Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz na lm3886 POMOCY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Tasior
    z czego podajesz sygnal i czym regulujesz?
    Z nokii n91 nawet do połowy nie dochodzi a juz charczy nie jest za głosno jak na 4ohmowe głosniki potencjometru jeszcze nie wlutowałem
    Zamieszczone przez Tasior
    moze trafa Ci nie wyrabiaja w co watpie
    Trafo mam 90w wzmacniacz ktory był na tym grał głosniej z tego co narazie to ledwo co słychac

Jakie kable polecacie do podłaczenie wszystkiego w srodku zwykłe sygnałowe wystarcza 0.1mm ??

Nie na takim lepsiejszym temperaturowym

Skomentuj

ciora, a ta nokia nie podaje juz przesterowanego sygnalu(charczacego)? moze masz duze podbicie ustawione w niej i dlatego.

Skomentuj

Przypuszczam, że sygnał jest za mocny i wzmak się przesterowuje.

Skomentuj

nie sa słuchawkach nic nie charczy jak podłaczałem pod 2 wzmacniacz tez nic dziwiek nawet lepszy niz z mojego kompa. W eqalizerze mam troche podbite bassy na słuchawki to moze dlatego. Wziolem na domyslne ustawienia i tez jest tak samo moze trocszke lepiej
          Mi to sie wydaje ze cos sie z tym lm'em stało jak wtedy to zwarcie sie zrobiło

Skomentuj

Wyłącz basy i ustaw sygnał max. na 1/2 skali.

Skomentuj

teraz nawet nie było 1/2 skali :cry: tak na 1/4 jest ok ale jest bardzo cicho na głosniku

[ Dodano: 2009-04-05, 19:16 ]
              Juz wszystko ok pod mute wlutowałem sobie wczesniej mały potencjometr i był on wyciszony :mrgreen: troche zamieszania bez potrzeby zrobiłem ale to moj blad :razz:
              Zamieszczone przez ciora
              Jakie kable polecacie do podłaczenie wszystkiego w srodku zwykłe sygnałowe wystarcza 1mm^2 ??
              Mozecie doradzic??

Skomentuj

sygnalowe? ekranowany a 1mm^2 sygnalowego to gruby imho nie potrzebnie.
                Zasilanie to 1.5-2mm^2 starczy.

Skomentuj

Wszystko juz złożone tylko jak nie ma sygnału to troche szumi w głosnikach czy da sie to jakos wyeliminowac nie jest to zbytnio uciazliwe ale troche przeszkadza

Skomentuj

szumi jak potencjometr masz skrecony na minimum czy jak wejscie jest nie podlaczone czy jak konczy sie utwor? Mozliwe ze zrodlo sygnalu ci szumi (jesli to karta muzyczna to normalne) albo wzmacniacz sie wzbudza co tez sie czesto zdaza.

Skomentuj

jak nie ma syganłu, jak sie konczy utwor to szumi nawet jak nie mam podłaczonego zrodła sygnału. Narazie mam sygnał puszczony w srodku przez zwykły kabel dopiero bede zmieniał na ekranowany moze to przez to

[ Dodano: 2009-04-10, 11:48 ]
                      Mam kolejny problem zostawiłem na noc właczony wzmacniacz do sieci wyłaczyłem go tylko włacznikiem przed trafo rano jak właczyłem wybuchł mi jeden z elemetuw smd na płytce przy kondzie wylutowałem go i od tej pory jak podgłosze to mi bass trzeszczy wczesniej tak nie miałem czy to przez to czy cos sie stało z lm'em? Teraz wlutowałem rezystory za kondami w zasilczu zeby na przyszłosc troche zabezpieczyc. Te szumy wczesniej to były zwiazane z zasilaczem po wlutowaniu rezystorow sa troche mniejsze juz tak nie słychac tylko przy samym głosniku

Skomentuj

A co to za element smd? Co robi w ukladzie? Same elementy sie nie uszkadzaja wiec na pewno przyczyna jest LM ktory pewnie jest niestabilny i sie wzbudza. Malo kto stosuje filtry zabezpieczajace na wejsciu i wyjsciu a potem takie problemy.

Skomentuj

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...d14c162f8.html to schemat ten smd był pod kondensatorem ktory łaczy mase z +

Skomentuj

To wyglada ze to kondensator w zasilaniu wiec mogl sie uszkodzic tylko sam z siebie no chyba ze napiecie na nim wzroslo nie wiadomo z jakiego powodu. Ja bym jednak stawial na to ze kondensator byl na zbyt niskie napiecie co w kondensatorach smd jest dosc trudnym tematem bo trudno stwierdzic jakie wytrzymuja napiecie a wiekszosc ludzi montujacych przywiazuje wage tylko do pojemnosci. Zwykle kondensatory przewlekane wytrzymuja napiecia kilkukrotnie-kilkusetkrotnie wyzsze niz podane znamionowo niestety te smd sa juz duzo bardziej wrazliwe i sa duzo gorszej jakosci.

Skomentuj

Urzywam juz tej koncowki dosc dłułgo i po tym spaleniu tego smd nic sie wiekszego nie dzieje tylko radiator sie mniej grzeje <Dlaczego??>Zamuwiłem juz nowe scalaki powinny przyjsc jutro albo w poniedziałek to porównam sobie 2 koncowki. Wlutowałem do zasilacza 2 rezystory ze starego wzmaka co działały z tym trafem i jest ok tylko ze wyłaczam za kazdym razem wzmacniacz z sieci !! czy jak go znowu zostawie na noc i jak rano włacze to moze mi cos znowu spalic ?? Zamierzam teraz kupic trafo zeby podłaczyc 2 koncowki tylko nie wiem jakie 2x24v czy 2x25v i ile 200W czy 250W?? I jeszcze jedno czy jak kupie nowe trafo to przebudowac zasilacz na taki jak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...ad0c80267.html czy zostawic taki jak mam http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...81efae8e7.html ??

Skomentuj

Zamieszczone przez ciora
                                radiator sie mniej grzeje <Dlaczego??>
                                Bo się wygrzał

Zamieszczone przez ciora
                                Wlutowałem do zasilacza 2 rezystory ze starego wzmaka co działały z tym trafem i jest ok tylko ze wyłaczam za kazdym razem wzmacniacz z sieci !!
                                Jak i gdzie je wlutowałeś?

Zamieszczone przez ciora
                                czy jak go znowu zostawie na noc i jak rano włacze to moze mi cos znowu spalic ??
                                O ile wzmacniacz będzie poprawnie złożony i nikt ani nic w niego nie będzie ingerować to się nic nie stanie - bo co by się miało stać?

Zamieszczone przez ciora
                                Zamierzam teraz kupic trafo zeby podłaczyc 2 koncowki tylko nie wiem jakie 2x24v czy 2x25v i ile 200W czy 250W??
                                2x24V 200W - mam akurat takie na sprzedanie Pracowało właśnie z dwoma lm3886.

Zasilacz zostaw taki jak masz :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
                                  Jak i gdzie je wlutowałeś?
                                  za kondami w zasilaczu przed koncowka
                                  Zamieszczone przez LightSound
                                  2x24V 200W - mam akurat takie na sprzedanie
                                  narazie sie zastanowie moze w domu znajde jeszcze jakies trafo

Skomentuj

Zamieszczone przez ciora
                                    za kondami w zasilaczu przed koncowka
                                    Ok, a wlutowałes sobie bo tak Ci pasowało, czy wiesz jakie to ma znaczenie?

Skomentuj

Chodzi pewnie o rezystory rownolegle do kondensatorow zasilacza czyli rozladowujace. Nie sa konieczne ale i nie zaszkodza. Tylko ze jak sa rownolegle to nie mozna napisac za kondansatorami bo to by oznaczalo ze cos jest podlaczone szeregowo.

Zasilacz masz dobry. Te z dwoma mostkami prostowniczymi maja ta wade ze jak spali sie bezpiecznik na jednym uzwojeniu to wzmacniacz dostanie tylko jedna polowke zasilania. Co sie wtedy stanie to niech sobie sprawdza odwazni co maja takie zasilacze.

Skomentuj

Maja chronic koncowke przed skokami napiecie przy właczaniu transformatora jeszcze wlutuje rozładowujace ale nie mam narazie czasu i checi

[ Dodano: 2009-04-19, 15:22 ]
                                        Musze przyznac ze zaskoczyło mnie brzmienie tego scalaczka na monitorkach od kina domowego i moj sub jakosc jest lepsza niz na moim hitachi ha-3500 ktory teraz zasila suba
                                        Jestem Pozytywnie zaskoczony miekkie brzmienie ogólnie z subem tworzy fajny efekt

Skomentuj

Zamieszczone przez ciora
                                          Maja chronic koncowke przed skokami napiecie przy właczaniu transformatora
                                          Ze co?? Kto Ci takich glupot o skokach napiecia nawciskal?? To mam rozumiec ze te rezytory sa wlaczone szeregowo? bo to juz by byla glupota totalna.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X