Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciekawa końcówka mocy - mocna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez jaromas Zobacz posta
    Czyli wzmacniacz ten ma możliwość pracy w klasie H?
    Nic z tych rzeczy.

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
    ja myślałem nad zrobieniem osobnego zasilacza dla opka by nie zasilać go z zenerków ale napięcie wtedy podane było by w inny sposób do nóżek opka (nie poprzez drugie złącze bo tak się nie da)
    Nie ma to większego sensu zenery są wystarczające. Wzmacniacz operacyjny pobiera kilka-kilkanaście mA.

do bardziej ogarniętych w elektronice moc zależy tylko od napięcia tranów końcowych ?? można by było zasilić je np dużo większym napięciem np +/-70 czy nawet +/-80 a na złącze zasilające wszystkie pozostałe trany i opka podać zalecane napięcie np +/-50 czy tam +/-55
    Nic Ci to nie da. Choć byś zasilał tranzystory końcowe (to wtórnik powtarza to co na wejściu) +-200V i tak moc będzie określało napięcie zasilające stopień sterujący nimi.

Nie wiem dokładnie co chciał osiągnąć autor rozdzielając to zasilanie być może chodziło mu o "ominięcie" spadków napięcia na przewodach zasilających stopień końcowy (przy 2 om płynący prąd przekracza 25A) albo chciał umożliwić zasilanie stopnia napięciowego napięciem o kilka V wyższym co dało by kilkanaście-kilkadziesiąt Watów więcej. Ale żeby to było możliwe potrzebne są dodatkowe 2 diody w układzie i dodatkowy zasilacz z tego względu jest to raczej nie opłacalne.

Znalazłem kilka drobnych braków:
    - przydały by się diody na zasilaniu za bezpiecznikami aby zapobiec odwróceniu zasilania na elektrolitach (i w konsekwencji ich śmierci) w przypadku przepalenia jednego z bezpieczników.
    - brak diod między wyjściem a zasilaniem. Bez nich nie radzę odłączać głośników w czasie głośnego grania.
    - dziwi mnie że autor zamiast podać konkretną wartość rezystorów w bazach tranzystorów końcowych podaje zakres od 0 do 10 jak by to było wszystko jedno. Te rezystory są "widziane" od strony emitera jako dodatkowa rezystancja dodająca się do rezystorów emiterowych. Dla przykładu zakładając bete tranzystora 50 i rezystor bazowy 10om to ta dodatkowa rezystancja wyniesie 10/50 = 0.2oma niby niewiele ale tyle normalnie mają rezystory emiterowe. Wpływa to na optymalną wartość prądu spoczynkowego i poziom zniekształceń skośnych.
    Zastępowanie tych rezystorów zworą to proszenie się o kłopoty. Zalecam tutaj wartość z przedziału 2.2 - 4.7oma.
    - dziwny jest też brak kondensatorów od sprzęgających zasilanie przy tranzystorach mocy. Zalecał bym przylutowanie przynajmniej jednego kondensatora 1000uF między + i - od spodu płytki.
    - są 4 pary tranzystorów wyjściowych spokojnie można by rozszerzyć zakres napięcia zasilania do +-75V dało by to blisko 300W na 8om i pewnie z 800 na 2om
    - zastanawia mnie co się stanie jak przepalą się bezpieczniki. Stopień sterujący będzie dalej normalnie zasilany istnieje ryzyko że może wtedy dojść do przepływu przez złącza baza emiter tranzystorów wyjściowych sporego prądu zdolnego je zniszczyć.

Skomentuj

daniel-wrzuć linka-chętnie poczytamy.
      Mam już plany odnośnie tego ustrojstwa i gdyby nie fakt,że niebagatelne beda koszty zasilania tego i że absorbuje mnie(finansowo przede wszystkim)inny projekt-w tym tygodniu już by to grało(na prasowance)...

Skomentuj

czemu mówisz że mają być duże koszta zasilania ?? ja kupiłem trafo 2x40-42V (już nie pamiętam) o mocy 500VA za 70 zł mowa o takim trafie:

http://allegro.pl/profesjonalny-tran...402066192.html

ale innych napięciach. Do tego kondki mostek i mamy zasilanie które śmiało starczy do zasilenia 2 kanałów i uzyskania wystarczającej mocy... A co do tego trafa - jest genialnej jakości.

Zamieszczone przez freedi Zobacz posta
        daniel-wrzuć linka-chętnie poczytamy.
        co do linku to proszę: http://www.elektroda.pl/rtvforum/top...4.html#6593211
        choć więcej tutaj ciekawego nie ma

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        - przydały by się diody na zasilaniu za bezpiecznikami aby zapobiec odwróceniu zasilania na elektrolitach (i w konsekwencji ich śmierci) w przypadku przepalenia jednego z bezpieczników.
        co masz na myśli mówiąc za bezpiecznikami...?? i o których elektrolitach mówisz?? bo na płytce takowych nie ma w zasilaniu a chyba po spaleniu bezpiecznika nic nie może się stać elektrolitom w zasilaczu...??

- dziwi mnie że autor zamiast podać konkretną wartość rezystorów w bazach tranzystorów końcowych podaje zakres od 0 do 10 jak by to było wszystko jedno. Te rezystory są "widziane" od strony emitera jako dodatkowa rezystancja dodająca się do rezystorów emiterowych. Dla przykładu zakładając bete tranzystora 50 i rezystor bazowy 10om to ta dodatkowa rezystancja wyniesie 10/50 = 0.2oma niby niewiele ale tyle normalnie mają rezystory emiterowe. Wpływa to na optymalną wartość prądu spoczynkowego i poziom zniekształceń skośnych.
        Zastępowanie tych rezystorów zworą to proszenie się o kłopoty. Zalecam tutaj wartość z przedziału 2.2 - 4.7oma.
        a tutaj pisząc 0r autor miał na myśli rezystor 0r a nie zworę - tak jak i taki rezystor jest w uni... choć faktycznie to i mnie dziwi że nie podał dokładnej wartości

- dziwny jest też brak kondensatorów od sprzęgających zasilanie przy tranzystorach mocy. Zalecał bym przylutowanie przynajmniej jednego kondensatora 1000uF między + i - od spodu płytki.
        odsprzęgające to z tego co ja się orientuje to zazwyczaj 100nf i jeśli o te ci chodzi to są obok bezpieczników... a po co ten 1000uf ?? Nigdy z czymś takim się nie spotkałem

- brak diod między wyjściem a zasilaniem. Bez nich nie radzę odłączać głośników w czasie głośnego grania.
        też nie bardo wiem co masz na myśli, a swoją drogą kto odłącza kolumny podczas głośnego grania :)

ja się nie znam na elektronice bardziej, ale jeśli IREK nie miał co do tej końcówki jakiś zastrzeżeń to mi to wystarcza do jej wykonania. Poza tym uważam że osoba projektująca taką końcówkę wie co robi...
        Last edited by daniel69; 09.01.2011, 21:57.

Skomentuj

Bardzo podoba mi się ta końcówka...
          Gdyby nie to, że jestem biedny :) i buduję Uniampa to też bym składał.
          Najpierw zachciało mi się końcówki, potem wskaźników wysterowania, selektora wejść... teraz zbieram na przedwzmacniacz gramofonowy i regulacje barwy.
          A nawet nie mam jeszcze panela przedniego.... :/

Co do końcówki... to czy w domowych warunkach odczuje się różnicę pomiędzy 100W a 300W?

Skomentuj

co masz na myśli mówiąc za bezpiecznikami...?? i o których elektrolitach mówisz?? bo na płytce takowych nie ma w zasilaniu a chyba po spaleniu bezpiecznika nic nie może się stać elektrolitom w zasilaczu...??
            Głównych. Zobacz jak jest w UniAmpie. D7 i D8.
            a tutaj pisząc 0r autor miał na myśli rezystor 0r a nie zworę - tak jak i taki rezystor jest w uni... choć faktycznie to i mnie dziwi że nie podał dokładnej wartości
            Zwora też ma 0 om.
            odsprzęgające to z tego co ja się orientuje to zazwyczaj 100nf i jeśli o te ci chodzi to są obok bezpieczników... a po co ten 1000uf ?? Nigdy z czymś takim się nie spotkałem
            To skomplikowane trochę. Jak wiesz tranzystory w stopniu wyjściowe przewodzą na przemian jeden npn jest odpowiedzialny za dodatnie napięcie, pnp za ujemne. Dlatego prądy płynące z zasilacza mają kształt przypominający uciętą sinusoidę - są nieliniowe z mnóstwem wysokich harmonicznych które nie płyną między masą a biegunami zasilania tylko właśnie między + i -. Aby uniknąć zniekształceń pochodzących od tych prądów daje się właśnie elektrolity najlepiej właśnie między + i -. Wtedy te harmoniczne płyną przez ten elektrolit zamiast przez tranzystory wyjściowe. Ścieżki, kable doprowadzające zasilanie mają też niezerową indukcyjność dlatego powino się dawać dodatkowe elektrolity tak blisko tranzystorów wyjściowych jak się da.
            Nie spotkałeś się bo niewiele osób zdaje sobie sprawę z takich rzeczy :)

też nie bardo wiem co masz na myśli, a swoją drogą kto odłącza kolumny podczas głośnego grania
            Głośnik = wielka cewa :) Prąd w cewce nie może "zniknąć" nagle. Jak spróbujesz nagle odłączyć głośnik od wzmacniacza przy grającej muzyce to powstanie przepięcie. Jak tych diod nie będzie popłynie ono przez tranzystory końcowe i jeśli będzie wystarczająco duże może je zniszczyć. Jak będą diody to popłynie przez nie do zasilacza i nic się nie stanie :)

Skomentuj

Cytat Napisał daniel69 Zobacz post
              Zwora też ma 0 om.
              tak zgodzę się ale zwora nie równa się rezystorowi 0r... wiem że tak samo w miejsce 0r w uni irek nie zaleca zwory...

Głównych. Zobacz jak jest w UniAmpie. D7 i D8.
              jeśli na pewno są potrzebne to nie problem je dodać od spodu płytki, jak wróci irek to może się na ten temat wypowie.

To skomplikowane trochę. Jak wiesz tranzystory w stopniu wyjściowe przewodzą na przemian jeden npn jest odpowiedzialny za dodatnie napięcie, pnp za ujemne. Dlatego prądy płynące z zasilacza mają kształt przypominający uciętą sinusoidę - są nieliniowe z mnóstwem wysokich harmonicznych które nie płyną między masą a biegunami zasilania tylko właśnie między + i -. Aby uniknąć zniekształceń pochodzących od tych prądów daje się właśnie elektrolity najlepiej właśnie między + i -. Wtedy te harmoniczne płyną przez ten elektrolit zamiast przez tranzystory wyjściowe. Ścieżki, kable doprowadzające zasilanie mają też niezerową indukcyjność dlatego powino się dawać dodatkowe elektrolity tak blisko tranzystorów wyjściowych jak się da.
              Nie spotkałeś się bo niewiele osób zdaje sobie sprawę z takich rzeczy

co do bliskości kondka a tranów, to czemu w symie by flodins w najnowszej wersji ich nie ma ?? zostały celowo usunięte i pozostawione tak jak tutaj tylko 100nf...

nie wiem, ja jak wspomniałem elektronikiem nie jestem ale wszelkie dodatkowe różne w razie czego pierdoły wyjaśni irek jak wróci... i jeśli na prawdę będzie to potrzebne to można to od spodu pcb dolutować i i tak będzie niewidoczne a sądzę że to kosmetyka skoro autor tego nie zrobił

Głośnik = wielka cewa Prąd w cewce nie może "zniknąć" nagle. Jak spróbujesz nagle odłączyć głośnik od wzmacniacza przy grającej muzyce to powstanie przepięcie. Jak tych diod nie będzie popłynie ono przez tranzystory końcowe i jeśli będzie wystarczająco duże może je zniszczyć. Jak będą diody to popłynie przez nie do zasilacza i nic się nie stanie
              a w uni czy symie są ?? nie ma i nikt z tego powodu nigdy nie płakał....

Zamieszczone przez davitxx Zobacz posta
              Bardzo podoba mi się ta końcówka...
              Gdyby nie to, że jestem biedny i buduję Uniampa to też bym składał.
              kupuj pcb puki można :) drugiego zamówienia nie będę organizował, teraz robię to tylko ze względu że sam potrzebuję płytki, będą zawsze w szafie a tak później problem będzie jak ci się zachce tej końcówki, bo więcej pcb niż potrzebuję też nie będę zamawiał - nie mam na to kasy dla spóźnialskich...

Skomentuj

Jedna płytka to dwa kanały czy mono?
                Do kiedy można się zastanawiać? :)

Co do rezystora 0R to może chodzi o to, że przepali się przy znacznie mniejszej mocy niż zwora w razie awarii?

Skomentuj

Jedna płytka to dwa kanały czy mono?
                  Do kiedy można się zastanawiać?
                  jedna płytka to jeden kanał a 30 zł od szt to nie majątek :) więc się nie zastanawiaj :P a tak poważnie to nie wiem, jutro będę miął wycenę w zależności od ilości szt itd i wtedy będę decyzję podejmował.

Co do rezystora 0R to może chodzi o to, że przepali się przy znacznie mniejszej mocy niż zwora w razie awarii?
                  chyba o coś w tą stronę chodzi :)

---------- Post dodany o 13:59 ---------- Poprzedni post o 00:48 ----------

A więc tak:
                  wróciłem właśnie z wizyty w firmie od płytek i powiem tak: firma jak i płytki cud miód, jakość wykonania taka że wszelkie forumowe zamówienia które miałem były gorsze... Produkują nawet płytki dla takich firm jak np zelmer czy megabit... wybrałem ich przypadkowo - mam akurat blisko. Ale na tym kończy się chyba to co na prawdę piękne gdyż po kolej:

1) minimalna ilość płytek w zamówieniu to 30szt
                  2) cena dokumentacji, płytek itd przy ilości 50 szt wychodzi ok 1750zł czyli ok 35 zł za płytkę...
                  3) raczej możliwy tylko kolor z zieloną soldermaską
                  4) I musimy dostarczyć projekt płytki w odpowiednim formacie więc ktoś musiałby się tym zająć...

dowiem się jeszcze tutaj: http://www.merkar.pl/ i dam znać

Skomentuj

Troche cena jest większa ale czym więcej będzie chętnych tym lepiej. Szkoda że nie ma Irka może by coś więcej powiedział na temat tej koncówki oby te zamówienie było zrealizowanie:)

Skomentuj

tak zgodzę się ale zwora nie równa się rezystorowi 0r... wiem że tak samo w miejsce 0r w uni irek nie zaleca zwory...
                      0 om to 0 om rezystory mają zapobiegać oscylacją jak będą miały 0 om to tak jak by ich nie było.
                      jeśli na pewno są potrzebne to nie problem je dodać od spodu płytki, jak wróci irek to może się na ten temat wypowie.
                      Sam wielokrotnie o tym pisał.
                      co do bliskości kondka a tranów, to czemu w symie by flodins w najnowszej wersji ich nie ma ?? zostały celowo usunięte i pozostawione tak jak tutaj tylko 100nf...
                      Nie wiem jaki cel maił w tym flodins o to jego spytaj.
                      nie wiem, ja jak wspomniałem elektronikiem nie jestem ale wszelkie dodatkowe różne w razie czego pierdoły wyjaśni irek jak wróci... i jeśli na prawdę będzie to potrzebne to można to od spodu pcb dolutować i i tak będzie niewidoczne a sądzę że to kosmetyka skoro autor tego nie zrobił
                      właśnie można bez problemu do lutować koszt 40gr za te 4 diody a mogą uratować życie wzmacniaczowi.
                      a w uni czy symie są ?? nie ma i nikt z tego powodu nigdy nie płakał....
                      O symie nic pisać nie będę. A w normalnym UniAmpie (nie 150) są.
                      Co innego piecyk 80W a co innego końcówka która ma tych Watów 400 i może współpracować z 15calowym głośnikiem na scenie gdzie o przypadkowe wyrwanie kabla nie trudno.

Pisałem że są to drobne braki ale myślę że warto je uzupełnić.

Skomentuj

Irek na temat tej końcówki jak mówiłem już się wypowiadał na elektrodzie :) nom zobaczymy już wysłałem maila do tej drugiej firmy i zobaczymy co odpowiedzą ...

---------- Post dodany o 14:49 ---------- Poprzedni post o 14:43 ----------

4 punkt rozwiązany zapomniałem że są pliki potrzebne dla firmy - nawet mam je na kompie
                        więc teraz potrzeba już tylko znalezienia firmy która wykona to stosunkowo dobrze i tanio. puki co czekamy na odpowiedz z http://www.merkar.pl

---------- Post dodany o 15:54 ---------- Poprzedni post o 14:49 ----------

trochę zaśmieciłem temat, więc co do cen itd będę zamieszczał je w temacie z zamówieniem na pcb a tutaj kontynuujmy tylko dyskusję na tematy techniczne...

Skomentuj

Moim zdaniem ta koncowka to zadna nowosc i to jeszcze na dwustronnym pcb z sumieniem moge polecic inne konstrukcje ktore wyjda duzo taniej jakoscia dzwieku nie beda odbiegac od tej np koncowka B500 z diyaudio.com projektu APEX albo nmon350/500 z tego linku http://sites.google.com/site/quasisd...es/nmos350-500 od razu z zabezpieczeniami i malym pcb

Skomentuj

ta co podałeś nie ma żadnych zabezpieczeń to tylko opóźnione włączanie i PCB kiepsko zaprojektowane ale kiedyś się nią interesowałem i zacząłem pcb przerabiać lecz zrezygnowałem po znalezieniu LYNX-a

---------- Post dodany o 14:30 ---------- Poprzedni post o 13:49 ----------

chyba że ta B500 ale zabezpieczenia i tak są na osobnej płytce... ale nie badałem jej jeszcze bo net mi do kitu działa i nic nie chce się wczytać, zbadam wieczorem.

Skomentuj

Witam, co do kondensatorów przy tranzystorach końcowych to służą one za niskie rejestry przy cichym słuchaniu, moim zdaniem minimum to jest 1000uf, a zalecane 2200uf. Związane jest to z indukcyjnością samych kabli zasilających z baterii kondensatorów zasilania. Przy większej mocy odsłuchu nie ma efekty rozładowywania i prąd z kondensatorów jest dostarczany w sposób ciągły. Co do samego Lynxa, jest to przemyślana i wielokrotnie dopracowywana końcówka, sam miałem zamiar się za nią zabrać ale właśnie zniechęcił mnie druk dwustronny i związane z tym koszty 2 płytek w przypadku oddania do zakładu.
                              Pozdrawiam, Darek.

Skomentuj

Zamieszczone przez daro_6 Zobacz posta
                                Witam, co do kondensatorów przy tranzystorach końcowych to służą one za niskie rejestry przy cichym słuchaniu,
                                Nie. Nie mają nic wspólnego z żadnymi basami !
                                Zamieszczone przez dami300189 Zobacz posta
                                Moim zdaniem ta koncowka to zadna nowosc i to jeszcze na dwustronnym pcb z sumieniem moge polecic inne konstrukcje ktore wyjda duzo taniej jakoscia dzwieku nie beda odbiegac od tej np koncowka B500 z diyaudio.com projektu APEX albo nmon350/500 z tego linku http://sites.google.com/site/quasisd...es/nmos350-500 od razu z zabezpieczeniami i malym pcb
                                Ten nmos to śmieciowy układ (IRFP450 z Vdss 500V po co ? ). APEX-a nikomu z czystym sumieniem nie mogę polecić.

Skomentuj

Nie. Nie mają nic wspólnego z żadnymi basami !
                                  Powiem tak, jeśli mamy dobry zasilacz, i małe straty na kablach to faktycznie na niższych rejestrach nie będzie źle . Natomiast, jak już zauważyłem np. w Symasymie że jednak gdy się zmieni na mniejszy kondensator, to tych niskich tonów jest mniej, oczywiście przy cichym słuchaniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                    Ja się pisze na to na pewno :) Tj. jak coś to będe brał kilka płytek i nawet jak najbardziej będzie warto wydać na te tranzystory mocy jeśli taka naprawdę jest specyfikacja:

Output Power: 150 Watts into 8 ohms
                                    275 Watts into 4 ohms
                                    400 Watts into 2 ohms

Frequency Response: DC to 300 kHz

Signal-to-Noise Ratio: Better than 110 dB (20 Hz to 20 kHz)

Harmonic Distortion THD: Less than 0.001% from 20 to 450 Hz
                                    Less than 0.05% at 20 kHz

Damping Factor Greater than 700 from DC to 400 Hz
                                    Nie podniecajcie sie tak tymi parametasmi bo sa wyssane z palca!!

Koncowka ma kondensator w sprzezeniu zwrotnym a wiec nie ma pasma od zera! Wartosc 390om+470uF daje dolne pasmo ok 1hz -3dB.
                                    Na wejsciu znajduje sie filtr dolnoprzepustowy (20k+100pF100k) o czestotliwosci granicznej ok 100khz -3dB a samo sprzezenie (10kII100pF+390R) jest skompensowane na ok 150khz -3dB a wiec te 300khz to bzdura! Wypadkowe pasmo to teoretycznie ''tylko'' 75khz -3dB i jeszzcze spadnie po dodaniu potka na wejscie.
                                    Nie ma podanych warunkow pomiaru szumow a i jakby to byla dynamika 110dB to jest tez malo mozliwa ze wzgledu na wejsciowy rezystor 20k ktorego szumy sa zapewne znacznie wieksze.

No i najwazniejsze, ta koncowka ma wzmocnienie o wartosci tylko ok 22razy co daje niska czulosc (dla 300W/4) zedu 1,5V a wiec nie do wykozystania bez preampu.

---------- Post dodany o 20:22 ---------- Poprzedni post o 20:13 ----------

jeśli mamy dobry zasilacz, i małe straty na kablach
                                    A jakie masz straty na kablach?

Związane jest to z indukcyjnością samych kabli zasilających z baterii kondensatorów zasilania. Przy większej mocy odsłuchu nie ma efekty rozładowywania i prąd z kondensatorów jest dostarczany w sposób ciągły.
                                    Jasne, taki ma wplyw jak zeszloroczny snieg. Indukcyjnosc jest tym grozniejsza im wiekszy plynie prad a nie odwrotnie. Chyba dorabiasz ideologie do swoich niemiarodajnych pomiarow-odsluchow. Jaka masz indukcyjnosc kabli zasilajacych i ile wynosi indukcyjnosc sciezek laczacych te kondensatory? Jesli tego nie wiesz to nie pisz takich bzdur!

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                      Na wejsciu znajduje sie filtr dolnoprzepustowy (20k+100pF100k)
                                      na wejściu jest 1k 330p 100k spojrzałeś na pierwszą wersje schematu... ostateczna ma takie jak mówię wartości... choć to i tak nie ma znaczenia bo tego się nie słyszy.... ale mniejsza z tym,

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                      No i najwazniejsze, ta koncowka ma wzmocnienie o wartosci tylko ok 22razy co daje niska czulosc (dla 300W/4) zedu 1,5V a wiec nie do wykozystania bez preampu.
                                      co do wzmocnienia to na pewno ma 22 razy ?? a nie ok 25,5 ?? chyba wzmocnienie poza tym można zwiększyć...

Skomentuj

na wejściu jest 1k 330p 100k spojrzałeś na pierwszą wersje schematu... ostateczna ma takie jak mówię wartości... choć to i tak nie ma znaczenia bo tego się nie słyszy.... ale mniejsza z tym,
                                        Tak ale razem ze 100p w sprzężeniu i tak jest ok. 100kHz -3db.

co do wzmocnienia to na pewno ma 22 razy ?? a nie ok 25,5 ?? chyba wzmocnienie poza tym można zwiększyć...
                                        10k/390 + 1 ~ 26.7

Zniekształcenia też są mocno naciągane no chyba że dla 1W.

Skomentuj

Dodam, że słabsze basy (i soprany) przy cichym słuchaniu wynikają z właściwości naszego organu słuchu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X