Zamieszczone przez Trol.
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.
Collapse
X
-
Ja tak go podpiąłem: http://diyaudio.pl/showthread.php/19...l=1#post469238
J1 i J4 można chyba do loudness'u wykorzystać tak, że jak ściszasz to jednocześnie podbija bas.
Chyba że to przez to moje zasilanie takie cyrki, zasilam to 18-0-18, pominąłem te dwa mostki na PCB, dałem zwykły mostek prostowniczy i wpiąłem się w kondensatory zasilające.
Zasilanie ustawione na 15v.Last edited by Trol.; 11.01.2016, 13:45.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Trol. Zobacz posta)
Nawet obeszło się bez brumu, prawie cisza, jest lekki przydźwięk ale nie słychać tego tak bardzo.
Tylko mam taki problem jak podłączam pre i kręcę szybko potkiem to głośnik niskotonowy 'pływa' i DC na wyjściu szaleje. Bez różnicy czy jest podpięte źródło czy nie ma. Bez podłączonego pre wszystko jest OK. Zmniejszyłem wzmocnienie temu pre i jest trochę lepiej. Czy poprostu to pre zbiera jakieś śmiecie?
Zastanawia mnie czy piny J1 i J4 powinny być podłączone...pod masę ? wydaje mi się że to ekranowanie, choć może się myle.
Zostaw komentarz:
-
Ja takich cudów z tym pre nie miałem, ale też nie było podłączone do e450
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Trol. Zobacz posta
Tylko mam taki problem jak podłączam pre i kręcę szybko potkiem to głośnik niskotonowy 'pływa' i DC na wyjściu szaleje. Bez różnicy czy jest podpięte źródło czy nie ma. Bez podłączonego pre wszystko jest OK. Zmniejszyłem wzmocnienie temu pre i jest trochę lepiej. Czy poprostu to pre zbiera jakieś śmiecie?
Pozdrawiam.
Zostaw komentarz:
-
Zdjęcie jak nie okablowywać wzmacniaczy:
Tymczasowa buda, jak już będę wiedział co chce mieć w integrze zrobi cię docelową obudowę
Nawet obeszło się bez brumu, prawie cisza, jest lekki przydźwięk ale nie słychać tego tak bardzo.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz postaktoś ma jakieś zdjęcia tego lamma?? Jak to wygląda co to jest itp?? Jaki jest koszt tego ustrijstwa? i czy pcb są dostępne??
Co prawda nie czytałem tego tematu ale pewnie znajdziesz tam wszystkie interesujące Cię informacje :)
Zostaw komentarz:
-
ktoś ma jakieś zdjęcia tego lamma?? Jak to wygląda co to jest itp?? Jaki jest koszt tego ustrijstwa? i czy pcb są dostępne??
Zostaw komentarz:
-
Fenomen 2810 polega nie na stopniu wzmacniajacym, tylko na sposobie regulacji głosnosci upraszczajac wiec stad tak rozne opinie, stad nie zdobywa takich owacji na stojaco bo jako tako preamp z niego przecietny, na kostkach ktora mozna spotkac w maloambitnych aplikacjach. A tani nie jest, wiec placic tyle za sama regulacje ..chyba nie ma sensu. Choc sam w tym momencie zastanawiam sie jakie jest poza AVAA inne alternatywna i dobra opcja poza powiedzmy (Alpsem) ktory jest kompromisem. Z kolei Aikido, Lamm, i im podobne to proste topologicznie uklady i co najlepsze wszystkich malkontentów i wrogów lampy stawiają w kropce bo okazuje sie ze wlasnie ta lampka w preampie nie "zamula, nie tnie pasma, nie slodzi" a wrecz przeciwnie sprawia ze brzmienie jest bardziej szczególowe, a pasmo systemu poszerza sie i jest to slyszalne! Wykresy i znieksztalcenia to nie wszystko:)! Nasz ucho to nie automat ...to żywy instrument.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaZa dużo tego wszystkiego, co robi mętlik w głowie :-)
Pozdrawiam.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez hi_aro Zobacz postaC2810 gra jak by była popsuta
Po za tym to też nie do końca klon, powoli wychodzą braki i babole które koledzy na bieżąco poprawiają i jest coraz lepiej.
Ja sam nie wiem co do końca wybrać, mam pcb i najważniejsze części do 2810, więc wystarczy poprawnie z "modami" złożyć, ciekawi mnie też lamm ze względu na porównania i opinie.
Za dużo tego wszystkiego, co robi mętlik w głowie :-)
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez micha7n Zobacz postajedyny godny konkurent to chyba tylko 2810.
Zostaw komentarz:
-
Sluchalem swego czasu Aikido pożyczonego, z moją 450 i jest to tez bardzo dobry duet jesli chodzi o brzmienie, duzo bardziej naturalne, szczegolowe i nie podbarwione tak jak przy pre 408. Jednak jak poznalem Lamma, i mialem okazje go skonfrontowac z 450 to czar prysl....Lamm bije wszystkie dotychczasowe preampy na glowe. To fenomen bo uklasowo jest bardzo podobny do Aikido to tez zaledwie 4 podwojne triody....ale jak to gra ! Jedyny godny konkurent to chyba tylko 2810. Jednak lampa to lampa. Ktoś kto slucha rocka...gitary, to nie ma o czym gadac. Przy Lammie ten dzwiek gitary wylewa sie z glosnikow...jest to niesamowite, ze roznice wyczuwa nawet żona ktorej sloń na ucho wdepnąl.
Zostaw komentarz:
-
Słuchał może ktoś 450 z Aikido?. Proste i niezbyt drogie do zrobienia i mnie korci.
Pozdrawiam.
Zostaw komentarz:
-
No widzę że chińczyki dopięły swojego , nie udało się im kupić dokumentacji i oprogramowania do tego pree no to końcu wymyślili . :) .
Bo byli naprawdę natrętni .
Wszystko na zamiennikach nie wiadomo jakich. Ten układ to pewnego rodzaju modulator dźwięku, ubarwiacz, jak lampa. jest to masakryczne wrażliwe na elementy , kondensatory wszystko co jest w torze. Jest jeszcze mnóstwo kluczyków technicznych ze stabilnością . Stawiam skrzynię wody ognistej ze układ mojego kolegi go rozwalcuje .
Także kto wyłoży te 600 zł niech podskoczy na test :) .
Sam ten układ jest opatentowany także zapewne ziomki z accu będą chciały próbowały walczyć z chińczykiem , ciekawe .
Jeszcze jeden drobiazg jak sprawdzanie dc na wyjściu w waszych końcówkach to bez serwa , powinno być ok 50-200 mV . Już parę stosów naprawiłem tych końcówek i te układy potrafią działać na uszkodzonym lub wadliwym jednym stopniu napięciowym. Serwo już nie pamiętam dokładnie ale coś 4-5 volt ściągnie prawie do zera w tym układzie .
Układ nawet gra , ale podczas pracy zaczyna fiksować , Także w gorszych przypadkach 600 mV max potem już trzeba szukać przyczyny .
Zostaw komentarz:
-
Możesz podłączyć to trafo z Noratela (ok 18-0-18V) pod warunkiem że w pre masz jeden mostek na wejściu, jeśli masz dwa musisz to przerobić. Mam taką samą sytuację u siebie.
Zostaw komentarz:
-
Można podłączyć to pre e-408 pod trafo z grupowego zamówienia z Noratela?
Tam jest 18-0-18, czy transformator musi być 2x17V?
I w którym miejscu mierzy się napięcie? 15V musi być tak?
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: