Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.
Collapse
X
-
Ok tematy z softstartem kojarzę. Teraz kwestia tych zabezpieczen, jaki psi masz tu na myśli? Nie wiem co będzie do tej końcówki najlepsze, nie ja ją składałem.
-
Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz postaPanowie, może ktoś polecić jakiś dobry softstart + układ zabezpieczeń do klona account p4100?
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Zostaw komentarz:
-
Panowie, może ktoś polecić jakiś dobry softstart + układ zabezpieczeń do klona account p4100?
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaW tych wzmacniaczach sa rezystory bezpiecznikowe, ale pewnie nikt sobie nie zawraca tym glowy :)
Ważne że nic się nie stało z końcówkami.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz postaPanowie w kolnie p4100 coś się dziś zaczęło prawie palićwzmacniacz grał cały czas dość głośno ale bez przesady, a tu nagle smród ogromny... (wszystko nadal grało bez zastrzeżeń), wyłączyłem, zdejmuje dekiel a tu proszę:
Jak widać rezystor pierwszy od góry zaczął zmienić kolor, gorący jak cholera. Obudowa bezpieczniak zaczęła się topić od temperatury :/
Kto zajmował się naprawianiem accu klonów, bądź kto może pomóc?Last edited by jamess8; 19.11.2017, 01:18.
Zostaw komentarz:
-
Z jakiegoś powodu nie załączył się przekaźnik softstartu i cały czas napięcie na trafo szło przez rezystory - do naprawy.
Zostaw komentarz:
-
Panowie w kolnie p4100 coś się dziś zaczęło prawie palićwzmacniacz grał cały czas dość głośno ale bez przesady, a tu nagle smród ogromny... (wszystko nadal grało bez zastrzeżeń), wyłączyłem, zdejmuje dekiel a tu proszę:
Jak widać rezystor pierwszy od góry zaczął zmienić kolor, gorący jak cholera. Obudowa bezpieczniak zaczęła się topić od temperatury :/
Kto zajmował się naprawianiem accu klonów, bądź kto może pomóc?
Zostaw komentarz:
-
U ELMAG nie ma problemów z tym czy malowanki czy oryginały. Na 100% to oryginały. Sklep sprawdzony.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaTrzeba by poszukać oryginalnych 4580, najlepiej z wylutów bo grają o niebo lepiej niż te dostępne na rynku.
Tak samo 4580dd na wejście końcówki.
Ja kiedyś porównywałem oryginał 450 do klona, w oryginale wiadomo, siedział oryginalny jrc4580dd a w klonie oryginalny muses02 i klon zagrał deko lepiej.
Jak by wsadzić 4580 do klona to już tak dobrze by nie było.
Co do tych muses 8820 jak i 02 dostępne na rynku to mam jakieś takie dziwne przeczucie że nie do końca to oryginały.
U dostawców jrc, 4580 chodzą po ok 10 dolców, na ali można kupić już za 4 dolce a u nas na allegro 25zł z podstawką.
Tu jest to bardzo dobrze opisane: http://forum.audiofanatyk.pl/index.p...one-opa-muses/
Jako że sam natknąłem się na podróbki w których np źle działała połowa opampa, nie chciał się dać regulować wzmocnieniem.
Tak że różnica w graniu tych klonów u różnych osób jest pewno z tego co to za układ podszywający się pod oryginał.
Czasami pewno nawet dwa kanały są różne.
Zaraz ktoś powie że sprzedawcy z allegro mają certyfikaty i są na liście dystrybutorów jrc.
Co za problem kupić kilka sztuk u producenta dla powyższego a dokupić np na ali i sprzedawać po cenie z jrc.
Nie twierdzę że tak robią, a na pewno nie wszyscy - takie moje gdybanie.
http://allegro.pl/elmag-muses8820-hi...755689578.html
Zostaw komentarz:
-
Panowie, czy orientuje się któryś jakie przekaźniki będą pasowały do zabezpieczenia głośnikowego kolego Jaskiniowca ?
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez jaskiniowiec Zobacz postaI tak obraca się to przeciwko mnie, i tylko użeranie się z docinkami oraz egoizmem i zawiścia innych .
Oraz pseudo znawców .
Mam tego dosyć, z mojej strony nie będzie żadnej kontynuacji czego-kolwiek .
Coś tam będę robił dla hobby ale koniec z tego typu forami .
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaWziÄ lem w obroty p-5000. Jaskiniowiec pisal, ze nie warto wymieniac opampow na lepsze bo nie bedzie roznicy w dzwieku. Niestety bardzo sie myli, roznica jest spora. Nawet gra czysciej bez zadnych stabilizacji niz E-450 ze stabilizacjami zasilania. Moze nie chcial zawiesc takiej ilosci posiadaczy "klona E-450". Nie chce zasmucic posiadaczy E-450, bo on gra bardzo fajnie, ale nie w wersji zapodanej przez jaskiniowca. Trzeba kilku drobnych modyfikacji.
Jak już stwierdziłem tłumaczenie czego kolwiek to odbijanie grochu od ściany .
I tak obraca się to przeciwko mnie, i tylko użeranie się z docinkami oraz egoizmem i zawiścia innych .
Oraz pseudo znawców .
Mam tego dosyć, z mojej strony nie będzie żadnej kontynuacji czego-kolwiek .
Coś tam będę robił dla hobby ale koniec z tego typu forami .Last edited by jaskiniowiec; 18.09.2017, 07:21.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta970/2240 zamienniki - już dawno nie produkowane więc nie wiadomo co masz
1145/2705 ok
1220/2690 zamienniki
1930/5171 zamienniki - złe opinie o nich są
1943/5200 zamienniki - tu albo oryginały albo coś lepszego daj
3964 - zamiennik ok, kompensacja
647/667 - zamienniki, w ograniczniku
Czy z tymi 2sa1507 wszystko ok? 2sc3902 maja ponad 200.
1376/3478 maaja wieksze hfe niz zamienniki.
Czy ta wartosc hfe ma duze znaczenie na jakosc wzmacniacza?
Wiem ze lepiej poparowac, ale mozna spotkac rozne grupy wartosci hfe.
Te z wiekszym hfe sa zawsze lepsze?Last edited by jamess8; 14.09.2017, 12:18.
Zostaw komentarz:
-
Cześć, przepraszam że trochę off ale chętnie kupię złożony i uruchomioną końcówkę ewentualnie mogę też zlecić wykonanie. Bardzo proszę o kontakt na PW
Zostaw komentarz:
-
Nie na temat...P-5000 bez zadnych stabilizacji. Tez wyglada na to ze moja karta ma wieksze znieksztalcenia.
Moim zdaniem, jesli chodzi o dzwiek p-5000 jest troche przeciwienstwem E-450.
Nie ma takiego dociazenia w dole pasma. Dzwiek wydaje sie czystrzy, bardzo szybki i techniczny. Jasniejszy.
Mysle ze trzeba nad nim troche popracowac, zeby dzwiek byl troche przyjemniejszy w odbiorze. Ale juz jest bardzo dobrze.
Troche zasmecam watek o E-450, jak moderatorzy uznaja za stosowne niech wyczyszcza temat
Last edited by jamess8; 06.09.2017, 13:52.
Zostaw komentarz:
-
Witam.
Czy ktoś z forumowiczów testetował może CapM borysa z klonem E-550?
Zostaw komentarz:
-
Owszem, różnica jest. Tylko zauważ że 1,5 opampa jest na wejściu a połówka jako serwo.
Teraz zależy jak masz podobierane tranzystory i jaki offset na wyjściu bez serwa.
Jeżeli duży offset to nie wszystkie opampy "wydolą", trzeba je z głową dobierać.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaTrzeba kilku drobnych modyfikacji.
Zostaw komentarz:
-
Wziąlem w obroty p-5000. Jaskiniowiec pisal, ze nie warto wymieniac opampow na lepsze bo nie bedzie roznicy w dzwieku. Niestety bardzo sie myli, roznica jest spora. Nawet gra czysciej bez zadnych stabilizacji niz E-450 ze stabilizacjami zasilania. Moze nie chcial zawiesc takiej ilosci posiadaczy "klona E-450". Nie chce zasmucic posiadaczy E-450, bo on gra bardzo fajnie, ale nie w wersji zapodanej przez jaskiniowca. Trzeba kilku drobnych modyfikacji.Last edited by jamess8; 02.09.2017, 19:55.
Zostaw komentarz:
-
970/2240 zamienniki - już dawno nie produkowane więc nie wiadomo co masz
1145/2705 ok
1220/2690 zamienniki
1930/5171 zamienniki - złe opinie o nich są
1943/5200 zamienniki - tu albo oryginały albo coś lepszego daj
3964 - zamiennik ok, kompensacja
647/667 - zamienniki, w ogranicznikuLast edited by dzwiedziu; 22.08.2017, 22:45.
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: