ciekawy temat... również chce zrobić wzmak(panel do suba o mocy około 5OOW/4ohm)
ja z koleji myśle nad tym dx600 http://dx-audio.pl/dx600/
jest na mosfetach
co myślicie o dx600?
warto się zainteresować? akurat mam trafo 800va 2x80v DC
Zależy czego oczekujesz, myślę ze te dxy nawet nie startują do forumowych konstrukcji. Dla początkujących jest to fajna sprawa, kupujesz kit, lutujesz, uruchamiasz i działa. Ja bym spróbował tego bg7 z dodanami tranami, tylko wiedz ze kupowanie elementów i całego bg7 wyjdzie zdecydowanie drozej.. Tym bardziej z zabezpieczeniami, wiadomo ze takim wzmakiem nie będziesz napędzał byle alpierdow za 30zl..
Zwiekszanie nigdy nie szkodzi, a dzięki niemu możesz odpalać wzmacniacz przy mniejszej impedancji głośników. Samo bg7 to gotowa konstrukcja, jednak każdy się boji go robić bo nikt bardziej doświadczony nie opublikował swojej wersji z czego co wiem..
Testów nie wymaga, obawiać się możesz gdy tranzystory w różnych stopniach juz są u kresu wytrzymalosci..
Widać będę pionierem, przymierzam się do BG7 na trzech parach, myślę przy zwiększeniu napięcia to 450W bez problemów będzie miał, nie wiem jakim zakresie napięć tranzystory przenoszą sygnał bez zniekształceń, bo tak to można policzyć przybliżoną moc.
nie wiem jakim zakresie napięć tranzystory przenoszą sygnał bez zniekształceń, bo tak to można policzyć przybliżoną moc.
????
Zerknij w noty katalogowe to zobaczysz do jakich napięć zasilających które tranzystory. W BG7 nie ma problemu bo wszystkie wytrzymają , inna sprawa wytrzymałościowy mocowa.
Do MJE z pewnością trzeba dać aluminium . U mnie BG1 lata na +/- 56V ( miało być +/- 60V ) na 2 parkach i mam jakieś 260W . Miałem projekt na napięcie powyżej +/- 60V ale skasowałem z pendriva przez pomyłkę .
Skomentuj