Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobry DAC diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez SEBKINS
    Jaki koszt tak pi razy oko wyjdzie tego dac-a??? Tak w przybliżeniu ?
    To już nie do mnie pytanie. Raczej autorów trzeba pytać. Ja powiem tyle że testuje v1 i czekam cierpliwie na v2

Skomentuj

Mam już pcb z tego wątku:
      http://www.audiostereo.pl/dac-ak4137-ak4490_123986.html
      ale...

Po głowie chodzi mi cały czas soekris.. Czytałem o nim wcześniej, ale po ostatnich wpisach mi się przypomniał.
      http://soekris.com/products/audio-products/dam1021.html
      https://hifiduino.wordpress.com/2015...c-users-guide/

Ktoś analizował dogłębniej temat tego DACa i może swoje wnioski napisać? Wady, zalety?

Skomentuj

Panowie, z racji, że ja mam już zebrane 4 sztuki do zamówienia, to może zbierzemy razem temat? Ja i tak będę zamawiał Soekrisa i tak :)
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No to zapraszam http://diyaudio.pl/showthread.php/26...s-DAM1021-0-05
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
            Mam już pcb z tego wątku:
            http://www.audiostereo.pl/dac-ak4137-ak4490_123986.html
            ale...

Po głowie chodzi mi cały czas soekris.. Czytałem o nim wcześniej, ale po ostatnich wpisach mi się przypomniał.
            http://soekris.com/products/audio-products/dam1021.html
            https://hifiduino.wordpress.com/2015...c-users-guide/

Ktoś analizował dogłębniej temat tego DACa i może swoje wnioski napisać? Wady, zalety?
            Jak to mówią każda pliszka swój ogonek chwali :)
            O ile mi wiadomo nikt nie porównywał DACa Soekrisa z dobrym DACem
            Albo może raczej porównywał i się nie pochwalił :)
            Dla mnie wniosek z tego jest tylko jeden

Skomentuj

Jak już zrobię sobie zestaw symetrycznego Soekrisa to będzie porównanie z symetrycznym PCM 1704 z AS. Na razie DAC na AD1955 wypadł przy Soekrisie bardzo blado.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                Jak już zrobię sobie zestaw symetrycznego Soekrisa to będzie porównanie z symetrycznym PCM 1704 z AS. Na razie DAC na AD1955 wypadł przy Soekrisie bardzo blado.
                AD1955 też mnie jakoś szczególnie nie zachwycił :)
                Którą wersję DACa na PCM1704 masz ?

Skomentuj

Ostatnią z AS. Kolega ma, razem z analogówką :)

Skomentuj

Ostatnią z AS. Kolega ma, razem z analogówką :)
                    Ta nowsza wersja z ubiegłego roku + nowa analogówka rzeczywiście gra lepiej :)
                    Czy dobrze wnioskuję z powyższej wypowiedzi , że Soekrisowi w pojedynczym wykonaniu nie udało się dorównać temu na PCM1704 ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
                      Jak to mówią każda pliszka swój ogonek chwali
                      Nie mam tego DAC'a. Byłem sceptycznie nastawiony jak przyniósł go kolega LuSzTi. No ale trzeba przyznać, że radzi sobie bardzo dobrze.

O ile mi wiadomo nikt nie porównywał DACa Soekrisa z dobrym DACem
                      Hmm. W sumie to trzeba zdefiniować "dobry" DAC. Aplikację można spieprzyć i będzie to słabo grać.

symetrycznego Soekrisa
                      Patrzyłem na wykres THD i generalnie więcej jest harmonicznych nieparzystych. Przy symetrycznej pracy skasują się tylko harmoniczne parzyste i może to inaczej grać.

będzie porównanie z symetrycznym PCM 1704 z AS.
                      Bardzo dużo zależy od aplikacji. Niestety lub stety przekonałem się o tym osobiście... Nawet PCM1704 idzie spieprzyć :P Ale pomijając wpływ samej aplikacji, to PCM1704 powinien zawsze być górą (oba to DAC R-2R w dosłownym znaczeniu tego słowa, ale jeden jest skompensowany temperaturowo i liniowo pod względem laserowego strojenia rezystorów, a drugi to generalnie zestaw jakichś tam rezystorów).

No i zaleta, która przeważa szalę na Soekrisa i o której rozmawialiśmy - dostępność. Następna zaleta, to oczywiście FPGA - można zaprojektować sobie własne filtry cyfrowe :)

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                        Nie mam tego DAC'a. Byłem sceptycznie nastawiony jak przyniósł go kolega LuSzTi. No ale trzeba przyznać, że radzi sobie bardzo dobrze.

Hmm. W sumie to trzeba zdefiniować "dobry" DAC. Aplikację można spieprzyć i będzie to słabo grać.

Patrzyłem na wykres THD i generalnie więcej jest harmonicznych nieparzystych. Przy symetrycznej pracy skasują się tylko harmoniczne parzyste i może to inaczej grać.

Bardzo dużo zależy od aplikacji. Niestety lub stety przekonałem się o tym osobiście... Nawet PCM1704 idzie spieprzyć :P Ale pomijając wpływ samej aplikacji, to PCM1704 powinien zawsze być górą (oba to DAC R-2R w dosłownym znaczeniu tego słowa, ale jeden jest skompensowany temperaturowo i liniowo pod względem laserowego strojenia rezystorów, a drugi to generalnie zestaw jakichś tam rezystorów).

No i zaleta, która przeważa szalę na Soekrisa i o której rozmawialiśmy - dostępność. Następna zaleta, to oczywiście FPGA - można zaprojektować sobie własne filtry cyfrowe :)
                        Pisząc o dobrym miałem akurat na myśli ten nowszy wariant Waldiego z nową analogówką
                        Nie chciałem niczego sugerować :)
                        Nie jest on dla mnie szczytem tego co można osiągnąć z tej kostki
                        W aplikacja Krella wypada trochę lepiej
                        Ale nie są to powalające różnice a i Krellom do ideału jeszcze troszeczkę brakuje
                        I rzeczywiście sporo zależy od aplikacji

Jak już wiesz ja wykresów nie oglądam , żyje mi się i słucha lepiej
                        I mama nadzieję że tak pozostanie

Ciekaw jestem jak wypadnie Soekris w porównaniu z porządnie wykonanym DACem Waldiego na
                        AK4490 ? :)
                        Może kiedyś uda się porównać ?
                        Ten ostatni wcale tak mocno nie ustępuje temu na PCM1704 pomimo iż jest to z założenia projekt budżetowy

Owszem różnica jest , ale charakterem są bardzo zbliżone :)
                        Chyba nie rozpaczałbym gdyby został mi tylko ten na AK4490 i nie pociąłbym się w trakcie słuchania muzyki

Skomentuj

Czy dobrze wnioskuję z powyższej wypowiedzi , że Soekrisowi w pojedynczym wykonaniu nie udało się dorównać temu na PCM1704 ?
                          Źle wnioskujesz. Jeszcze nie robiliśmy porównania, bo jeśli jeden jest symetryczny a drugi nie, to porównanie nie miało sensu :)

Skomentuj

Źle wnioskujesz. Jeszcze nie robiliśmy porównania, bo jeśli jeden jest symetryczny a drugi nie, to porównanie nie miało sensu :)
                            To napisz koniecznie jak już posłuchacie
                            Też jestem ciekaw :)

Skomentuj

Wie ktoś może, czy w przypadku DACów jednobitowych ma sens upsampling z 44.1kHz do 192kHz? (Tyle obsługuje kość DACa.)

Zastanawiam się czy ustawić w ten sposób sterownik audio w moim odtwarzaczu sieciowym, czy raczej nie ma to sensu...

Skomentuj

Witam,

zrobiliście już to porównanie ?

Skomentuj

Dobry Panowie,
                                  Szukam jakiegoś dobrze brzmiącego daca oczywiście DIY, najlepiej w formie kitu do poskładania pod wzmaka Jlh1969 z kolumnami Magnat Vintage 510 i wzmaka słuchawkowego tez Jlh1969, którego właśnie składam. Najlepiej, żeby daca dało się upchnąć razem ze wzmakiem od słuchawek w jednej obudowie, więc rozmiar ma znaczenie . Oba wzmaki grają w klasie A, jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie. Obecnie mam Fiio e10k i jest tak se, a chciałbym lepiej. Muza leci z kompa w postaci flac, mam wyjście optyczne ale preferuje analog.
                                  Last edited by koxy79; 02.08.2018, 21:08.

Skomentuj

Zamieszczone przez daris666 Zobacz posta
                                    Witam,

zrobiliście już to porównanie ?
                                    O ile mi dobrze przekazano to soekris się popłakał :)

Skomentuj

O ile mi dobrze przekazano to soekris się popłakał :)
                                      Dzięki. To cenna informacja.

Skomentuj

Ciekaw jestem jak wypadnie Soekris w porównaniu z porządnie wykonanym DACem Waldiego na AK4490 ? :)
                                        Może kiedyś uda się porównać ?
                                        Ja dysponuje DAC'em Waldiego i Soekrisem w wersji unbalanced. Porównywałem przetworniki AK4490 i WM8741. Niestety mam problem z modułami przetworników z wyjściem prądowym więc tutaj nie mam możliwości porównania. I powiem krótko - choć DAC-X gra godnie to do Soekrisa nie ma startu.

Skomentuj

Zamieszczone przez zephyr Zobacz posta
                                          Ja dysponuje DAC'em Waldiego i Soekrisem w wersji unbalanced. Porównywałem przetworniki AK4490 i WM8741
                                          Miałeś zapewne na myśli AK4399?
                                          Z tego co wiem nie bylo DAC-X z AK4490.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X