Faktycznie nie zauważyłem, trza dać zarobić swoim.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.
Collapse
X
-
WITAM , parę osób nabyło sobie te protektorki z alledrogo . Na schemacie podałem wartości rezystorów dla jednego progu działania ogranicznika prądowego , dla rezystorów emiterowych 0,47 om oraz 0,22 om . Jeżeli ktoś zalutuje wartości rezystorów na dzielniku rezystorowym od tranzystora który stanowi " detektor " dla rezystorów 0,47 to ogranicznik będzie działał przedwcześnie , jeżeli odwrotnie to wo-ogóle nie zadziała.
Działanie takiego ogranicznika , można nazwać pomiarem napięcia na rezystorach emiterowych .
Jak to wyliczyć próg działania takiego zabezpieczenia - bardzo prosto .
Należy zsumować wartości rezystorów emiterowych wzmacniacza , czyli np; 0,22 + 0,22 =0,44 .
Następnie należy sobie ustanowić próg działania zabezpieczenia , zwykle ustawiam 3A , Po moich eksperymentach doszedłem do wniosku ze ten próg jest optymalny , gwarantuje praktycznie 90 proc ze trany końcowe przeżyją a układ nie będzie się wyzwalał podczas normalnego użytkowania .
Następnie używając prawa oma U=J*R liczymy napięcie jakie się odłoży na rezystorach emiterowych podczas przepływu tych 3A . Znając już to napięcie należy przeliczyć sobie dzielnik rezystorowy wyznaczający próg otwarcia tranzystora , tranzystor otworzy się kiedy napięcie na złączu emiter -baza wyniesie 0,6 , czasami 0,55 zależy od trana .
Czyli jak na schemaciku poniżej na rezystorze R1 odkłada się 0,6 V a na R-2 pozostałe napięcie , Czyli napięcie które wcześniej wyliczyliśmy minus 0,6 wolta . Mając te wart z prawa oma możemy sobie policzyć prąd i dobrać rezystancję z typoszeregu .
Można tez to zrobić " na super łatwiznę " używając programu "Asystent elektronika'' - ( oblicz - rezystorowy dzielnik napięcia ) .
Także myślę że teraz sobie każdy , dobierze swój próg działania i wartości rezystorów :)
Układ ten ma taka wadę odcina głośniki - teoretycznie , zewnętrzna przyczynę . Jednak jeżeli samo przeciążenie , nadmierny przepływ prądu przez rezystory emiterowe , nastąpił by np ; przez to że ktoś dobrze przesadził by z prądem spoczynkowym , to układ niby zadziała ale nie zniweluje przyczyny . Jeżeli dojdzie do upalenia rezystorów emiterowych , jakieś masakry spowodowanej czynnikiem wewnętrznym to sam ten tranzystor z detekcji może także się uszkodzić itp , Wszystko się zjara .
W tych sterownikach ten układ powoduje wyłączenie zasilania całej końcówki , jest to znacznie lepsze rozwiązanie .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jaskiniowiec Zobacz postaTakże myślę że teraz sobie każdy , dobierze swój próg działania i wartości rezystorów
3A można ustawiać np. w p7100 gdzie jest zapas tranów i wypadkowy prąd wyjdzie ponad 30A
Jak są 2 pary to będzie ledwo 6A (jakieś 70w/4om ) co przy 4om jak ktoś przyciśnie może być irytujące jak mu się będzie wyłączać .
Zależy jaka jest stała czasowa .
Po drugie acuu mają ogranicznik na płytce .
p7100 ~3A na tran .
Jak ktoś ustawi teraz to zabezpieczanie powyżej 3A to mu się nigdy nie włączy i będzie bezużyteczne.
Układ odłączający głośniki czy zasilanie powinno być podpięte pod ten ogranicznik .
On ogranicza prąd do wartości który przez krótki czas są zdolne wytrzymać trany a układ odłączający zasilanie czy głośniki zabezpiecza je przed uszkodzeniem termicznym .
Skomentuj
-
Ten ogranicznik w tych 450 jest ustawiony na ok 7,5 A niż ten tranzystor zacznie się otwierać i przytykać drivery .
Jest to fajne rozwiązanie bo ograniczy pik prądowy ale jeżeli taki układ będzie ograniczał prąd przez zaledwie parę sekund - (2-3 sek) to moc tracona w tych tranach tym samym temperatura uszkodzi trany końcowe . Rezystorki emiterowe pójdą z dymkiem itp .Także praktycznie niczego nie zabezpieczy , Można by w tym układzie troszkę mu obniżyć próg działania kosztem mocy wyj .
Tak jak napisałeś zwłoka czasowa tak żeby układ nie reagował na sygnał , tylko dopiero na stale płynący prąd - powiedzmy że o czasie 0,5 sek - 3A .
Skomentuj
-
Tymczasem w oczekiwaniu na cudowne obudowy zza Wielkiego Muruz kolegą Dźwiedziem robimy mały zakup z włoskiego modushop.
Mamy dobre ceny i bierzemy paczki do preampów.
Jeśli ktoś chce się dołączyć , to po szczegóły na PW.
-najlepiej kupować 3 szt tego samego asortymentu-rabat jest wtedy maksymalny.
-dosyć droga wysyłka(zależna od wagi)ale przy kilku kupujących jest już do przyjęcia.
-robię tam zakupy od 5 lat-żadnych zastrzeżeń-jedyny raz dostałem lekko zgięty panel tylni-po tygodniu miałem nowy,z niekończącymi się przeprosinami :)
Przykładowo : idealna do 450 - 1NPD04300N - byłaby do wzięcia za ok 620-650 zł
1x panel przedni wykonany z aluminium 10mm w kolorze czarnym/srebrnym
1x panel tylny wykonany ze stali w kolorze czarnym
2x radiator
2x pokrywa obudowy wykonana ze stali w kolorze czarnym
śruby do montażu
Wymiary:
PANEL: 450mm x 180mm x 10mm
RADIATORY:
2 sztuki 300x40x165mm - rezystancja termiczna pojedynczego radiatora 0,310C/W
OBUDOWA:
szerokość: 448mm, szerokość wewnętrzna 368mm
wysokość: 165mm
głębokość: 300mm
waga: 9,7 kg
Kupujemy na początku lipca.
Pytania tylko na PW.Last edited by freedi; 13.06.2014, 08:32.
Skomentuj
-
Witam tak wygląda taki sterownik do tych końcówek w wersji V-3mini , układ zrobiłem tak ze jest bardzo uniwersalny i samowystarczalny , można go włożyć do każdego wzmacniacza , Gabaryty znacznie mniejsze od wszystkich poprzednich wersji jakie zrobiłem. Programowo można go rozbudowywać, ale podstawowa wersja będzie już aż nad wymiar dla każdego . można dołożyć wyświetlacz chociaż nie bardzo wymyśliłem co miało by na nim pisać .
Opisu na pcb na razie nie ma ale zrobię go dopiero jak złoże prototyp i powpisuje bezpośrednio wartości .
Płytka jest nie wykonalna żadna metoda termo-transferu .
Całe sterowanie manualne jest stanem niskim , wszystkie wyjścia należy zwierać do masy , także przypadkowe zwarcia do obudowy niczego nie uszkodzą , nawet wyjście na bimetal jest tak samo zrobione ,
Zrobiłem jeszcze jedna wersje bardziej rozbudowaną która będzie standardowo z wyświetlaczem , ale fotki pokarze jak zrobię prototyp , kompletne sterowanie v-metrów , wentylatorów , temperatury itp .
Skomentuj
-
Tak z ciekawości tak się zastanawiałem , co i jak .
Ogólnie to zastanawiałem się co można dołożyć do tych układów .
Na wyświetlaczu będzie wyświetlana aktualna data oraz godzina , plus możliwość zaprogramowania godziny zał i wyłączenia wzmacniacza .
Pomiar temperatury na dsach , plus możliwość zaprogramowania temperatury wyłączenia wzmaka oraz tpm uruchomienia wentylatorów .
Obsługa wszystkich podstawowych wyjść zał wył przyciskami monostab .
Sterownie silnika - 1 szt
Wyświetlanie aktualnie ustawionego wzmocnienia na pcb wzm inst oraz aktualnie uruchomionych gniazd
Dodatkowa obsługa dwóch selektorów jeden dla Xlr drugi RCa po cztery wejścia każdy , auto detekcja sygnału , wybór trybu sterowania selektorów auto - manual - pilot .
Monitoring stanu zabezpieczeń , protektorów , zwarc itp .
Analizator spektra sygnału jak w wieżach czy innych fabrycznych urządzeniach , wyświetlacz 3,5 cala dotykowy , obsługa za pomocą tego wyświetlacza , oprócz podstawowych kilku wyjść- zał
Coś takiego zamierzam stworzyć nie powiem że sam bo jeszcze mam kolegi który jest mega mózgiem w dziedzinie Armów .
Chciałem zapytać na tym forum co do tego dołożyć , ma to być ostatnia wersja tego układu jaka ma powstać , w wersji mini i max jak napisałem wcześniej .
Skomentuj
-
TFT?
Może warto wyprowadzić SPI, żeby w przyszłości od razu można było połączyć sterownik z pre(jakby kiedyś miał do niego powstać sterownik), wtedy tylko połączyć przewodem dwa segmenty i można sterować wszystko jednym pilotem/dotykiem.
Może to bajer, ale fajny według mnie :), a mianowicie jak zastosujemy przycisk załączający accu z podświetleniem, to żeby w stanie czuwania bardzo słabo pulsował, wiadomo o co chodzi.
Skomentuj
-
Witam mam pytanie o Op-apy. Czy istnieje jakaś procedura wymiany czy wystarczy tylko wyłączyć wzmak i wyjąć z podstawek. Co w tedy z prądem zmagazynowanym w kondesatorach?
I jeszcze jedno przez przypadek kupiłem Musse8820 na SMD i muszę teraz zastosować przejściówkę czy jest to jakw wielki problem?
Skomentuj
-
Jest sens dopłacać do miedzianych płaskowników czy wystarczą aluminiowe (większa przewodność cieplna) ?
http://allegro.pl/plaskownik-blacha-...322985291.html
Do użytku jak w poście:
http://diyaudio.pl/showthread.php/23...l=1#post404039
Skomentuj
Skomentuj