Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica aktywna 3 way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    Nic sie nie wydaje! Zmiana poziomow, zmienia podzial!!
    Masz rację, nie wiem czemu taką głupotę napisałem.

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    Wazne sa charaktersytyki akustyczne a nie elektryczne wiec na razie chlopaki nie macie sie czym chwalic!

Oczywiście. Głośniki mierzyłem w pierwszej kolejności, a zwrotnicę od strony "elektrycznej" tylko dlatego, że kolega miał w tym wątku problemy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
      Chyba Irku myślisz, że "jestem bardziej początkujący niż jestem",
      Po przedstawionych problemach nie tylko ja tak mysle :)

W planach miało to wyjsc estetyczniej i wygodniej, choc nie jest zle. Zastanawiałem się jeszcze czy nie dać w to miejsce potencjometrów montazowych, ale to tez mialoby swoje wady. Docelowo wywale te goldpiny i normalnie przytuluje rezystory.
      A ja zastosowalem pojedyncze piny (zenskie) od precyzyjnej podstawki pod uklad scalony. Dzieki temu i symulatorowi w laptopie skonstruowanie zwrotnicy 2way zajelo mi tylko jeden dzien :) Pomiary byly a STX-e na systemie Clio. Oczywiscie mialem ze soba zestaw rezystorow z szerego E24 i kilka popularnych wartosci kondensatorow. Nie wiem czy bym sie na 3way porywal, bo to dopiero masa roboty ale kombinuj.
      Załączone pliki
      Last edited by irek; 20.03.2012, 17:08.

Skomentuj

coś się dzieje tam czy nic :)?

Skomentuj

Ze zwrotnicą już nic się nie dzieje :) Wymieniłem op-ampy na MC33078, wsadziłem tą zwrotnice zamiast tej starej, wyciągnąłem sygnał do 2 way i sobie gra na obecnych kolumnach. Nowe kolumny juz się budują, a dokładniej to teraz powstaje ich kartonowy model, może już na tygodniu wybiorę się po mdf, jeśli nie to zapewne w przyszłym.

Skomentuj

Nie wiem czy bym sie na 3way porywal, bo to dopiero masa roboty ale kombinuj.
            Wykombinowałem :)

Chyba mogę powiedzieć, że prace nad zwrotnicą zostały zakończone.
            Zamieszczam więc finalny schemat zwrotnicy do Dayton rs 225 + dayton rs 52 + seas 22 taf. Zamiast ne 5532 siedzą MC33078. Przednia ścianka ma 24 cm, przechodzi zaokrągleniami do 35 cm w najszerszym miejscu kolumny. Głośniki średniotnowy i wysokotnowy są umieszczone w 4,5 cm offsecie od pionowej osi symetrii frontu. Pomiar sinusem od 300 hz, na wysokości odsłuchu.

Pierwszy obrazek to schemat zwrotnicy, kolejny to charki fazowe i spl, trzeci to charka kolumny na osi i pod katem (nie wiem jakim), ostatni pokazuje zgranie czasowe jaki udało sie uzyskac - nawet niezle, roznice w czasie dolotu impulsow sa minimalne.

Na koniec dodam tylko, że w pełni zgadzam się ze słowami Linkwitza:
            Active crossover circuits that do not include phase correction circuitry are only marginally useable
            Strojenie zwrotnicy bez moduły Phase Shifter to prawdziwa udręka.

Wielkie dzięki dla osób pomagających mi w tym, żeby te kolumny brzmiały tak jak obecnie brzmią, a w szczególności dla Irka, Mbara, Ravena!
            Last edited by tomq88; 27.12.2012, 20:27.

Skomentuj

to może napiszesz coś o brzmieniu, z czym masz porównanie, jakie są plusy takiego rozwiązania, umieść jakąś fotkę i jak podzieliłeś się schematem zwrotnicy to może warto rozrysować przednią ściankę i tu wrzucić.

Gratuluję zaparcia w dążeniu do ukończenia projektu i oczywiście wyników;-)

Skomentuj

pokaż też no pomiary z przeciwną polaryzacja.

Skomentuj

tomq88 - a nie chcesz czasem 6-o kanałowego modułu zabezpieczeń przed DC? Mi został po moim projekcie:
                  (moduł po prawej)
                  http://imageshack.us/photo/my-images...nazwy1vfr.jpg/
                  http://imageshack.us/photo/my-images...znazwy2rr.jpg/
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No gratulacje :)

Skomentuj

to może napiszesz coś o brzmieniu, z czym masz porównanie
                      Pisanie o brzmieniu to tak jak tańczenie o literaturze :) (jak mawiał PrzemoLukas)
                      Powyzej wstawilem pomiary kolumny, w tym temacie http://diyaudio.pl/showthread.php/20...taff-thd-i-kat. wstawilem pomiary samych głosnikow - a wychodze z zalozenia, ze o kolumnie nic wiecej nie powie niz wykresy.

jakie są plusy takiego rozwiązania
                      Bardzo łatwo jest dostroić taką zwrotnicę (z modułem allpass). Łatwiejsza praca wzmacniacz który ma na wyjściu bezpośrednio głośnik. Mogłem zadbać o dobrej jakości elemementy i ich niską tolerancję (nie ma tu cewek, a kondensatory sa malej pojemnosci). 3-amping nie pozwala na przesterowanie sygnału do pozostałych głośników gdyby wzmacniacz obsługujacy głosnik niskotonowy uległ przesterowaniu. Banalna do przeprowadzenia kompensacja efektu Baffle-Step. Łatwo uzyskałem strome filtry, co jest korzystne przy głosnikach z aluminiowymi membranami. Duzo sie przy okazji nauczyłem.

umieść jakąś fotkę i jak podzieliłeś się schematem zwrotnicy to może warto rozrysować przednią ściankę i tu wrzucić.
                      Zdjęć nie będzie. Zamieszczam schemat kolumny, jednak nie chce ponosic zadnej odpowiedzialnosci za to, ze ktos pojdzie w moje slady i cos nie bedzie mu pasowac. Dziele sie raczej na zasadzie walki z egoistycznym podejsciem "moje i nikomu nie pokaze", ale nie oznacza to, ze mowie "zrobilem swietny projekt, polecam kazdemu i gwarantuje 100% satysfakcji"

pokaż też no pomiary z przeciwną polaryzacja.
                      Nie robiłem takich pomiarów (mam dość nieprzyjazne terminale w kolumnach i we wzmacniaczu, wiec prosta operacja zmiany plusa z minusem jest uciazliwa), ale moge zamiescic matematyczna sume pomiarów poszczegolnych głosnikow z uwzglednieniem jednego z nich w przeciwfazie (holimpulse ma algorytmy pozwalajace na wykonywanie róznych dzialan na charkach). Jak wspominałem w temacie o pomiarach fazy bardziej ufam wykresowi przebiegów fazowych niz dolkom RN.

tomq88 - a nie chcesz czasem 6-o kanałowego modułu zabezpieczeń przed DC? Mi został po moim projekcie:
                      (moduł po prawej)
                      Moduły wyglądają naprawdę porządnie, ale raczej się nie skuszę. Obecnie używam fabrycznych wzmacniaczy i ufam ich zabezpieczeniom.

Gratuluję zaparcia w dążeniu do ukończenia projektu i oczywiście wyników;-)
                      No gratulacje
                      Dziękuję :)

Skomentuj

Sporo pracy, gratuluje.
                        jak tylko brzmienie się podoba to cóż mogę więcej dodać :)
                        Charka wygląda ładnie

---------- Post dodany o 11:46 ---------- Poprzedni post o 11:39 ----------

Dayton rs 225
                        jak aplikowałeś ?
                        Tak się kiedyś zastanawiałem i będę próbował niedługo LT (nie linia transmisyjna tylko likwic tranforam :) )może jak masz bass-reflex warto spróbować ?

Skomentuj

Bardzo łatwo jest dostroić taką zwrotnicę (z modułem allpass)
                          nie trzeba cofać fizycznie przetworników we froncie (gdy nie uda się ich zgrać poprzez manewrowanie rzędami filtrów). Ja jednak z niego zrezygnowałem.
                          Zdjęć nie będzie
                          a to dlaczego nie chcesz ?
                          Jak wspominałem w temacie o pomiarach fazy bardziej ufam wykresowi przebiegów fazowych niz dolkom RN.
                          przecież te dołki wynikają jasno i tylko z relacji fazowych między interferowanymi sygnałami. I o ile faze możesz źle zmierzyć, obliczyć, to ch-kę częstotliwościową zmierzysz poprawnie.
                          Gratuluję efektu. Sporo pracy na początku w aktywce nie? Teraz trzy razy szybciej byś zaprojektował nową zwrotnicę.

Skomentuj

nie trzeba cofać fizycznie przetworników we froncie (gdy nie uda się ich zgrać poprzez manewrowanie rzędami filtrów). Ja jednak z niego zrezygnowałem.
                            Heh, sam Cię namawiałem do rezygnacji, a teraz wszędzie zachwalam. Słuchałem z i bez i wg mnie nie psuje on wysokich tonów. Oczywiscie modul sciszyl je troche, ale po wyrównaniu głośności jest ok.

przecież te dołki wynikają jasno i tylko z relacji fazowych między interferowanymi sygnałami. I o ile faze możesz źle zmierzyć, obliczyć, to ch-kę częstotliwościową zmierzysz poprawnie.
                            Tak, wynikają z relacji fazowych, ale włąsnie na pomiarze RN nie widać tych relacji fazowych. Nie widac, czy fazy sie idealnei nakladaja, czy sa bardzo blisko siebie, czy sie przecinaja. Zreszta takie pomiary sa mniej praktyczne, bo ok, widzisz, ze dolek jest moze i gleboki, ale jakis troche krzywy i w sumei nie wiesz co dalej. A mierzac fazy widzisz, ze w tym miejscu sie zgadzaja, a w tym juz jest spora odchylka (co oczywiste faza nie jest idealnie prosta linia na wykresie, albo inaczej to ujmujac nie jest "funkcja jednostajnie rosnaca lub malejaca"). Byla o tmy dyskusja w temacie o pomiarach fazyw dziale akustyka. A co do tego, ze mozna ja zle zmierzyc - ok, racja, ale wychodze z zalozenia, ze skoro w identycznych warunkach jednakowo zmierze dwa głosniki, to nawet jesli wartosc bezwzgledna fazy bedzie przeklamana, to jednak relacje miedzy nimi beda prawidlowe. I o tym kiedys pisal Irek - nie chdozi o to by pomiar byl idealny, ale o to by znac blad pomiaru i wiedziec co mierzymy. Inaczej wszelkie pomiary w domowych warunkach nie mialyby racji bytu.

Sporo pracy na początku w aktywce nie? Teraz trzy razy szybciej byś zaprojektował nową zwrotnicę.
                            Hehe, no pewnie :) Chyba nawet nie musiałbym nic wiecej mowic, wystarczy popatrzec na date zalozenia tematu (ale dosc dlugo meczylem sie z obudowa kolumn) i jego długosc (ponad 100 postow)
                            Temat rozpoczął sie we sierpniu, we wrzesniu powstal prototyp, w styczniu i lutym to skladalem, potem przerwa i z tego co pamietam pierwsze pomiary w lipcu, przerwa, potem pomiary we wrzesniu, potem praca nad przesuwnikiem fazowym - pazdziernik i listopad i finalne pomiary w grudniu. Co ciekawe własciwe dostrojenie zwrotnicy to tylko 3 popoludnia - pierwsze gdy mierzylem charki katowe, drugiego dnia zgralem mida z wooferem, a ostatniego tweeter z midem. Czyli tyle miesiecy zbierania doswiadczen tylko po to by skonczyc w kilka dni

Skoncze artykul o zwrotnicach aktywnych, tu tez jest wiele informacji, troche wspominalem na audiostereo przy okazji ichniego projektu aktywki (aza24 - co ciekawe wiekszosc uczestnikow zamowienia plytek pod nia nie jest swiadoma tego, ze trzeba jeszcze jakies pomiary robic), mam wiec nadzieje, ze innym będzie troche latwiej.

jak aplikowałeś ?
                            Tak się kiedyś zastanawiałem i będę próbował niedługo LT (nie linia transmisyjna tylko likwic tranforam )może jak masz bass-reflex warto spróbować ?
                            Mała (25-30L?), mocno wytłumiona, nisko strojona (30-40hz?) obudowa BR. Mialem pomiary impedancji, ale chyba gdzies mi wcielo, w kazdym badz razie stroilem tak zeby nie zrobic dmuchajacej pompki z portu BR, tylko zeby odicazyc głosnik od duzych wychylen.
                            Kiedys bylem zagorzalem przeciwnikiem BR, ale teraz wlasnie przekonalem sie do nich.
                            O "Linkwitz Transform Circuit" czytalem, jednak nie uwazam, zeby bylo mi to potrzebne. Szkoda meczyc głosnik i wzmacniacz, skoro poziom niskich tonow mnie satysfakcjonuje Ale oczywiscie nie zniechecam Cie, rob, chetnie poczytam jak sie to sprawdza w praktyce.

Jak wspomnialem w temacie z pomiarami tych głosnikow, Rs225 jest czyms pomiedzy rasowym basem (ekhm, 8" to w sumie nie taka typowo "basowa" srednica), a zwyklym midwooferem, w wiec tu pasował idealnie (wysoki podzial ze sredniotonowa kopulka). Bardzo solidnie wykonany głośnik, sszkoda, ze teraz tak podrozal, niemniej warto.

I ogolnie warto isc w aluminium. Teraz jest moda na "cieple" Ushery, ale nie ma co się bac metalowych głośników. Nadal nie wiem czym jest "zimna" srednica i "metalicznosc" dzwieku o czym wspominali niektorzy przy okazji "metalowych" głosnikow.
                            Last edited by tomq88; 28.12.2012, 11:41.

Skomentuj

"metalowych" głosnikow.
                              ja też nie wiem :)

Mam do prób STX AWX 8 cali. Brzmi całkiem OK - takie pierwsze wrażenie.
                              Ale to głośnik bardziej do 2.2 z niskim podziałem. Najlepiej do uzupełnienia co najmniej 15cm nisko średniaka.
                              Zobaczę co z tego będzie.

. Szkoda meczyc głosnik i wzmacniacz,
                              Ale czym męczyć :) ? Nie potrzebna jest w cale dużo większe moc.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                Sporo pracy, gratuluje.
                                jak tylko brzmienie się podoba to cóż mogę więcej dodać :)
                                Charka wygląda ładnie

---------- Post dodany o 11:46 ---------- Poprzedni post o 11:39 ----------

jak aplikowałeś ?
                                Tak się kiedyś zastanawiałem i będę próbował niedługo LT (nie linia transmisyjna tylko likwic tranforam :) )może jak masz bass-reflex warto spróbować ?
                                Ja robię suba z transformatą Linkwitza, pamiętaj, że to tylko do obudowy zamkniętej, nie BR.

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

Mam do prób STX AWX 8 cali. Brzmi całkiem OK - takie pierwsze wrażenie.
                                  Ale to głośnik bardziej do 2.2 z niskim podziałem. Najlepiej do uzupełnienia co najmniej 15cm nisko średniaka.
                                  Zobaczę co z tego będzie.
                                  Czyli właściwie to co robię... :)
                                  System pomiarowy już mam swój na stałe, muszę tylko kupić mikrofon i myślę, że do końca stycznia będę już miał swoją konstrukcję 2.2 pokazaną.

Skomentuj

Ale czym męczyć ? Nie potrzebna jest w cale dużo większe moc.

So, 10W to get 100dB (which is pretty loud), and we have a 15dB boost at the 25Hz point. Since each 3dB increase involves doubling the power, we get the following ...

First, the power needed to get to 100dB ...
                                    Power 1W 2W 4W 8W 10W
                                    SPL 90dB 93dB 96dB 99dB 100dB

Now, the power to maintain 100dB as the speaker rolls off and the equalisation compensates ...
                                    Power 10W 20W 40W 80W 160W 320W 640W
                                    Boost 0dB 3dB 6dB 9dB 12dB 15dB 18dB

:blink:

Skomentuj

Nie panikuj :)
                                      Ile jest dźwięków na 25Hz :)

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                      Czyli właściwie to co robię...
                                      Ja na początku maiłem dać suba ale chyba też będzie 2.2 z moich biurkowców bo na biurku jedna kolumna jest w rogu, blisko jest też blat, półka powyżej. Robi się straszny syf nie chce mi się z tym walczyć.
                                      Nie wiem czy na AWX jeszcze to się okaże...

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                      , pamiętaj, że to tylko do obudowy zamkniętej, nie BR.
                                      wiem :) u tomq88 to tylko opek więcej i zatkanie otworu więc myślę że warto spróbować :)

Skomentuj

Nie panikuj
                                        Ile jest dźwięków na 25Hz
                                        Na szczęście mało :) Mam w planach zejść na 30 Hz, dla TIW 200 XS w zamkniętej to w sam raz. Pokryję nim pasmo 30 - 60 Hz, plus minus 5 Hz.

Skomentuj

tomq88 to tylko opek więcej i zatkanie otworu więc myślę że warto spróbować
                                          Pomysle nad tym

Zapowiada sie wysyp 2,2, w "w trakcie budowy" chyba Miki coś jeszcze w tym stylu tworzy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X