Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

potencjometr n-kanalowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Celowo ni edaje odpwoiedzi od razu zeby dac szanse pomyslec i samameu dojsc do rozwiazania - to typowe dla elektroniki jako takiej. Sam wielkim znawca sie nie nazywam, wiec spokojnie.
    Ogolnie chcetnie pomoge, chodzi mi po glowie uklad calosciowej automatyki dla wzmacniacza lampowego.

Skomentuj

Zamieszczone przez flodins
      jakby Q podał jeszcze maksymalny prąd pobierany przez całość to by się wszystko wyjaśniło
      Uwzględniając również pobór stabilizatorów napięcia ?

Skomentuj

Q:
        tak w tedy będzie można wyliczyć te co mają być przed stabilizatorami prąd za stabilizatorem nie będzie się znacząco różnił dlatego tam daje się zazwyczaj trochę ľF i odsprzęgi(100n) żeby pozbyć wysokich częstotliwości z sieci, lepiej żeby stabilizator dostawał już w miarę "gładkie" napięcie niż żeby się "męczył" z ładowaniem pojemności za nim

Zamieszczone przez pegelmesser
        Celowo ni edaje odpwoiedzi od razu zeby dac szanse pomyslec i samameu dojsc do rozwiazania
        u mnie na takich mówi się: "Dużo gada mało robi." Może nie wiesz ale tutaj ludzie myślą i kombinują jak dojść do rozwiązania bez twoich "szans".

Piszesz ze pierwsze słyszysz o stałej czasowej a linijkę niżej pytasz o R potrzebne do jej wyliczenia, to jednak wiesz co to czy nie wiesz? No i Pytać o R w układzie RC mając napięcie i prąd lekko się kompromitujesz bo prawo Ohma to chyba jednak powinieneś znać skoro przeczytałeś tę książkę Borkowskiego i ją polecasz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
          jakby Q podał jeszcze maksymalny prąd pobierany przez całość to by się wszystko wyjaśniło
          Uwzględniając również pobór stabilizatorów napięcia ?
          Tak, bo może się okazać, że one pobierają więcej niż układ Właściwie nawet stabilizacja na diodach Zenera by wystarczyła w zupełności. W każdym razie kodensator za mostkiem jest rozładowywany przez sumę prądów: pobieranego ze stabilizatora oraz polaryzacji samego stabilizatora.
          Na przykład stabilizatory typu 78xx pobierają do 6mA prądu "dla siebie" + prąd dla zasilanych układów. Stabilizatory z serii 78Lxx pobierają do 3mA.

Skomentuj

Dobra Panowie... dajmy sobie spokój z wybiegami osobistymi i skupmy się na clou problemu.
            flodins, postaram się zasymulować ten układ i sprawdzić teoretyczny pobór prądu (maksymalny) i wtedy ustalimy wartości kondów w zasilaczu.
            Zastanawiam się jednak czy pobór prądu nie będzie w pewnej mierze zależał od impedancji wejściowej następnego stopnia - w naszym przypadku końcówki mocy (znajdującej się za darlingtonami) ?...

Skomentuj

Ja wiem co to stala czasowo, ale nie wiem co to stala czasowa kondensatora
              kondensatory w zasilaczu dobiera się tak aby ich stała czasowa
              Pojemnosc po mostku 47uF nie wystracza ale nie dlatego ze jest za mala na dany prad obciazenia ale na to ze stanowi dosc duza impedancje widziana ze strony stabilizatora w strone prostownika.

Skomentuj

już sobie przypomniałem jak wyeliminowałem szumy; zworką, ssm miał tryb pracy w klasie A i w klasie AB w klasie A miał zniekształcenia porównywalne z drutem ale szumiał w klasie AB była cisza a THD na poziomie 0,01% więc tak zostało

[ Dodano: 2009-02-22, 21:13 ]
                Zamieszczone przez Quester
                Dobra Panowie... dajmy sobie spokój z wybiegami osobistymi i skupmy się na clou problemu.
                flodins, postaram się zasymulować ten układ i sprawdzić teoretyczny pobór prądu (maksymalny) i wtedy ustalimy wartości kondów w zasilaczu.
                Zastanawiam się jednak czy pobór prądu nie będzie w pewnej mierze zależał od impedancji wejściowej następnego stopnia - w naszym przypadku końcówki mocy (znajdującej się za darlingtonami) ?...
                tak, więc daj tam 10k albo i mniej, trzeba liczyć wartosci krytyczne

Skomentuj

zworką, ssm miał tryb pracy w klasie A i w klasie AB
                  No to w naszym przypadku opcja pt. zworka odpada - poszukam po prostu najkorzystniejszego punktu pracy i tak zostawię.

tak, więc daj tam 10k albo i mniej, trzeba liczyć wartosci krytyczne
                  OK.

[ Dodano: 2009-02-22, 22:00 ]
                  Z symulacji wynika, że maksymalny pobór prądu całego układu to ok. 60mA
                  Zgodnie ze wzorem podanym przez flodins'a kondensator powinien mieć minimum 50ľF. Czyli pegelmesser miałeś rację :razz: Można zatem przyjąć chyba, że bezpieczne minimum to 100ľF przed stabilcem i 63ľF za. Dla spokoju ducha własnego i innych proponuję zatem 220ľF przed i 100ľF za stabilizatorem. Jakieś sprzeciwy ? :grin:

Skomentuj

ja nie powiedziałem, że 47ľF to za mało tylko się spytałem dla czego to za mało wg pegelmesser,

i jak to się ma do 220ľF-470ľF zparoponowanych przez pegelmessera na pobór 200ľA?

tak Q te wartości są ok

Skomentuj

Czasami producent podaje wartosc pojemnosci kondensatora za stabilizatorem, raczej nie ma co jej przekraczas kilkakrotnie (stabilnosc itp)

Skomentuj

przed paroma minutami podlaczylem uklad.
                        narazie jeden kanal bo musze pozmieniac kable we wzmacniaczu...
                        regulacja jest bardzo precyzyjna - to plus
                        ale to szumienie o ktore sie obawial Q naprawde slychac i to nawet jak leci muzyka :|
                        trzeba bedzie cos z tym zrobic bo jednak psuje troche efekt :???:
                        jutro podlacze drugi kanal i zobacze jak tam "wspolbieznosc"

[ Dodano: 2009-02-25, 22:51 ]
                        aha - przydalby sie soft start :lol:

Skomentuj

No to jestem trochę zaskoczony, bo u mnie szum był słyszalny w zasadzie tylko w przerwach między nagraniami. Daj fotkę podłączonego potka jeśli możesz... acha... i koniecznie sprawdź czy masz prawidłowo podłączony sygnał niskopoziomowy, bo w przypadku odwrotnego podłączenia (złej polaryzacji) mogą się dziać cuda U mnie słyszalne szumy pojawiały się powyżej połowy skali potencjometru czyli wtedy gdy już ustawione było dość duże wzmocnienie, niemniej w czasie nagrania szum był zagłuszany przez odtwarzany sygnał ze źródla... gorzej było gdy sygnał ze źródła zanikł

Skomentuj

A interesowaliscie sie tym: http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/DS1806.pdf ?

Skomentuj

pegelmesser przeczytaj cały wątek, sprawdź dostępność i cenę zanim coś zaproponujesz - po pierwsze dostępność kiepska, po drugie cena wysoka (ponad 12 zł/szt.), a po trzecie to po prostu cyfrowy potek czyli dokładnie nie taki jaki próbujemy stworzyć.

P.S. Pawel S. jaką końcówkę mocy mu dopiąłeś i co jest źródłem ? Ja sprawdzem na starej Diorze AWS 702, UniAmpie i leciwym ale referencyjnym wzmacniaczu Pathe Marconi. Jako źródło występowały tuner Pioneer F-447, CD Technics SL-PG 480A oraz SoundBlaster Live! Odsłuchwiałem w różnych kombinacjach połączeń tego sprzętu i w każdym przypadku sygnał zagłuszał szumy układu prawie całkowicie (przy niewielkim wzmocnieniu potka szumy były prawie nie słyszalne - tylko z uchem "w głośniku").

Nie na temat...

Jako ciekawostkę powiem, że przy okazji (skoro już miałem cały ten sprzęt w jednym pomieszczeniu) przeprowadziłem sobie odsłuchy porównawcze końcówek mocy i (co mnie bardzo zaskoczyło) okazało się, że UniAmp reprodukuje najmniej basu z wymienionej powyżej trójcy . Jest go trochę mniej niż w Diorze, a duuużo mnie niż we wzmaku Pathe'a Marconi'ego. Kontrolą nad głośnikiem i jakością brzmienia przewyższa oczywiście Diorę bezapelacyjnie o całe kilometry ale w porównaniu do wzmacniacza Pathe'a Marconi'ego ustawionego w trybie direct niestety wypada bardzo blado w zakresie najniższych rejestrów. Jeśli chodzi zaś o brzmienie w zakresie średnich i wysokich to UniAmp popisuje się baaardzo wysoką jakością - tu nie ustąpił wzmacniaczowi Pathe'a Marconi'ego nawet na mikrometr choć gra on ciut inaczej - trudno sprecyzować nawet tę różnicę :) Dla rozwiania wątpliwości zaznaczam, że w czasie wspomnianych odsłuchów do uniampa w roli preampa podłączyłem zwykły potek 2x50kΩ/B.
                              Zastanawiam się czy to tylko mój egzemplarz ma tak ubogi dół ?...

Skomentuj

Quester, W przypadku porownania uniamp vs sharp sx8800h (mocniejszy sporo lecz nie wykorzystywalem wiele mocy przy porownywaniu) takze uniamp wypada blado, przy sharpie glosniki calkiem inaczej,lepiej grały, ten sharp niema zadnego preampa itp,zrodlo w obu przypadkach to sb live , sub - 2x es300.

Niestety nie pamietam co dopisac zeby wyskoczylo w okienku offtopic.

Skomentuj

To nie dziwne, Uniamp to budzetowka, drugi po TDA7294 dla poczatkującego lutowajły.

Skomentuj

no i wyjasnilo sie.
                                    jako ze nie mam czasu zeby to podlaczyc jak trzeba (jak widac ucze sie na matme) to podpialem "na krotko" sygnal do wzmacniacza bez potka. reguluje tylko na kompie. wczoraj mialem podobnie - czyli sygnal na min a wzmacniacz na ponad polowe...
                                    okazalo sie ze to wzmacniacz szumi :P
                                    tak wiec nie bedzie tragedi.
                                    spadam sie uczyc bo jak nie zalicze to nie bedzie wiecej DIY bo warunki drogie :oops:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      reguluje tylko na kompie. ...
                                      okazalo sie ze to wzmacniacz szumi
                                      mi szumi lecz nie wzmacniacz a karta dzwiekowa - bo po odpieciu kabli sygnalowych jest cisza. mam tak samo bo reguluje z kompa ale musze potka kupic wreszcie.

Skomentuj

az zobacze pozniej z innym sygnalem - narazie cwicze pochodne :twisted:

Skomentuj

Ćwicz, ćwicz... a jak skończysz to testuj, bo na razie wstrzymałem projektowanie PCB dla 6-ChVR.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X