Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz na lm3886 POMOCY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No wyglada na to ze podlaczone dobrze.

Skomentuj

Właczyłem ale w głosniku tylko brbrrbrbr czyli spalilem ta koncowka :cry: Moge smiało podłaczyc druga i nic sie nie stanie ??

Skomentuj

ciora, wepnij w wyjscie wzmacniacza, tam gdie sie glosnik podpina, miernik. Ustaw zakres na VDC i włącz wzmacniacz, jak masz napięcie wyżse niz 0,3V to niestety spaliłeś lma. Podczas instalcji go do radiatora dawałeś podkładki mikowe? Odizolowałeś go? czy masz wersję izolowaną? Zanim usmarzysz drugiego lma, sprawdź to co podałem wyżej. Odizolowanie do radiatora sprawdzasz takżę buzerem, jedna nóżka miernika do radiatora a drugą sprawdzasz WSZYSTKIE nóżki scalaka. Jak piszczy - masz przebicie.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
          Odizolowanie do radiatora sprawdzasz takżę buzerem, jedna nóżka miernika do radiatora a drugą sprawdzasz WSZYSTKIE nóżki scalaka. Jak piszczy - masz przebicie.
          Wystarczy radiator do metalowej obudowy kostki.

Zamieszczone przez ciora
          Właczyłem ale w głosniku tylko brbrrbrbr czyli spalilem ta koncowka :cry: Moge smiało podłaczyc druga i nic sie nie stanie ??
          ciora, za duzo mieszania za malo spokoju. Uprzatnij ten bajzel wyciagnij wszystko z tej skrzyni, wywal w cholere te kostki polaczeniowe i za dlugie kable. Po drugie sprawdz jeszcze raz sam zasilacz czy na kondach masz odpowiednie napiecia. Potem mozesz zrobic to co polecil kolega.

No i jest pewna hipoteza jak udalo ci sie to ujarac. Powiedz - rozladowywales kondensatory w zasilaczu po kazdym podlaczeniu i odlaczeniu zasilacza do pradu?

Skomentuj

jak masz napięcie wyżse niz 0,3V to niestety spaliłeś lma
            Mam napiecie wieksze od 0.3v czyli spalilem 38zl poszło sie ...
            Podczas instalcji go do radiatora dawałeś podkładki mikowe? Odizolowałeś go? czy masz wersję izolowaną?
            lm mam w wersji F nie tf nie odizolowałem na 2 nozce mi piszczy jak mam go odizolowac ??

Zamieszczone przez n_omyzs
            Powiedz - rozladowywales kondensatory w zasilaczu po kazdym podlaczeniu i odlaczeniu zasilacza do pradu?
            nie rozładowywałem wiem ze lm jest na to czuły ale nie wiedziałem jak sie rozładowywuje kondy trzeba sie uczyc na błedach

Po drugie sprawdz jeszcze raz sam zasilacz czy na kondach masz odpowiednie napiecia
            + mam 32.4v - mam tez 32.4v
            kable to i tak bede skracał narazie to schce to uruchomic potem zrobie porzadek <kostki to po to zeby sie nie bawic w skretki
            Czy moge jakos przywrucic do zywych ta koncowka ??

Skomentuj

Zamieszczone przez ciora
              No powiedzmy 20zł

Zamieszczone przez ciora
              lm mam w wersji F nie tf nie odizolowałem na 2 nozce mi piszczy jak mam go odizolowac ??
              Podkladka mikowa.

Zamieszczone przez ciora
              nie rozładowywałem wiem ze lm jest na to czuły ale nie wiedziałem jak sie rozładowywuje kondy trzeba sie uczyc na błedach
              Kazdy wzmak rozwalisz w ten sposob. Nie tylko lma.

Zamieszczone przez ciora
              + mam 32.4v - mam tez 32.4v
              To zasilacz masz sprawny :P...

---

Nastepnym razem rozladowuj kondy na odpowednim rezie przed podlaczeniem koncowki. Kup nowy scalak a ten ktory jeszcze masz 5x sprawdz czy dobrze masz wszystko podlaczone zanim odpalisz itd.

Skomentuj

Nastepnym razem rozladowuj kondy na odpowednim rezie...
                ...lub wystarczy nawet zwykła żarówka 230V.

Skomentuj

Zamieszczone przez ciora
                  Kostka kosztuje ok 8-10zł.

Zamieszczone przez ciora
                  Następną kostkę kup tf - ułatwi Ci to sprawę.

Zamieszczone przez ciora
                  Nieprofesjonalnie, ale skutecznie mozesz rozładować tymi rezystorami co masz w zasilaczu, a są tam dość zbędne. Zwierasz po pewnym czasie (powyżej 30sek) mase i biegun zasilania - będzie iskra i strzał ale kondy się rozładują. Oczywiście na odłączonym zasilaniu (230V) oraz bez koncówki mocy.

Skomentuj

Podkladka mikowa
                    skad moge to wziac beda to mieli elektrycznym ??Co to wogule jest ?? Nastepnym razem bede pamietał o Rozładowaniu DZIEKI
                    Czym sie rozni lm3886f od tf tylko tym ze jest izolowany jak bede miał jeden taki i taki to bedzie jakas roznica??

Skomentuj

Zamieszczone przez ciora
                      Podkladka mikowa
                      skad moge to wziac beda to mieli elektrycznym ??Co to wogule jest ?? Nastepnym razem bede pamietał o Rozładowaniu DZIEKI
                      Czym sie rozni lm3886f od tf tylko tym ze jest izolowany jak bede miał jeden taki i taki to bedzie jakas roznica??
                      człowieku weź sobie odpuść i idź poczytał trochę działu dla początkujących na elektroda.pl, bo się któregoś dnia zabijesz, jak nie kogoś innego

Skomentuj

ciora, roznia sie tylko tym ze tf jest izolowany,i kosztuje ok 12zl na allegro.
                        podkladka mikowa to taka podkladka ktora jest izolatorem.

Skomentuj

Kostka kosztuje ok 8-10zł.
                          To raczej podrobki, normalnie poniezej 10-15zl ciezko kupic nawet w hurcie swoje kosztuje.

Następną kostkę kup tf - ułatwi Ci to sprawę.
                          Zamieszczone przez ciora
                          Kostka tf ma mniejsza moc.

kaczortrex dobrze pisze.. brakuje ci podstaw i mozesz sobie zrobic krzywde. Chocby takimi nierozladowanymi kondami. Podkladki dostaniesz w elektronicznym ale poczytaj dla wlasnego dobra o podstawach nieco.

Skomentuj

n_omyzs, tf ma taka sama moc, tylko musi byc lepsze chlodzenie zeby sie nie przegrzał wewnatrz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                              n_omyzs, tf ma taka sama moc, tylko musi byc lepsze chlodzenie zeby sie nie przegrzał wewnatrz.
                              Ano racja moc taka sama (cos mi w glowie switalo.. nie wiem moze inny scalak..).

Skomentuj

To raczej podrobki, normalnie poniezej 10-15zl ciezko kupic nawet w hurcie swoje kosztuje.
                                E raczej nie podróbki bo chodzą do tej pory z tym że to bylo z pol roku temu kupowane... teraz rzeczywsice podrozaly, ale o 2zl sie nie bede klucic

Zamieszczone przez ciora
                                Weż od razu kup sobie drugi izolowany, żebyś za przesyłkę nie musiał placic dwa razy, bo znając Twoje umiejętnosci to i drugi poleci. Żle nie życze, ale wiecej wiedzy, rozwagi i doswiadczenia.

Skomentuj

po co izolować skoro do radiatora nic innego nie jest przykręcone?

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
                                    po co izolować skoro do radiatora nic innego nie jest przykręcone?
                                    ano po to co by kolega potem nie mówił, że nie powiedzieliśmy mu że radiator nie może mieć zestyku z innymi elementami, zwłaszcza masą nieswojego układu i żeby potem nie byłem zdziwienia że znowu coś nie tak

w ogóle nie rozumiem takiego podejścia - jakaś kultura techniczna przecież obowiązuje
                                    Prawda?

Skomentuj

to zależy, jeśli nic innego nie przykręcam do radiatora to nie izoluję bo nie widze takiej potrzeby, pozatym podkładka utrudnia trochę oddawanie ciepła. ale kolega może podkłądkę kupić choćby po to żeby później nie było problemów że zrobi gdzieś zwarcie przez przypadek :)

Skomentuj

Odizolowałem juz radiator
                                        Zamieszczone przez nosmaster
                                        pozatym podkładka utrudnia trochę oddawanie ciepła
                                        nie kupowałem podkładki odlałem sobie z silikonu podkładki o grubosci kartki z bloku technicznego taka jest ciensza, nie powinno byc wiekszych problemow z oddawanem ciepła i jest wszystko ok sprawdzałem miernikiem nic nie piszczy
                                        ale poczytaj dla wlasnego dobra o podstawach nieco.
                                        Teraz mam troche wolnego to postudiuje troche elektrode :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez ciora
                                          nie kupowałem podkładki odlałem sobie z silikonu podkładki o grubosci kartki z bloku technicznego taka jest ciensza, nie powinno byc wiekszych problemow z oddawanem ciepła i jest wszystko ok sprawdzałem miernikiem nic nie piszczy
                                          Wywal ten silikon i kup porzadne podkladki mikowe, dobrze radze.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X