Może to nie forum audiofilskie ale żeby te układy znacznie lepiej zagrały to należy powymieniać rezystory w torze sygnałowym , Rezystor nie jest rezystorowi równy i wpływa na dźwięk .
Oczywiście należy je wymieniać z głową . i tylko tam gdzie płynie przez nie sygnał oraz w sprzężeniach . Reszta jest mało istotna .
Te wszystkie chinole metalizowane to niestety lipa . robiłem nawet takie testy że lutowałem te 7100 na zwykłych jakiś sporo royal-om a później dałem lepszy zwykłe metalizowane vishay, - w krytyczne miejsca - później kombinowali dlaczego jedne moduły graja gorzej a te nowe znacznie lepiej .
Kondensatorami aż tak bym sobie nie zawracał głowy .
Układ będzie tak dobry jak najsłabszy jego element,
Mam muses 8820. Zeby nie kolorowac za bardzo, to Yamaha Ax-700 ciagle delikatnie wygrywa, ale nie zapeszam przed kolejnymi ulepszeniami.
Lepiej nasycona wyzsza srednica, zywsza, no na razie jest odrobine lepsza niz ten klon.
Dzisiaj porownam jeszcze P-5000 bo wczesniej mi padl w jedym kanale jrc4480 i 2 diody.
Wymienilem tylko opamp na muses i to juz inna liga. Teraz to mozna sluchac muzyki, wszystko jest lepsze. Na dobrych kolumnach jest duza roznica.
Jeszcze uzwojenie pokocnicze i inne drobne poprawy i jest sprzet z klasą. Aczkolwiek po odsluchu p5000 uwazam ze idzie duzo wiecej wycisnac z tych wzmacniaczy, moze inny projekt pcb, tranzystory itd. Ale jest na prawde bardzo dobrze.
Ten zwykly jrc to tak srednio troche gra, tzn slychac potencjal wzmacniacza, ale duzo...... brakuje. Podglasnialo sie bo myslalo ze bedzie lepiej a tu ciagle niedosyt, a z tym muses juz gra super bardzo cicho.
Słuchałeś zaraz po złożeniu , czy wcześniej pograł sobie parę godzin ?
Ja przeważnie po złożeniu i uruchomieniu podłączam w pracy na przynajmniej dwa , trzy dni i dopiero później odsłuchuję
Ja juz po pierwszych odsluchach. Na razie sluchalem na tym co mam, czyli na transformatorze 2x35v 300W bez zasilania pomocniczego. No i na razie mam mieszane uczucia. Jedno z killku zastrzerzeń, to ze preferowalbym "jaśniejsze" brzmienie. Scena fajna, najnizszy bas swietny, wyzszy troche jak z symasyma, hehe. P-5000 gral zdecydowanie lagodniej z wieksza kultura calosciowo i nie rabal tak basem :) Moze kto wie jak poprawic dzwiek? Opampa kupie muses, transformator tez taki jak powinien byc.
Zostaw komentarz: