nie sa słuchawkach nic nie charczy jak podłaczałem pod 2 wzmacniacz tez nic dziwiek nawet lepszy niz z mojego kompa. W eqalizerze mam troche podbite bassy na słuchawki to moze dlatego. Wziolem na domyslne ustawienia i tez jest tak samo moze trocszke lepiej
Mi to sie wydaje ze cos sie z tym lm'em stało jak wtedy to zwarcie sie zrobiło
teraz nawet nie było 1/2 skali :cry: tak na 1/4 jest ok ale jest bardzo cicho na głosniku
[ Dodano: 2009-04-05, 19:16 ]
Juz wszystko ok pod mute wlutowałem sobie wczesniej mały potencjometr i był on wyciszony :mrgreen: troche zamieszania bez potrzeby zrobiłem ale to moj blad :razz:
Zamieszczone przez ciora
Jakie kable polecacie do podłaczenie wszystkiego w srodku zwykłe sygnałowe wystarcza 1mm^2 ??
Wszystko juz złożone tylko jak nie ma sygnału to troche szumi w głosnikach czy da sie to jakos wyeliminowac nie jest to zbytnio uciazliwe ale troche przeszkadza
szumi jak potencjometr masz skrecony na minimum czy jak wejscie jest nie podlaczone czy jak konczy sie utwor? Mozliwe ze zrodlo sygnalu ci szumi (jesli to karta muzyczna to normalne) albo wzmacniacz sie wzbudza co tez sie czesto zdaza.
jak nie ma syganłu, jak sie konczy utwor to szumi nawet jak nie mam podłaczonego zrodła sygnału. Narazie mam sygnał puszczony w srodku przez zwykły kabel dopiero bede zmieniał na ekranowany moze to przez to
[ Dodano: 2009-04-10, 11:48 ]
Mam kolejny problem zostawiłem na noc właczony wzmacniacz do sieci wyłaczyłem go tylko włacznikiem przed trafo rano jak właczyłem wybuchł mi jeden z elemetuw smd na płytce przy kondzie wylutowałem go i od tej pory jak podgłosze to mi bass trzeszczy wczesniej tak nie miałem czy to przez to czy cos sie stało z lm'em? Teraz wlutowałem rezystory za kondami w zasilczu zeby na przyszłosc troche zabezpieczyc. Te szumy wczesniej to były zwiazane z zasilaczem po wlutowaniu rezystorow sa troche mniejsze juz tak nie słychac tylko przy samym głosniku
A co to za element smd? Co robi w ukladzie? Same elementy sie nie uszkadzaja wiec na pewno przyczyna jest LM ktory pewnie jest niestabilny i sie wzbudza. Malo kto stosuje filtry zabezpieczajace na wejsciu i wyjsciu a potem takie problemy.
To wyglada ze to kondensator w zasilaniu wiec mogl sie uszkodzic tylko sam z siebie no chyba ze napiecie na nim wzroslo nie wiadomo z jakiego powodu. Ja bym jednak stawial na to ze kondensator byl na zbyt niskie napiecie co w kondensatorach smd jest dosc trudnym tematem bo trudno stwierdzic jakie wytrzymuja napiecie a wiekszosc ludzi montujacych przywiazuje wage tylko do pojemnosci. Zwykle kondensatory przewlekane wytrzymuja napiecia kilkukrotnie-kilkusetkrotnie wyzsze niz podane znamionowo niestety te smd sa juz duzo bardziej wrazliwe i sa duzo gorszej jakosci.
Urzywam juz tej koncowki dosc dłułgo i po tym spaleniu tego smd nic sie wiekszego nie dzieje tylko radiator sie mniej grzeje <Dlaczego??>Zamuwiłem juz nowe scalaki powinny przyjsc jutro albo w poniedziałek to porównam sobie 2 koncowki. Wlutowałem do zasilacza 2 rezystory ze starego wzmaka co działały z tym trafem i jest ok tylko ze wyłaczam za kazdym razem wzmacniacz z sieci !! czy jak go znowu zostawie na noc i jak rano włacze to moze mi cos znowu spalic ?? Zamierzam teraz kupic trafo zeby podłaczyc 2 koncowki tylko nie wiem jakie 2x24v czy 2x25v i ile 200W czy 250W?? I jeszcze jedno czy jak kupie nowe trafo to przebudowac zasilacz na taki jak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...ad0c80267.html czy zostawic taki jak mam http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...81efae8e7.html ??
Chodzi pewnie o rezystory rownolegle do kondensatorow zasilacza czyli rozladowujace. Nie sa konieczne ale i nie zaszkodza. Tylko ze jak sa rownolegle to nie mozna napisac za kondansatorami bo to by oznaczalo ze cos jest podlaczone szeregowo.
Zasilacz masz dobry. Te z dwoma mostkami prostowniczymi maja ta wade ze jak spali sie bezpiecznik na jednym uzwojeniu to wzmacniacz dostanie tylko jedna polowke zasilania. Co sie wtedy stanie to niech sobie sprawdza odwazni co maja takie zasilacze.
Maja chronic koncowke przed skokami napiecie przy właczaniu transformatora jeszcze wlutuje rozładowujace ale nie mam narazie czasu i checi
[ Dodano: 2009-04-19, 15:22 ]
Musze przyznac ze zaskoczyło mnie brzmienie tego scalaczka na monitorkach od kina domowego i moj sub jakosc jest lepsza niz na moim hitachi ha-3500 ktory teraz zasila suba
Jestem Pozytywnie zaskoczony miekkie brzmienie ogólnie z subem tworzy fajny efekt
Skomentuj