Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.
Collapse
X
-
Zastanawiam się czy to jest układ z prądowym sprzężeniem zwrotnym. Kiedyś wykonałem układ na podstawie E307 i długo się bawiłem z doborem rezystorów w sprzężeniu, ciekawi mnie jakie wartości mają inni w podobnych układach.
-
-
U mnie testy, pre e-408 vs e-406 i czekam na jeszcze jedną zabawkę
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez szastal Zobacz postaWłaśnie e408 zmieniłem na to pre, więc nie czekaj lepiej
Pozdrawiam.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Trol. Zobacz posta408 ma trochę więcej dołu.
Czekam jeszcze na pre taz'a & 3lite.
Zostaw komentarz:
-
Jak dla mnie ta 406 wygrywa. Gra czyściej ma więcej detali i lepszą scenę.
408 ma trochę więcej dołu.
Czekam jeszcze na pre taz'a & 3lite.
Zostaw komentarz:
-
-
Wstawiam ostatnie pomiary 450, podłączone oba napięcia:
Rezystor 3,9om/50W jako obciążenie:
Rezystor + kondensator 0,047uF:
Zobel + rezystor + kondensator:
Zobel 10r/2W + 0,022uF/100V jest obowiązkowy (cewka 2,2uH + 10r/2W) i w oryginale znajduje się na pcb zabezpieczeń.
Tu artykuł do poczytania: http://livesound.pl/tutoriale/kursy/...ze-mocy-cz-iiiLast edited by .3lite; 02.04.2016, 19:16.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez taz Zobacz postagi ja nie widzę na pcb ani Zobla ani RL. Nie dostałeś schematu do tego ustrojstwa?
Schemat niby mam (nie wkleję tutaj publicznie bo nie wiem czy jaskiniowiec wyraził by na to zgodę, mogę podesłać na PW jak chcesz sobie rzucić okiem :) ) i osobiście nie widzę tam ani zobla ani RL, ale elektronik ze mnie raczej mierny więc wole dopytać mądrzejszych ;-)Last edited by gi; 29.03.2016, 19:09.
Zostaw komentarz:
-
gi ja nie widzę na pcb ani Zobla ani RL. Nie dostałeś schematu do tego ustrojstwa?
Zostaw komentarz:
-
Do odstąpienia :
Pcb do klona E-450 2 szt. 140zł
transformator do 450 (od Jaskiniowca) 360 zł
Kondensatory 47000uF/80V 2szt. 380 zł
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez piglet11 Zobacz postaR2 - 2-3W by pasowało dać.
Ja bym nawinął drutem 2mm 15 zwojów, jak w zabezpieczeniu Jaskiniowca.
Zależy które zabezpieczenie posiadasz?
http://www.audiostereo.pl/sterownicz...ka_114285.html
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)
Zostaw komentarz:
-
Rezy moga byc 2 lub 3W, cewka przydala by sie w tym przypadku troszke wieksza (tak z 20 zwoi nawinietych na fi 8mm), kondek mozna tez dac 100nF zamiast 47nF.
Zostaw komentarz:
-
R2 - 2-3W by pasowało dać.
Ja bym nawinął drutem 2mm 15 zwojów, jak w zabezpieczeniu Jaskiniowca.
Zależy które zabezpieczenie posiadasz?
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez taz Zobacz posta
Tak dla uzupełnienia:
R1= 10r/2W
C1 = 47nf/100v
R2 = 10R/ile W ?
L1 = jaka ta cewka ?
Przy zabezpieczeniach/sterowniku jaskiniowca też stosować ?
Zostaw komentarz:
-
Proszę
Tak swoją drogą, trafił do mnie kiedyś schemat zabezpieczenia, które zostało sklonowane z E450. W oryginale cały powyższy obwód jest podpięty na stałe do wzmacniacza, w klonie wspomniany obwód jest załączany wraz z głośnikami. Ciekawe te klony...Last edited by taz; 27.03.2016, 18:44.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaTo w 450 i wpiąć go równolegle z głośnikiem.
5000 ma go w okolicach złącza GND zasilania (rezystor + dwa kondensatory).
Dobrze jest też cewkę z rezystorem zastosować i wpiąć ją pomiędzy pcb końcówek a terminal głośnika na "+".
Bardzo was chlopaki prosze wkladajcie cewke z rezem 10R oraz zobla na wyjscie do tego wzmaka!!
Zostaw komentarz:
-
Czy kondensator C25 pełni jakąś ważną funkcję w tym układzie? Widzę, ze dzieli 2 masy. Ja przez moją nieuwagę nie zalutowałem go wczesniej i mam pewne spostrzeżenia. Końcowka mniej sie grzeje, a co do dzwięku to subiektywnie basu ubylo. Bylbym wdzieczny za odpowiedź.Last edited by jamess8; 26.03.2016, 08:47.
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: