Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciekawa końcówka mocy - mocna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam daniel69, ja zauważyłem, że im ktoś więcej wie tym głupsi się mu wydajemy :)
    Co do Irka i tuningu tego wzmacniacza. Czy faktycznie nie ma lepszego projektu do wykorzystania i trzeba ten tuningować?
    Ja myślę że Irek chętniej wziąłby się za któryś ze swoich niedokończonych projektów albo odpoczął w tym czasie kiedy miałby to tuningować bo jak zrozumiałem z kontekstu wypowiedzi nie warto.
    Trzeba by po tuningu przeprowadzić testy czy wzmacniacz jest stabilny i zachowuje się poprawnie a na to potrzeba czasu.
    Jak Irek (co się na tym zna) pisze, że nie warto to pewnie tak jest.

Ja proponuję abyś złożył ten wzmacniacz. Jeśli nie będzie Ci odpowiadał to wtedy pisz co jest nie tak i pytaj co tuningować czy poprawić.
    Bo takie poprawianie przed złożeniem to moim zdaniem nie ma sensu. A to co można zrobić od ręki zostało już opisane.

Skomentuj

ok ok tak właśnie zrobię :) (bo i tak niemal wszystko do budowy mam) wykonam końcówkę wprowadzę zmiany które zostały podane i wykonać je łatwo można i zobaczymy. Pomoc miałem na myśli powiedzenie (a to wiele czasu nie zajmuje) co zmienić lekko itd by mieć pewność be pomiarów że wszystko jest ok...

Skomentuj

Bez pomiarow to nie ma pewnosci czy podstawowy schemat jest dobry. Juz napisalem ze parametry sa wyssane z palca wiec skoro sam konstruktor nie wiec co skonstruowal to jak mu mozna ufac ze ta koncowka wogole dobrze dziala? Zacznijcie myslec logicznie. A jak ktos lubi metode prob i bledow i go stac na umoczenie sporej kasy i ryzyko ze mu cos wybuchnie w twarz to prosze bardzo.

Najlepszy przyklad to slawny symek, oryginalna plytka jest do du.. i sa na niej duze klopoty ze stabilnoscia ale jaki to cudowny wzmacniacz i tak mozna wymieniac dalej.. holton itd..

Skomentuj

Do każdego układu można się przyczepić.

Skomentuj

Dlatego zawsze sa rozwiazania lepsze i gorsze a jakie to jest to nikt nie wie. Na pierwszy rzut oka nie wyglada zle ale jak ktos zmysla parametry to dla mnie to jest podejzane.

Skomentuj

Obserwuje temat od początku i mam małe wątpliwości bo nie zauważyłem postu chociaż jednej osoby która użytkuje tą końcówkę.Nie wiem jak można organizować zamówienie skoro skoro samemu zna się dany temat tylko teoretycznie.
              Damian skoro napisałeś że i tak będziesz miał płytki to oczekujemy tutaj relacji z uruchomienia ,użytkowania i odsłuchu, dobrze by było gdybyś zaprosił na odsłuch kolegów z forum,aby mogli przekazać swoje subiektywne odczucia.
              Pozdrawiam K.

Skomentuj

Daniel :) opinii na temat tej końcówki masz kilkadziesiąt stron na zagranicznych forach... wiesz gdybym to ja był jej projektantem to była by jej recenzja przed zamówieniem na płytki wtedy już docelowe bo pewnie istniała by końcówka na prototypie... ale jak wspomniałem nie ja jestem jej projektantem i działające wersje używane już istnieją od 5 lat więc zamówienie tutaj polega na po prostu kupieniu płytek tak jak zamówienie np na pcb do uni i tyle... z tą różnicą że jest to pierwsze zamówienie w Polsce bo za granicą już takowe były i tam należy szukać informacji takich jak macie na polskich forach o np uni... gdyby za granicą ktoś chciał wykonać zamówienie na uni też miałby robić pomiary itd mając je od ikra ?? Fakt faktem że parametry pewne są naciągane i to jest rzeczą jasną ale mnie np pasmo ani od 0 ani do 300khz nie interesuje, moc akurat naciągana nie jest co do wzmocnienia to już wszystko zostało wyjaśnione - mały preampik przed końcówka i będzie ok, głupio zrobił autor naciągając parametry i jaki cel w tym miał nie wiem ale każdy chce by inni chwalili co jego więc zawsze nagina wyniki itd... mnie tutaj przyciąga moc i ładne pcb. Autor na pewno wiedział co robi i jaki efekt chciał osiągnąć i takowy pewnie osiągnął. Jak wspominałem mnie przyciąga moc głównie a w Polsce dobrych końcówek których nie wstyd wykorzystać do napędzenia nie suba a kolumn nie ma... po pierwsze moc po drugie coś nowego, nie ciągle uni, sym itd... i mam nadzieję że ta końcówka spełni moje oczekiwania. Podam moją opinie co do uni, syma itd bo takowe w domu mam ale też jestem za tym by inni to posłuchali, z tą różnicą że nie u mnie... ja mogę końcówkę wraz z pre itd dostarczyć do kogoś np czy gdzieś i tam wszyscy sobie pobadają. fajnie też by było gdyby Irek choćby nawet odpłatnie znalazł czas jak skończę na jej pomierzenie...

---------- Post dodany o 13:38 ---------- Poprzedni post o 03:03 ----------

ok powoli zamawiam inne elementy do budowy końcówki i powiedzcie mi jakie rezystory emiterowe użyć z przedziału 0R22-0R47 ?? będzie to napędzało kolumny 4R

---------- Post dodany o 16:49 ---------- Poprzedni post o 13:38 ----------

oraz czy ma znaczenie czy wstawię diodę zenera 1W czy np 3W ?? bo tam oblicza się wartość rezystora i nie wiem czy wtedy wpływ na jego wartość ma tylko napięcie zasilania przed diodą czy też właśnie moc diody... ??

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                  ok powoli zamawiam inne elementy do budowy końcówki i powiedzcie mi jakie rezystory emiterowe użyć z przedziału 0R22-0R47 ?? będzie to napędzało kolumny 4R
                  To zależy :) Ja bym dał 0.22om (ale nie jest to taka prosta sprawa). Ich wartość nie zależy od impedancji kolumny.
                  oraz czy ma znaczenie czy wstawię diodę zenera 1W czy np 3W ?? bo tam oblicza się wartość rezystora i nie wiem czy wtedy wpływ na jego wartość ma tylko napięcie zasilania przed diodą czy też właśnie moc diody... ??
                  Większa będzie tylko droższa i więcej miejsca na płytce zajmować 1W wystarczą chociaż może mieć na to wpływ typ zastosowanego wzmacniacza operacyjnego (ile prądu będzie pobierał z zasilacza).

Skomentuj

a to po co używa się różnych wartości ?? i jaki to ma wpływ na co ??

a co do diody zenera czyli jej moc nie wplywa na dobór rezystora ?? bo tam wspominane jest coś o 20mA o ile 2 watowa miała by ok 17 a o 2 watowej wspomniane jest przy obliczaniu rezystora o tyle 1W ma ok 8... a w spisie elementów jest właśnie 1W...

Skomentuj

to po co używa się różnych wartości ?? i jaki to ma wpływ na co ??
                      Te rezystory rozdzielają prąd między tranzystory mocy, stabilizują prąd spoczynkowy. Ich wartość ma też wpływ na optymalny prąd spoczynkowy i kilka innych rzeczy :).Z jednej strony im mniejszy tym lepiej ale poniżej pewniej wartości zejść nie można bo się wzmacniacz szybko rozleci (prąd będzie płyną zamiast przez 4 tylko przez 1 tranzystor lub prąd spoczynkowy zacznie niekontrolowanie wzrastać) Przy nowoczesnych tranzystor mocy wystarczy 0.22. Jak będą za duże to też będą się po prostu bardziej grzały.
                      a co do diody zenera czyli jej moc nie wplywa na dobór rezystora ?? bo tam wspominane jest coś o 20mA o ile 2 watowa miała by ok 17 a o 2 watowej wspomniane jest przy obliczaniu rezystora o tyle 1W ma ok 8... a w spisie elementów jest właśnie 1W...
                      Mowa jest o 2W rezystorze. Jak przez diodę będzie płynąć te 20mA to może być nawet 0.5W (0.02A* 15V = 0.3W).

Skomentuj

ok nie skumałem bo było napisane (zener resistor) :P to już jest jasne. teraz pozostała ostatnia rzecz. Wzmacniacz ma zabezpieczenie o czym było juz mówione i tutaj wylicza się wartość 2 rezystorów w zabezpieczeniu od napięcia zasilania i właśnie wartości rezystorów emiterowych. A mianowicie z wykresu Safe Operating Area użytych tranzystorów patrzy na ilość A przy danym zasilaniu i leci się z obliczeniami ale tutaj (dla 2SC5200 ) pojawia się problem bo przy zasilaniu +-55V mamy ok 2,4A tak ?? a tą warość mnożymy przez wartość rezystorów emiretowych od wyniku odejmujemy 0.6 i dzielimy przez 0,006 tyle że dla 2,4A i rezystorów emiterowych 0,22 mamy wartość 0,528 i jak odejmę te 0.6 to mam wynik na minusie... coś więc nie tak... dać większe rezystory emiterowe czy co ?? pomoże ktoś to wyliczyć w takim razie ?? tutaj oryginalny tekst: (przy tamtych tranzystorach i zasilaniu +/-50V wychodiło 4A więc pomnożone przez 0.22 dawało warość 0,88 i od tego mozemy odjąć 0,6V...

To calculate the protection circuit you need to decide what Rail Voltages you will use for the output stage.
                        Also you have to decide the value of resistors R128 to R136 (0.22R to 0.47R).
                        Following example is the calculation for +/-50VDC Rail Voltage and the value 0.22R for R128 to R136.
                        In the SOA curve we can see that at 50V the MJL’s can handle 4A for 1 sec (red lines) @25Co. Knowing the value
                        of R128 to R136 (0.22R) we can calculate the Voltage across these at 4A. Using Ohms Law (IxR=V) 4Ax0.22R =
                        0.88V.
                        As Q108 will turn on at Vbe at app. 0.6V, the current across R126 at 0.6V will always be 6mA.
                        Now the Voltage across R124 can be calculated: 0.88V-0.6V=0.28V. Knowing that the Current through R124 and
                        R126 must be the same (not taking Base Current of Q108 into consideration), the Current through R124 is 0.006A
                        (6mA) at 0.28V. Using V/I=R we get 0.28V/0.006A= 46.7R (to be on the safe side and to take into mind that
                        Voltage and Current can be up to 45 degrees out of phase, select a resistor value lower than 46.7R e.g. 39R).
                        As the MJL’s are rough devices, you may be extra careful when using other output devices.
                        Select fuses according to the above calculation. In the above shown case the suitable value would be 16AT (app.
                        3.5A for each of the four output devices = 14A and then a little extra)
                        Read more on SOA on Elliott Sound Products great site: http://sound.westhost.com/soa.htm

Skomentuj

Zabezpieczen nie da sie policzyc teoretycznie, charakterystyka SOA na nie wiele sie zdaje bo odnosi sie do pradu stalego. Dodatkowo obciazenie to glosnik o zlozonej impedancji dlatego potrzebne jest wiele testow praktycznych. To wlasnie teoretycznie liczone zabezpieczenia powoduja zbyt czeste zalaczanie sie i degradacje sygnalu.

Skomentuj

to jakie widzisz rozwiązanie bez testów puki co ?? by nie załaczało się zbyt często... najwyżej kiedyś się to poprawi ale puki co jak obliczyć i co wstawić by końcówka działała względnie dobrze...??

Skomentuj

Przecież już dawno dostałeś odpowiedź, że patrząc na sam schemat niczego sensownego się nie wymyśli. Ta kwestia jest wałkowana od 4 stron, ale jakoś nie może to do Ciebie dotrzeć.

Skomentuj

hahaha czytaj ze zrozumieniem, ciągle poruszane są inne kwestie... chyba do wzorów się zaczyna a później podczas testów wprowadza modyfikacje... ale niektórzy wolą zakładać spodnie przez głowę tyle że ja tak nie zamierzam, więc nie musisz mi swojego sposobu przedstawiać. Poza tym pytanie było do Irka a nie do ciebie. On w przeciwieństwie do ciebie zna odpowiedź na moje pytanie (które brzmiało: jaki rezystor wstawić by końcówka działała względnie dobrze?)

bo pewne granice da się chyba ustalić za pomocą wzoru...
                                Last edited by daniel69; 24.01.2011, 20:37.

Skomentuj

hahaha czytaj ze zrozumieniem, ciągle poruszane są inne kwestie... chyba do wzorów się zaczyna a później podczas testów wprowadza modyfikacje...
                                  Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                  Nie da sie wprowadzic zadnych zmian czysto teoretycznie, trzeba usiasc i obmierzyc caly uklad, poznac jego specyfike pracy wady i zalety a wtedy mozna zaczac modyfikowac i od nowa mierzyc co sie popsulo a co polepszylo. To zabawa na dlugie godziny i to tylko dla doswiadczonych z zapleczem pomiarowym.
                                  No to teraz kolego specjalisto policz sobie czulosc omawianej koncowki. Jesli potrafisz bo z tego co widze to glownie nabijasz posty pytajac o podstawy a porywasz sie na wzmacniacz duzej mocy nie majac pojecia co to jest wzmocnienie i czulosc.
                                  Do pomiarow to mu jeszcze wiele lat nauki brakuje

Ale jak pisze sam sobie poradzi i mu nasze opinnie nie sa potrzebne bo wie lepiej wiec chyba mozna zamknac temat?
                                  Bez pomiarow to nie ma pewnosci czy podstawowy schemat jest dobry. Juz napisalem ze parametry sa wyssane z palca wiec skoro sam konstruktor nie wiec co skonstruowal to jak mu mozna ufac ze ta koncowka wogole dobrze dziala? Zacznijcie myslec logicznie.
                                  Na pierwszy rzut oka nie wyglada zle ale jak ktos zmysla parametry to dla mnie to jest podejzane.
                                  Zabezpieczen nie da sie policzyc teoretycznie,
                                  To wlasnie teoretycznie liczone zabezpieczenia powoduja zbyt czeste zalaczanie sie i degradacje sygnalu.
                                  Przepraszam za cytaty wyjęte z kontekstu (aczklowiek dotyczą meritum sprawy), ale wygląda na to, że to Ty masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem.
                                  Irek Ci tłumaczy jak krowie na rowie, że teoretycznie to możesz sobie wszystko policzyć, ale rzeczywistość może to szybko i boleśnie zweryfikować.

Ty jednak nie potrafisz tego przyjąć do wiadomości i zadajesz podobne pytania, na które padają te same odpowiedzi.

Skomentuj

i będę zadawał dalej :) bo po pierwsze kto pyta nie błądzi i pytając dowiem się choć tyle by układ mi nie wybuchł podczas odpalania :) i wolę pytać ludzi co mają pojęcie niż polegać na sobie... oraz widocznie ty nie rozumiesz że rezystory są od 0ohm poprzez kilo do dużo dużo mega itd... i tego że ja nie proszę o wartość konkretną i że ona będzie ok tylko od czegoś trzeba zacząć... gdzie w tym wypadku nie mam pojęcia o jakiej wartości mowa bo nawet wyliczyć z podanego wzoru się nie da... muszę wiedzieć jakie rezystory emiterowe zastosować (a to można powiedzieć od tak :) ) i wedle tego choć teoretycznie obliczyć wstępną wartość rezystora... później się ją zwiększy lub mniejszy, boże jedyny... czego tutaj nie rozumiesz?? Przecież żeby coś pomierzyć też trzeba jakiś wstawić w to miejsce a nie ostawić puste... a po pomiarach wyjdzie czy za mały cy za duży tak...?? a ty jak małe dziecko wklejasz cytaty które już widziałem w dodatku część z nich w ogóle nawet nie związanych z moim pytaniem a jakieś same wtrącenia na temat tego że nie jestem elektronikiem... co akurat wiem doskonale... umiem lutować (jestem uzdolniony manualnie) nie projektować (elektronika nie dla mnie choć chciałbym być elektronikiem) ... i przy nie uszkodzonych elementach (a te się bardo rzadko zdarzają) zachowam tyle ostrożności że układ akurat powinienem odpalić :) nie robiąc żadnych zwarć itd... tylko by móc go odpalać potrzebuję jednak pomocy elektronika już tylko właśnie w sprawie rezystorów emiterowych i tych od zabezpieczenia... puki co wszystko pozostałe jest dla mnie jasne. A ty urywasz się w temacie z choinki nawet nie mówiąc nic na temat końcówki... Wszedłeś tu tylko by się powyśmiewać i pokłócić ?? Bo tak samo widocznie w sprawach projektowania elektroniki jesteś pustakiem jak i ja. Podstawy znam jak np działanie poszczególnych elementów lecz do wymyślania układów samemu mi daleko...

Proszę już tylko by Irek czy jakiś elektronik powiedział mi jakie rezystory emiterowe najlepiej zastosować ( padła odpowiedź że 0r22 ale może lepiej większą, wtedy da się wyliczyć wartość rezystorów od zabezpieczenia posługując się tym wzorem podanym przez autora) i mniej więcej jaką wartość wtedy wstawić rezystorów od zabepieczenia (bo są one od siebie zależne)

wiem że jestem męczący ale to już tak jest jak ktoś łysy z elektroniki się za nią zabiera ale jak mówiłem lubię lutować i ogólnie coś ciągle robić stąd jestem na tym forum wiele osób na forum jest co nie ma pojęcia o elektronice stąd nawet temat o uni ma tyle stron :) ale ja wolę unikąć awarii i pytać a wczasu. A drugi powód lutowania końcówek samemu jest taki że dobre są stanowczo za drogie a tak jest taniej oraz mogę zrobić tai wygląd jaki mi się podoba.... uff mam nadzieję że teraz jest jasne już czemu pytam dalej ?? bo sam wolę nie wstawić tam czegokolwiek (jakiś pewien przedział da się pewnie wskazać jeśli autor nawet podał jak obliczać tą wartość...)

---------- Post dodany o 01:58 ---------- Poprzedni post o 01:52 ----------

nie bardzo też kumam za co i po co co chwile te bez dezaprobaty ?? bo co chwile się ktoś przyczepia ?? szkoda że oni nie dostają wchodząc tylko w ten temat by się przyczepić czy pośmiać...

Skomentuj

Witam,
                                      Zasiano sporo niepewności w układ wymieniony w temacie, dodatkowo jego parametry zostały podważone przez Irka itd..

Mam małą propozycję do rozważenia a mianowicie układy znanego czeskiego guru Pavel Dudeck, który swego czasu założył firmę DP Audio. Jego konstrukcje były opisywane również w naszej prasie "felietonistycznej" typu "Audio" - pod koniec lat 90-ych.
                                      Co do jego projektów to jedno jest pewne - są dobrze zaprojektowane, pomierzone i "baboli" raczej się nie znajdzie. Minusem może okazać się brak niektórych podzespołów w handlu. Trzeba by szukać zamienników.

Schematy i opisy niektórych projektów są dostępne pod tymi adresmi: http://www.zewel.tuliscz.com/dpa.php i tym http://www.dpaudio.cz

W Prakticka Elektronika A Rudio 6.2010-9.2010 są opisane jego konstrukcje łącznie ze schematami, rozmieszczeniem elementów, samego PCB wraz z zabezpieczeniami i miękkim startem, w różnych wariantach (trany końcowe). Taka mała ale ważna informacja: wszystkie płytki są na jednostronnym PCB. Można wyszukać i pobrać z sieci typu rapidshare.

Dla chętnych, którzy wykonają dwustronne PCB, Dudeck zaprojektował nowsze wersje swoich wzmacniaczy.. a raczej końcówek mocy jak chociażby DPA-222 DPA-386. Do tych ostatnich pliki były do pobrania ze strony sjostromaudio.com --> w razie ich braku mogę podesłać mejlem.

Płytka DPA-386 wygląda mniej więcej tak: http://forum.audioweb.cz/uploads/1007_1425_2.jpg

Skomentuj

Nie na temat...
                                        po co co chwile te bez dezaprobaty ??
                                        czuje sie wywołany apropo tych dezaprobat. po pierwsze człowieku wyskakujesz tu z wątkiem z audiostereo gdzie nie znalazleś prawie chętnych, podniecasz sie jakas koncówką mocy, pisząc że przewertowałeś cały internet i twoim zdaniem jest ona super, mówisz też że ci sie podoba ale na jakiej podstawie? bo chyba tylko pcb ci sie tak bardzo podoba, parametry ma naciągane i jest nieco niedopracowana. Skoro przeglądales tyle wzmacniaczy to powinieneś wiedzieć jakie rezystory wstawić do takiej topologii. Jak już ktoś pisze o niedociągnieciach to bronisz tej koncowki tak jakbys juz ja zlozyl, a tymczasem nie potrafisz skompletowac elementow, mimo że niby znalazles wszystko co potrzebne do jej uruchomienia. WIesz może więcej byś wskórał gdybys mial inna postawe - bardziej uprzejmą i pokorną a nie ciągłe roszczenia, ty tu ludziom prawie rozkazujesz zeby ci pomogli i jestes strasznie nachalny

wstaw 0,22R na początek

Skomentuj

mają buble tak samo... niektóre z nich mają wzmocnienie rzędu 15... natomiast DPA380 - jednym z mocą 200W ma wzmocnienie ok 21 wiec nawet mniej niż my tutaj... fakt że fajnie wyglądają i już je widziałem ale kolejny minus jak dla mnie to wbudowany na pcb zasilacz (ogólnie to plus ale akurat w tym projekcie dla mnie już nie) Poza tym nie wiem, ale jakoś nie mam przekonania to tych małych tranzystorów mocy wolę w swoich końcówkach mieć typowe popularne toshiby ale dzięki za zainteresowanie pomocą :)

---------- Post dodany o 12:00 ---------- Poprzedni post o 11:51 ----------

Zamieszczone przez jaromas Zobacz posta
                                          Nie na temat...

Cytat Napisał daniel69 Zobacz post
                                          po co co chwile te bez dezaprobaty ??
                                          czuje sie wywołany apropo tych dezaprobat. po pierwsze człowieku wyskakujesz tu z z wątkiem audiostereo gdzie nie znalazleś prawie chętnych, podniecasz sie jakas koncówką mocy, pisząc że przewertowałeś cały internet i twoim zdaniem jest ona super, mówisz też że ci sie podoba ale na jakiej podstawie? bo chyba tylko pcb ci sie tak bardzo podoba, parametry ma naciągane i jest nieco niedopracowana. Skoro przeglądales tyle wzmacniaczy to powinieneś wiedzieć jakie rezystory wstawić do takiej topologii. Jak już ktoś pisze o niedociągnieciach to bronisz tej koncowki tak jakbys juz ja zlozyl, a tymczasem nie potrafisz skompletowac elementow, mimo że niby znalazles wszystko co potrzebne do jej uruchomienia. WIesz może więcej byś wskurał gdybys mial inna postawe - bardziej uprzejmą i pokorną a nie ciągłe roszczenia, ty tu ludziom prawie rozkazujesz zeby ci pomogli i jestes strasznie nachalny
                                          to chyba źle zostałem odebrany, tematy założyłem w tej samej chwili na kilku forach by zebrać zamówienie na więcej pcb a nie dlatego że tam coś nie wypaliło. Nie bronię tej końcówki, jeśli tak zostałem odebrany to przykro mi, bronie raczej siebie :) gdy ktoś na mnie naciera... Nikomu nie rozkazuję i szukam tylko pomocy a napięta atmosfera zrobiła się nie przeze mnie a przez ludzi którzy wchodzili tutaj nie pomóc a się pokłócić. I może nie cały internet ale dużą jego część i jak i sam Irek powiedział końcówek o tej mocy godnych polecenia nie ma... więc coś trzeba wybrać. ja wybrałem ją bo tak podobało mi sie PCB z wyglądu o czym mówiłem, rozmieszczenie tranzystorów pasuje mi akurat do obudowy a co do elektroniki znalazłem temat na elektrodzie apropo tej końcówki i kiedyś Irek się na jej temat wypowiadał i jej nie objechał a nawet miałem wrażenie że dość popiera stąd podjęcie decyzji że ją zbuduję... Bo elektronicznie nie umiem stwierdzić która jest lepsza... Jeśli zostałem odebrany tak że bronię tej końcówki i bóg wie jak chwale to sorki ale tak nie było i nie jest. Jakąś zbudować chcę i padło na tą bo ciekawsze też nie zostały zaproponowane. Pewnie gdyby był uniamp300 to padło by na niego i każdy byłby zadowolony...

A więc przepraszam że tak zostałem odebrany... postaram się być milszy i potulny :) ale okażcie też trochę wyrozumiałości dla NIEelektronika...
                                          mam jeszcze też pytanie: te rezystory które trzeba dobrać w zabezpieczeniu jak działają ?? w sensie chodzi mi o to czy zwiększenie jego wartości powoduję późniejsze załączanie czy wcześniejsze ?? oraz analogicznie co powoduje jego zmniejszenie...??
                                          Last edited by daniel69; 25.01.2011, 11:12.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X