Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica aktywna 3 way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja jestem w szoku, przecież na słuchawkach byłoby slychac, ze 1,5 khz jest o 30dB glosniejsze. Podlaczylem pod kompa i spodziewalem sie ze zobacze rowne linie jak w ltspice.

Cos z tym trzeba bedzie zrobic, pomierze jeszcze innymi programami, a jak tez beda pokazywacc to samo, to trzeba jakos dzialac - wymienic kable pomiarowe na ekranowane, wstawic ne 5532 i mc03378 , zwiekszyc kondensator filtrujacy na wejsciu. Zastanawia mnie reguralnosc tych pikow, wyglada jak harmoniczne, ale czestotliwosci sie nie zgadzaja.

Troche nie chce mi sie grzebac i wyciagac tej starej zwrotnicy, ale z ciekawosci bym ja pomierzyl, czy tez tam sa takie cuda.

Może jeszcze IREK tu zajrzy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
      Ja jestem w szoku, przecież na słuchawkach byłoby slychac, ze 1,5 khz jest o 30dB glosniejsze.
      Może jakiś problem z impedancjami i opampami na FETach. Strzelam w ciemno.
      Sprawdź na NE5532.

Skomentuj

wymienic kable pomiarowe na ekranowane, wstawic ne 5532 i mc03378 , zwiekszyc kondensator filtrujacy na wejsciu.
        Tak, tak na pewno to wina kondensatora :)

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
        Może jakiś problem z impedancjami i opampami na FETach. Strzelam w ciemno.
        Sprawdź na NE5532.
        I dodaj troche kryptonitu :)

Dajcie spokoj, to najropstrzy z mozliwych do wykonania uklad. Ale widze, ze jak ktos go robi i nie ma zielonego pojecia jak dziala wzmacniacz operacyjny to takie wlasnie beda skutki,. Szkoda gadac.
        Uklad ma wiele czlonow wystarczy badac sygnal po kazdym z nich i na prawde nie trzeba byc naukowcem zeby wpasc na tem pomysl.

Skomentuj

Zanim zaczniesz mierzyć kolejne sekcje to miernik w łapkę :) i po kolei spr:
          Czy każdy WO ma zasilanie.
          Czy na wyjściu każdego jest 0V
          Czy 0V jest między wejściami + i -.

Nie przejmuj się wszystkim się zdarza. Ja 4 popołudnia z rzędu szukałem odwrotnie włożonego w podstawkę WO :)

Skomentuj

Uklad ma wiele czlonow wystarczy badac sygnal po kazdym z nich i na prawde nie trzeba byc naukowcem zeby wpasc na tem pomysl.
            Racja, tylko ten pomiar strzeliłem gdy szykowałem się do wyjścia, bo zżerała mnie ciekawość jak to wygląda, a że wynik był dziwny to wrzuciłem wykresy do tematu :)

Zanim zaczniesz mierzyć kolejne sekcje to miernik w łapkę i po kolei spr:
            Czy każdy WO ma zasilanie.
            Czy na wyjściu każdego jest 0V
            Czy 0V jest między wejściami + i -.
            Bałbym się podłączyć do komputera tą zwrotkę gdybym tego wszsytkiego nie zrobił :) Stałe na wyjściu to kilka mV charaktertsyczne dla tych op-ampów. Na wejściu kilkanaście mV.

Nie przejmuj się wszystkim się zdarza. Ja 4 popołudnia z rzędu szukałem odwrotnie włożonego w podstawkę WO
            Nie przejmuje się, wiem że musi być jakieś rozwiązania i może nawet najprostsze, myślełm tylko ż e może ktoś się z tym spotkał i poszukiwania problemu będą krótsze. :)
            Last edited by tomq88; 18.03.2012, 08:21.

Skomentuj

Niestety nie mam dobrych wieści :) Pewnie masz gdzieś błąd w montażu.

Moja nowa zwrotnica działa wręcz książkowo:

Od lewej widać: filtr subsoniczny, kompensację BS, zakres regulacji wysokotonówki. Spadek powyżej 5 kHz olejcie, bo zapomniałem wyłączyć kalibrację mikrofonu :blushing: Później powtórzę pomiary.

Skomentuj

Pieknie, tez sie spodziewalem takiego wykresu :) W poniedziałek po poludniu bede sie z tym bawil, nawet nie wiem czy drugi kanal jest ok, czy tez takie cuda wyjda.

To te nowe kolumny - tonsile + seas? Czy zwrotnica od stxow? Ten podzial ~1,7 khz jakos do mnie nie przemawia :razz:

Skomentuj

Tak, tonsile 13 plus seas, a podział jest 1,9 kHz, tylko z powodu regulacji poziomów wydaje się, że podział "chodzi" :)
                  Poprawiłem pomiary, widać, jaki jest zakres regulacji kompensacji BS i wysokotonówki (oddzielnie).

Skomentuj

Miałem na myśli sam fakt tak niskiego cięcia tweetera, tym bardziej, ze łączysz go z 13 cm midwooferem, a nie jakas 18 :)

Konstrukcja trafi do działu "gotowych"? Masz jakies zdjęcia?

Skomentuj

Bo są dwa midwoofery, dlatego nisko. Poza tym 13/50/9 powyżej 3kHz robi sie paskudna.

Konstrukcja trafi do działu "gotowych"
                      Jak bedzie gotowa :)
                      Lada tydzień, lada miesiąc. :)

Skomentuj

Mbar piękna sprawa aż zaczynam się zastanawiać ,czy dobrze zrobiłem sprzedając 4x 13/50/9 12ohm :)

P.S. Co powiesz na porównanie z monitorkami na fountek fw168 i neocd1.0??
                        Jak skoncze to mogę podjechać, ale to pewnie okolice maja dopiero

Skomentuj

Moja nowa zwrotnica działa wręcz książkowo:
                          Moja też (raw response - bez wygładzania):

Wyciszyłem w regulacji głośności w zakładce odtwarzanie "wejście liniowe" i wyłączyłem uwzględnianie kalibracji karty w holimpulse (ta kalibracja chyba tez troche oszukuje podczas pomiarów głośników mikrofonem, ale mniejsza z tym, później się nią zajmę). W samej zwrotnicy nic nie zmieniałem.

-------
                          mbar, czekam na publikacje twoich kolumn :)
                          Last edited by tomq88; 19.03.2012, 14:37.

Skomentuj

Zamieszczone przez eternality Zobacz posta
                            P.S. Co powiesz na porównanie z monitorkami na fountek fw168 i neocd1.0??
                            Jak skoncze to mogę podjechać, ale to pewnie okolice maja dopiero
                            Jasne, ja też pewnie najwcześniej w maju będę gotowy :)
                            Możemy zrobić mały zlot podwarszawski dla jeszcze paru osób. Mógłbym wypożyczyć na parę godzin salkę na organizację "eventu".

---------- Post dodany o 15:42 ---------- Poprzedni post o 15:42 ----------

Wyciszyłem w regulacji głośności w zakładce odtwarzanie "wejście liniowe"
                            Przecież mówiłem, że przester :razz:

Skomentuj

Nie na temat...
                              Możemy zrobić mały zlot podwarszawski dla jeszcze paru osób. Mógłbym wypożyczyć na parę godzin salkę na organizację "eventu".
                              A z której strony Wawy? Bo jak gdzieś od strony Łodzi to i jak bym wpadł z moim zestawem. W maju powinno być już sporo zrobione, tyle, że nie wykończone.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ja do łodzi mam spory kawałek, zresztą nie widziałbym możliwości żeby zabrać przyszłe kolumny - będą duże i ciężkie.

Przecież mówiłem, że przester
                                Czy ja wiem, na przester raczej pomogłoby przyciszenie sygnału wyjsciowego (probowałem). A jak na moje oko, to mogło chodzic o to, że karta dzwiekowa odtwarzała to co nagrywała i zapetlało się. Z podobnego wzgledu wycisza się odtwarzanei wejscia mikrofonowego podczas pomiarow glosnikow, i w ogole podczas pracyz kompem gdy jest wlaczony mikrofon, inaczej wszystko byloby sluchac w glosnikach. Zeby nie bylo nie jasnosci o czym pisze:

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                  A z której strony Wawy? Bo jak gdzieś od strony Łodzi to i jak bym wpadł z moim zestawem. W maju powinno być już sporo zrobione, tyle, że nie wykończone.
                                  U mnie na wsi -- Żyrardów, czyli masz po drodze :)
                                  Założę wątek, jak się dowiem o salę. Proponowany termin to już po weekendzie majowym.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    mbar, pochwal się na forum jak będziesz wszystko wiedział na 100% bo również byłbym chętny

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                                      Nie na temat...
                                      mbar, pochwal się na forum jak będziesz wszystko wiedział na 100% bo również byłbym chętny
                                      Ja myślę, bo z chęcią porównam 13/50/9 + 27TBFC/G w wersji pasywnej i aktywnej :)

Skomentuj

tylko z powodu regulacji poziomów wydaje się, że podział "chodzi"
                                        Nic sie nie wydaje! Zmiana poziomow, zmienia podzial!!

Wazne sa charaktersytyki akustyczne a nie elektryczne wiec na razie chlopaki nie macie sie czym chwalic!
                                        Takie teoretyczne charaktersytyki samych filtrow sa jak teoretycznie obliczona zwrotnica pasywna. A tu chodzi o korekcje charakterystyki glosnikow i neistety trzeba sie duzo bardziej napocic z charkami samych filtrow zeby charki akustyczne wygladaly prawidlowo. Weic na razie jestescie na samych poczatku konstruowania filtrow.

Skomentuj

Wazne sa charaktersytyki akustyczne a nie elektryczne wiec na razie chlopaki nie macie sie czym chwalic!
                                          Jak to nie Układ działa ;p

Takie teoretyczne charaktersytyki samych filtrow sa jak teoretycznie obliczona zwrotnica pasywna. A tu chodzi o korekcje charakterystyki glosnikow i neistety trzeba sie duzo bardziej napocic z charkami samych filtrow zeby charki akustyczne wygladaly prawidlowo. Weic na razie jestescie na samych poczatku konstruowania filtrow.
                                          Spokojnie, wstawie pomiary całej kolumny :) Ale za jakiś miesiac-dwa, bo jak narazie mam tylko plany na papierze i głośniki w kartonach.
                                          Chyba Irku myślisz, że "jestem bardziej początkujący niż jestem", ale zdaje sobie sprawę, że wartości elementów trzeba będzie pozmieniać. I nie tyle mam zamiar walczyć z charkami głośników, co z dobrym zgraniem fazowym ( i jak sie uda - z czasowym, choc to bardziej kwestia obudowy niz samej zwrotnicy). Sama charakterystyka przenoszenia nie musi byc rowna jak stol, wystarczy ze bedzie zachowana rownowaga tonalna. W 3 way mozna sobie pozwolic na dosc swobodne wybranie czesci pasma w jakim ma pracowac glosnik, w 2 way trzeba isc na wieksze kompromisy.

Korekcja efektu baffle step jest regulowana potencjometrem (jeszcze nie wiem czy w 3 way z szeroką ścianką bedzie potrzebna), glosnosc wysoko- i sredniotonowca także, a częstotliwości filtrów zmienia się przez wymianę rezystorów. Ja zrobiłem to tak:

W planach miało to wyjsc estetyczniej i wygodniej, choc nie jest zle. Zastanawiałem się jeszcze czy nie dać w to miejsce potencjometrów montazowych, ale to tez mialoby swoje wady. Docelowo wywale te goldpiny i normalnie przytuluje rezystory.

A mierzył bede w Holimpulse lub w Arcie, nie kazdy ma dostep do CLIO :)
                                          I jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc - reszta już należy do mnie
                                          Last edited by tomq88; 19.03.2012, 21:20.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X