoich audio-zamierzeń i dlatego dobrze jest pokazać analogową alternatywę, z której będzie mógł skorzystać każdy, kto ma lutownicę i cynę. Taki właśnie układ próbuję stworzyć... sklasyfikowałbym go jako builder-friendly :lol: Kupujesz części, lutujesz układ i podłączasz - jeśli montaż zrobiony został poprawnie to układ musi działać "od kopa" bez żadnych regulacji czy innej ingerencji Usera.
W poście powyżej wspomniałeś o sterowaniu napięciowym i innej zasadzie działania - czy to była konstrukcja analogowa ? Na jakim scalaku to było oparte ?
Skomentuj
-
a jaki problem kupować zaprogramowane mikrokontrolery? choćby u mnie czy kogoś innego kto ma pojęcie i programator to nie są jakieś kosmiczne koszty
no analogowa alternatywa też jest (:
Jakby kogoś interesowały pomiary to mam wykresy charakterystyk zniekształceń szumów i harmonicznych całego układu widocznego na zdjęciu
P.s. Ten układ zaprojektowałem i zrobiłem na początku szkoły średniej czyli daawno temu więc on idealny nie jest
Skomentuj
-
flodins, a no problem taki, że niektórzy nie mają nikogo w pobliżu, kto miałby "pojęcie i programator", a przesyłki to strata czasu i pieniędzy. Takie działanie miałoby rację bytu, gdybyś śladem Pawła zorganizował kity takich potencjometrów. Wtedy na pewno znaleźliby się chętni (kupowaliby w jednym miejscu komplet elementów z zaprogramowanym procem i PCB). Zresztą (na pewno sam też to zauważyłeś) nie-elektronicy, niewiedzieć czemu, boją się cyfrówki
Spore te 8-ch albo myli mnie skala tej grafiki :) Jaki jest finalny koszt układu i na czym to jest zrobione (jakie scalaki ?) i co to może ? :)
[ Dodano: 2009-01-31, 14:13 ]
O... widzę SSMy :???: Koszt jednego to ok. 20zł, czyli układ wychodzi finalnie dość drogi.
Skomentuj
-
flodins twój pre siedzi do dziś u mnie do dziś w moim starym wzmaku.
Quester niektórzy się boją cyfry, ale chyba niepotrzebnie, mój poprzedni pre na TDA, udostępniłem kilku osobom w fazie gdy był dopracowany od strony elektrycznej, każda z nich kupiła programator, to w końcu 10zł, a układ miał możliwość programowania w układzie. I w ten sposób opracowanie całego oprogramowania szło szybko, bo miałem odpowiedzi co kto chciałby dodać lub zmienić. Na bieżąca tylko podsyłałem hex-a zainteresowanym, a z samym wgraniem go do uC chyba każdy kto ma komputer sobie poradzi. Jak dla mnie wszelkie pre bez uC to trochę półśrodki, bo możliwości są mocno ograniczone, a koszty niekoniecznie dużo niższe. Teraz np. kończę prace nad czymś takim:
Koszt części to nieco poniżej 150 zł w wersji 6ch, w wersji stereo taniej, więc chyba nie tak strasznie, szczególnie, że dzięki zastosowaniu uC mamy wyłącznik czasowy, przełącznik kolumn itd.
Skomentuj
-
No to jak się już tak chwalimy no to mam jeszcze jeden projekt. Robię to na zamówienie klient wymyśla funkcje a ja podaję cenę d: a potrafi to tyle:
-regulacja głośności stereo
-balans
-3 punktowa regulacja barwy dzwięku
-selektor 4 wejść
-sterowanie _tylko_ impulsatorem(nieskończony kąt obrotu)
-sterowanie silnikiem wysuwania i chowania impulsatora
-czujnik RC5 do pilota
-wyświetlacz LCD
-zegarek
-lekkie bądź całkowite wygaszenie podświetlenia
-autowyłączenie po wykryciu zaniku sygnału przez 10min
Klient tak sobie wymyślił, że ma być tylko gałka z wbudowanym przyciskiem i nic więcej zadnej klawiatury czy dodatkowych switchy i ma się wysuwać jak w "lepszych" radiach samochodowych
na zdjęcie z fazy testów więc nie widać wszystkiego, Producent zrobił psikusa i dał większe trafo niż się spodziewałem dlatego ono tak kulfoniasto tam wygląda. Płytka dwustronna własnoręcznie robiona więc nie jest najwyzszych lotów.
P.s. To już się lekko offtop robi bo miałobyć o n-kanałowym potencjometrze
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mkulQuester niektórzy się boją cyfry, ale chyba niepotrzebnieZamieszczone przez Questernie-elektronicy, niewiedzieć czemu, boją się cyfrówki
Zamieszczone przez mkulJak dla mnie wszelkie pre bez uC to trochę półśrodki, bo możliwości są mocno ograniczone, a koszty niekoniecznie dużo niższe.
Żeby zakończyć offtop: nie ma co rozpatrywać zasadności robienia takiego czy innego urządzenia i przekonywać ludzi na siłę, że cyfra jest banalna w wykonaniu. Myślę, że lepiej dać ludzikom to czego chcą (jeśli jest taka możliwość), a z czasem i tak dojdą do tych samych wniosków co my i zrobią pre cyfrowy
P.S. Muszę przyznać, że dajecie ognia chłopaki :) Ja mam w planach na najbliższą przyszłość zrobić preamp z klawiaturą zbliżeniową, dzięki czemu cały front będzie bez jednego przycisku, a będzie tam i potek i przyciski... wystarczy zbliżyć paluszek, przesunąć przed frontem i voile ! Zwiększyliśmy głośność
Skomentuj
-
Zamieszczone przez QuesterZresztą (na pewno sam też to zauważyłeś) nie-elektronicy, niewiedzieć czemu, boją się cyfrówki
panowie, jak juz pisalem to ma byc bardzo tani uklad do tanich zastosowan.
jakbym robil cos pozadnego to bym teraz zastosowal cyfrowy pre (robilem apls + sterowanie silnikiem i kosztowalo prawie tyle samo) ale mam zamiar zrobic tanie kino jako alternatywe dla glosnikow komputerowych wiec ma byc jak najtaniej :P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.jako alternatywe dla glosnikow komputerowych wiec ma byc jak najtaniej :P
Skomentuj
-
to ja może się dopytam skoro wplątała się rozmowa o cyfrowych potkach. co byście polecili w wypadku sterowania głośności za pre lampowym gdzie sygnał na wyjściu jest już duży rzędu 7-10V ? z tego co przeglądałem nowy róznych tda i ds itp nie nadawały się, jedyne co mi przychodzi do głowy to drabinka rezystorowa + przekaźniki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Wargto ja może się dopytam skoro wplątała się rozmowa o cyfrowych potkach. co byście polecili w wypadku sterowania głośności za pre lampowym gdzie sygnał na wyjściu jest już duży rzędu 7-10V ?
http://www.madral.net/index.php?cPat...89255eb3817a33
Skomentuj
Skomentuj