Zamieszczone przez Pawel S.
Niewątpliwą zaletą tego urządzenia będzie to, że jest aktywne i może także wzmacniać sygnał (kwestia doboru rezystorów), a nie tylko tłumić jak to mamy w przypadku potencjometrów. Odpada także problem niezrównoważenia kanałów (na skutek rozrzutu parametrów użytych elementów), bo tu poziomy można ustalić potkiem montażowym, a potem wlutować stałe rezystory (dzielniki napięcia). Sam LM cechują niezłe parametry szumowe i szerokie pasmo ( slew rate: 50V/ľs ). Do tego jeśli komuś będzie nadal zbyt niska jakość może zamiast wewnętrznych darlingtonów użyć zewnętrznych tranów dedykowanych do audio (tyle, że ta modyfikacja wiąże się już z modyfikacją PCB).
Konstrukcja ta powinna zapewnić bardzo wysoki współczynnik jakość/cena.
Jako ciekawostkę dodam, że w wolnej chwili zaprojektowałem PCB dla 6-ciu kanałów (mimo, że nie wiem jeszcze czy zadziała to postanowiłem zaryzykować

Abyście mogli policzyć koszt wykonania tego urządzenia podaję poniżej ile jakich elementów będzie potrzebne do wersji 6-cio kanałowej:
- listwa zaciskowa 3pin, raster 5mm - 1szt. (lub 2szt. - w zależności od sposobu montażu potencjometru sterującego)
- listwa zaciskowa 2pin, raster 5mm - 12 szt.
listew zaciskowych można w ogóle nie kupować, jeśli ktoś będzie sobie lutował przewody bezpośrednio w PCB
- 49 rezystorów met. 0,6W
- 10 kondensatorów monolitycznych 100nF
- 4 kondensatory elektrolityczne 25V (47ľF i 100ľF)
- 14 kondensatorów poliestrowych 25V (100nF i 1ľF)
- 1 potencjometr jednościeżkowy 100kΩ/B
- stabilizator 7812 - 1szt.
- stabilizator 7912 - 1szt.
- LM13700N - 3szt. ( ich cena w TME: 4,47 zł/szt. przy zakupie 3szt. )
Rezystory najlepiej 1%. Mając tę listę możecie z powodzeniem sprawdzić w swoich sklepach ile by Was kosztował ten układ. Pamiętajcie, że do tego wszystkiego należy doliczyć jeszcze koszt jednostronnej PCB 12,2x5,8 cm oraz ewentualne trafo 2x12VAC 1,5VA. Jeśli ktoś będzie miał skąd "podkraść" wystabilizowane 2x12VDC to nie musi liczyć kosztów 7812, 7912, elektrolitów i czterech monolitów.
Warg: a może dzielnik napięcia na wyjściu ? :neutral:
Skomentuj