Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Limbaden
    replied
    Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
    Jeszcze musiałby się ktoś wypowiedzieć nt tych PCB, które tam siedzą, bo pierwszy raz je widzę. Większość PCB klonów od jaskniowca była niebieska + zupełnie inaczej je opisywał (warstwa opisowa)
    No własnie to mnie zastanawia bo konstrukcja jest inna. Spotkał się ktoś z taką wersją?

Zostaw komentarz:

• gavron04
    replied
    Jeszcze musiałby się ktoś wypowiedzieć nt tych PCB, które tam siedzą, bo pierwszy raz je widzę. Większość PCB klonów od jaskniowca była niebieska + zupełnie inaczej je opisywał (warstwa opisowa)

Zostaw komentarz:

• Limbaden
    replied
    A reszta konstrukcji jest ok? Pojemność kondensatorów zasilających i reszta elementów?
    A propos radiatorów to miałem już u siebie klona e450 z radiatorami w środku tylko, że dzielonymi i grane było całkiem słusznie, a on ciągle letni był.

Zostaw komentarz:

• ampli
    replied
    Rozdział masy na jednym z zacisków kondensatora to nie jest najlepsze rozwiązanie, ale da się coś takiego łatwo poprawić.

Zostaw komentarz:

• Darekrz67
    replied
    Moim zdaniem radiatory są na 100% za małe. Jak uruchamiałem swojego to stał na desce i radiatory testowe były o połowę większe i czuć było że są mimo to za małe. Do cichutkiego grania wystarczą.

Zostaw komentarz:

• Limbaden
    replied
    Panowie potrzebuję waszej porady.
    Zachorowałem na ten wzmacniacz i trafiłem sztukę na sprzedaż.
    Jest inaczej ułożona i zastanawiam sie nad różnicą w pojemności zastosowanych kondensatorów które są w narożnikach po stronie tranzystorów.
    Trafo jest w nim podobno od Jaskoniowca, kondy mają 33000uF
    Proszę o szybką podpowiedź czy warto go kupić?

Last edited by Limbaden; 22.04.2019, 00:26.

Zostaw komentarz:

• Rafaello888
    replied
    Wklejam zdjęcia

Zostaw komentarz:

• Rafaello888
    replied
    Wklejam zdjęcia

Zostaw komentarz:

• Rafaello888
    replied
    Witam,panowie proszę o pomoc, do kogo mógłbym się odezwać w sprawie e450.Mam taki problem ze mam "zjedzone "niskie częstotliwość ,basu prawie niema...Pozdrawiam.

Zostaw komentarz:

• saszacom
    replied
    Kondensatory C6 i C7 są we wszystkich trzech sztukach zamontowane ale ok. sprawdzę bez pomocniczego i zobaczę co będzie, dzięki.

Zostaw komentarz:

• jaman7
    replied
    Zamieszczone przez saszacom Zobacz posta
    Tak kolego "jaman7" czytałem i o prowadzeniu masy też, zwieranie sygnału wejściowego do masy nic nie daje dalej dzwoni więc chyba to jest w zasilaniu? Potwierdza to chyba to iż założone odsprzęgające na prostowniku pomogły. Obecnie zakładam takie od spodu płytki w newralgicznych miejscach (duże kondensatory, operacyjne - tam jeden jest no ale na dwa opki i to odsunięty daleko) oraz zostanie przerobione zasilanie pomocnicze aby nie biegło zmienne do płytki, czyli dodatkowy prostownik i takie tam jeszcze z kablami i zobaczymy po odpaleniu.
    możesz zrobić test bez zasilania pomocniczego, wzmacniacz normalnie ruszy, jeśli te efekty ustaną to znaczy że jest brak kondensatorów C6 i C7.
    Last edited by jaman7; 29.03.2019, 16:25.

Zostaw komentarz:

• saszacom
    replied
    Tak kolego "jaman7" czytałem i o prowadzeniu masy też, zwieranie sygnału wejściowego do masy nic nie daje dalej dzwoni więc chyba to jest w zasilaniu? Potwierdza to chyba to iż założone odsprzęgające na prostowniku pomogły. Obecnie zakładam takie od spodu płytki w newralgicznych miejscach (duże kondensatory, operacyjne - tam jeden jest no ale na dwa opki i to odsunięty daleko) oraz zostanie przerobione zasilanie pomocnicze aby nie biegło zmienne do płytki, czyli dodatkowy prostownik i takie tam jeszcze z kablami i zobaczymy po odpaleniu.
    Last edited by saszacom; 28.03.2019, 20:54.

Zostaw komentarz:

• jamess8
    replied
    Czy to te przy d1, d2?

Zostaw komentarz:

• jaman7
    replied
    a czy kolega saszacom czytał ten post, na płytkach min brakuje kondensatorów 100nF C6 i C7.

Zostaw komentarz:

• saszacom
    replied
    "freedi" ok. Jednego mam kompletnie rozebranego aby na nim poćwiczyć z kablami i odsprzęganiem oraz oczywiście masą.

Zostaw komentarz:

• Popcorn
    replied
    Witam,

Czy jest możliwość kupna końcówek mocy e-450(Lub innego kolna)? Jestem zainteresowany kompletem stereo.

Zostaw komentarz:

• freedi
    replied
    Się kolega nie spina tylko da se pomóc,bo przyczyna tego gdzieś jest i najczęściej wiadomo gdzie
    A protektor i inne pierdoły poza samą końcówką nie mają tu akurat nic do rzeczy ...
    Trza próbować różnych sposobów i połączeń....
    Jak masz to zrobione na samej płytce końcówki?Wrzuć schemat kak to wygląda,bo z tego co kojarzę jest tam jakiś jedwn myk,połączenie...dźwiedziu to właśnie rozrysowywał,jak znajdę chwilę to pokażę.
    pozdro i bez emocji
    elektronika uczy pokory :)

Zostaw komentarz:

• saszacom
    replied
    Kolego @freedi dzięki za rady, jak ktoś nie przeczytał ze zrozumieniem to proszę aby się nie wypowiadał, napisałem cytuję "Masa wejściowa sygnału podłączona była do środka masy w zasilaczu. Po dodaniu protectora i zabezpieczeń nic się nie zmieniło więc przeniosłem masę tak jak napisał "dźwiedziu" z wejścia RCA od razu do masy obudowy (obudowa połączona z masą środka zasilacza)"
    Last edited by saszacom; 22.03.2019, 22:32.

Zostaw komentarz:

• freedi
    replied
    Kolego @saszacom....jakby Ci tu delikatnie powiedzieć:
    choćbyś użył nawet platynowych kabli moczonych w ciekłym azocie to przy takiej pętli masy jaką tu ewidentnie zrobiłeś-brum będzie zawsze !
    Wypnij msę przy rca i gdzie tam jeszcze masz ...a najlepiej przejrzyj wątek,bo o ile pamiętam to są tam schematy połączeń mas przy 450

Zostaw komentarz:

• Darekrz67
    replied
    Nie zmienia to faktu że dzwoni tylko u ciebie.

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X