Zamieszczone przez jaromas
Zobacz posta
Zamieszczone przez daniel69
Zobacz posta
Zamieszczone przez daniel69
Zobacz posta
Nie wiem dokładnie co chciał osiągnąć autor rozdzielając to zasilanie być może chodziło mu o "ominięcie" spadków napięcia na przewodach zasilających stopień końcowy (przy 2 om płynący prąd przekracza 25A) albo chciał umożliwić zasilanie stopnia napięciowego napięciem o kilka V wyższym co dało by kilkanaście-kilkadziesiąt Watów więcej. Ale żeby to było możliwe potrzebne są dodatkowe 2 diody w układzie i dodatkowy zasilacz z tego względu jest to raczej nie opłacalne.
Znalazłem kilka drobnych braków:
- przydały by się diody na zasilaniu za bezpiecznikami aby zapobiec odwróceniu zasilania na elektrolitach (i w konsekwencji ich śmierci) w przypadku przepalenia jednego z bezpieczników.
- brak diod między wyjściem a zasilaniem. Bez nich nie radzę odłączać głośników w czasie głośnego grania.
- dziwi mnie że autor zamiast podać konkretną wartość rezystorów w bazach tranzystorów końcowych podaje zakres od 0 do 10 jak by to było wszystko jedno. Te rezystory są "widziane" od strony emitera jako dodatkowa rezystancja dodająca się do rezystorów emiterowych. Dla przykładu zakładając bete tranzystora 50 i rezystor bazowy 10om to ta dodatkowa rezystancja wyniesie 10/50 = 0.2oma niby niewiele ale tyle normalnie mają rezystory emiterowe. Wpływa to na optymalną wartość prądu spoczynkowego i poziom zniekształceń skośnych.
Zastępowanie tych rezystorów zworą to proszenie się o kłopoty. Zalecam tutaj wartość z przedziału 2.2 - 4.7oma.
- dziwny jest też brak kondensatorów od sprzęgających zasilanie przy tranzystorach mocy. Zalecał bym przylutowanie przynajmniej jednego kondensatora 1000uF między + i - od spodu płytki.
- są 4 pary tranzystorów wyjściowych spokojnie można by rozszerzyć zakres napięcia zasilania do +-75V dało by to blisko 300W na 8om i pewnie z 800 na 2om
- zastanawia mnie co się stanie jak przepalą się bezpieczniki. Stopień sterujący będzie dalej normalnie zasilany istnieje ryzyko że może wtedy dojść do przepływu przez złącza baza emiter tranzystorów wyjściowych sporego prądu zdolnego je zniszczyć.
Skomentuj