Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sym by flodins v0.2 temat techniczny

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie kupisz w jednym sklepie.
    http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=4763816
    http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2357115

Z twoją wiedzą nie wiem czy to dobry pomysł...

Skomentuj

Panowie kupię komplet pcb do symka V2.
      Flodinsa już pytam ponad pół roku i tranzakcja niedochodzi do skutku, więc pytam tu.
      Mogę też się wymienić, np za lm4780 na płytkach Jaromasa, mam dwie sztuki złożone w mostku każda.
      Z góry dzięki.

Skomentuj

Ja mam dwie częściowo złożone symasymy v2, jak coś to możemy się jakoś dogadać na PW

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
          Flodinsa już pytam ponad pół roku i tranzakcja niedochodzi do skutku, więc pytam tu.
          A ja mu jakiś czas temu kase wysłałem i czekałem 1.5 miesiąca, w końcu się wkurzyłem i zażądałem zwrotu pieniędzy. Jest dużo fajnych projektów, bierz co innego

Skomentuj

Ja się proszę ponad pół roku i za każdym razem jedno i to samo: rozmowa na gg > wyślij zamówienie na maila > zero odzewu > i tak w kółko.
            Nawet się ogłaszał w ogłoszeniach że ma na sprzedaż > więc ja się pytam: po co?
            Uważałem go za poważnego forumowicza ale ... szkoda gadać.
            Wystarczyło napisać że: nie mam i koniec - to takie zwodzenie za nos.
            Wiem że są inne projekty, sam mam klona accuphase p-5000 i raczej niechce nic innego.
            Tylko że potrzebuje coś dobrego i zgrabnego do monitorków do komputera, a symek akurat mi pasuje.
            Raz że ma dzielone końcówki, dwa dźwiękowo.
            Myślę też nad "Zbigiem" V3 ale nie jest jeszcze przetestowane a ja potrzebuje sprawdzone, bez żadnych wydziwiań końcówki, a najlepiej "fabryczne" pcb.
            Nie chce żadnych scalaków.

Skomentuj

Panowie, mam dwa kompletne kity na sprzedaż. Przeleżały rok w szufladzie. Stwierdziłem, że nie będę lutował bo i tak muszę kupić porządny wzmacniacz. Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę pisać na PW.
              Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Również mam 2 kompletne kity symka. Jeden zacząłem lutować jest zrobione może 30%, drugi nie ruszony. Do tego mam solidne trafo robione na zamówienie toroida 2x 30V po 250VA. Sprzedam tylko z trafem, bo nie będę miał co z tym zrobić. Kontakt na PW

Skomentuj

Przez chwilkę była przerwa na Vcc+ po usunięciu usterki <zimne luty> wzmacniacz gra, jednak brak w nim stabilizacji prądu spoczynkowego, tzn 2 kanały miały ustawione prądy spoczynkowe tak samo, jednak ten w którym była usterka w ciągu parudziesięciu, tranzystory się grzeją i rezystory emiterowe, któe elementy muszę sprzawdzić wymienić???

Pozdrawiam

Skomentuj

Wczoraj odważyłem się w końcu podłączyć mojego symka do prądu. Jest jedna rzecz, która mnie niepokoi. W jednym kanale na wyjściu mam napięcie dodatnie, które skacze w granicach 3-5mV a w drugim kanale pokazuje mi napięcie ujemne, które skacze w tych samych granicach. To normalne jest? Napięcia na rezystorach emiterowych mam poustawiane 10,6mV. Wpiąłem się amperomierzem w jedną z gałęzi zasilania i w obydwu przypadkach prąd trzyma się w granicach 90mA. Tranzystory w obydwu przypadkach lekko ciepłe. Pomiary i ustawienia robiłem po ok 10min od podłączenia do zasilania.

Skomentuj

Pewnie, że normalne - nie przejmuj się.

Prąd spoczynkowy jest OK chociaż ja sam preferuje minimalnie większe wartości aby wzmacniacz do tych 10W pracował w klasie A.

Skomentuj

Napięcie stałe na wy również ok.Może wahać się w granicach +- 100mV więc u Ciebie jest bardzo dobrze.Jak chcesz walczyć z tym ,że w jednym kanale ujemne w drugim dodatnie trzeba dobierać tranzystory na wejściu (marudne zajęcie i tych tranów trzeba trochę mieć).Skutkuje to tym teoretycznie,że w jednej kolumnie membrany głośników będą wypychane a w drugiej wciągane przez te ileś tam milivolta .

Skomentuj

OK podkręciłem prąd spoczynkowy do 100mA. Musi to być ustawione super idealnie w obydwu kanałach? Bo u mnie wskazania amperomierza trochę pływają w czasie o te kilka mA.
                          Co do napięcia stałego na wyjściu skoro piszecie, że jest OK i może tak być to nie będę już nic grzebał na siłę.

Skomentuj

Nie musi byc idealnie z prądem spoczynkowym.

Napięcia inne na wyjściu jak już wspomniałem są OK.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                              Nie musi byc idealnie z prądem spoczynkowym.
                              Ja tam podchodzę do tego w ten sposób:
                              tak regulują producenci masowego sprzętu audio wiec dla siebie można poświęcić zarówno czas jak i nieco pieniędzy aby wiedzieć,ze np.na wy mam 0,2mV stałego lub jeszcze mniej.Czy to się słyszy? Przyznam szczerze ja nie słyszę ale wiem,że zrobiłem coś najlepiej jak można było i mam z tego satysfakcję.

Skomentuj

Chyba coś ominąłeś w poście - jakiś obrazek?

Tak niskiego DC nie będziesz słyszał na wyjściu, nie ma szans.

Skomentuj

Dysponuje ktoś z forumowiczów dokumentacją tego wzmacniacza? Linki flodinsa nie działają.

Skomentuj

W załączniku jest wszystko co potrzebne do poskładania.
                                    symasym.zip

Skomentuj

Złożyłem dwie końcówki, jedna się wzbudza. Porównałem je ze sobą, elementy są te same. Przeczytałem cały temat i jedyne zalecenie w tym przypadku to zmiana pojemności C19. Próbowałem 10, 15 i 22pF - nic nie dało. Co mógłym jeszcze spróbować zrobić? Zasilanie 2x35V.

Skomentuj

Czy tranzystory MPSA18 mogę zastąpić BC546B?
                                        Czy R14 to na pewno 68ohm?
                                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez La'Mefenzo Zobacz posta
                                          Złożyłem dwie końcówki, jedna się wzbudza. Porównałem je ze sobą, elementy są te same. Przeczytałem cały temat i jedyne zalecenie w tym przypadku to zmiana pojemności C19. Próbowałem 10, 15 i 22pF - nic nie dało. Co mógłym jeszcze spróbować zrobić? Zasilanie 2x35V.
                                          Jeżeli jako końcowe dałeś 2sc5200/2sa1943 C19 daj 3,3pF.
                                          Sprawdź również czy aby napewno C7 masz 100pF.

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                          Czy tranzystory MPSA18 mogę zastąpić BC546B?
                                          Czy R14 to na pewno 68ohm?
                                          Możesz dać BC546B tylko musisz pamiętać że on ma inaczej wyprowadzenia. R14 to napewno 68ohm.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X