Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz na lm3886 POMOCY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No to nie masz pojedynczego zasilania! Masz takie jak potrzeba. Podlaczyles tez dobrze czerwone do znaczkow ~ na mostku czyli AC a czarny pod mase kondow (to znaczy pomiedzy kondy szyny dodatniej i ujemnej). Brazowe zabezpiecz i nie uzywaj.
    Trzeba bylo tak od poczatku wystarczy prosto napisac i sie wszystko wyjasnia :)

Skomentuj

juz to bylo pisane chyba ze 3 razy co masz z tym zrobic .. bylo tez rytsowane .. czytaj uwarznie .. i nie bedzie tych problemow

Skomentuj

Wiem ale ja napisałem zeby ktos zobaczył czy dobrze zrobiłem to on mi sie o napiecie trafa zaczol pytac
        Teraz mam problem złozyłem wszystko do kupy i mam jakies spiecie strzela przy + za zasilaczem, przy wyłaczonym zaliczaczu kondensatory sa naladowane przy + jest 16v a przy - 0.49v czy nie powinno byc po tyle samo?oto zdjecie wszystkiego http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...858239b80.html

Skomentuj

Zamieszczone przez ciora
          Teraz mam problem złozyłem wszystko do kupy i mam jakies spiecie strzela przy + za zasilaczem, przy wyłaczonym zaliczaczu kondensatory sa naladowane przy + jest 16v a przy - 0.49v czy nie powinno byc po tyle samo?oto zdjecie wszystkiego http://www.fotosik.pl/pok...0858239b80.html
          Odepnij od zasilacza ten uklad koncowki mocy i pomierz zasilacz jakie ma napiecia (na kondensatorach) po podlaczeniu do pradu. Musza byc rowne na szynie + i - (tzn roznia sie znakiem tylko).

Skomentuj

Podłaczeniu koncowki jest normalnie na wszystkich kondensatorach jest po tyle samo 32.4v tylko ze na wyjsciu za rezystorem + ma 28v a - 32v rezystory sa takie same <czy jest roznica w ktora strona przepływa prad przez rezystor ??>

Skomentuj

Zamieszczone przez ciora
              czy jest roznica w ktora strona przepływa prad przez rezystor ??>
              Nie

Zamieszczone przez ciora
              Podłaczeniu koncowki jest normalnie na wszystkich kondensatorach jest po tyle samo 32.4v tylko ze na wyjsciu za rezystorem + ma 28v a - 32v rezystory sa takie same
              Nie rozumiem - co to za rezystory? (roznica w napieciu moze teoretycznie wynikac z roznic wartosci rezow)

Skomentuj

albo poboru prądu za rezystorami wtedy będzie większy spadek napięcia
                a tak w ogóle to po co tam te rezystory?

Skomentuj

Sa to rezystory 1 ohmowe 5% tolerancji 2 takie same. zastosowałem rezystory bo w wiekszosci konstrukcji lm3886 widziałem zasilacze z rezystorami i na schematach tez były z , czyli jak mam spadek napiecie za rezystorem to mam je wylutowac i bedzie dobrze ?? mam jeszcze inne ale nie wiem ilu ohmowe maja chyba 5% tolerancji

Skomentuj

do normalnej pracy nie powinno ich być ale skoro masz taki spadek napięcia to chyba coś jest nie tak więc narazie niech zostaną, zabezpieczą Ci trochę kostkę :), masz amperomierz?
                    w ogóle sprawdzałeś czy wzmacniacz gra?

Skomentuj

:wink: nie gra jak nacisne power to cos strzela i wyłaczam od razu <cała koncowka jest zamowiona z allegro czyli była sprawdzana>
                      amperomierz mam w mierniku
                      A moze zmienic na inne rezystory ?? moze ten jeden jest uszkodzony albo cos

Skomentuj

ale to złożona końcówka z allegro gotowa do podłączenia? jeśli tak to powinno być bez żadnych rezystorów ale jeśli masz taki spadek napięcia to coś musi być nie tak, może źle zasilanie podłączyłeś?

[ Dodano: 2009-03-29, 10:49 ]
                        jak masz miernik to sprawdź czy nie ma zwarcia między żadną gałęzią zasilania

Skomentuj

Jak wezme czarny z miernkina do masy a czerwony do - to piszczy ale na odwrut juz nie czyli czerwony z miernika do masy a czarny do - to wtedy nie, czerwony z miernika do + a czerny do masy nie piszczy na odwrut piszczy wszystko podłaczone jak na tym zdjeciu biegunowosc sie zgadza + z mostka do + z kondow http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...858239b80.html kostka z allegro juz zmatowana gotowa do podłaczenia http://allegro.pl/item580744992_konc...ul_lm3886.html czyli jak mam ta to moge odlutowac te rezystory ?? i wtedy sprubowac

Skomentuj

Nie na temat...
                            kolego - jeszcze sie kiedys zabijesz, bo widać kompletny brak wiedzy - skoro nawet nie znasz zasady działania rezystora; zacznij może od podłączenia diody, tak żeby się nie spaliła, zrobienia podstawowego zasilacza lm317, wtedy bierz się za inne rzeczy;

nie chce cię zniechęcić, pojeździć po Tobie etc, ale po prostu widać, że nie masz zielonego pojęcia o elektronice; wypadałoby poczytać tematy na temat GainClone, i lmek na elektrodzie, jest tam ich pełno

pozdrawiam

Zamieszczone przez ciora
                            Jak wezme czarny z miernkina do masy a czerwony do - to piszczy ale na odwrut juz nie czyli czerwony z miernika do masy a czarny do - to wtedy nie, czerwony z miernika do + a czerny do masy nie piszczy na odwrut piszczy
                            Hmm rozumiem że posiadasz miernik z tzw Buzzerem? - to zdecydowanie magią zalatuje :)

Skomentuj

Własnie dlatego nie kazdy moze byc elektronikiem...

Skomentuj

Ej jak cos zle robie to mozesz mi to napisac a nie odrazu na mnie najezdzac od czegos trzeba zaczynac

Skomentuj

Zamieszczone przez ciora
                                  Ej jak cos zle robie to mozesz mi to napisac a nie odrazu na mnie najezdzac od czegos trzeba zaczynac
                                  to zacznij od czegoś prostego - 5 rezystorów na krzyż i 2 diód, potem scalony stabilizator, a dopiero bierz sie za wzmacniacze mocy, aż cud że Uni albo Syma nie chciało ci się składać - w elektronice trzeba niestety ewolucji, i zgodnie z przysłowiem "Nie od razu Rzym zbudowano", nie ma co się irytować, takie po prostu jest życie

Zamieszczone przez ciora
                                  Jak wezme czarny z miernkina do masy a czerwony do - to piszczy ale na odwrut juz nie czyli czerwony z miernika do masy a czarny do - to wtedy nie, czerwony z miernika do + a czerny do masy nie piszczy na odwrut piszczy
                                  Zamieszczone przez kaczortrex
                                  Hmm rozumiem że posiadasz miernik z tzw Buzzerem? - to zdecydowanie magią zalatuje
                                  no właśnie człowieku, troszkę samokrytyki - jak sprawdzanie zwarć może być biegunowe? (o ile o to ci chodzi) -> odesłałem do odpowiedniego forum, gdzie jest ośla łączka i radze tam zajrzeć

Skomentuj

odłącz zasilacz z mostkiem od płytki i wtedy sprawdzaj jak nie ma zwarcia i nie spaliłes scalaka to jak podłączysz poprawnie powinno działać.

Skomentuj

[ Dodano: 2009-03-29, 12:59 ]
                                      http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...81efae8e7.html tutaj wszystko opisałem na piwiekszeniu widac jakie sa biegunowosci czy jak tak podłacze to bedzie ok rezystory wylutowałem i jest po tyle samo + i - 32v

Skomentuj

Zamieszczone przez ciora
                                        rezystory wylutowałem i jest po tyle samo + i - 32v
                                        Hehe..

Ogolnie to kupiles troche badziwwny ten wzmaczyk.. plytka jakas z dupy zaprojektowana. W zestawie byl ten... :lol: radiator?

Skomentuj

Nie radiator to moj a ogolnie to dobrze wszystko jest popodłaczane ?? mam jeszcze inny radiator od starego wzmaka ale ja wierciłem dziurke pod 2-koncowka to mi sie wiertło złamało
                                          Sam bym lepszej nie zrobił to lepsze to

Skomentuj

Czaruję...
                                          X