Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

potencjometr n-kanalowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

no to ja odrazu napisze ze ARK wylatuja - za duzo ich tam :twisted:

Skomentuj

Pawel S.: inne złącza czy kable bezpośrednio w płytkę ?
      Musimy to ustalić, żeby ostateczny "wygląd" płytki PCB był optymalny :)

Skomentuj

o ludzie te ark to sygnałowe? nie skapłem się wywalic i goldpiny wstawić bezwzglegnie

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
          inne złącza czy kable bezpośrednio w płytkę ?
          raczej bezposrednio w plytke. jakos nie widzi mi sie wydawanie 2-3zl na takie zlacza skoro ma byc tanio

Zamieszczone przez flodins
          o ludzie te ark to sygnałowe? nie skapłem się wywalic i goldpiny wstawić bezwzglegnie
          goldpiny duzo tansze i mam tego dosc duzo. tylko teraz pytanie czy i za ile mozna kupic wtyczki na kableki - jakos nie widzi mi sie lutowanie do goldpinow :???:

Skomentuj

irek w swojej regulacji glosnosci ma ciekawy patent zastosowany

Skomentuj

wtyczki na goldpiny to koszt 10-30gr zaleznie od sklepu, tak zeby było juz całkiem pięknie to powinny być jakieś złącza wannowe o rozstawie 2,54mm bo przyjęła się zasada ze goldpiny sa do przesyłania cyfrowych danych ale to już wychodzi drożej i trudniej dostać

Skomentuj

wtyczki na goldpiny to koszt 10-30gr zaleznie od sklepu
                a goldpiny na caly potek to koszt ok 5gr ;]

powinny być jakieś złącza wannowe
                :?: co to?

Skomentuj

http://www.tme.eu/pl/katalog/artykul...Parameters%3D1

np, takie chodzi o to ze piny mają taką obudowę dziwnie to brzmi ale tak właśnie one się nazywają; wannowe

wtyczki lepiej siedzą nawet jak nie ma tych zatrzasków ale to juz kosmetyka

Skomentuj

http://www.tme.eu/pl/kata...nParameters%3D1
                    dobra opcja tylko trzeba by przeprowadzic sygnaly na jedna strone

Skomentuj

aha - cos takiego jak np sygnal analogowy z DC do karty dzwiekowej?
                      jakby to robic w hurcie to tak. jak DIY to lepiej puste pola zostawic

Skomentuj

Dobra... to ustalmy, że zostają wolne pola. Raster 2,5mm ? 3,5mm ? 5mm ?
                        Kolejny problem: przenosić wszystkie złącza we/wy na jedną stronę czy zostawić tak jak jest ?

Skomentuj

przenosić wszystkie złącza we/wy na jedną stronę czy zostawić tak jak jest ?
                          chyba po jednej stronie byloby lepiej

Skomentuj

Quester, przygotuj miejsce pod ARK lub pod goldpiny
                            albo sie zamontuje albo kable prosto w plytke
                            po jednej stronie chyba bedzie wygodniej

Skomentuj

Pawel S., trzeba się na coś zdecydować. Goldpiny mają raster 2,54mm, a lutowanie przewodów bezpośrednio w PCB przy tak małym rastrze może być kłopotliwe dla początkujących. ARK występują w dwóch odmianach (co najmniej) - raster 3,5mm i 5mm (obecnie są na płytce te w rastrze 5mm). Może zdecydujemy się jednak na raster 2,54mm i złącza MTA ? MTA100 są tanie i łatwodostępne (1,10 zł za komplet gniazdo + wtyk 2pin). Wtyki są zaciskane na przewodach więc nie wymagają lutowania terminali - to jest ich spora zaleta.
                              Przeprowadzenie na jedną stronę wszystkich złącz może być ciut kłopotliwe ale spróbuję - trzeba pamiętać o jak najkrótszych ścieżkach sygnałowych i to może spowodować zwiększenie się pcb (ale nie musi)... popróbuję i podzielę się wynikami prób.
                              Nawiasem mówiąc dzisiaj chyba uda mi się przetestować dwukanałowy potek - to da nam odpowiedź czy warto w ogóle poświęcać jeszcze czas na ten projekt w obecnej postaci dlatego wstrzymam się jeszcze chwilę z przerabianiem pcb

Skomentuj

Może zdecydujemy się jednak na raster 2,54mm i złącza MTA ? MTA100 są tanie i łatwodostępne (1,10 zł za komplet gniazdo + wtyk 2pin).
                                moze byc

Skomentuj

No to ustalone. Odezwę się jak tylko uruchomię 2-ChVR

Skomentuj

2-ChVR działa :)

Niestety nie obyło się bez przykrych niespodzianek. Drobny błąd przy rysowaniu schematu kosztował mnie prawie 1,5godziny poszukiwań przyczyny kompletnego braku reakcji układu na cokolwiek :lol: Najważniejsze jednak, że po przecięciu dwóch ścieżek i zmostkowaniu zworami odpowiednich punktów lutowniczych układ "zagadał" :)
                                    Regulacja działa bardzo dobrze, kanały są współbieżne i nie ma żadnych zakłóceń podczas regulacji. Niestety słychać z potka bardzo delikatny brumik, ale tu zwalam winę na kiepskie prowadzenie masy i bardzo małą pojemność w zasilaczu - niestety miałem tylko bardzo małe kondy na stanie. Poza tym jeden rezystor musi zostać wymieniony, bo źle dobrałem jego wartość.
                                    Zaraz usiądę i wprowadzę niezbędne poprawki na PCB i zmontuje dwa układy dwukanałowe do testów dla Pawel S. i Takero.
                                    Gdy wymienieni Panowie uznają, że układ jest wart publikacji, zaprojektuję porządne płytki dla wersji 2, 4 i 6-kanałowej i wrzucę w ten wątek pełną dokumentację (schematy i wzory płytek) wszystkich wersji :)

Skomentuj

czy jest mozliwosc wyprowadzenia w trybie stereo dwoch par wyjsc ? aby podlaczyc dwa wzmaki lub wykorzystac jako pre out aby podlaczyc dwa wzmaki lub np wyjscie na suba ?

Skomentuj

dolphin123, bez modyfikacji płytki się nie obejdzie ale oczywiście jest taka możliwość. Wystarczy na wyjściu ze scalaka dostawić opampy w konfiguracji odwracającej o wzmocnieniu 1. Jest to możliwe ponieważ opamp ma ogromną impedancję wejściową.
                                        Jak tylko zakończę walkę o ostateczny "kształt" układu mogę przygotować dla Ciebie taką modyfikację.

Skomentuj

Jak tylko zakończę walkę o ostateczny "kształt" układu mogę przygotować dla Ciebie taką modyfikację.
                                          jesli dolozy sie nieznacznie do tego to wydaje mi sie ze kilka osob tez chcialoby z tego skorzystac, wiec mozna by zrobic dwie werse, czyż nie ?:)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X