Kolego napisałem, że pierwszego kupiłem gotowego (zamówienie grupowe), trafo Chyba Noratel 630w z Chińskim sofstartem bez protectora i bez zabezpieczeń i po PIERWSZYM włączeniu dzwonił oczywiście bez muzyki lub jak kto woli w przerwach między muzyką na co zwróciłem od razu uwagę. Ja go nie dotykałem. Masa wejściowa sygnału podłączona była do środka masy w zasilaczu. Po dodaniu protectora i zabezpieczeń nic się nie zmieniło więc przeniosłem masę tak jak napisał "dźwiedziu" z wejścia RCA od razu do masy obudowy (obudowa połaczona z masą środka zasilacza) plus inne lepsze przewody sygnału wejściowego (ekranowana Melodika) i nic się nie zmieniło i tak jest do dziś w nim.
Kolejne dwa składają się CAŁKOWICIE Z GRUPÓWKI (elementy, trafa, kondy, wszystko) jedne płytki składał kolega dźwiedziu a drugi komplet ja obydwa DZWONIĄ tak samo jedynie co pomogło to dałem odsprzęgające na PROSTOWNIKU i dzwonienie mocno ucichło ale tylko gdy nie jest podawany sygnał wejściowy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.
Collapse
X
-
Nie obraż się, ale problemu szukaj u siebie. Cos źle połączyłeś i tyle. płytki nie dają tego efektu. Przeczytałem kiedys cały ten wątek i nikt nie pisał nic o jakims dzwonieniu i pierdzeniu. Jedyny problem poruszany w tym watku to był cichy brum słyszalny w głosnikach jednak podczas słuchania muzyki wszystko było ok. Popełniasz jakiś błąd w połączeniach kablowych i tyle. Nie twierdzisz chyba że wszystkie płytki są wadliwe zresztą jak napisałeś kazda od kogoś innego. Płytki pozostaw w spokoju i szukaj problemu w tym co ty zrobiłeś . Jeśli łączysz wszystko dokładnie tak jak opisano to w tym watku to nie ma prawa nic zlego się dziać bo nikt nie miał takiego efektu. Poza tym nie podajesz żadnych napięć jakie panują w kluczowych miejscach połączeń, jaki zastosowałes transformator ( transformatory) itp. Ba nie wiadomo nawet jak wszystko połaczyłeś.
Zostaw komentarz:
-
Prowadzenie masy zmieniałem już kilkukrotnie i wprowadzane zmiany nie dawały absolutnie żadnego efektu, obecnie jeden wzmacniacz przechodzi kompletny tuning czyli tam gdzie uważamy, że trzeba dać odsprzęgające to tam je dajemy wcześniej dostał takie na prostowniku i to pomogło wyciszyć brzęczenie ale tylko gdy nic pod RCA nie jest podłączone. Jak podłącze kable RCA i jakieś urządzenie np. CD czy PRE to brzęczenie powraca na poprzedni poziom.
Zostaw komentarz:
-
U mnie obudowa jest całkowicie odizolowana od elektroniki. Miałem łączyć , ale skoro wszystko gra jak należy to zrezygnowałem. Przynajmniej na razie bo będę jeszcze zaglądał do środka w celu zamontowania selektora źródeł.
Zostaw komentarz:
-
Może ktoś podpowie jak ma być podłączony uziom z trafa z zamówienia grupowego do obudowy wzmacniacza czy do uziemienia w gniazdku?
Zostaw komentarz:
-
Kable RCA mam Melodiki i Wireworld Equinox zresztą mam kilka innych nie ma to żadnego znaczenia.
Zostaw komentarz:
-
Płytki mam ze zbiorowego zamówienia od kolegi Jaskiniowca, złożone przez kolegę Dzwiedź z trafem wykonanym przez Jaskiniowca.
Zero brumu.
Zostaw komentarz:
-
Moim zdanie nie ma co się doszukiwać problemów z płytką . Tak jak napisałem w swoim poście o budowie swojego E450 tak powtórzę i tu. Zbudowałem płytki ze zbiorowego zamówienia . Najpierw grały na desce. Potem wsadziłem je do obudowy. Brumu nie było i nie ma. W glośnikach jest cisza jak się przyłoży ucho. Nic nie robiłem specjalnego. Czytałem że sporo ludzi miało z tym problem. Wzmacniacz podłączony do porządnych kolumn gra na bardzo wysokim poziomie nie ma mowy o jakimś dzwonienia brumieniu i tego typu historii.Last edited by Darekrz67; 10.03.2019, 16:50.
Zostaw komentarz:
-
Kolego "sylvek" masz płytki "jaskiniowca" ? Czy nic nie słychać w przerwach utworów w głośnikach?
Jeden odkupiłem i dzwonił. Softstarty i protectory nic nie dają tak samo jak przeróbki prowadzenia mas do płytek.
Jeden mam cały czas przerabiane masy i nic kompletnie to nie dało, dało założenie odsprzęgających na prostowniku ale brumienie wraca po podłączeniu np.CD
Czy to nie jest problem zasilania operacyjnych zwłaszcza wejściowych i prowadzenia mas właśnie do nich?
Do kolegów może ktoś ma koło mnie takiego chętnie bym odejrzał/odsłuchał.
Zostaw komentarz:
-
jak dla mnie jest problem z prowadzeniem masy.
Mam jeden egzemplarz i żadnego problemu z nim. brak brumienia, dzwonienia, pierdzenia itp.
Zostaw komentarz:
-
Hej, mam trzy klony e450, każdy składał kto inny, jeden odkupiłem (ma trafo 630wat) reszta w nim jest z zamówienia, drugie płytki już gotowe odkupiłem a składał je uznany kolega z forum, trzecie płytki składałem ze znajomym. Wszystkie są w całości z zamówienia (trany, JRC i elementy). Wszystkie trzy pierdzą/dzwonią, słychać niski pomruk w niskotonowym (trafa?) ale to przeżyję. Najgorsze jest dzwonienie w średniotonowym słychać je z dwóch metrów w kolumnie zamkniętej o skuśtecznoci tylko 88dB. Operacyjne JRC czy chodzi właśnie o ich zasilanie? Podpowiedzcie coś bo zupełnie nie wiem co to może być. Zauważyłem, że po założeniu odsprzęgających na prostowniku dzwonienie mocno przycichło ale tylko gdy do końcówki nie jest podłączone żadne urządzenie (rca puste) natomiast gdy podłączę CD lub PRE od razu dzwonienie powraca na dawny poziom. Zauważyłem, że to samo się dzieje jeśli mamy podłączone same kable RCA i zetkniemy bolce lewego i prawego kanału. Mam zrobione soft starty i protectory ale to nic nie dało. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi i rady szanownych kolegów. Proszę też nie myśleć, że mój post to jakaś pretensja, NIE, po prostu chcę rozwiązać problem gdyż bardzo mi się podoba dźwięk i chcę go doprowadzić do "czysta", pozdr.
Zostaw komentarz:
-
Ja zastosowanej volume controller ze zbiorowego zamówienia z audiostereo. Sprawdza się rewelacyjnie.
Zostaw komentarz:
-
Mam końcówki z podobnym wzmacniaczem instrumentacyjnym na wejściu i najlepszy efekt uzyskałem sterując go bezpośrednio z wyjścia CD, które posiada regulacje poziomu sygnału wyjściowego.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez micha7n Zobacz postaodgrzewając kotleta - jaki preamp tranzystorowy do 450 polecicie - alternatywnie do tego z modelu 408?
Zostaw komentarz:
-
odgrzewając kotleta - jaki preamp tranzystorowy do 450 polecicie - alternatywnie do tego z modelu 408?
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez piglet11 Zobacz postaZalety, to brak harmonicznych w paśmie akustycznymLast edited by .3lite; 24.10.2018, 16:00.
Zostaw komentarz:
-
Właśnie mówił, że może wyjść to taniej niż takie trafo i elektrolity - jak by nie patrzeć, to z 500 zł pewnie trzeba liczyć(bez kubka i zalania, bo to akurat po kosztach). Ale ile kosztuje taki zasilacz to już nie mówił... Choć wydajność prądowa nie jest potrzebna jakaś powalająca, 10 A powinno z zapasem wystarczyć. Choć te harmoniczne mogą być ciekawe...
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaZnajomy zarzucił mi temat, żebym zamiast trafo do zasilania zastosować zasilacz impulsowy. Próbował ktoś w ten sposób? Może to w ogóle zadziałał? Ponoć lepiej działa niż trafo. Ja niezbyt jestem do tego przekonany, bo konstrukcja z trafo jest sprawdzona przez wiele osób i nie powinno być problemów z uruchomieniem... Symetryczne 58 V 600 W i 46 V 100 W toroid, tak? Jeśli impulsowy w ogóle dałby radę i wyszło to lepiej to jak to ogarnąć?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zostaw komentarz:
-
Znajomy zarzucił mi temat, żebym zamiast trafo do zasilania zastosować zasilacz impulsowy. Próbował ktoś w ten sposób? Może to w ogóle zadziałał? Ponoć lepiej działa niż trafo. Ja niezbyt jestem do tego przekonany, bo konstrukcja z trafo jest sprawdzona przez wiele osób i nie powinno być problemów z uruchomieniem... Symetryczne 58 V 600 W i 46 V 100 W toroid, tak? Jeśli impulsowy w ogóle dałby radę i wyszło to lepiej to jak to ogarnąć?
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: