no to ja odrazu napisze ze ARK wylatuja - za duzo ich tam :twisted:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
potencjometr n-kanalowy
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Questerinne złącza czy kable bezpośrednio w płytkę ?
Zamieszczone przez flodinso ludzie te ark to sygnałowe? nie skapłem się wywalic i goldpiny wstawić bezwzglegnie
Skomentuj
-
http://www.tme.eu/pl/katalog/artykul...Parameters%3D1
np, takie chodzi o to ze piny mają taką obudowę dziwnie to brzmi ale tak właśnie one się nazywają; wannowe
wtyczki lepiej siedzą nawet jak nie ma tych zatrzasków ale to juz kosmetyka
Skomentuj
-
Pawel S., trzeba się na coś zdecydować. Goldpiny mają raster 2,54mm, a lutowanie przewodów bezpośrednio w PCB przy tak małym rastrze może być kłopotliwe dla początkujących. ARK występują w dwóch odmianach (co najmniej) - raster 3,5mm i 5mm (obecnie są na płytce te w rastrze 5mm). Może zdecydujemy się jednak na raster 2,54mm i złącza MTA ? MTA100 są tanie i łatwodostępne (1,10 zł za komplet gniazdo + wtyk 2pin). Wtyki są zaciskane na przewodach więc nie wymagają lutowania terminali - to jest ich spora zaleta.
Przeprowadzenie na jedną stronę wszystkich złącz może być ciut kłopotliwe ale spróbuję - trzeba pamiętać o jak najkrótszych ścieżkach sygnałowych i to może spowodować zwiększenie się pcb (ale nie musi)... popróbuję i podzielę się wynikami prób.
Nawiasem mówiąc dzisiaj chyba uda mi się przetestować dwukanałowy potek - to da nam odpowiedź czy warto w ogóle poświęcać jeszcze czas na ten projekt w obecnej postaci dlatego wstrzymam się jeszcze chwilę z przerabianiem pcb
Skomentuj
-
2-ChVR działa :)
Niestety nie obyło się bez przykrych niespodzianek. Drobny błąd przy rysowaniu schematu kosztował mnie prawie 1,5godziny poszukiwań przyczyny kompletnego braku reakcji układu na cokolwiek :lol: Najważniejsze jednak, że po przecięciu dwóch ścieżek i zmostkowaniu zworami odpowiednich punktów lutowniczych układ "zagadał" :)
Regulacja działa bardzo dobrze, kanały są współbieżne i nie ma żadnych zakłóceń podczas regulacji. Niestety słychać z potka bardzo delikatny brumik, ale tu zwalam winę na kiepskie prowadzenie masy i bardzo małą pojemność w zasilaczu - niestety miałem tylko bardzo małe kondy na stanie. Poza tym jeden rezystor musi zostać wymieniony, bo źle dobrałem jego wartość.
Zaraz usiądę i wprowadzę niezbędne poprawki na PCB i zmontuje dwa układy dwukanałowe do testów dla Pawel S. i Takero.
Gdy wymienieni Panowie uznają, że układ jest wart publikacji, zaprojektuję porządne płytki dla wersji 2, 4 i 6-kanałowej i wrzucę w ten wątek pełną dokumentację (schematy i wzory płytek) wszystkich wersji :)
Skomentuj
-
dolphin123, bez modyfikacji płytki się nie obejdzie ale oczywiście jest taka możliwość. Wystarczy na wyjściu ze scalaka dostawić opampy w konfiguracji odwracającej o wzmocnieniu 1. Jest to możliwe ponieważ opamp ma ogromną impedancję wejściową.
Jak tylko zakończę walkę o ostateczny "kształt" układu mogę przygotować dla Ciebie taką modyfikację.
Skomentuj
Skomentuj