Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• scythe1123
    replied
    Amatorsko nie znaczy gorzej :)
    Teoretycznie będzie drożej, a praktycznie taniej.
    Gdybym chciał gotowy wzmacniacz to bym kupił gotowy.
    To jest forum DIY i tu robimy rzeczy sami (przynajmniej część).

Mi się projekt twojej obudowy w ogóle nie spodobał i jak będę robił obudowę to zrobię po swojemu bo takie jest moje widzimisie.

Mam wrażenie, że chcesz tu na siłę ludzi uszcześliwiać i twoje określenie amatorszczyzny może kogoś urazić.
    Obudowa wzmacniacza to nie rakieta, nie jest problem zaprojektować taką aby spełniała swoją funkcję i nie wydaje mi się, że masz monopol na najlepszy projekt i najlepsze wykonanie obudowy.

Zostaw komentarz:

• _NATAN_5064
    replied
    Akurat brakuje najbardziej problemowych elementów, wiec żaden fenomen...
    Jesli przebijesz cena obudowy z moda, jednocześnie jakość taka sama lub lepsza, to dopiero bedziesz miał czym sie pochwalić. Jak na razie to slabo widzę twój biznes, cnc i wspolwykonawcy to nie wszystko, klientele jakbys juz znalazł, to bys byl "gość"

Zostaw komentarz:

• jaskiniowiec
    replied
    Wesołych świąt :)

Wyszedłem wam z inicjatywa, z jak widzę te wasze męczarnie .
    Miałem na myśli obudowy a nie kupka blach .
    Apropo bez kompletnych projektów nikt nikomu nic nie zrobi, Druga sprawa firmy które dobrze robią, robią wyłącznie dla innych firm i na pewno na brak zamówień nie narzekają ,
    I na pewno się nie reklamują na żadnym allegro .
    Nie ma możliwości zrobienia jakiegoś elementu w ilości jednej sztuki dla osoby prywatnej nikt z wami nawet nie będzie gadał .

Także nie rozumiem dziwnego myślenia niektórych osób że wszystko sobie zrobią . W końcu sami na tym przepłacicie a nadal będzie to amatorszczyzna .
    Nie pisałem wam o tym ale ja tez zamawiam przez firmę brata moje ojca( mojego wuja ), akurat mamy nawet to samo imię i nazwisko :) jak w rodzinie . Inaczej bym jako osoba prywatna sie nie dogadał a i tak muszę zamawiać krótkie serie elementów - tych obudów które pokazałem na fotce , obecnie mam części na ok 50 szt i to się nazywa " Detal " jedynie radiatorów brakuje i trochę front paneli .

Zostaw komentarz:

• gi
    replied
    Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
    To powiem Ci, że bogaty jesteś jak płacisz za malowanie proszkowe 50-100zł. U mnie jest to 25-30zł/m2
    Takie ceny u mnie, sprawdzane w 3 różnych lakierniach (2x100zł, 1x50zł). Malowanie oczywiście obustronnie.

Mnie obudowa anodowana na kolor C0 (blachy + radiatory). Wycinanie blach 2-3mm + front 10mm wyszło 250zł + radiatory za 200zl.
    Skoro to ceny z vat i podatkiem to imho bardzo mało (nawet uwzględniając brak wiercenia/fazowania/gwintowania w cenie).

Fakt nie ma co ciągnąć tematu.

Zostaw komentarz:

• harnas1201
    replied
    Zamieszczone przez gi Zobacz posta
    I te wszystkie operacje w cenie sumarycznej 200zł (uwzględniając podatek i vat) za obudowę do E-450 ?

Przy takiej cenie nie było by co się bawić samemu, ale samo malowanie proszkowe to 50-100zł więc 200zł za całość to chyba jednak trochę optymistyczne.
    Wątpie w to żeby ktoś spawał obudowę...

To powiem Ci, że bogaty jesteś jak płacisz za malowanie proszkowe 50-100zł. U mnie jest to 25-30zł/m2
    Mnie obudowa anodowana na kolor C0 (blachy + radiatory). Wycinanie blach 2-3mm + front 10mm wyszło 250zł + radiatory za 200zl.

Każdy robi jak może i jak potrafi. Nie ciągnijmy tej dyskusji bo nie ma ona większego sensu a tylko wątek jest większy.
    Last edited by harnas1201; 24.12.2015, 11:28.

Zostaw komentarz:

• gi
    replied
    tak mam do tego pełny dostęp. Mam a raczej miałem. Cięcie wodą, laserem, operacje wiercenia, fazowania, cięcia, toczenia i frezowania CNC, spawanie - jednym słowem co kto lubi.
    I te wszystkie operacje w cenie sumarycznej 200zł (uwzględniając podatek i vat) za obudowę do E-450 ?

Przy takiej cenie nie było by co się bawić samemu, ale samo malowanie proszkowe to 50-100zł więc 200zł za całość to chyba jednak trochę optymistyczne.

Zostaw komentarz:

• sylvek
    replied
    Jeśli kiedykolwiek jeszcze wezmę się z budowanie jakiegoś wzmaka, to mam cztery radiatory 16x20 cm do tego pocięcie laserem blach to koszt około 100zł, zostaje tylko front plus kontowniki (mam na stanie) i kilka śrubek. Frtont czarny anodowany to koszt 4mm=85zł / 10mm=160zł.
    Dochodzi malowanie na czarno blach i radiatorów i myślę że 500/600zł za całośćto realna cena

Zostaw komentarz:

• jaman7
    replied
    Gotowa obudowa nigdy nie będzie w pełni przystosowana, gdyż każdy musiał by mieć ta samą zawartość, a dwa widząc ceny buda na równi z zawartością lub droższa. Pod katem budowy obudowy jest to typowe DIY, w większym lub z mniejszym wkładem finansowym co kto lubi.
    Last edited by jaman7; 23.12.2015, 16:35.

Zostaw komentarz:

• harnas1201
    replied
    Zamieszczone przez gi Zobacz posta
    Hmm same blachy alu 3mm to ponad 200zł (przy dużej ilości obudów pewnie zejdzie trochę bo będzie mniej odpadu), do tego kątowniki/pręty kwadratowe + śrubki to kolejne 50-100zł.

Masz kogoś kto ci zrobi pełną obróbkę (wycinanie formatek, wycinanie otworów na wskaźniki/wyświetlacze/wentylacyjnych/gniazda, wiercenie wraz z fazowaniem na śruby stożkowe, gwintowanie, spawanie/klejenie, etc) obudowy za 200zł płacąc podatek i vat ? O_o

Samemu da się zrobić (i zrobiłem) obudowę pod E-450 z alu 4-6mm za 300-500zł (bez bajerów, sama obróbka i materiał alu), ale na zlecenie ? Wątpię, choć chciałbym się mylić ;-)
    tak mam do tego pełny dostęp. Mam a raczej miałem. Cięcie wodą, laserem, operacje wiercenia, fazowania, cięcia, toczenia i frezowania CNC, spawanie - jednym słowem co kto lubi.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
    Następny piewca. Super obudowa z aluminium 2-3mm.

Pokaż tą super obudowę.:)
    jest w wątku. wystarczy poszukać.

Zresztą... jakie to ma znaczenie w tej chwili. Każdy robi to jak umie.. Mam nadzieje, że wszystko wyjdzie jaskiniowcowi tak jak by chciał. Ale wątpie, żeby ten projekt był do kupienia dla ludu - patrząc po cenie obudowy.
    Last edited by harnas1201; 23.12.2015, 15:55.

Zostaw komentarz:

• swiety1337
    replied
    Ehhh. Niektórzy z Was chyba nie mają pojęcia o kosztach prowadzenia działalności. Robienie samemu, oraz załatwianie pewnych rzeczy po znajomości a robienie przez firmę od A do Z, która dodatkowo chce na tym zarobić to dwie różne rzeczy.
    500 zł, robiąc na lewo, kombinując okej. Robiąc wszystko zgodnie z literą prawa, przemnożyć to x2 może być mało.

Poza tym cena, która podał Jaskiniowiec jest bardzo dobra, za ten typ obudowy i wykończenia. Będzie to robił raczej po kosztach. Oczywiście, jeżeli wszystko w pełni legalnie. Poza tym, obudowę może zrobić właśnie po kosztach, a zarabiać na bebechach. Możliwości jest wiele.
    Last edited by swiety1337; 23.12.2015, 12:14.

Zostaw komentarz:

• gi
    replied
    1200 zł za obudowę + radiatory....?? Chyba sobie ktoś jaja robi.... Jakiś czas temu robiłem wycenę na obudowy pod 450. Radiatory + wszystkie blachy alu 2-3mm ze wszystkimi potrzebnymi otworkami pod gniazda i mocowania. Anodowana na czarno lub malowana proszkowo - nie pamietam dokładnie ale coś około 500zł... to ta Twoja by mnie wyszła przy 10szt pewnie ok 800zł z radiatorami... daj sobie spokój... nikomu tego nie wciśniesz..
    Hmm same blachy alu 3mm to ponad 200zł (przy dużej ilości obudów pewnie zejdzie trochę bo będzie mniej odpadu), do tego kątowniki/pręty kwadratowe + śrubki to kolejne 50-100zł.

Masz kogoś kto ci zrobi pełną obróbkę (wycinanie formatek, wycinanie otworów na wskaźniki/wyświetlacze/wentylacyjnych/gniazda, wiercenie wraz z fazowaniem na śruby stożkowe, gwintowanie, spawanie/klejenie, etc) obudowy za 200zł płacąc podatek i vat ? O_o

Samemu da się zrobić (i zrobiłem) obudowę pod E-450 z alu 4-6mm za 300-500zł (bez bajerów, sama obróbka i materiał alu), ale na zlecenie ? Wątpię, choć chciałbym się mylić ;-)
    Last edited by gi; 23.12.2015, 11:59.

Zostaw komentarz:

• hi_aro
    replied
    wszystkie blachy alu 2-3mm ze wszystkimi potrzebnymi otworkami pod gniazda i mocowania. Anodowana na czarno lub malowana proszkowo - nie pamietam dokładnie ale coś około 500zł... to ta Twoja by mnie wyszła przy 10szt pewnie ok 800zł z radiatorami..
    Następny piewca. Super obudowa z aluminium 2-3mm.

Pokaż tą super obudowę.:)

Zostaw komentarz:

• harnas1201
    replied
    1200 zł za obudowę + radiatory....?? Chyba sobie ktoś jaja robi.... Jakiś czas temu robiłem wycenę na obudowy pod 450. Radiatory + wszystkie blachy alu 2-3mm ze wszystkimi potrzebnymi otworkami pod gniazda i mocowania. Anodowana na czarno lub malowana proszkowo - nie pamietam dokładnie ale coś około 500zł... to ta Twoja by mnie wyszła przy 10szt pewnie ok 800zł z radiatorami... daj sobie spokój... nikomu tego nie wciśniesz..

Zostaw komentarz:

• kizol666
    replied
    3lite>> "Tak, tylko wtedy już nie będzie tak tanio, ponieważ musisz być VATowcem do wystawienia FV 23%."

No niestety muszę się z tobą zgodzić, wiem jak to wygląda w praktyce Vat + podatek dochodowy = 41% idzie w śmietnik. Wszystko jest ok do momentu kiedy zrobi ci się na prawdę sporo roboty i wtedy jednak większość ludzi całkowicie przechodzi na swoją działalność. Wtedy trzeba zapłacić ZUS powiedzmy 1200zł (jak masz w d... emeryturę). Nie jest tak kolorowo. Ja mam swoją działalność parę ładnych lat i wiem jaka to orka ale każdy musi sam spróbować żeby się dowiedzieć. W każdym razie powodzenia.
    Last edited by kizol666; 23.12.2015, 09:21.

Zostaw komentarz:

• jaskiniowiec
    replied
    Logiczne było zrobienie wymiarów podobnych do modu tak by pasowały radiatory , inaczej bym sobie strzelił samobója . Na razie nie mam kasy przeznaczonej zrobienie własnych odlewów radiatorów . Ludziska z tymi obudowami do mnie przyjeżdżają bym im połączył całość, i widzę jak to wygląda .
    W niedziele bym u mnie koleś właśnie z obudowa za 2 tys robiona na zamówienie , wskaźniki klejone od przodu silikonem , konstrukcja kompletnie nie przemyślana , jakaś płyta przykracana montażowa czterech śrubkach od dołu . Na tym się nie da fizycznie nic zrobić skończyło się na jego życzenie wymianie wszystkiego, zostały tylko radiatory . '' Stwierdził jak by wiedział . ''
    Tak to wygląda w realu .

Z jakością jest super w realu wszyscy to potwierdzają .
    Siedząc na tych forach nawiązałem kilka bardzo fajnych znajomości w branży także sporo części będzie robił podwykonawca który robi elementy dla jednej ze znanych firm audiofilskich :)
    Z chin nie opłaca się sprowadzać mając legalne działalność , ew jakieś plastiki i drobiazgi , elementy lekkie i małe .
    Np te puszki do traf z ożebrowaniem są robione tutaj na miejscu, koszt dla mnie 95 zł w małych seriach . dużo raczej nie , na potrzeby tego projektu należało zrobić formę .
    a te całkiem okrągłe można robić o 1/3 taniej niż te na ebay z wat . - dla przykładu .

W Katowicach jest ośrodek badań 30 min autostrada ode mnie . :) .

Bardziej mnie martwi żeby mój brat nauczył się w pełni obsługiwać obrabiarki cnc . potem jak kupie maszynę żeby nie było lipy .

Mirfak - A200 tak coś ok kwietnia

Zostaw komentarz:

• gi
    replied
    Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
    Ale kto każe brać z modu? Samemu robić, front frezowany ewentualnie zamówić + czernione radiatory i resztę we własnym zakresie można zrobić.
    Mi to mówisz ? Spójrz stronę wcześniej na moje posty ;-)

Zostaw komentarz:

• mirfak
    replied
    Jaskiniowiec, będzie można wypożyczyć klony a200 do posłuchania?

Zostaw komentarz:

• MICHNIOR
    replied
    w zasadzie wszystko zależy od ekspozycji sprzętu już w miejscu docelowym. W większości przypadków widoczny jest głównie front.

Zostaw komentarz:

• scythe1123
    replied
    Ale kto każe brać z modu? Samemu robić, front frezowany ewentualnie zamówić + czernione radiatory i resztę we własnym zakresie można zrobić.

Zostaw komentarz:

• gi
    replied
    Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
    Tak poza tym co to za DIY skoro wszystko gotowe?
    Gotowe jak gotowe, gorzej że co by z nimi nie cudować to i tak będzie widać, że to modu :) No chyba, ze wydamy kolejne 2000 na przeróbki ;-)
    Last edited by gi; 21.12.2015, 17:42.

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X